20. yüzyıl Japon edebiyatının önde gelen yazarlarından Cuniçiro Tanizaki’nin modernleşen dünyayı karanlık ve ışık üzerinden, Doğu ve Batı toplumlarının ilerleme karşısındaki reflekslerini de mukayese ederek masaya yatırdığı kitabı Gölgeye Övgü hakkında bir yazı.
Sinirbilimci Stephen M. Fleming’in “kendini bilme” pratiğini psikoloji ve nörobilimin en güncel araştırmalarıyla masaya yatırdığı, insan beyninin üstbiliş için ne kadar fazla sayıda ve kritik bileşene ev sahipliği yaptığını keşfetmeye dair bir okuma deneyimi sunduğu Kendini Bilmek: Öz Farkındalık Bilimi kitabı üzerine bir yazı.
Cem Kalender ile Palu ailesinden yola çıkarak bütün bir toplumun kötülük fikri etrafında nasıl bir araya gelebileceğini, bunun çağa dair nasıl bir tanıklık ifade edebileceğini incelediği yeni romanı Çürüme, roman sanatı ve edebiyatı üzerine konuştuk.
Meryem Gültabak ile hem tanıdık hem de yabancı bir evrende geçen, her şeyin ortasında kibriyle, zaaflarıyla, içgüdüleriyle, inancıyla, merakıyla, şüpheleriyle insanın yer aldığı yeni romanı Bütün İyiler Öldü’yü konuştuk.
Michel Houellebecq’in aile kavramını, cinsellik, şiddet ve türlü buhranla beraber çok yönlü şekilde eleştirdiği Temel Parçacıklar adlı kitabı üzerine bir yazı.
Amitav Ghosh ile iklim değişikliğinin edebiyat, tarih, politika ve kültür üzerindeki etkilerini kaleme aldığı İklim Değişikliği ve Hiç Düşünülmeyenler: Büyük Kaos kitabı ve yine aynı meseleyi bu kez göçlere, mistik efsanelere dayanarak yazdığı romanı Silah Adası üzerine konuştuk.
Bugüne kadar çok sayıda eseri Türkçeye kazandıran tarihçi, yazar ve çevirmen Sadık Usta’nın Kafka Kitap etiketiyle yayımlanan kitabı Şüphenin Tarihi okurla buluştu. Bir yurttaşlık görevi bilinciyle kitabını kaleme aldığını belirten Sadık Usta, felsefeyi tarihsel süreçte, ortaya çıkışından Aydınlanma Çağı’na kadarki serüvenini yalın bir dille konunun meraklısına sunuyor. Felsefe tarihinin yanı sıra antropolojik bir bakış açısına sahip olan kitabın ortaya çıkışını ve ana hatlarını Sadık Usta ile konuştuk.
Jale Özata Dirlikyapan ile 2010 yılından sonra yayımlanmış on beş roman üzerine farklı kuramsal yaklaşımlarla, bakış açıları ve mesafelenme tercihleriyle yazılmış on beş yazıdan oluşan Mesafeyi Aramak - 2010’lu Yılların Romanları Üzerine Yazılar adlı çalışması üzerine konuştuk.