10 OCAK, SALI, 2023

2023 Yılının İlk Sergileri

Sanat galerileri birbirinden farklı sergilerle 2023 yılına hızlı bir başlangıç yaptı. Yeni yılın ilk ayında sanatseverlerle buluşan yeni sergileri sizler için derledik.

2023 Yılının İlk Sergileri

Büyükdere35 / 4 Ocak - 11 Ocak
“Bizim Büyük Varoluşumuz”

#1weekonly’nin ikinci edisyonu, farklı disiplinlerden yedi sanatçının eserlerinden oluşan “Bizim Büyük Varoluşumuz” başlıklı karma sergi, 11 Ocak’a kadar Büyükdere35’te sanatseverlerle buluşuyor. Burhan Yılmaz, Çiğdem Boru, Damla Yücebaş, Ferahnaz Apdiç, Gizem Konyar, Selma Koç, Studio Pinprick’in yer aldığı “Bizim Büyük Varoluşumuz” sergisi, sanatçıların yapıtını varoluş mitinden itibaren insanlığın ortak tarihi düzleminde izleyiciye sunuyor.

Çiğdem Boru, Jordan, fotoğraf, 30 x 42, 2021

FAARİ Art&Design / 4 Ocak - 4 Şubat
Elçin Ekinci, “İçindeyim, Büsbütün Dışında”

Elçin Ekinci’nin Fethiye’de yer alan Yazz Collective FAARİ Art&Design’da sergilenen “İçindeyim, Büsbütün Dışında” başlıklı yerleştirmesi 4 Şubat’a kadar İstanbul FAARİ Art&Design’da izleyiciyle buluşuyor. Ekinci’nin bir hafta boyunca performatif bir süreç ile ürettiği ve yinelenen bir temanın devamı niteliğindeki mekâna özgü kurgulanan yerleştirmesi “İçindeyim, Büsbütün Dışında”, Fethiye’deki serginin bir sunumu olarak İstanbul’da sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

x-ist / 5 Ocak - 18 Şubat
Murat Palta, “Logarithmic Growth”

x-ist, Murat Palta’nın “Logarithmic Growth” başlıklı kişisel sergisine 18 Şubat tarihine kadar ev sahipliği yapıyor. Klasik minyatür sanatı ve popüler kültür unsurlarını sentezleyerek geleneksel ve çağdaşın zıtlığından kendine has bir üslup yaratan Murat Palta, “Logarithmic Growth” sergisinde minyatür sanatı hakkındaki görüşlerden biri olan sahnelerin tanrının gözünden betimlenmesi düşüncesiyle kendini üçüncü tekil şahıs konumuna yerleştiriyor ve yaşadığımız gezegenle alakalı çıkarımlarda bulunuyor.

Dirimart / 5 - 29 Ocak
Ebru Uygun, “Islak Işık”

Dirimart, Ebru Uygun’un “Islak Işık” başlıklı kişisel sergisini 29 Ocak’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor. Resminin konusunu yine resmin kendi bileşenlerini sorgulayarak oluşturan Ebru Uygun, üretim pratiğinin odağını tuval yüzeyinin ötesine taşıdığı son dönem işlerini “Islak Işık” sergisi ile izleyiciye sunuyor. Sanatçının ilk dönem çalışmalarında tuvalin parçalanarak tuvali örttüğü, içe doğru kapanan jestler, yeni çalışmalarında içten dışa doğru bir hareketle oluşturduğu bağlamı kavramsal bir düzlemden koparıp gözle görünür kılıyor. Sergide izleyicinin mekân algısını yeniden kurgulayan sanatçı, ışığın resmi gösteren değil resme ait olan bir eleman olarak var olduğu eserleri bir araya getiriyor.

Halfeti’nin Siyah Gülleri Black Roses of Halfeti, 2022 Tuval üzerine karışık teknik, mixed media on canvas 238 x 331 cm

Kasa Galeri / 6 Ocak - 17 Şubat
“Kabulün kırılganlığında; veriler ve hayaletler”

Kasa Galeri, “Kabulün kırılganlığında; veriler ve hayaletler” başlıklı grup sergisini 17 Şubat’a kadar izleyicinin beğenisine sunuyor. Küratörlüğünü Dicle Beştaş’ın üstlendiği “Kabulün kırılganlığında; veriler ve hayaletler” sergisinde; Batu Bozoğlu, Volkan Dinçer, Delal Eken ve Clarissa Thieme’in çalışmaları yer alıyor. Sergi kolektif ya da toplumsal hareketlenmeler bağlamında öznel tanıklığın ne anlama gelebileceğini sorguluyor. Belgeci yaklaşımları teknik ve yasal prosedürlerle nesnelleştiren farklı veri analizleri ve görüntüleme materyalleri ile bir araya geliyor. Böylelikle sanatsal pratikler farklı sahalarda birbirine temas eden biçimlerle beraber demokratik bir bakış alanı sunuyor.

FilmStill Can’t You See Them? - REPEAT. ©Clarissa Thieme

Brieflyart / 6 Ocak - 17 Şubat
Şenol Yorozlu, “Our Boys Did It”

Şenol Yorozlu’nun 10 yıl aradan sonra ilk kişisel sergisi “Our Boys Did It”, 17 Şubat tarihine kadar Brieflyart’ta sanatseverlerle buluşuyor. “Our Boys Did It” başlıklı sergide Şenol Yorozlu’nun son dönemde ürettiği ve ilk kez izleyiciyle buluşacak olan işleri yer alıyor. Kavramsal düşünceyi tuvallere aktaran Şenol Yorozlu 10 yıl aradan sonra İstanbul’da açtığı sergiyle izleyicilere tarihsel, estetik ve düşünsel anlamda yeni kapılar aralıyor. Sanatçı son resimlerinde “Hüsn-i Hat” geleneğinden gelen soyut ifade gücünü ustası olduğu büyük ebatlı pentürlere taşıyor. 

Ortaköy Hüsrev Kethüda Hamamı / 6 - 29 Ocak
“Time is Love; Bir Dünya Gezisi Sahnesi”

Zaman ve yolculuk üzerine düşünen ve düşündürtmeyi amaçlayan “Time is Love; Bir Dünya Gezisi Sahnesi” başlıklı karma sergi, 29 Ocak’a kadar Ortaköy Hüsrev Kethüda Hamamı’nda sanatseverlerle buluşuyor. Horoz Lojistik’in 80. yılı vesilesiyle gerçekleştirilen, küratörlüğünü Sanatatak kurucusu eleştirmen Ayşegül Sönmez’in üstlendiği “Time is Love; Bir Dünya Gezisi Sahnesi”, zaman ve yolculuğu sanatçıların gözüyle sorgulatırken izleyiciyi de kendi zamanlarını keşfetmeye davet ediyor. Sergide Suzan Batu, Gül Bolulu, Deniz Üster, Ali Borovalı, Serkant Hekimci, Cihat Burak, Ömer Uluç, Charles Fréger, Cengiz Tekin, Hakan Sorar, Ahmet Rüstem Ekici, Umut Yasat, Mahmut Celayir, Silvia Bener, Erdağ Aksel, Metehan Özcan, Cem Yardımcı, Emel Erdem, Murat Tosyalı, Doğa Ünyaylar, Seçkin Pirim, Pınar Marul, Antonio Cosentino, Tutku Bulutbeyaz, Mehmet Ali Boran, Fırat Gürgen, :mentalKLINIK, Yunus Belgin Quartet, Cem Çatık, Esra Gülmen, Cengiz Korucu, Burak Ayazoğlu, Şevket Sönmez ve Tayfun Pekdemir yer alıyor.

Serkant Hekimci

Bilsart / 6 - 28 Ocak
yoğunluk, “Arayüz”

Mekânla ilişki içinde sanat üretimine odaklanan sanat kolektifi yoğunluk, “Arayüz” isimli enstalasyonunu 6 Ocak - 28 Ocak tarihleri arasında Bilsart’ta sanatseverlerle buluşturuyor. 2013 yılından beri İsmail Eğler ve Nezih Vargeloğlu’nun liderliğinde çalışmalarına devam eden sanat kolektifi yoğunluk, üç yıl aradan sonra “Arayüz” isimli sekizinci çalışmasını izleyiciye sunuyor. “Arayüz”de ziyaretçiler ışık, video, tekstil ve ses gibi bileşenlerin yüzeylere olan etkisini dokunsallıkla araştırarak sürekli kurmaca ile gerçeklik arasında git-gel yapıyorlar.

İMALAT-HANE (Bursa) / 7 Ocak - 8 Nisan

İnci Eviner, “Evin Ötesi”

İnci Eviner’in farklı dönemlerde ürettiği yapıtlarını bir araya getiren “Evin Ötesi” başlıklı kişisel sergisi 8 Nisan’a kadar İMALAT-HANE’de sanatseverlerle buluşuyor. İnci Eviner, modern aklın üç boyutlu evrenini temsil etmekten öte, ele aldığı malzemenin doğası gereği çok katmanlı ve uçsuz bucaksız olmasına odaklanıyor. Çalışmalarında gölgelerin haritasını çıkaran Eviner’in bu haritaları, sık sık kendi üzerine katlanıyor, kat yerlerinden yeni yeni rotalar oluşturuyor. Bildiğimiz anlamdaki haritalar kullanım amaçları gereği dünyanın karmaşasını soyutlayıp iki boyuta indirmeye çalışırken sanatçı, haritalarına yaşamın çoğulluğunu geri veriyor.

İnci Eviner, Manolya Kırıcısı (detay) 2020 Kağıt üzerine mürekkep, füzen ve serigrafi 46.5 x 237 x 3 cm

Yapı Kredi bomontiada / 9 - 22 Ocak
Nilüfer Tokay, “Uyanış”

Nilo adıyla da tanınan Nilüfer Tokay’ın “Uyanış” başlıklı sergisi 22 Ocak’a kadar Yapı Kredi bomontiada’da sanatseverlerle buluşuyor. “Uyanış” sergisinde, Nilo’nun eserlerinin yanı sıra, dokuma sanatçısı Orbay Özgürbüz ile iki sanatçı olarak bir çerçeveden baktıkları üç farklı çalışma da yer alıyor. Sergi, hayata verdiği anlam ve değer ölçülerini pandemi döneminde sorgulayarak, gözlerini kendinden ayırıp dış dünyayı gözlemlemeye odaklanan Nilo’nun kompozit üzeri karışık teknik ile çalıştığı tablolarını izleyiciye sunuyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü / 10 Ocak - 26 Aralık 

“Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918-1923”

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun hemen öncesine, İstanbul’un işgal yıllarına odaklanan “Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918-1923” başlıklı sergiyi 10 Ocak’tan itibaren sanatseverlerle buluşturuyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yeni sergisi “Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918-1923”, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından İngiliz, Fransız ve İtalyan orduları tarafından işgale uğrayan İstanbul’u yazılı ve görsel arşivler ile izleyiciye sunuyor. 

Pilot Galeri / 12 Ocak - 25 Şubat
Ece Ağırtmış, “Kare”

Ece Ağırtmış’ın “Kare” başlıklı ilk kişisel sergisi 12 Ocak - 25 Şubat tarihleri arasında Pilot Galeri’de sanatseverlerle buluşacak. “Kare” sergisi Ece Ağırtmış’ın renkli ve enerjik perspektifini kare biçimli heykeller ve yerleştirmelerle keşfediyor ve karenin dört köşeli alanının içinde hayatın kendisiyle birlikte gelen görünen ve görünmeyen sınırları açığa çıkartıyor. Sanatçı, kare formunun kullanımıyla izleyicisini gerçek ya da psikolojik durumların arasında onları hem engelleyen hem de serbest bırakan sınırlar üzerine düşünmeye davet ediyor.

Ece Ağırtmış​, Gözlük/Glasses, 2022 Balsa ahşabı, akrilik boya, guaj boya/ Balsa wood, acrylic paint, gouache paint

Artopol Art Gallery / 12 - 27 Ocak 
Pelin Kilimci, “Tanımsız Varoluşlar”

Pelin Kilimci’nin “Tanımsız Varoluşlar” başlıklı kişisel sergisi 12 - 27 Ocak tarihleri arasında 42 Maslak’ta yer alan Artopol Art Gallery’de sanatseverlerle buluşacak. Küratörlüğünü Dilara Orhan’ın üstlendiği “Tanımsız Varoluşlar” sergisi, izleyiciye özgün bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor. Pelin Kilimci’nin biyomorfik, amorf formlara dönüşen seramik ve cam heykelleri; sanatçının içgüdüsel olarak objeleri tamamen tanımsız ve kimliksiz tutarak, öncelikle izleyicinin esere anlam ve isim vermesini hedefliyor.

Contemporary Istanbul Vakfı - Cocoon / 12 Ocak - 12 Mart
“Seçici İletken”

Contemporary Istanbul Vakfı’nın Türkiye’den yeni medya sanatının güncel örneklerine odaklandığı yeni sergisi “Seçici İletken”, 12 Ocak - 12 Mart tarihleri arasında Fişekhane’deki Cocoon’da sanatseverlerle buluşacak. Küratörlüğünü Sinan Eren Erk’in, yaratıcı direktörlüğünü ise Arda Yalkın’ın üstlendiği “Seçici İletken” başlıklı sergide; Abel Korinsky, Ali M. Demirel, Ahmet Rüstem Ekici, Ahmet Said Kaplan, Ceren Su Çelik, Candaş Şişman, Dilara Başköylü, Dist Collective, ha:ar, Hakan Sorar, Orhan Kavrakoğlu, Ozan Türkkan ve Selçuk Artut’un 2022 yılı içinde üretilmiş eserleri yer alıyor.

Barın Han - PASAJ / 12 - 27 Ocak 
Aşkın Ercan, “Şifanın Görünmezliği & Suyun Anlattıkları”

PASAJ, 12 - 27 Ocak tarihleri arasında Barın Han’da gerçekleşecek Aşkın Ercan’ın “Şifanın Görünmezliği & Suyun Anlattıkları” başlıklı sergisi ile 13. yıl programına başlayacak. “Şifanın Görünmezliği & Suyun Anlattıkları” sergisi Goethe Enstitüsü/Galeri Vitrin işbirliği ile sanatseverlerle buluşacak. Sergi, ekolojik yıkımın bütün göstergeleri ile gelecek senaryolarının tartışıldığı bu yüzyılda, türler arası eşitlik, iklim adaleti ve suyun hakkına odaklanıyor. Yenileyen, onaran, şifa veren suyun tarihsel sembollerine yeniden bakan sergi, insan çağında canlı cansız bütün varlıklar için yıkımın ve şiddetin nedenlerini sömürülen suyun tarihine bakarak iz sürüyor.

Galeri Siyah Beyaz (Ankara) /13 Ocak - 11 Şubat
Argun Okumuşoğlu ve Ahmet Elhan, “Burada İşler Karışık”

Argun Okumuşoğlu ve Ahmet Elhan’ın “Burada İşler Karışık” başlıklı sergisi 13 Ocak’tan itibaren Galeri Siyah Beyaz’da sanatseverlerle buluşacak. 2014 yılında ilk kez İstanbul’da 44 A Sanat Galerisi’nde izleyiciye sunulan “Burada İşler Karışık” sergisi, Ahmet Elhan’ın fotoğrafları üzerine Argun Okumuşoğlu’nun yaptığı müdahalelerle, birbirinden bağımsız malzemeler, form arayışları ve hikâyelerle beslenen işlerden oluşuyor.

PİLEVNELİ / 14 Ocak - 18 Şubat
Ali Elmacı, “Dudaklarımı Öp Kalbimi Hançerle”

Sanatçı Ali Elmacı’nın son dönem kağıt ve tuval eserleriyle birlikte ilk yönetmenlik deneyimini izleyiciye sunacağı yeni sergisi “Dudaklarımı Öp Kalbimi Hançerle”, 14 Ocak-18 Şubat 2023 tarihleri arasında PİLEVNELİ Dolapdere’de ziyaret edilebilecek. Sergide Ali Elmacı’nın görsel dili ve bakış açısını bu kez yeni bir ortama taşıyan, Bulut Reyhanoğlu prodüktörlüğünde hayata geçen üç yeni kısa metraj filmi izlenebilecek. Bu filmler: Hatice Aslan, Barış Demiröz, Gülnara Golovina, Hakan Meriçliler, Alper Saldıran, Melisa Şenolsun ve Ömer Ülger oyunculuğunda “Tadına Bakınca Kokusunu da Aldım”, Ahmet Rıfat Şungar ve Onur Ünsal oyunculuğunda “Bahçeye de Çıkarız” ve Aleyna Tilki oyunculuğunda “Beni Kendinden Fazla Sev”. “Dudaklarımı Öp Kalbimi Hançerle” sergisine sanatçının özel koleksiyonlardan derlenen eserleri eşlik edecek. Bu sayede Elmacı’nın pratiğine bugüne kadar en kapsamlı bakışı sunacak.

