04 EYLÜL, PAZARTESİ, 2023

Bozcaada Caz Festivali Keşif’ten Kaçırmamanız Gereken 10 “Oyun”

Paribu ana sponsorluğunda 8-9-10 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleşecek 7. Bozcaada Caz Festivali’nin “Oyun”un güç veren, özgürleştiren, yaratıcılığı artıran, başkalarıyla kurduğumuz bağı pekiştiren ve elbette neşelendiren yanını keşfetmeye olanak tanıyan kapsamlı etkinlik programı BCF Keşif’ten 10 “Oyun”u sizler için seçtik.

Bozcaada Caz Festivali Keşif’ten Kaçırmamanız Gereken 10 “Oyun”

Bu sene 3dots ve fermente tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) katkılarıyla, 8-9-10 Eylül 2023 tarihlerinde, yedincisi düzenlenecek olan Bozcaada Caz Festivali, konserler kadar farklı disiplinlerle dirsek teması kuran ve her yıl yeni bir tema etrafında şekillenen BCF Keşif etkinlikleriyle de katılımcılara farklı bir festival deneyimi sunuyor. BCF Keşif etkinlikleri kapsamında, katılımcılar disiplinlerarası etkinliklerle “Oyun” kavramının hem tanıdık hem de yepyeni boyutlarını keşfetme fırsatı bulacak. Üç gün boyunca gerçekleşecek atölye, panel, yürüyüş, tartışma, gösterim, pop-up konser, tadım gibi çeşitli alanlarda 40’ı aşkın etkinliğin yer aldığı BCF Keşif programı, içinizdeki oyuncu insanla tanışmak için sayısız fırsat sunuyor. Cazın doğaçlamadan beslenen ve bu anlamda oyunla yakın bir ilişki içinde olan doğasını yansıtan projeler dinleyiciyle buluşurken; adanın yerel ve kültürel tarihi, gastronomi, girişimcilik, sanat ve well-being gibi pek çok farklı alana oyuncu bir anlayışla değinen BCF Keşif programı da katılımcılara yaratıcılıkla dolu üç gün vadediyor. Festivale katılmayı düşünüyorsanız ajandanıza bu etkinlikleri eklemeyi unutmayın.

"Benimle Oyna: Şarkılarda Oyun"

"Benimle Oyna: Şarkılarda Oyun" programı oyunun günlük hayattaki yerine bakmaya davet ediyor. Program kapsamında müzik yazarı ve programcısı Murat Meriç’in yapacağı performatif sunumda Türkiye müzik tarihinde şarkılarda, albümlerde, kliplerde, konserlerde, sahne şovlarında "oyun"un izini sürebilirsiniz.

8 Eylül Cuma, 15.00-17.00 @Salhane

BIFED iş birliğiyle: Mare Nostrum (Bizim Deniz) film gösterimi ve Ethem Özgüven söyleşisi

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) bu sene 10’uncu yılına girerken özel bir film gösterimi ve söyleşiyle Bozcaada Caz Festivali kapsamında yer alıyor. Ekolojik gerçekleri belgesel aracılığıyla yaymak, yönetmenleri, kamuoyu ve çevre için mücadele edenleri bir araya getirmek ve yerel ihtiyaçları ilgilendiren önemli konularda izleyicileri tartışmaya dahil etmek amacıyla kurulan BIFED ile güçleri birleştiren Bozcaada Caz Festivali’nde, bu etkinlik kapsamında Mare Nostrum (Bizim Deniz) belgeselini izleyebilir ardından da yönetmeni Ethem Özgüven ile gerçekleştirilecek söyleşiye katılabilirsiniz.

8 Eylül Cuma, 13:00-13:30 Gösterim, 13:30-14:00 Söyleşi @Salhane

Toyi ile Kendi Müzik Aletini Tasarlama Atölyesi

Yeni bir oyuncak anlayışı icat ederek sadece çocukları değil yetişkinleri de, çevrelerini yaratıcı bir bakış açısıyla incelemeye ve gündelik nesneleri yeni oyuncaklarının potansiyel parçaları olarak görmeye davet eden Toyi, müzikle oyunu kendi üslubuyla harmanlayan bir atölye ile karşımıza çıkıyor. Kendi Müzik Aletini Tasarlama Atölyesi'nde Toyi'nin yaratıcı parçaları sayesinde hayal gücünüzün sınırlarını zorlayarak kendi müzik aletinizi tasarlayabilir, sonra da katılımcılarla birlikte müzik yapabilirsiniz.

8 Eylül Cuma, 15.00-17.00, @Aral Tatil Çiftliği
10 Eylül Pazar, 11.00-13.00, @Aral Tatil Çiftliği

Kızlar için Caz: Nubya Garcia ile Kampın Ön İzlemesi

Bozcaada Caz Festivali’nin desteklediği birçok savunuculuk alanından biri de cinsiyet eşitliği. 2014 yılında Jazz Danmark ve Kopenhag Caz Festivali tarafından başlatılan, sonrasında İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkelerine yayılan "Kızlar için Caz Kampı" da festivalin çok önemsediği bir konuya odaklanıyor. Türkiye ayağındaki koordinasyonunu KEŞİF’in sağladığı ve kasım ayında gerçekleşecek "Kızlar için Caz Kampı" projesinin amacı, müziğe ilgi duyan kız çocuklarını desteklemek, müzik endüstrisindeki kadın enstrümantalist sayısını artırmak ve böylece caz müziği sektöründeki cinsiyet dengesini sağlamak. Proje kapsamında Nordisk Kulturfond destekleriyle kasım ayında gerçekleşecek projenin haberini verirken, kız çocuklarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla öncü kadın müzisyenlerden İngiliz caz müzisyeni, saksafoncu, besteci, kadın ve LGBTİ+ hakları aktivisti Nubya Garcia ile British Council’ın “Yaratıcı İşbirlikleri” hibe fonu desteğiyle festivalde de bir söyleşi gerçekleşecek.

8 Eylül Cuma, 11.00-12.00 @Kasaba

Ece Ağırtmış ile Atık Ahşap Malzemelerle Afiş Tasarımı Atölyesi

Her yıl genç bir sanatçıyla iş birliği yapan Bozcaada Caz Festivali’nin, bu sene festivalin “oyun” teması çerçevesinde iş birliği yaptığı sanatçı, renkli ahşap oyuncaklarla yepyeni ve eğlenceli bir evren yaratan sanatçı Ece Ağırtmış oldu. Ece Ağırtmış’ın BCF Keşif etkinlikleri kapsamında gerçekleştireceği "Atık Ahşap Malzemelerle Afiş Tasarımı Atölyesi"nde atık ahşap malzemeler ve ahşap baskı teknikleri kullanarak özgün ve çevre dostu kompozisyonlar tasarlarken, sanatı doğa ile buluşturabilirsiniz.

9 Eylül Cumartesi, 12.00-14.00 @Aral Tatil Çiftliği

Cazın Dilinde Diplomasi: Türkiye-ABD Kültürel Bağları

Müzik, kültürler ve kuşaklar arasında iletişim kurmanın belki de en dolaysız araçlarından biri. Bu fikirle yola çıkan ve KEŞİF’in ekim ayında gerçekleştireceği "Caz ile Köprü Kur" projesi de caz aracılığıyla ifade özgürlüğünü ve kültürel diyaloğu sağlamlaştırmayı, genç sanatçıların ve öğrencilerin bir araya geldiği bir caz topluluğu oluşturmayı ve Türkiye ile ABD arasındaki kültürel diplomasi tarihini caz müziği bağlamında inceleyerek iki ülke arasındaki tarihsel ilişkiye farklı bir gözle bakmayı amaçlıyor. Etkinlik kapsamında ekim ayında gerçekleşecek projenin haberi verilecek.

10 Eylül Pazar, 14.00-16.00, @ Aral Tatil Çiftliği

Onaranlar Kulübü ile Onaran Atölyeler: Atıklardan İleri Dönüşüm

Üretme, onarma ve paylaşma odağında sosyal fayda projeleri geliştiren sosyal girişim Onaranlar Kulübü'nün "Atıklardan İleri Dönüşüm" etkinliğinde eskiyi onarma ve tekrar kullanma felsefesini ön planda tutarak, atık malzemelerin çöpe gitmek yerine nasıl yaratıcı ve işlevsel ürünlere dönüşebileceğini keşfedebilirsiniz.

9 Eylül Cumartesi, 14.00-16.00 @Aral Tatil Çiftliği
10 Eylül Pazar, 14.00-16.00 @Aral Tatil Çiftliği

Bozcaada Keşif Haritası Pusula ile “Ada Müşterek” Rotası

Kültür sanat ve kent yayını Lavarla’nın festival için geliştirdiği Ada Müşterek rotasında, Bozcaada Keşif Haritası Pusula ile Türkler ve Rumların yakın döneme kadar birlikte yaşadığı, bugün Rum nüfusunun sayıca 100'ü bulmadığı Bozcaada’da, bu iki kültürün, yemek, mimari, eğlence, zanaat gibi alanlarda birbiriyle girdiği etkileşimin izlerini sürerken, hafıza mekânlarında müşterekleri arayabilirsiniz. Beş duraklı bu mini turda, adadaki Türk ve Rum toplululuklarının birlikte yaşama kültürü ve bu kültür içerisindeki ortaklıklar hafıza mekânları üzerinden anlatılacak.

Duraklar:
1. Durak: Alaybey Camii (Zanaat): Camii üzerinden adadaki Türklerin yaşayışı, gelenekleri ve Rumlardan miras aldıkları bağcılık, şarapçılık gibi zanaatlerden bahsedilecek.

2. Durak: Çınaraltı (Sosyal hayat): Eskiden, Rum ve Türk mahallelerini ortadan ayıran ve sınır görevi gören bir dere, bugün üstü kapalı ve adanın ana caddesi. Cadde üzerinden adadaki Türk-Rum cemaatlerinin bayramları, eğlenceleri ve sosyal hayatları anlatılacak. Ayrıca Türk ve Rum mahallelerinin yerleşim düzenine değinilecek.

3. Durak: Simyon Salto Reçelleri (Yeme-içme): Adanın Türk-Rum birlikteliğinden ortaya çıkan lezzetleri ve bu lezzetlerin hikayeleri anlatılacak: Ada mantısı, domates reçeli, deniz kestanesi gibi.

4. Durak: Meryem Ana Kilisesi (Ortak yaşam): Kilise üzerinden adadaki Rumların yaşayışı, gelenekleri ve Türklerden öğrendikleri ile birlikte Türkiyeli Rumların tarihsel hikayesi, bu toprağın insanı oluşlarına vurgu ve adadan ayrılışları anlatılacak.

5. Durak: Sokrat’ın Evi (Mimari): Rum bir yüzbaşı olan Sokrat’ın hikayesine kısaca değinilerek adadaki Rum ve Türk mimarisi örnekler üzerinden anlatılacak.

8 Eylül, Cuma, 14:00 başlangıç saati, Alaybey Camii başlangıç noktası

Çark-ı Mesele

Değişim yaratan insanların ve kurumların toplumsal, ekolojik ve kültürel meselelere çözüm üretmek üzere buluştuğu ve birlikte çalıştığı bir sosyal inovasyon platformu olan imece, sosyal sorunlara oyunla yanıt arayan bir atölye düzenliyor. imece ekibinden Zeynep Erdoğan'ın moderasyonu, Hazal Kartalkanat ve Selin Taşdelen'in kolaylaştırıcılığı Çark-ı Mesele ile çark bu sefer sosyal sorunlar etrafında dönecek. Bu atölye ile oyunun yaratıcı gücüyle sosyal meselelere çözümler üretebilir, ortak dertleri paylaşan insanlarla birlikte eğlenme fırsatı bulabilirsiniz.

​​10 Eylül Pazar, 15.00-17.00 @K Bozcaada Revma

For the Journey X Apéro: Kırdan Bardağa Bozcaada

For The Journey’nin düzenlediği “For the Journey X apéro : Kırdan Bardağa Bozcaada” atölyesinde Bozcaada'yı kokteyl bardaklarından keşfedebilirsiniz. Baharatperest Burak Ayaz ile birlikte kokteylin anatomisini, Bozcaada’nın bitki örtüsünü ve gastronomik değerlerini tanımak üzere sabah saatlerinde adanın el değmemiş doğal güzellikleri arasında yapacağınız keşif yürüyüşünün (foraging) ardından, öğle saatlerine doğru, kimini yakından tanıdığınız kimiyle ise yeni tanıştığınız bitkilerle leziz kokteyller hazırlayabilirsiniz.

9 Eylül Cumartesi, 09.00-11.00 @Aral Tatil Çiftliği

8-9-10 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleşecek 7. Bozcaada Caz Festivali’nin ayrıntılı programına buradan, etkinliğin biletlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

0
2875
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage