19 EKİM, ÇARŞAMBA, 2022

26. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Öne Çıkan 10 Oyun

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek 26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de başlıyor. Türkiye’den ve yurt dışından yepyeni oyunlardan yenilikçi ve ufuk açıcı performanslara toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getirecek festivalden öne çıkanları derledik.

26. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Öne Çıkan 10 Oyun

26. edisyonunda programı yeni bir küratörlük yapısıyla şekillendirilen ve ilk küratörü Işıl Kasapoğlu olan İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl 25 Ekim - 26 Kasım 2022 tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşacak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen, “Tiyatro Yerli Yerinde” sloganıyla seslenen 26. İstanbul Tiyatro Festivali bu seneki programıyla yerelden evrensele, geçmişten geleceğe köprüler kuran, farklı disiplinleri buluşturan, klasiklere özgün ve çağdaş yorumlar sunan, genç kuşak sanatçıları teşvik ederken usta isimlere saygı duruşunda bulunacak. Festival kapsamında Türkiye’den 15 yeni oyun ilk defa izleyicilerle buluşacak. Programda festival için özel olarak tasarlanıp sahnelenecek iki gösteri de bulunuyor. Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan altı yapım sahnelerde, üç yapım ise perdede izleyicilerle buluşacak.

Açılış Oyunu: Kibarlık Budalası Remix

25 Ekim Salı 20.00 / Maximum UNIQ Hall
26 Ekim Çarşamba 20.00 / Maximum UNIQ Hall

26. İstanbul Tiyatro Festivali; Kibarlık Budalası Remix ile uzun süre akıllarda yer edinecek bir açılışa hazırlanıyor. Bergen, Zenne, Çekmeceler filmlerinin yönetmenleri M.Caner Alper ve Mehmet Binay; Molière’in doğumunun 400. yılına özel, Fransız yazarın en sevilen oyunlarından Kibarlık Budalası’nın çağdaş bir uyarlamasını sahneye taşıyor. İkilinin yöneteceği ilk tiyatro oyunu olan Kibarlık Budalası Remix, Molière’in 17. yüzyıl Fransası’nda el değiştiren zenginliği ve gücü hicvettiği eserini günümüze uyarlıyor.

1. Caner Alper ve Mehmet Binay
​2. Kibarlık Budalası Remix

Akram Khan Topluluğu: Orman Kitabı

28 Ekim Cuma 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Çağımızın yıldız koreograf ve dansçılarından Akram Khan öncülüğünde kurulan Akram Khan Topluluğu, en yeni koreografileri Orman Kitabı ile İstanbul’a geliyor. Akram Khan, Nobelli İngiliz yazar Rudyard Kipling’in unutulmaz eserini iklim krizi temasıyla tekrar şekillendiriyor ve romanın baş karakteri Mowgli’yi karşımıza iklim mültecisi bir çocuk olarak çıkarıyor.

Akram Khan Topluluğu: Orman Kitabı Fotoğraf: Ambra Vernuccio

Duvar

31 Ekim Pazartesi 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
​1 Kasım Salı 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

Zülfü Livaneli’nin yazdığı ilk tiyatro oyunu Duvar, 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapmaya hazırlanıyor. Bilge Emin’in yönetmenliğinde sahnelenecek oyun, ayrı coğrafyalardan dört insanı bir otel odasında buluşturuyor ve iç içe geçen benzer hikâyeler eşliğinde hayatın sürekliliğini izleyiciye hatırlatıyor.

1-2. Duvar, Provalardan Kareler
​3. Duvar Afiş

Juliet ve Romeo

3 Kasım Perşembe 20.00 / Maximum UNIQ Hall
4 Kasım Cuma 20.00 / Maximum UNIQ Hall

Birleşik Krallık sahnesinin en önemli yönetmenlerinden Ben Duke, dans ve komedi dolu oyunu Juliet ve Romeo ile İstanbul Tiyatro Festivali’ne ilk kez konuk oluyor. “Ya Romeo ve Juliet ölmeseydi?” sorusunu modern bir yaklaşımla cevaplayan Ben Duke; Shakespeare’in ünlü karakterlerini 40’lı yaşlarına ulaşmış ve sorunlu bir evlilik yaşayan bir çift olarak karşımıza çıkarıyor.

Juliet ve Romeo, Fotoğraf: Bath Ustinov

İlyada

8 Kasım Salı 20.00 / Süreyya Operası
9 Kasım Çarşamba 20.00 / Süreyya Operası

Selçuk Yöntem festivale özel olarak sahneleyeceği müzikli okuma formatında İlyada ile festivalde yer alıyor. Yöntem’e sahnede Fazıl Say’ın kendi bestelerinden özel olarak derlediği seçkiyi yorumlayacak piyanist Ece Dağıstan Say eşlik edecek. İkili izleyicileri 1500 yıl önceye, Truva Savaşı’na doğru bir yolculuğa çıkaracak. Bu müzikli okumaya kum sanatçısı Veysel Çelikdemir de eşlik edecek.

1. Selçuk Yöntem

2. Ece Dağıstan Say

Şahları da Vururlar

11 Kasım Cuma 20.00 / Ses Tiyatrosu
12 Kasım Cumartesi 15.00 / Ses Tiyatrosu

Festivalde Ferhan Şensoy’un anısına sahnelenecek Şahları da Vururlar ile Ortaoyuncular ve tarihi Ses Tiyatrosu yeniden seyircilerine kavuşuyor. 1980’lerin ilk yarısı boyunca aralıksız sahnelenmiş bir tarih parodisi olan bu müzikli güldürü; 42 yıl sonra Volkan Sarıöz yönetmenliğinde yeni bir tiyatrosever kuşakla buluşmaya hazırlanıyor.

1. Ferhan Şensoy
2. Şahları da Vururlar Afiş

Ortak Yapım Projesi: Nuh’un Gemisini Aramak

15 Kasım Salı 20.00 / ENKA İbrahim Betil Oditoryumu

ENKA Sanat’ın yapımcılığını, Ayşe Draz’ın yönetmenliğini üstlendiği Nuh’un Gemisini Aramak başlıklı oyun iki kardeşin hikâyesine odaklanıyor. İzleyici, eski bir kamyonetle doğdukları kasabaya doğru bir seyahate çıkmak zorunda kalan kardeşlerin yolculukları sırasında anıların birer birer ortalığa saçılmasına tanık oluyor. 

1. Nuh’un Gemisini Aramak, Fotoğraf: Altuğ Ulu
​2. Ayşe Draz

Richard

17 Kasım Perşembe 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Okan Bayülgen; Shakespeare’in ünlü trajedisinden esinle yazdığı Richard ile karşımıza sadece yönetmen ve senarist olarak çıkmakla kalmıyor, aynı zamanda başrolde Richard karakterini de canlandırıyor. İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak oyun, seyircilere farklı bir Richard yorumu sunmaya hazırlanıyor.

1. Okan Bayülgen
​2. Richard Afiş

Pasolini: Gizli Yangınlar

21 Kasım Pazartesi 20.00 / İş Kuleleri Salonu
22 Kasım Salı 20.00 / İş Kuleleri Salonu

İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin doğumunun 100. yılına saygı duruşunda bulunan usta koreograf Monica Casadei’nin yorumuyla Pasolini: Gizli Yangınlar, dünya prömiyerinden hemen sonra İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenmeye hazırlanıyor. 20. yüzyılın en büyük isimleri arasında anılan Pasolini’ye adanmış bu gösteride, geçmişten günümüze insanlığın tutkulu hikâyesi canlandırılıyor.

Pasolini: Gizli Yangınlar Fotoğraf: Vincenzo Cerati

Titanlar

23 Kasım Çarşamba 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
24 Kasım Perşembe 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

Avrupa tiyatrosunun yükselen yıldızlarından Euripides Laskaridis, Titanlar ile ilk kez Türkiye’ye konuk oluyor. Titanlar’da Laskaridis, metafizik bir âlemin kapılarını aralıyor ve festival izleyicisine bambaşka bir evrenin kapılarını açmaya hazırlanıyor.

1-2. Titanlar Fotoğraf: Elina Giounanli
​3. Titanlar Fotoğraf: Julian Mommert

26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ayrıntılı programına buradan, biletlerine ise buradan ulaşabilirsiniz. 

0
4126
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage