Borusan Grubu 80. yılını, köklü geçmişi ve umut dolu vizyonunu yansıtan çok özel bir konserle kutluyor. Bu köklü hikâye Borusan Quartet’in “Bir Hayalin Hikayesi” başlıklı konseri ile Avdalaz Kalesi’nden yankılanıyor.
Şehir hayatında zamanımızı daha kaliteli geçirebilecek pek çok seçeneğimiz varken günün büyük bir kısmını trafikte sıkışıp kalarak tüketiyoruz. Hem alan ve zaman tasarrufu sağlayan hem de kısa mesafeleri katetmek için ideal bir mikro mobilite imkânı sunan Mercedes-Benz ailesinin yeni üyesi tamamen elektrikli E-Scooter, ulaşımımıza yeni bir boyut kazandırıyor.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından İş Bankası ana sponsorluğunda düzenlenen, Türkiye’nin ilk bale festivali olma özelliği taşıyan 21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 3-22 Ağustos tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.
Yaz aylarında sanat dünyasında durgunluk hakim olsa da birçok galeri izleyicilerin zihinlerini canlı tutmak için ilham verici bir dizi sergiye ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu sergiler, ziyaretçileri sanatçıların dünyalarına girmek, yeni eserleri keşfetmek ve sanatın büyüsünü deneyimlemek için galeri mekânlarına davet ediyor. Temmuz ve ağustos aylarında ziyaret edebileceğiniz sergileri sizler için derledik.
Genç sanatçı Armağan Şıvgın ile ilk solo sergisi “Alternatif Evrenlere Bir Gezinti”ye, tuval üzerinde yarattığı alternatif evrenlere ve olası dünyalara dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Figüratif resmin temsilcilerinden sanatçı Mahir Güven ile Brieflyart Galeri’de izleyiciyle buluşan, ilhamını Paul Celan’dan alan son sergisi “Ellerin Zamanlarla Dolu Geldin Bana” üzerine konuştuk.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak. İstanbul Müzik Festivali’ni tam 37 yıldır kesintisiz olarak desteklemeye devam eden Mercedes-Benz’in katkılarıyla bu yıl dünyanın en iyi orkestralarından biri olan Budapeşte Festival Orkestrası ve usta piyanist Francesco Piemontesi müzikseverlerle buluşacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 43. kez düzenlenecek İstanbul Film Festivali, 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek. Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği olan İstanbul Film Festivali, bu yıl dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerini bir araya getiren geniş bir seçkiyle sinemaseverlerle buluşacak. 43. İstanbul Film Festivali’nde kaçırmamanız gereken 15 filmi sizler için seçtik.
Hyundai’nin IONIQ markası altında sunduğu ikinci modeli IONIQ 6, Advance donanım seviyesiyle kullanıcılarla buluşuyor. Şık tasarımını 0.21cd sürtünme katsayısı ile birleştirerek düşük bir enerji tüketimine de imzasını atan IONIQ 6, fark yaratan görünümü ve konfor donanımlarıyla da D sedan segmentinde kullanıcılara iyi bir alternatif sunuyor.
Sanat yaşamında 30. yılını kutlayan LUKA ile insanın en temel meselesi olan öz kavramına odaklandığı çalışmalarından oluşan, 26. kişisel sergisi “ÖZ” üzerine konuştuk.
Soytarılar Akademisi kurucusu Slava Polunin ile 30 yılı aşkın süredir sahnelenen Slava’s Snowshow’a dair merak ettiklerimizi, izleyiciyi nasıl bir dünyanın beklediğini konuştuk.
Türkiye’nin yeni sanat fuarı Noise_Media Art, Ocak 2024’te sanatseverlerle buluşacak. Türkiye’de bir ilke imza atacak medya sanatı fuarı Noise_Media Art, bu yıl ilk kez düzenlenecek. Noise_Media Art, 12-14 Ocak tarihlerinde Alan Kadıköy’de German Legend sporluğunda gerçekleşecek OI_Music programı ile başlayacak.
İsmet Değirmenci ile yaşamı ada metaforlarıyla sorguladığı, doğada olma hâlini, doğayla uyumlu ve barışçıl bir deneyimi sanatseverlerle paylaştığı sergisi “Bul Beni” üzerine konuştuk.
Maker ve tasarımcı Ali Bakova ile küratörlüğünü üstlendiği, Maslak Atatürk Oto Sanayi’deki yaratıcı topluluğu keşfeden “RED: 100” sergisi üzerine konuştuk.
Figüratif resmin önde gelen isimlerinden Altan Çelem ile zamanı her zamankinden daha belirsiz kıldığı, televizyonu aslında akmayan bir zamanın metaforu olarak izleyicilerin karşısına çıkardığı eserlerinden oluşan “Yayın Akışı” sergisini konuştuk.
20 yıl Pina Bausch Dans Tiyatrosu'nda dansçı, prova yönetmeni olan ve Yunanistan Ulusal Dans Okulu Direktörü Daphnis Kokkinos, 24-26 Ekim tarihlerinde Akbank Sanat’a konuk olacak. Daphnis Kokkinos, önümüzdeki günlerde İstanbul’da izleyici karşısına çıkacak Bausch’un başyapıtı Café Müller’i anlattı.
The Letter Art Gallery tarafından organize edilen, İzmir’de yer alan kısa süreli bir misafir sanatçı programı olan Atelier’in birinci ve ikinci edisyonuna katılan genç sanatçılarla program kapsamında ürettikleri işler hakkında konuştuk.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22’nci kez düzenlenecek Filmekimi, bu yıl 13 - 22 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da, 20 - 22 Ekim tarihleri arasında ise İzmir’de gerçekleşecek. Filmekimi her yıl olduğu gibi bu yıl da Cannes’dan Venedik’e, Locarno’dan Toronto’ya uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Filmekimi’nde kaçırmamanız gereken 15 filmi sizler için seçtik.
Yerli sahnenin alternatif gruplarından Dolu Kadehi Ters Tut ile ilk albümlerinden son stüdyo albümleri Ölüm Dansı’na varan yolculuklarını, albüm çalışmalarını ve 22 Eylül’de gerçekleşecek global müzik etkinliği Red Bull Jukebox Sahnesi konserine hazırlıklarını konuştuk.
İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl 27’nci kez Türkiye’den ve dünyadan 20 tiyatro, performans ve dans gösterisini 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşturacak. İkinci ve son kez Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde hazırlanan festival programından kaçırmamanız gereken yapımları sizler için derledik.
Yazın enerjisi yavaşça sona ererken, doğa da kendini serin sonbahar rüzgarlarına bırakıyor. Bu değişiminin etkileri sadece havada değil, aynı zamanda sanat dünyasında da kendini gösteriyor. Eylül ayının gelişi ile yeni sanat sezonunun kapıları aralanıyor ve farklı disiplinlerden pek çok sanatçının sergisi, izleyicinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Peki, yeni sezonda bizi neler bekliyor? Eylül itibariyle açılacak sergileri sizler için derledik.
Paribu ana sponsorluğunda 8-9-10 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleşecek 7. Bozcaada Caz Festivali’nin “Oyun”un güç veren, özgürleştiren, yaratıcılığı artıran, başkalarıyla kurduğumuz bağı pekiştiren ve elbette neşelendiren yanını keşfetmeye olanak tanıyan kapsamlı etkinlik programı BCF Keşif’ten 10 “Oyun”u sizler için seçtik.
Yaz aylarını ardımızda bıraktığımız, yeni sanat sezonuna dair ayrıntıların açıklandığı şu günlerde güneş ışığının enerjisini ruhumuzda hissettiren, bizi bir anıya götüren, hafızalarımızda güzel anları kıpırdatan, farklı medyum ve tarzlarda üretim yapan sanatçıların yaz havası estiren eserlerini bir araya getirdik.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ’nin genç sanatçılara alan açmak ve destek olmak amacıyla hayata geçirdiği “Gençlere Alan Açık: Resim Yarışması”nda ilk 20’ye giren eserler, Taksim Sanat’ta 30 Temmuz’a kadar halkın beğenisine ve oylamasına sunuluyor.
Anime ve manga dünyasına meraklı olanların dikkatine! Dijital platformlarda yer alan, gözden kaçırılmaması gereken 10 shounen türündeki animeyi sizler için derledik.
Bu sene 8’incisi 8 - 15 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Nilüfer Caz Festivali, şehrin çeşitli açık hava mekânlarında pek çok yerli ve yabancı müzisyeni dinleyicilerle bir araya getirecek. 8. Nilüfer Caz Festivali etkinliklerini sizin için derledik.
Zorlu PSM’nin ilki geçtiğimiz yaz gerçekleşen, dünya müzik sahnesinin yıldız isimlerini ağırladığı PSM Loves Summer by %100 Müzik konser serisi, bu yıl da eğlenceli ve coşkulu bir konser programıyla müzikseverlerle buluşuyor. 1 Haziran’da Molchat Doma ile başlayan Róisín Murphy, Baxter Dury, Moderat ve Benjamin Clementine’in yanı sıra Türkiye’de ilk kez sahne alacak Tash Sultana ve FOALS gibi isimlerle buluşacağımız PSM Loves Summer by %100 Müzik programına gelin birlikte bakalım.
İyilik İçin Sanat Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ iş birliğiyle düzenlenen, küratörlüğünü Prof. Dr. Marcus Graf’ın üstlendiği, 18 sanatçının farklı disiplinlerden eserlerini bir araya getiren “Umut ve Güven” sergisi üzerine bir yazı.
2022’nin en iyi filmlerinden bazılarının yaratıcılarına, bu filmleri çekerken nelerden ilham aldıkları soruldu. Ünlü sanatçıların tablolarından ve hayalet hikâyelerine filmlerin yaratıcılarının ilham kaynaklarından bahsettikleri Vanity Fair seçkisini sizler için çevirdik.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 7 - 18 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 42. İstanbul Film Festivali, dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinin de aralarında olduğu zengin bir seçkiyi sinemaseverle buluşturacak. 12 günde, 134 uzun ve 29 kısa metrajlı filmin gösterileceği festivalde kaçırmamanız gereken 20 filmi sizler için seçtik.
Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) tarafından, “Boğaziçi Değerler Burs Fonu”na katkı sağlamak amacıyla hazırlanan, 47 sanatçının yapıtlarından oluşan “Hâller | Hayaller: Uyumsuz Zamanlarda Dirençlilik” sergisinin sanatçılarıyla konuştuk.
Dünyaca ünlü Hollywood starlarını, mankenleri ve gösteri dünyasından ünlü isimleri fotoğraflayan Stephen Wayda’nın “Hollywood Starları İstanbul’da” başlıklı kişisel sergisi 16 - 25 Aralık tarihleri arasında Pickhobi’de izleyicilerle buluşuyor.
Her yıl Türkiye genelinde bağımsız yetenekleri sanat profesyonelleri ve sanatseverlerle buluşturan Mamut Art Project 10. yaşını kutluyor. Bu yılki edisyona katılan sanatçılardan Mekin Avras, Orhan Başeğmez, Samet Sert ve Sümeyra Çetin’e merak ettiklerimizi sorduk.
Bağımsız sanatçılara disiplinlerarası bir paylaşım ve sergileme alanı sağlayan Mamut Art Project 2022 bu yıl 10’uncu kez sanatseverlerle buluşuyor. Bu yılki edisyona katılan sanatçılardan Anıl Duran, Adekan, Dilşad Demir ve Gülnihal Yıldız’a merak ettiklerimizi sorduk.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek 26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de başlıyor. Türkiye’den ve yurt dışından yepyeni oyunlardan yenilikçi ve ufuk açıcı performanslara toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getirecek festivalden öne çıkanları derledik.
Bu yıl 7 - 16 Ekim tarihleri arasında 21. kez gerçekleşecek olan Filmekimi, Sundance, Cannes, Venedik, Toronto film festivallerinde gösterilmiş, ödüllü ve izleyiciler tarafından merakla beklenen pek çok yapımı sinemaseverlerle buluşturacak. Filmekimi’nde kaçırmamanız gereken 15 filmi sizler için listeledik.
Akbank ana partnerliğinde düzenlenen 17. Contemporary İstanbul, 17 - 18 Eylül ön izleme ve 19 - 22 Eylül tarihleri arasındaki genel ziyaretçi programı ile Tersane İstanbul’da gerçekleşecek. Fuar bu yıl Türkiye’den ve dünyadan 65 çağdaş sanat galerisi ve inisiyatifin temsil ettiği sanatçıların eserlerini sanatseverlerle buluşturacak. 17. Contemporary İstanbul’daki Dubai’den Güney Kore’ye, Tahran’dan Johannesburg’a katılımcı galerilerden bir seçki hazırladık.
Istanbul Fringe Festival 2022, 17 - 24 Eylül tarihleri arasında, Türkiye’den ve dünyadan tiyatro, dans ve performans disiplinlerinde üretilen alternatif işleri ağırlayacak. Sizler için festivalden öne çıkan yapımları derledik.
Yaz aylarında durgunlaşan sanat dünyasında eylül ayı itibariyle yeni dönem başlıyor. Farklı disiplinlerden pek çok sanatçının sergisi yeni sezonda sanatseverlerle buluşacak. Biz de eylül ayında kapılarını açacak sergileri sizler için listeledik.
Eserlerinde “düzen” kavramının peşinden giden sanatçı Edi ile “parçaların arasındaki doğru ilişkileri bularak bütünde düzene ulaşma çabası” olarak tanımladığı sanatsal üretim sürecini konuştuk.
3. Bergama Tiyatro Festivali, 2 - 5 Haziran tarihleri arasında Bergama’nın kendine has atmosferinde zengin bir seçkiden oluşan performans ve etkinlik programları ile katılımcılarına özgün bir tiyatro deneyimi sunacak. Festival programında gözümüze çarpan oyunları ve etkinlikleri sizin için derledik.
Zorlu Performans Sanatları Merkezi, bu yıl 30’uncu yılını kutlayan EFG Londra Caz Festivali’ni “London X Istanbul” başlıklı özel bir konser serisiyle müzikseverlerle buluşturuyor.
Garanti BBVA, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2011 yılında ilan edilen 30 Nisan Uluslararası Caz Günü’nü beş farklı mekânda, alanında başarılı pek çok sanatçının katılımıyla gerçekleşecek beş özel konser ile kutlayacak.
İstanbul’un yeni kültür sanat mekânı Alan Kadıköy, modern Türk sanatının öncü isimlerinin 182 eserinden oluşan “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” başlıklı sergiyi 31 Mayıs tarihine kadar sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.
Sanatçı Raşit Altun’un şair Sertaç Çıralı’nın şiirlerinden ilhamla resmettiği eserleri “Akaşa” başlığı altında, 20 Ocak - 20 Mart 2022 tarihleri arasında Tam Finans | Sanat’ta izleyicilerle buluştu. Şiir ve resmi aynı düzlemde buluşturdukları sergileri üzerine Altun ve Çıralı ile konuştuk.
Bu yıl beşincisi gerçekleşecek “Çok sesli festival” MIX Festival, 5-6 Kasım tarihlerinde müzikseverlere müzik maratonu yaşatacak. Elektronik, indie ve dans müzik seçkisiyle pek çok performansın yer alacağı festivalin katılımcılarından AaRON, Ah! Kosmos ve Goose ile konuştuk.
Sanatçı İlayda Kal ile OPPO Global ve Royal College of Art’ın düzenlediği “Yeni Olağandışı İçin Tasarım” adlı yarışmada seçilen üç projeden biri olan, okul arkadaşları Arnau Donate Duch ve Marco Da Re ile 2020 yılında çekilen 1.43 trilyon fotoğraftan ilhamla tasarladıkları küresel ısınmanın doğadaki etkilerini gözlemlemeye yardımcı olan “C-Earth” projesini konuştuk.
İGART Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülveli Kaya ile İGART Sanat Projeleri Yarışması’nın başvuruları 1 Kasım 2021’de sona erecek olan ilk etabı “dış mekân yüzey resmi (tavan) projesi”ne dair merak ettiklerimizi konuştuk.
“Bu Zamanda Tiyatro” sloganıyla bu yıl 25’inci kez tiyatroseverlerle buluşacak İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim – 20 Kasım tarihleri arasında fiziki ve çevrim içi olmak üzere toplam 25 yerli ve uluslararası yapımı ağırlayacak. Festivalden dikkatimizi çekenleri sizler için derledik.
Yazın sona ermesi ve yeni sanat sezonun başlamasıyla birlikte pek çok sergi ve etkinlik sanatseverlerle buluşmaya başladı. Eylül ayında kapılarını açan, sanatçıların farklı disiplinlerdeki çalışmalarının yer aldığı dikkatimizi çeken sergileri sizler için derledik.
Pandemi sebebiyle ara verdiğimiz sosyal hayatlarımıza kaldığımız yerden açık hava etkinlikleriyle devam ediyoruz. Yaz boyunca gerçekleşen etkinlikler eylül ayının gelişiyle de hız kesmeden devam ediyor. Festivaller, konserler, film gösterimleri ve tiyatrolardan oluşan açık hava etkinliklerini sizler için derledik.
Sanat ve teknolojinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan dijital sergi “Parallel Universe Exhibition of Ouchhh” Türkiye’nin en yüksek hacimli kripto para işlem platformu Paribu’nun ana sponsorluğunda 15 Eylül’e kadar DasDas’ta sanatseverlerle buluşuyor.
Türkiye’de kısa film alanında bir platform oluşturarak öncü etkinliklerden biri hâline gelen, 21 - 31 Mart 2022 tarihleri arasında 18. kez düzenlenecek Akbank Kısa Film Festivali’ne başvurular başladı. Akbank Kısa Film Festivali direktörü Selim Evci ile geçtiğimiz yıl ilk kez çevrim içi olarak düzenlenen festival deneyimini, festivale hazırlık sürecini ve beklentilerini konuştuk.
Akbank Caz Festivali, 30. yılına özel olarak Türkiye’de caz müziğin önemli isimleriyle bir araya gelerek hazırladığı Dün, Bugün, Yarın albümünün hazırlık sürecini içeren, Türk cazının bulunduğu noktayı kayıt altına alan, arşivsel bir değer taşıyan belgeseli izleyiciyle buluşturdu.
Angela Chadwick’in biyolojiye ve cinsiyete dair dayatmalara meydan okuyan romanı XX adlı son yıllarda yazılmış önemli feminist distopyalardan biri olarak görülüyor. Chadwick ile XX'e dair konuştuk.
Hong Kong sinemasının dünyaca ünlü yönetmeni Wong Kar Wai, sinema tarihinde yer etmiş altı filminden oluşan ve sinemaseverleri filmografisini yeniden keşfetmeye davet eden “Aşk. Wong Kar Wai Sineması” başlıklı özel bir seçkiyle MUBI’ye konuk oluyor. Altı filmlik seçki yenilenmiş kopyaları ile yeniden sinemaseverlerin beğenisine sunulurken gelin birlikte Wong Kar Wai sinemasına dair hafızlarımızı tazeleyeceğimiz bir yolculuğa çıkalım.
Sinema sanatı üzerinde kısa filmlerin etkin rolünün bilinciyle, Türkiye’de bu alanda bir platform oluşturarak öncü etkinliklerden biri hâline gelen ve bu yıl çevrim içi olarak 22 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında 17. kez düzenlenecek Akbank Kısa Film Festivali üzerine editörlerimiz Begüm Kakı ve Damla Merve Pekdoğan festival direktörü Selim Evci ile konuştu.
Sinemamızın auteur yönetmenlerinden Reha Erdem’in pandeminin etkisiyle değişen hayatlarımızdan yola çıkarak yazıp yönettiği ve Zoom üzerinden çektiği kara komedisi Seni Buldum Ya! izleyiciyle buluştu. Mubi’de gösterime giren Seni Buldum Ya!’ya dair merak ettiklerimizi editörlerimiz Begüm Kakı ve Damla Merve Pekdoğan, filmin oyuncularından Tilbe Saran ve Tansu Biçer ile konuştu.
Yeni mezun sanatçı adaylarını profesyonel hayata geçişlerinde destekleyen BASE, dördüncü yılında “Uzak Yakın” temasıyla 20-25 Kasım tarihleri arasında Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde ve çevrim içi platformda sanatseverlerle buluşuyor.
Türkiye genelinde sekiz yıldır kesintisiz olarak bağımsız yeteneklere sergi alanı sunmanın yanı sıra, portfolyo günleri, sağladığı süresiz danışmanlık ve iletişim desteği ile sanatçılarını sanat profesyonelleriyle buluşturan Mamut Art Project’in 2020 edisyonuna katılan sanatçılar Aslı Eylem Kolbaş, Damla Bakıcı, Kaybid ve Halil Sercan Tunalı ile söyleştik.
Nermin Yıldırım'ın okurunu fonda okyanus uğultusuyla sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkardığı yeni romanı Ev'den okurlarımız için tadımlık bir bölüm.
14 Kasım’da başlayacak ve 1 Aralık’a kadar hem mekânlarda hem de çevrim içi platformda devam edecek 24. İstanbul Tiyatro Festivali yerli ve yabancı 29 tiyatro, dans ve performans topluluğunu izleyicilerle buluşturacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen 48. İstanbul Müzik Festivali, 18 Eylül – 5 Ekim 2020 tarihleri arasında “Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” temasıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki müzikseverlerle dijital ortamda buluşmaya hazırlanıyor. Festivalin öne çıkan konserlerini sizler için derledik.
Pandemi nedeniyle uzun süredir kapalı olan sanat kurumları, sürecin yavaş yavaş iyileşmesiyle ve aldıkları bir dizi önlemle birlikte yeniden kapılarını açmaya ve sanatseverlerle buluşmaya başladı. Biz de bu kapsamda Eylül ayı itibariyle ziyaretçilerle buluşacak sergileri içeren bir liste hazırladık.
Harper’s Magazine, geçtiğimiz günlerde 150’den fazla akademisyen, sanatçı ve yazar tarafından imzalanan “Adalet ve Açık Tartışma”ya dair açık bir mektup yayımladı. “Hoşgörüsüzlük” ve “linç kültürü”nden duyulan endişeleri dile getiren mektup, kamuoyunda büyük yankılar uyandırdı. Özellikle Atwood, Rushdie ve JK Rowling gibi isimlerin imzacılar arasında yer aldığı mektup, temel ilkelerine imzacılarının dahi uymadığı gerekçesiyle yoğun bir protestoyla karşılandı. Alison Sel’in bu konuyla ilgili The Guardian’da yayımlanan yazısını okurlarımız için Türkçeye çevirdik.
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınının olumsuz etkileri sürmeye devam ediyor. Bu süreçten en fazla etkilenen sektörlerden birisi de şüphesiz sanat dünyası oldu. Ancak tüm olumsuz gelişmelere rağmen galeri ve müzeler yeni sanatçılar keşfetmeye ve onları desteklemeye devam etti. Konuyla ilgili Artsy’de yer alan Artsy’nin Yardımcı Editörü Shannon Lee tarafından kaleme alınan bu yazıyı okurlarımız için Türkçeye çevirdik.
Andrea K. Scott’ın The New Yorker için kaleme aldığı Vivian Maier ve fotoğrafçılığı hakkındaki yazısını sizler için çevirdik.
Yönetmen David Lynch, sinematik ruh hâlinin ustası, ürkütücü, canlı ve yeni resimler yarattı. Geçtiğimiz aylarda New York’taki Sperone Westwater Galeri’de sanatçının çalışmalarından oluşan, “Squeaky Flies in the Mud” isimli bir şov açıldı.
2019'un son günleri yaklaşırken Artsy, yılın en çok konuşulan ve etki uyandıran sanatçılarından oluşan bir liste hazırladı. Kara Walker'dan teamLab'e kadar birçok önemli ismin yer aldığı liste, geçtiğimiz yıl sanat dünyasında neler olup bittiğini anlatması bakımından da ön plana çıktı.
Bir kahve resmi, üzerine canlı kırmızılar dökülmüş bir tuval ve Manhattan’da bir kadının resminin ortak noktası nedir? Hepsi başlığı olmayan birer sanat eseridir. Ya da başka bir deyişle hepsinin başlığı aynı: “Başlıksız.”
Murat Palta’nın x-ist’te gerçekleşen üçüncü kişisel sergisi “All Work and No Play”, 5 Eylül tarihinde izleyiciyle buluştu. 19 Ekim 2019 tarihine dek görülebilecek olan sergi hakkında Levent Erden’in katalog yazısını sizlerle buluşturuyoruz.
Yavaş yavaş rehavetli tatil anılarını geride bıraktığımız şu günlerde heyecanla beklediğimiz sergiler için gün saymaya başladık. 60’a yakın sergi ve etkinliğin gerçekleşeceği eylül ayı boyunca özellikle takip edeceklerimizi derlediğimiz bir listeyi sizler için hazırladık.
Unicorn boynuzları, deniz kızı iskeletleri, doldurulmuş canlılar, kurutulmuş bitkiler, gök küre ve alışık olmadığımız daha pek çok nesne… Her biri “wunderkammer” ya da “nadire kabineleri” olarak da bilinen, Rönesans ve Barok dönemde yaratılan en popüler seçkilerin bir parçasını oluşturur. Coğrafi keşifler ve bilimsel çalışmaların artmasıyla, nadir görülen bu parçalara ulaşma isteği aristokrat ve burjuva kesimin giderek rağbet ettiği nadire abinelerine de zemin hazırlar. Toplayıcılığın temelini oluşturan, güç ve zevkin sembolü nadire kabinelerinin yer aldığı Artsy makalesini sizler için çevirdik.
Dünyanın en meşhur popüler kültür ikonlarından Doğu Asya’nın en güçlü koleksiyonerlerine kadar pek çok isim geçtiğimiz günlerde Art Basel’i ziyaret etti. Görünen o ki Art Basel, geride bıraktığı 50 yılın ardından hâlâ sanat piyasasındaki önemli yerini koruyor. Kimselere kaptırmadığı güçlü satışlarla fuara damga vuran rekor fiyatlı eserlerden oluşan Artsy listesini sizler için çevirdik.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 47. kez düzenlenen İstanbul Müzik Festivali, 11 Haziran’da başlıyor. 30 Haziran’a kadar devam edecek festival yazın habercisi. Festival programında “Var olmanın karanlığı, var olmanın aydınlığı” teması etrafında 22 konser yer alıyor. Festival programında mutlaka görmeniz gereken konserlere karar vermediyseniz listeye göz atmanızı öneririz.
Ece Yücel ve Esin Ünlü kuruculuğunda hayata geçen Vena Cava, tatlı keyfimize yeni bir bakış açısı getiriyor. Adaptojenik doğal çikolata üretimi gerçekleştiren marka, ambalaj tasarımından kullandığı lezzet reçetelerine kadar dikkat çeken misyonuyla bizi bilmediğimiz bir tatlı yolculuğuna çıkartıyor.
Dünyanın dört bir yanından sanatseverleri ağırlayan, Londra menşeli Frieze Sanat Fuarı’nın, New York ayağı mayıs ayı başında gerçekleşti. Türkiye’den, Pi Artworks, Galeri Nev ve Galerist’in katılım gösterdiği Spotlight bölümünün küratörlüğünü, New York SoHo’da yer alan The Drawing Center’ın küratörü Laura Hoptman üstlendi.
Hiç şüphesiz ki sanat en görkemli aşk romanlarından sayısız kez ilhâm alan büyülü bir dünya. Bu dünyanın yaratıcısı pek çok ünlü sanatçı da aşklarını roman tadında yaşayanlar arasında. Yakın zamanda sanatseverlerle buluşacak The Art of Love: The Romantic Pairings Behind the World’s Greatest Artworks adlı kitap da ünlü sanatçıların esin kaynağı aşk öykülerine odaklanıyor.
Sanatçıların hayatı genellikle öngörülemezdir. Ne zaman ilham geleceğini, posta kutusuna bir çek düşeceğini ya da bir küratörün sergi teklifi yapacağını tahmin etmek neredeyse imkânsızdır. Dikkatlice seçilen, batıl inançlara dayanan ya da bağımlılıktan yapılan ritüeller sanatçıların bu tarz belirsizliklerle başa çıkmasına yardımcı olabilir.
TEFAF olarak bilinen Avrupa Güzel Sanatlar Fuarı (The European Fine Art Fair), 32. yılında Hollanda’nın önemli kongre merkezlerinden MECC Maastricht’te ağırlandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok antika eşya, mücevher ve old master esere ev sahipliği yapan TEFAF, uzun yıllar beraber ilerlediği kemikleşmiş koleksiyoner kitlesi için modern ve çağdaş sanat seçkisinde genişlemeye gitti.
Bu senenin unutulmaz sergilerini beş küratörden dinledik. Fırat Arapoğlu, Çelenk Bafra, Derya Yücel, Deniz Ova ve Övül O. Durmuşoğlu bu senenin akıllarında kalan sergilerini sıraladılar.
New York Times'ın sanat eleştirmenleri bu yılın en çarpıcı sanat çalışmalarını açıkladılar. Sanat etkinlikleri, müze ve galeri çalışmaları, yükselen sanatçılar bu listede bir araya geliyor.
Variety’nin Actors on Actors köşesi için bir araya gelen Emma Stone ve Timothée Chalamet’nin sohbetini sizin için çevirdik.
1300’lerde kaleme alınan İlahi Komedya bugün dahi pek çok esere ilhâm veren bir baş yapıt. Kasvetli Orta Çağ İtalyası’nda yaşamını sürdüren unutulmaz şair Dante’nin ölümsüz eseri İlâhi Komedya birçok eserin referansı olarak görülüyor. İtalyanca Cehennem anlamına gelen Inferno bölümü ile başlayan yapıt, günaha susayan vahşi yaratıkların kasvetli dünyasından Purgatorio (Araf) ve Paradiso (Cennet) ile ölüm sonrası yaşama uzanan kasvetli bir dünyayı konu ediniyor.
Her sene etrafımda “Bu sene filmler açısından hiç iyi bir yıl değildi sanki” diyen birileri mutlaka olur, ben de “Harika bir seneydi bence!” diye karşılık veririm her defasında. Çünkü beni şaşırtan şey kaç tane kötü film yapıldığı değil, kaç iyi film yapıldığı olur.
ArtReview, gelenekselleşen ve bu sene hangi isimlerin yer alacağı merak konusu olan Power 100 listesini okuyucularla buluşturdu. Listede bu sene de birbirinden dikkat çekici isimler yer alıyor. Sezon değerlendirmelerini seviyorsanız bu listeye göz atmanızda fayda var.
Fransız sokak sanatçısı JR, TIME dergisi ile multimedya projesi Guns in America için iş birliği yaptığında, halkın dikkatini çekmeyi ve silah şiddeti ile ilgili verimli bir diyalog başlatmak için Amerikalılara ilham olmayı umuyordu. İlk tepkilere bakılırsa, sanatçı şimdiden bu hedeflerinden en az birini gerçekleştirmiş görünüyor.
Atıştırmalık bir şeyler yemek, hepimizin vazgeçemediği huylardan biri. Öğrendiğimize göre, dünyaca ünlü sanatçılar da söz konusu atıştırmalıklar olduğunda bizden farklı görünmüyor. Yaratıcılık ve üretim motivasyonunu arttırdığı düşünülen besinler arasında kahveden ıspanağa, meyveli jöleden muza kadar pek çok yiyecek bulunuyor. Öyle ki aralarında sütlaç bile var! Bizler de sanat tarihine mâl olmuş sanatçılara ilham veren, Pablo Picasso’dan Georgia O’Keeffe’ye kadar altı ünlü sanatçının en sevdiği atıştırmalıkları sizler için derledik.
Dünyanın en önemli sanat fuarlarından Frieze London sona erdi. Bu fuar etrafında gelin dünyanın en iyi fuarlarına girmek için ziyaretçilerin ne kadar ödediğine bir bakalım. Dünyanın en popüler sanat etkinliklerinden 22’sinin giriş ücretini en yüksekten en düşüğe kadar sizler için derledik.
“Sanat piyasasında başarı elde etmek galeri ya da çeşitli sanat kurumlarının desteğini almaktan geçiyor”. Böyle düşünüyorsanız, henüz milenyum sanatçılarıyla tanışmamış ve başarı öykülerini dinlememişsiniz demektir.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından VitrA sponsorluğunda düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali, 22 Eylül’de sanatseverlere kapılarını açtı. “Okullar Okulu” başlığıyla gerçekleştirilen 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörlüğünü Jan Boelen üstleniyor. Bienalden yedi sanatçıyı sizler için mercek altına aldık. Yazı dizimizin ikinci serisinde sizi üç sanatçıyla buluşturuyoruz. FABB, Maki Suzuki ve Onagöre ile merak ettiklerimizi konuştuk.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından VitrA sponsorluğunda düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali, 22 Eylül’de sanatseverlerle buluşacak. “Okullar Okulu” başlığıyla gerçekleştirilecek olan 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörlüğünü Jan Boelen üstlenecek. Bienalden yedi sanatçıyı mercek altına aldık. Yazı dizimizin ilk serisinde sizi dört sanatçıyla buluşturuyoruz. AATB, Nur Horasanlı, Emelie Röndahl, Ottonie von Roeder ile merak ettiklerimizi konuştuk.
Yaza yavaş yavaş veda ettiğimiz bugünlerde uluslararası sanat dünyası çalkantılı bir dönemi geride bırakıyor. Gündemi hareketlendirenler arasında taşınan galeriler, mesleğini değiştiren isimler, yeni açılan fuarlar ve açık artırmada beklenmeyen sonuçlar alan eserler yer alıyor. Deniz ve güneşin tadını çıkaran sanat dünyası ise piyasadaki değişimlerden şimdilik habersiz görünüyor. Yaşanan değişimleri ve yaz ayının gözden kaçan önemli olaylarını sizler için derledik.
Deneyselliğin ön planda olduğu 20. yy heykelleri arasında mobil heykel geniş yer kaplıyor. Durağan eserlerin aksine hareket ve devinimi öne çıkaran yapıtlar; metal, demir, tahta, lastik gibi farklı malzemelerden oluşuyor. Akımın öncüsü Alexander Calder ilk mobil heykelleri tasarlayan isimken çağdaşı birçok sanatçı da kendisini takip edenler arasında yer alıyor. Günümüzde mobil heykelleriyle bilinen birçok ünlü sanatçı ise durağan heykel formunu hareketle birleştirdiği özgün eserleriyle karşımıza çıkıyor.
Uzun bir sakinliğin ardından, Eylül ile birlikte yeni sanat dönemi başlıyor. Farklı disiplinlerden pek çok sanatçının sergisi Eylül ayı içinde sanatseverlere kapılarını açacak. Bu sezon hangi sergilerle karşılaşacağınızı merak ediyor, rotanıza karar veremiyorsanız bu liste size ilaç gibi gelecek.
Sanat dünyasında yaratıcı çalışmalarıyla tanınan birçok ünlü sanatçı, çocuklar için yaptığı oyuncak tasarımlarıyla da bilinir. Bazıları sanatsal üretimlerinden ayrı tuttuğu oyuncak tasarımlarının peşinden koşarken bazılarıysa iki alanın ayrılamaz olduğunu düşünür.
Birçoğumuz için kötü talihten korunmanın veya şans dilemenin türlü yolu var. Tahtaya vurmak, merdiven altından geçmemek, siyah kediden uzak durmak veya nazar boncuğu gibi küçük tılsımlı şeyler taşımak bunlardan sadece birkaçı. Peki ya kült sanatçı, yazar ya da tasarımcıların vazgeçemediği ritüellerini biliyor musunuz?
Termometrelerin derecesi malum. Şehir yavaş yavaş tenhalaşıyor, herkes kendini sahillere atıyor. Ama tabii tüm bunlar şehirde hayatın durduğu anlamına da gelmiyor. Her ne kadar sayıları azalsa da ziyaret edebileceğiniz sanat aktiviteleri yolunuzu gözlüyor. Henüz tatile çıkmadıysanız şanslısınız, sanat rotanız bizden!
Dünyanın dört bir yanında, her bir ülkenin farklı şehirlerinde simgeleşen, tutkunları tarafından görülmek için kilometrelerin aşıldığı eserler yaşıyor. Çok çok uzun yolculuklar sonucu ait olduğu yere varabilmiş ve yıllar boyunca yerinden asla feragat etmemesine karşın, nereden geldiği belli olsa da nereye gideceği belli olmayan eserlerle karşılaşıyoruz.
Mamut Art Project bu sene altıncı edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Fuarda fotoğraf, enstalasyon, heykel, video, resim, baskı, yeni medya, illüstrasyon, dijital, nakış ve sokak sanatı alanlarına dair 50 sanatçının çalışmaları yer alıyor. Mamut öncesi bu senenin genç sanatçılarını yakalayıp, kendilerine kafamızdaki absürt soruları sorduk.
2017’nin son günlerine yaklaşırken, geriye dönüp baktığımızda aklımızda kalan sergilerle seneyi hatırlıyoruz. Artful Living olarak 2017’nin unutulmaz sergileri (Türkiye’de) konulu bir derleme hazırlamak için kolları sıvadık ve beş değerli sanat yazarından onlar için senenin unutulmaz üç sergisini birer cümleyle açıklamalarını istedik.
Fuarlar, sanat dünyasının nabız noktaları olarak görülür. Sanatçı, galeri, küratör, sanat eleştirmeni ve sanatseverlerin hepsinin bir çatı altında buluştuğu bu fuarların olmazsa olmazı Art Basel’in Miami ayağı üzerine bir yazı hazırladık.
Bu aralar sanat piyasasında Leonardo da Vinci’nin adı sıklıkla anılıyor. Christie's Müzayede Evi geçtiğimiz günlerde kayıp eserler arasında gösterilen Salvator Mundi adlı Leonardo da Vinci imzalı eseri, 100 milyon dolar değerinde satışa çıkardı. İsa Peygamber’in, genç halinin bir portresi olan bu eser, neden bu kadar önemli ve değerli? Gelin birlikte bakalım.
Instagram hesapları, Cindy Sherman'dan Ai Weiwei'ye kadar pek çok sanatçının estetik anlayışının kapılarını aralıyor. Sanatçılardan galerilere, yazarlardan sanat kurumlarına kadar pek çok kuruluş dijital içerik ekibi oluşturuyor ve bu mecralarda hızla yayılıyor. Buna paralel olarak giderek artan sosyal medya takipçileri, sergilenen eserlere erişim olanağı sunuyor. “Nerede, ne oluyor?” diye sanat dünyasının havasını koklamak isteyenlere Instagram’da takip edebilecekleri 12 sanat meraklısını sıraladık!
15. İstanbul Bienali, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu teras katında, bienal mekânını gezdikten sonra son iş olarak karşınıza bir labirent çıkıyor. Beyaz, sonu gelmeyecekmiş gibi, klostrofobinin eşiğinde bir labirent…
Moda ve sanat arasındaki ilişki her zaman canlıdır ama iki dünya arasındaki çizginin bu sene birbirine çok yaklaştığını görebiliyoruz. Pek çok tasarımcı ilham almak adına sanat dünyasını yakından takip ediyor. Madison Caddesi ise bunu deneyimlemek için önemli noktalardan biri!
Lüks nedir? İhtiyaçlarımızla lüksü kesiştiren bir yaşam mümkün mü? Kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan mekânlar, huzurlu ve keyifli zaman geçirmemizde etkili midir? Estetik zevklerimiz ya da kalite beklentimiz ihtiyaçlarımızı karşılamak için yeterli mi? Benzer sorularla yola çıktığımızda lüks kelimesi kimilerimiz için gösterişli bir kelime olmaktan çıkacaktır.
Bu sezon seyahat rotanızı belirlemeden önce dünyada hangi müzelerde hangi sergilerin bizi beklediğine göz atmak ister misiniz? Arizona’dan Berlin’e, Minneapolis’ten Miami’ye önemli müzelerin ağırladığı sergileri sizler için derledik.
Uzun süredir sakinliğini koruyan sanat dünyası eylül ile birlikte hareketlenmeye başlıyor. Etkinlik haberleri bir bir mail kutumuza düşerken “kaçırmamamız gerekenler” listesi dolup taştı bile. Bir yandan 15. İstanbul Bienali bir yandan Contemporary İstanbul son ayların en merak edilenleri olurken diğer tarafta ise birçok galeri yeni sergileriyle sezonu selamlayacak. İşte şimdiden dört gözle beklediğimiz sanat etkinlikleri!
Geçtiğimiz yıl koleksiyonu yapılabilir kavramsal sanatçılar listeleri hazırlanırken tuhaf piyasa fiyatlarını bir kenara bırakıp sanat pazarının çalışma mekanizmalarını uzun vadeli olarak irdeleme fırsatını bulmak mümkün oldu. Tarihsel ve eleştirel önemi ispatlanmış fakat satış olarak geride duran ama gelişmeye açık sanatçıları gözlemledik. Birçok görüşü, sayısız uzman ve küratörü ele aldık.
Sıcaklardan bunalanlar, tatil dönüşü mahmurluğunu üzerinden atamayanlar bu hafta yedi sanat etkinliği sizleri bekliyor! Kadıköy’den Beyoğlu’na, Karaköy’den Etiler’e uzanan etkinlik listemizi incelemeden plan yapmayın.
Bahçeciliğin ve bahçe süsleme sanatının 1800’lerden itibaren yükselmesiyle birlikte, sanatçılar bir akım halinde bu sanata gönül vermeye başladı. En meşhur örneklerden biri olan Claude Monet’nin Giverny’deki bahçesi, sanatçının resimleri üzerindeki önemli ilham kaynaklarından biri denilebilir. 19. yüzyılın empresyonist sanatçılarıyla kendi sınırlarını aşan bahçe sanatının en göze çarpan örneklerini sizin için bir araya getirdik.
35 ülkeden 291 galeriyi bir araya getiren fuar, bu yıl Mısır ve Yeni Zelanda’yı ilk kez bünyesinde ağırlıyor. Gelecek vaadeden yeni çalışmalardan daha tarihsel arka planı olanlara, en dikkat çeken 20 galeri bu listede!
Henüz tatile çıkmayanları yoğun bir sanat haftası bekliyor. Altı açılışın gerçekleşeceği bu haftada özellikle 15 Haziran Perşembe günü oldukça yoğun bir gün olacak. Açılışlarda görüşmek üzere.
İki yılda bir düzenlenen ve 80’den fazla ülkenin en iyi çalışmalarını bir araya getiren Venedik Bienali bu yıl, Fransız küratör Christine Macel’in yönetiminde gerçekleşiyor. 13 Mayıs tarihinde başlayan bienal bu yıl bir yenilik olarak Nijerya pavyonuna da ev sahipliği yapıyor. Bienali gezmek için son tarih ise: 26 Kasım.
Yaz özlediğimiz sıcaklığını yavaş yavaş gösterirken, henüz tatil planları yapmayanlara bu hafta için altı sanat etkinliği öneriyoruz. Açılışlarda görüşmek üzere.
Bu hafta dört yeni etkinlik sanatseverleri bekliyor. Konuşma, sergi, atölye ve festivalin gerçekleşeceği bu haftada geçtiğimiz hafta açılan sergilerden görmedikleriniz varsa uğramayı unutmayın.
Sinema tarihinde yer etmiş önemli yönetmenlerin fotoğraf geçmişlerine dair derlememizin ikinci bölümü ile karşınızdayız. Sadece görselliğiyle bile öne çıkan filmlere imza atan yönetmenlerin kadrajlarına neler sığdırdıklarını merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
İstanbul havalarının yaza birer adım daha yaklaştığı, güneşin yüzünü biraz daha gösterdiği bu haftalarda ziyaret edebileceğiniz yedi sanat etkinliği bulunuyor. Açılışlarda görüşmek üzere.
Bu hafta ziyaretinizi bekleyen dört sanat etkinliği var. Rotanızı belirlemeden önce geçtiğimiz haftanın etkinliklerini kontrol etmeyi de unutmayın. İyi haftalar!
İstanbul sanat sahnesi bu hafta altı sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Baharın sıcak günlerine “merhaba” dediğimiz bu haftada açılışlarda görüşürüz.
İstanbul sanat sahnesi bu hafta beş sanat etkinliğini ağırlıyor. Baharın yaklaşmasıyla birlikte sanat dünyası da hareketleniyor. Açılışlarda görüşürüz.
Bu hafta yedi sanat etkinliği ile karşınızdayız! Yağmur kendisini gösterdi diye kabuklarımıza çekilmeden, sakin sakin baharı beklerken bu etkinlikler çok iyi gelecek. Tura başlamadan önce listemizi kontrol etmeyi unutmayın.
Her ne kadar kadın sanatçılar sanat dünyasında bir azınlık oluşturuyor gibi görünse de, yaşamımızdan birçok farklı, güçlü ve özgün kadın sanatçı geçmiş ve hayatımızda iz bırakmıştır. Biz de Artful Living ekibi olarak bu kez fotoğraf sanatına odaklandık; farklı hayat hikayeleri, sanatçı ve mücadeleci kimlikleriyle 20. yüzyıla damga vuran ve dünyaya bakışımızı değiştiren 10 kadın fotoğraf sanatçısını sizin için listeledik.
Bu hafta Bomonti’den Beyoğlu’na, Çukurcuma’dan Yeldeğirmeni’ne uzanan geniş bir açılış listesi var. Sizleri baharı selamladığımız, güneşin kendini gösterdiği bu günlerde açılışlarda buluşmaya davet ediyoruz.
New York’un sanat hayatını hareketlendirmek üzere tasarlanan ve bir hafta boyunca sanatseverlerden büyük ilgi toplayan fuarlar haftası Armory Week başladı! Farklı konsept ve disiplinlerde çok sayıda sanatçı, kurum ve izleyiciyi bir araya getiren ve özellikle çağdaş sanata saygı niteliğinde düzenlenen hafta için bir rehber hazırladık.
Mart ayının ilk haftasına girdiğimiz bu hafta, aynı zamanda sekiz sanat etkinliğini de karşılıyor. Kışın rehavetini yavaş yavaş üzerimizden atmaya başladığımız, baharı selamladığımız bu haftada açılışlara gitmeden önce listemizi kontrol etmeyi unutmayın.
Yıllardır filmlerini ilgiyle takip ettiğimiz, sinema tarihinin önemli başyapıtlarına dönüşen pek çok filmin yaratıcısı yönetmenlerin, aynı zamanda birer fotoğraf sanatçısı olduğunu biliyor muydunuz? Artful Living ekibi olarak, izleyicileri filmlerinin gerisinde kalan fotoğraflarıyla bazen başarılı olduktan sonra tanıştıran, bazen fotoğraflarıyla tanınıp durağanı devinime / devinimi durağana dönüştüren, bazense iki alanda da başarıyı hızlıca yakalayan yönetmen-fotoğrafçıları sizin için listeledik.
Şubat ayının son günlerine yaklaşırken uzun zamandır yeni eserlerini heyecanla beklediğimiz sanatçıların sergi açılışlarıyla karşılaşıyoruz. Bu hafta kaçırmamanız gereken pek çok sergi var. Açılışlarda görüşürüz!
Bu hafta ziyaretinizi bekleyen dört sanat etkinliği var. Yola çıkmadan önce geçtiğimiz haftanın etkinliklerini kontrol etmeyi de unutmayın. İyi haftalar!
Üç arkadaş ellerinde sprey boya kutularıyla griye karşı savaş açtıklarında kimse onları tanımıyordu. Kısa sürede Karaköy’ün çehresini değiştiren grafiti grubu Bad of Kings'in (B.O.K) üyelerinden Mr. Hure, Luckypunch, Olihe RedBull.com’un Griye İsyan adlı belgeseline konu oldu. B.O.K'den Mr. Hure, grafiti ile alakalı merak edilen soruları yanıtladı. Mr. Hure’a göre Karaköy’ün çehresini grafitiler değiştirdi, yeni mekânlar tüketti.
Birçok sergi açılışının ve söyleşinin gerçekleşeceği bu hafta yine pek yoğun. Özellikle 9 Şubat’ta bir açılıştan diğerine koşturacağımızı tahmin ediyoruz. Ve size sanatla dolu bir hafta diliyoruz
Bu hafta Çukurcuma’dan Karaköy’e, Nişantaşı’ndan Beyoğlu’na uzanan geniş bir sergi açılışları listesi var. Sizleri ocak ayını şubata bağlayan, kışın kuru soğukluğunu tüm zerrelerimizde hissettiğimiz bu haftada, açılışlarda şarap içerek ısınmaya davet ediyoruz.
Karneler dağıtıldı, şehir sakinledi. İstanbul dışına çıkmayanlara, şehrin sakin günlerini değerlendirmeleri için haftanın sanat etkinliklerini listeliyoruz. Geçen haftanın yoğun sanat gündemini yakalayamayanlar için ise tekrar göz atmaları için listemizi hatırlatıyoruz.
Bu hafta ziyaret edebileceğimiz sekiz sergi açılışı bulunuyor. Hazır hava koşullarının da izin verdiği şu günlerde bu açılışlar kaçmaz!
Bu hafta sanat dünyası oldukça hareketli olacak. Yoğun kar yağışının engel olamayacağı açılış, performans ve söyleşiler için şimdiden programınızı hazırlayın. Sokağa çıkmadan önce eldiven, şapka ve atkınızla sarınıp sarmalanmayı unutmayın. Açılışlarda görüşürüz.
2017’nin ilk günlerinde bu sezon hangi sergilerle karşılaşacağımızı düşünürken yılın ilk sergilerinden haberler gelmeye başladı bile. Yepyeni bir yılın heyecanıyla başladığımız haftada ziyaret edebileceğimiz dört açılış bir de performans bulunuyor.
Bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelerle beraber yapılan yeni akademik araştırmalar 2016 yılında sanat alanına dair önemli ve şaşırtıcı keşiflerin yapılmasına yol açtı. Ünlü sanat portalı artnet ise 2016 yılında gerçekleşen bu beklenmedik gelişmelerin en önemli 10 tanesini listeledi.
Yeni yıl öncesi açılış mı olur demeyin, bu hafta iki sergi açılışı bizleri bekliyor. Ayrıca yeni yıl hediyesi arayanlar için de bir alternatif şenlik önerimiz bulunuyor. Sanatla dolu seneler!
2016 boyunca dünyanın farklı ülkelerinden pek çok sanatçı büyük boyutlu enstalasyon çalışmalarına imza attı. Kamusal alanda, katılım sağlayabildiğiniz, canlı ya da geçici bir süreliğine yapılmış birçok enstalasyon çalışması, izleyenlerde unutulmayacak bir etki bıraktı. Designboom ise Big Stories liste serisi kapsamında 2016 yılında yapılmış en iyi 10 enstalasyonu listeledi.
2016 sanat sezonu yoğun sergi programıyla dolu dolu geçti. Yılın son sergilerinin de açılmaya devam ettiği şu gülerde sizler için yeni yıla ramak kala görmenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz sergileri listeledik.
Bir bienal ve fuarın ardından hareketli günlerini özlemiş İstanbul sanat dünyası soluklanmadan sergi açılışlarına devam ediyor. Bu hafta uğramanızı şiddetle tavsiye ettiğimiz sekiz açılış var. Şimdiden iyi seyirler.
Fransız yazar Marcel Proust’un 1884 senesinde hazırladığı Proust anketini bu hafta Irmak Canevi cevapladı. Geçmişte yıllarca avukatlık yapan Canevi, uzun süredir resim ile ilgileniyor. Bu ilgisini lisans, yüksek lisans ve katıldığı konuk sanatçı programlarıyla geliştirmiş ve şimdi hayatına bir ressam olarak devam ediyor.
Fransız yazar Marcel Proust’un 1884 senesinde hazırladığı Proust anketini Özge Enginöz’e yönelttik. Enginöz bu yıl gerçekleştirdiği “Huzursuz Ruhlar İçin” sergisinde doğal ve yapay kavramları görselleştirdiği, fotoğraf ve bitkilerden oluşan kolajları ile sanatseverlerle buluşmuştu. Sanatçıyı bir de ikonik Proust anketiyle tanımak isteyenler buyursunlar.
Ünlü sanat portalı artnet’in giderek küreselleşen sanat dünyasının en güçlü 100 ismini sıraladığı “artnet Titans” listesine referansla sanat dünyasının en güçlü ilk 15’ini listeledik. Listede başarılı sanatçılardan, dev seçkilere sahip koleksiyonerlere, ünlü şirketlerin CEO’larından dünyaca ünlü müzelerin yöneticilerine kadar pek çok isim mevcut.
Sanatı Maslak semalarına taşımaya devam eden 42 Maslak Art!SPACE Gallery, 16 Ağustos tarihi itibariyle Çağla Cabaoğlu Gallery’nin "Çağdaş Hikayeler” sergisini ağırlamaya başladı. Birbirinden yetenekli sanatçıları sanatseverlerle buluşturan sergi; sanatçıların tarihsel, kültürel, mitolojik, lirik ve/veya politik temalarla ilişkilerini/ilgilerini ortaya koymayı amaçlıyor.
Bu hafta ziyaret edebileceğiniz yedi sanat etkinliği bulunuyor. Maslak’tan Karaköy’e, Nişantaşı’ndan Rumeli Hisarı’na yayılan etkinlik dizisi iki söyleşi, beş sergi açılışını kapsıyor.
Bu hafta şehirde gerçekleşecek altı sanat etkinliği bizleri bekliyor. Yollara düşmek için şimdiden hazırlanın.
Bu hafta sizi yollara düşürecek yedi sanat etkinliği var. Maçka’dan Bomonti’ye, Acıbadem’den Karaköy’e birçok farklı noktaya yayılan açılışları kaçırmak istemiyorsanız not defterlerinizi hazır edin deriz.
Sanatı Maslak semalarına taşımaya devam eden 42 Maslak Art!SPACE Gallery, 16 Ağustos tarihi itibariyle Çağla Cabaoğlu Gallery’nin "Çağdaş Hikayeler” sergisini ağırlamaya başladı. Birbirinden yetenekli sanatçıları sanatseverlerle buluşturan sergi; sanatçıların tarihsel, kültürel, mitolojik, lirik ve/veya politik temalarla ilişkilerini/ilgilerini ortaya koymayı amaçlıyor.
Fransız yazar Marcel Proust’un 1884 senesinde hazırladığı Proust anketini bu defa da Işıl Eğrikavuk’tan cevaplamasını istedik. Video art ve performans çalışmalarıyla tanıdığımız Eğrikavuk’u yakından tanımak isteyenleri anketin sonlarına doğru bekliyoruz.
Geçtiğimiz iki haftanın yoğun sanat trafiğinin ardından bu hafta biraz daha sakin bir koşturmaca bizleri bekliyor. Hafta boyunca katılabileceğiniz sekiz sanat etkinliğinin ikisi söyleşi. Fırsattan istifade geçtiğimiz haftalarda açılış telaşından ziyaret edemediğiniz sergilere de uğrayabilirsiniz.
Hırkaların yerini ceketlere bıraktığı şu dönemlerde açılışlarda koştururken şarap molaları vererek ısındığımız o soğuk günlere doğru adım adım ilerliyoruz. Not defterlerinizi hazırlayın bu hafta da açılıştan açılışa koşacağız!
Hırkalar ve yağmurluklar kışlıklar arasından çıkarken, önümüzdeki dönemin tüm resmi tatilleri de taze tükenmişken yoğun sanat sezonunun koşturmasında kaybolmanın tam zamanı. Bu hafta 14 sergi açılışını gezmeye ne dersiniz?
Aylardır sessizliğini koruyan sanat dünyası geçtiğimiz hafta itibarıyla kıpırdanmalara başladı. Ayların sükunetini üzerinden atan sanat pisti bu hafta birbirinden heyecanlı sergileri ağırlıyor.
Her ne kadar sanat sanat için sanat sloganı yüzyıllardır hâlâ varlığını sürdürse de birçok koleksiyoner, galeri ve sanat kurumu için sanat eserinin hatta sanatçının değeri, kaba tabiriyle “rakam”ı çok önemli. Dolayısıyla her yıl satış rakamı listeleri yenileniyor, bu listeler bölgelere ve cinsiyete göre şekilleniyor. Sıradaki listemiz: 2016’nın yaşayan en pahalı 10 Amerikalı sanatçısı.
artnet 2016 müzayedelerindeki en pahalı 10 kadın ressamını listeledi. Liste belirlenirken son 10 yılın ücret verileri göz önüne alındı. Bu yılın adından çok bahsettiren ve satış rakamlarıyla dikkat çeken kadın ressamlarına odaklanıyoruz.
Bahar sezonunun gelmesiyle birlikte çok sayıda sergi, müze gösterimi ve sanat fuarı son dönem genç sanatçıları ile dolup taştı. Artsy de bu bahar dikkat çeken genç sanatçıları merceğine aldı. Dünyada gelecek vadeden 30 yetenekli sanatçıyı su yüzüne çıkarabilmeyi amaçlayan editörlerin hazırladığı listedeki sanatçılar Pekin’den Beyrut’a, Cape Town’dan Katmandu’ya kadar farklı kökenlere sahipler.
Bayram programınızı yapmadan bu haftaki sanat etkinliklerine uğramayı unutmayın. Bu hafta bizi sergi açılışı, seminer, konuşma ve bir de gösterim bekliyor.
Sıcakların rehavetini üzerinizden atmak ve haftanın sanat etkinliklerini kaçırmamak için yazımızı okumalısınız. Bu hata gerçekleşecek altı sergi açılışını görmeden tatile çıkmayın!
New York’un yüksek tansiyonlu ilkbahar müzayedeleri beş gün içinde yapılan 1.1 milyar dolarlık sanat satışı ile geçtiğimiz ay gerçekleşti. Rekor rakamlar, aralarında Jean-Michel Basquiat (Untitled, 1982 için 57.3 milyon $*), Maurizio Cattelan (Him, 2001 için 17.2 milyon $), Agnes Martin (Orange Grove, 1965 için 10.7 milyon $), ve Frida Kahlo’nun (Dos desnudos en el bosque (La tierra misma), 1939 için 8 milyon $ ) olduğu birkaç sanatçı için belirlendi.
Sıcaklar başımıza vurmadan, tası tarağı toplayıp yazlıklara kaçmadan önce şehirdeki sanat etkinliklerini gezmeyi unutmayın. Bu hafta bizi altı etkinlik bekliyor.
Bu hafta yine gezip görebileceğiniz birçok sanat etkinliği var. Sizler için yedi tanesini seçtik. Açılışlarda görüşürüz.
Sanat dünyası bir yıllık bir koşturmacayı ardında bırakıp yavaş yavaş yaz uykusuna dalmaya hazırlanırken sezon sonu sergileri ardı ardına sıralanmaya başladı. Tatile kaçmadan önce bu sergileri görmeyi, açılışları gezmeyi unutmayın.
Bu hafta sizin için şehirde gerçekleşecek 5 sanat etkinliği seçtik. Turlamaya çıkmadan önce hazırladığımız derlemeden haftanın planına bakabilirsiniz.
Şehrin yoğun sanat trafiğinden mahrum kalmamak için haftanın sanat etkinlikleri listemize göz atmadan geçmeyin. Açılışlarda görüşürüz!
Bu hafta sanat etkinlikleri programı bir hayli yoğun. Katılabileceğiniz 14 etkinlik var. Hiçbirini kaçırmamak istiyorsanız sizler için derlediğimiz haftanın öne çıkan etkinliklerine göz atmayı unutmayın.
Sanat dünyasını bu hafta gerçekleşecek altı sanat etkinliği bekliyor. Hiçbir etkinliği kaçırmak istemiyorsanız seçtiklerimize göz atmayı unutmayın.
Bu hafta gerçekleşecek 10 sanat etkinliği bulunuyor. Birçok sergi ve söyleşinin yanında Mamut Art Project fuarı ve Domates Biber Patlıcan’ın üçüncü edisyonu mutlaka uğramanız gereken etkinlikler arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz yıllarda Mamut Art Project’e katılan sanatçılarla fuar tecrübelerini, üretim süreçlerini ve sanat kariyerlerini konuştuk. Şu sıralar ne yaptıklarını merak ettiğimiz sanatçıların yeni projelerini mercek altına aldık.
Bu hafta yine gezip görebileceğiniz birçok sanat etkinliği var. Sizler için dokuz etkinliği listeledik. Sanat dolu bir hafta sizleri bekliyor.
Küratörler günümüz sanat dünyasının tartışmasız en önemli figürleri arasında yer alıyor. Genç ve dinamik yaklaşımlarıyla dikkat çeken, Artsy’nin derlediği 20 küratöre göz attık. Sanat dünyasının görünmez kahramanlarının güncel ve gelecek projelerini ele aldık.
İstanbullu sanatseverleri bu hafta 12 sanat etkinliği bekliyor. Özellikle 5 ve 7 Nisan günleri için liste oldukça kalabalık. Hiçbir etkinliği atlamak istemiyorsanız seçtiklerimize göz atabilirsiniz.
2016 yılı sanat dünyası için oldukça hızlı başladı. Birçok etkinliğin içinde sergileri gözünüzden kaçırmış olabilirsiniz. Bu yıl yurt dışında görmenizi ısrarla tavsiye ettiğimiz sergileri sizler için sıraladık.
Yaz ayları bir yandan tatil ve boş vakit sebebiyle birçoğumuzu mutlu etse de aslında kişisel gelişim için kullanabileceğimiz büyük bir fırsat. Bu yaz hem yurt dışında tatil yapacağım hem de sanat eğitimi alacağım diyenlere birkaç önerimiz var.
Bu hafta sizin için şehirde gerçekleşecek 11 sanat etkinliği seçtik. Turlamaya çıkmadan önce hazırladığımız derlemeden haftanın planına bakabilirsiniz.
Sanat kitapları kuşkusuz ki kütüphanelerimizin en değerli parçaları arasında yer alıyor. Vulture 2015'in en iyi 10 sanat kitabını derlemiş. Listede Picasso'dan Tseng Kwong Chi'ye, Yoko Ono'dan Charles M. Schulz'e birçok ismin işlerini konu alan sanat kitapları yer alıyor.
Bu yıl ikinci kez gerçeleşen Art Central Hong Kong, yaklaşık 100 galeriyi ağırladı. Artsy 23-26 Mart tarihlerinde gerçekleşen fuarın en dikkat çeken 10 eserini listeledi. İşte fuarın mutlaka görülmesi gereken 10 eseri.
Bu hafta İstanbul’un sanat dünyası buruk ama hareketli bir şekilde devam ediyor. Salı akşamından cumartesi akşamına kadar yedi tane sergi açılışı yapılacak. Bunların haricinde gerçekleşecek sanatçı konuşmaları, performanslar ve diğer etkinlikleri derledik.
Her yıl yeni bir sanat fuarı ismi sanat ajandamızda yerini alıyor. Diğer taraftan bir de her yıl istisnasız görülmesi gerekenler var. Kısacası 2016 yılı yine birbirinden dikkat çekici fuarlarla dolu. Üstelik plan yapmak için geç kalmış sayılmazsınız. İşte önümüzdeki bahar ve yaz döneminde yurtdışında düzenlenecek önemli sanat fuarları.
Sergi açılışları, sanat seminerleri, sanatçı konuşmaları… Bu hafta İstanbul’un sanat ajandasında nerede, ne var kaçırmak istemiyorsanız sanat turuna çıkmadan önce listemize bakmayı unutmayın.
Art Basel direktörü Marc Spiegler, sanat galerilerinin kendilerine sorması gereken 10 soruyu yanıtladı. The Artnewspaper tarafından yayımlanan haber, galericilerin aklına takılan soruların cevaplarını arıyor.
Bu hafta sergi gezmeye çıkmadan önce “haftanın dikkat çeken açılışları” listemize göz atmayı unutmayın. İstanbul sanat dünyası baharı yepyeni sergilerle karşılıyor.
Günümüzde kitap, dergi, online yayın gibi birçok farklı mecranın ayrılmaz bir paçası olan illüstrasyonlar sayesinde pek çok genç yetenek ile tanıştık. Birçoğu freelance illüstratörlük yapan bu isimleri bir yerlere not etmeyi unutmayın. Zira gerek çizimleri gerek isimleriyle önümüzdeki dönemlerde sık sık karşılaşacaksınız.
Sanat dünyası bu hafta yine birçok sergi açılışı ve paneli ağırlıyor. Haftanın dikkat çeken sanat etkinliklerini sıraladık. Yazıya göz atmadan sanat turunuza başlamayın!
Son yıllarda yabancı galeriler tarafından temsil edilen sanatçılarımızın sayısı oldukça arttı. Bu sanatçılardan bir kısmı yurt dışında daha kolay tanınmak için bir kısmı da Türkiye’deki galerilerle çalışmak yerine uluslararası galerilerle çalışmayı yeğlediği için bu seçimi yapıyor. Bakalım kimler hangi galerilerle nasıl çalışıyor…
Maslak civarında çalışanlar Elgiz Müzesi’nin oradaki kavşakta yer alan heykeli fark etmişlerdir. Peki 2015 yazında yerleştirilen Zümrüd-ü Anka heykelinin kime ait olduğunu biliyor musunuz? Biz merak ettik ve heykelin hikayesini araştırdık.
Koleksiyonerlerin sanat oyununda en üst seviyede oynamaları için ana gerekliliğin para olduğu aşikar. Ama bir koleksiyoner olarak yenilikçi olmak da bir o kadar önemli. Artnet 2015’in en yenilikçi sanat koleksiyonerlerini seçti.
Şehrin yoğun sanat trafiğinden eksik kalmamak için haftanın sanat etkinlikleri listemize göz atmadan geçmeyin. Açılışlarda görüşürüz!
2015 yılı sanat dünyası için kuşkusuz ki çok hareketli, bol bereketli geçti. New York ve Londra bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi sanat sahnesinin varlığı kabul edilen, güçlü sanat merkezlerinden olurken, São Paulo, Singapur ve İstanbul son yıllarda katettikleri gelişim ile dikkatleri üzerine çekti. Artsy 2015’in sanat dünyası başkentlerini sıraladı.
Bu hafta yoğun sanat etkinlikleriyle geçecek gibi görünüyor. Hiçbirini kaçırmamak istiyorsanız sizler için derlediğimiz haftanın öne çıkan etkinliklerine göz atmayı unutmayın.
2016'yı heyecanla beklerken, yılın ilk ayının sonuna yaklaştık bile. Bu yıl da şüphesiz bolca sergi ve fuar gezecek, yeni eserler görecek, birçok yeni sanatçı tanıyacağız. Huffingtonpost yeni yılda bilmemiz gereken 17 görsel sanatçıyı listelemiş. Bu listede, 75 yaşındaki ressamdan instagram yıldızına kadar farklı birçok isim yer alıyor. Bakalım Huffingtonpost'a göre bu yıl hangi sanatçıları bilmemiz gerekmiş.
Heyecanla beklenen Oscar adayları belli oldu. Aktör John Krasinski, Akademi başkanı Cheryl Boone Isaac ve yönetmen Guillermo del Toro ile Ang Lee, 24 kategoride adayları basına duyurdu.