Merdiven Art Space / 14 Ocak - 28 Şubat
Gülçin Aksoy, “Şefkat Nişanı” 

Merdiven Art Space, Gülçin Aksoy’un 2007-2022 yılları arasında ürettiği işlerinden bir seçkiyi izleyiciye sunan “Şefkat Nişanı” başlıklı sergiye, 14 Ocak - 28 Şubat tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Gülçin Aksoy’un 11. kişisel sergisi “Şefkat Nişanı”nda, serginin küratörü Nergis Abıyeva, sanatçının 35 yıla yaklaşan pratiğini feminist bir perspektiften ele alıyor. Sergide daha önceden üretilmiş işlerin yanı sıra, küratöryal sürecin performatif bir çıktısı olan ve sergiyle aynı ismi taşıyan yeni bir iş de yer alıyor. Şefkat Nişanı, Akademi’ye girdiği ilk dönemlerde hiperrealist tarzda taş resimleri yapan, ancak 1990’larda kavramsal sanatı tanıdıkça fırçayı ve kalemi bir kenara bırakıp başka mecralara yönelen Aksoy’un 30 yıl sonra yaptığı ilk resim olma özelliğini taşıyor. 

Decollage Art Space / 17 Ocak - 12 Şubat

Arda Büyük, “Amorphe”

Decollage Art Space, Arda Büyük’ün “Amorphe” başlıklı kişisel sergisine 17 Ocak - 12 Şubat tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Arda Büyük’ün çalışmalarına kapsamlı bir bakış imkânı sunan “Amorphe” sergisi belli bir şekle, yapıya sahip olmayan anlamına gelen “amorphe” kelimesinden yola çıkıyor. Sergi, sanatçının kendi düzenini kurmak için, var olan düzenleri kabul etmeyerek figürlere ve objelere yeni formlar kazandırdığı üretimlerini izleyiciye sunuyor. Sergide sanatçının insan, doğa, yaşam ve dünyanın dengeleri üzerine üretimleri yer alırken, yakın geleceğe dair korku, cesaret, heyecan ve hatta ölüm temalarına rastlanıyor.

GaleriMiz / 17 Ocak - 7 Şubat
Emel Başarık, “6 Numara”

GaleriMiz, Emel Başarık’ın “6 Numara” başlıklı ikinci kişisel sergisini 17 Ocak’tan itibaren sanatseverlerle buluşturuyor. “6 Numara” sergisi adını Burgazada’da bir plajdan alıyor. Emel Başarık, sergide şehre hem yakın hem uzak, güncel ama nostaljik, kalabalığın içinde ama yalnız olma temalarını işliyor. Sanatçının imgesel figürler, mimari detaylar ve insan ilişkilerinden izler taşıyan çalışmaları çocukluk anılarını hatırlatan tatil görünümlerine yansıyor. Sanatçının arınma, iyileşme, yeniden başlama, kendi geçmişini oluşturma çabasıyla başlayan ada yolculuğu izleyiciye de dokunacak biçimde sergi salonuna taşınıyor. Başarık, yeni sergisinde portrelerden daha çok anlara, kişilerden öte kalabalığa, doğa manzarasından öte insan görünümlerine odaklanıyor.

Martch Art Project / 20 Ocak - 4 Mart
Sinem Dişli, “Derin Zaman: Maddenin Sûretleri”

Martch Art Project, Sinem Dişli’nin “Derin Zaman: Maddenin Sûretleri” başlıklı kişisel sergisini 20 Ocak’tan itibaren sanatseverlerle buluşturuyor. Sinem Dişli’nin heykel, fotoğraf, yerleştirme ve video gibi çeşitli sanat pratiklerindeki son dönem işlerinden oluşan “Derin Zaman: Maddenin Sûretleri” sergisi, doğayı kendimizden ayırarak nasıl tanımladığımıza ve tarihi nasıl kurguladığımıza odaklanıyor. Sanatçı sergide; paleontoloji, jeoloji, mineraloji ve biyoloji gibi alanlarda kullanılan bir takım bilimsel metodolojilerden yola çıkarak insanın geçmişi ve doğayla olan ilişkisine dair spekülatif bir anlatı kuruyor. 

Liste sergilerin açılış tarihlerine göre hazırlanmıştır.

0
11265
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage