15 EYLÜL, CUMA, 2023

Bizi Hayata Bağlayan Bir Festival: 27. İstanbul Tiyatro Festivali

İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl 27’nci kez Türkiye’den ve dünyadan 20 tiyatro, performans ve dans gösterisini 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşturacak. İkinci ve son kez Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde hazırlanan festival programından kaçırmamanız gereken yapımları sizler için derledik.

Bizi Hayata Bağlayan Bir Festival: 27. İstanbul Tiyatro Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Entek, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenecek 27. İstanbul Tiyatro Festivali birbirinden farklı yapımlarla 25 Ekim’de perdelerini açacak. Bu yıl yine Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde hazırlanan festivalde Türkiye’den 11; Almanya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Gürcistan, İrlanda, İsrail ve Yunanistan’dan toplam 9 yapım izleyici karşısına çıkacak. Sahneleme ve türleri ve biçimleriyle fark yaratan yapımlardan oluşan festival, izleyicilerine belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunacak. Festivalde bu yıl; genç kuşak yazarların eserleri deneyimli oyuncularla buluşacak, açılış Pina Bausch’un başyapıtı Café Müller ile yapılacak, çağdaş tiyatronun yetenekli isimlerinden Wajdi Mouawad yeniden ağırlanacak, Beyoğlu pek çok farklı mekânıyla başrol olacak. Bunlar sadece iştahınızı kabartmak amacıyla verdiğimiz başlıklar.

Bu yıl festivalde Onur Ödülü, tiyatro oyuncusu ve yönetmen Mehmet Birkiye’ye armağan edildi. Birkiye, ödül takdiminin ardından “Bir tiyatrocu olarak müteşekkirim. Ancak festivalin nasıl tarif edeceğimi bilemediğim bir özelliği daha var. Bizi Dionysos’un ateşine bağlayan ritmi. Genç yaşlı binlerce tiyatroseverle bu ritmin paydasında buluşmak heyecan verici. O nedenle İstanbul Tiyatro Festivali’ni sevelim sevdirelim,” sözleriyle festivalin kendisi ve tiyatromuz açısından önemini vurguladı.

​27. İstanbul Tiyatro Festivali seçkimize, programın basına ve davetlilere duyurulduğu akşam Işıl Kasapoğlu’nun açıklamasından bir bölümü paylaşarak başlayalım: “Tiyatro aracılığıyla bir kişiye hayal kurdurabilirsek tüm topluma kurdurabiliriz, bir kişi ya da bütün toplum aynı dünyanın oyuncuları. Tiyatroya gitmemek, sabahları aynaya bakmadan güzelleşmeye çalışmak gibi bir şey. Oysa dünya da bir tiyatro sahnesi ve biz hâlâ genel prova akşamını yaşıyoruz. Tiyatro yapmaksa suya yazı yazmaya benzer, yaşamak gibi, geçici olduğunu bile bile inadına iz bırakma çabasıdır. Tiyatro bugünde yaşar, yarını kapsar, geçmişe tutunur, durmaz… Sonsuzdur. Bizlerse sonlu hayatımızda akıllanmadan ihtiyarlamamalıyız. Önümüzde gürül gürül akıp giden hayatın türlü rengine bulanmalı, evvel zaman anlatılarına kulak vermeli ve geleceğe bu mirası aktarmalıyız. Geç kalmadan…”

Café Müller

Café Müller

Ne zaman? 25 ve 26 Ekim

Nerede? Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Festivalin takipçilerine ilk sürpriziydi Café Müller. Dansı yeniden tanımlayan ve dans tiyatrosunun yeni bir tür olarak kabul görmesini sağlayan Pina Bausch’un başyapıtı bu eser, sanatçının topluluğu Tanztheater Wuppertal’ın güncel kadrosu ile ilk kez Türkiye’de 27. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenecek. Arzunun ve yalnızlığın hikâyesini anlatan, çarpıcı bir seyir deneyimi sunan Café Müller için yönetmen Wim Wenders bakın ne diyor: “Pina Bausch 45 dakikada bana erkekler ve kadınlar hakkında sinema tarihinin tamamında gördüğümden daha fazlasını gösterdi. Hayatımı değiştirdi.”

Mey|Diageo ve Yatırım Finansman Menkul Değerler AŞ’nin gösteri eş sponsorluğunda, 25 ve 26 Ekim’de, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak. Ayrıca Wim Wenders’ın Pina filmi temsiller öncesi Vestel Amfi’de ücretsiz gösterilecek.

Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı

Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı

Ne zaman? 3, 4, 5 Kasım

Nerede? Metrohan

Beyoğlu bu yıl baştan sona festivalin ev sahipliğini yapıyor demiştik. Ferdi Çetin’in yazdığı, Kayhan Berkin’in yönettiği Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı adlı oyun Kayhan Berkin, Nergis Öztürk, Okan Urun’un performansıyla izleyiciyle buluşacak. Metrohan’da gösterimleri gerçekleşecek, İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile desteklenen oyun mekâna özgü bu performatif enstalasyon olarak tanımlanıyor. Oyun mekânın yapısıyla biçimlenecek, bir rüya atmosferi altında bir anne-kız ilişkisi üzerinden geçmişe yolcu edecek izleyicisini. İçeriği ve anlatı biçimiyle oyun hayatımıza giren “yeni gerçeklikler” hakkında düşünmek için bir alan açacak.

Düğün

Ne zaman? 7 ve 8 Kasım

Nerede? Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Berlin merkezli Familie Flöz’ün sessiz bir büyü olarak nitelendirilen ve mask tiyatrosunun en orijinal eserlerinden biri olan Düğün, trajedi ile kara komediyi şiirsel bir anlatımla sunuyor. Bireysel mutluluk arayışını sınıf çatışması, ekolojik meseleler gibi toplumsal eleştiriyle harmanlayan oyun, duygu ve mizahı ustaca kullanarak akıllarda yer etmeye aday.

​Hem eğleneceğiniz hem de tiyatronun gücünü hissedebileceğiniz bu oyun Andres Angulo, Björn Leese, Johannes Stubenvoll, Thomas van Ouwerkerk, Michael Vogel tarafından kaleme alındı ve Michael Vogel ile eş yönetmen Bjoern Leese tarafından yönetildi. Hajo Schüler’in tasarladığı masklarla sahnede Andres Angulo, Johannes Stubenvoll, Thomas van Ouwerkerk’i izleyeceğiz.

Hamiyet

Ne zaman? 10 ve 11 Kasım

Nerede? Fişekhane

Hamiyet bir müzikal. Türkiye’de Indie müziğin en önemli temsilcilerinden Peyk’in ilk müzikali. Ayrıntıları henüz tamamen belli olmayan müzikalin metnini, İrfan Alış’ın kurguladığı hikâyeyi temel alarak, senarist Deniz Madanoğlu yazıyor. Yönetmen koltuğunda ise Erol Babaoğlu yer alıyor. Bu müzikal bize İstanbul’un dışındaki bir işçi mahallesinde kocası ve iki kızıyla sakin bir hayat süren Hamiyet’in 1980 darbesiyle altüst olan hayatını anlatacak. Hamiyet, hem yakın tarihimize bir bakış sunmayı hem de müzikseverler ile tiyatroseverlerin salondan mutlu ayrılmasını vadediyor.

“Benim mi bu yaşadığım ev / Bu sonun başladığı yer / Kimdi fail bilmiyorum / Belki de kader”

Hofesh Shechter Topluluğu: Çifte Cinayet

Hofesh Shechter Topluluğu: Çifte Cinayet

Ne zaman? 14 ve 15 Kasım

Nerede? Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Dünya çapında tutkulu bir izleyici kitlesine sahip koreograf Hofesh Shechter’in orijinal yapımı Çifte Cinayet, çağdaş dans aracılığıyla Palyaçolar ve Çözüm başlıklı ikili bir anlatı ile günümüze ışık tutuyor. Çağımızda şiddet, şefkat ve umudun anlamları ve karşılıklarını düşünmeye davet ediyor. Palyaçolar, eğlence adı altında ne kadar ileri gidebileceğimizi sorgularken; Çözüm ise ilk bölümün yıkıcı enerjisine karşı sevecenliğiyle sığınabileceğimiz bir şefkat alanı yaratıyor. Observer’ın “İnsanın yüreğini ısıtıyor... dünyadaki ıstıraba panzehir olacak güzellikte.” dediği Çifte Cinayet, Hofesh Shechter Topluluğu’nun eşsiz dansçıları ve kendisinin bestelediği müzikleriyle duygularımızın en derinlerine dokunacak.

Terörizm

Ne zaman? 15 ve 16 Kasım

Nerede? Caddebostan Kültür Merkezi

Presnyakov Kardeşler’in korkuyla yaşamanın toksik etkilerine tüm gerçekliğiyle bakan metni Terörizm, Saim Güveloğlu rejisiyle, Bilgesu Akın, Defne Koldaş, Derya Şahan, Fatih Sevdi, Semih Ali Aksoy, Sezer Arıçay, Tansu Biçer, Tolga Güneş, Tülin Özen, Zeynep Çötellioğlu ile sahneye taşınıyor. Bu oyun günümüz insanı üzerine karanlık bir komedi sunacak izleyiciye. Şehir yaşamından beş farklı sahne gösteren Terörizm’de sıradan insanlar birbirine düşman, dışarıdan gelen yabancıya daha da düşman olarak karşımıza çıkacak. Ayrıca 2020 yılında kurulan Bahçe Galata’nın Nora 2 ve Bizi Öldürmek İsteyen Muhteşem Hayat’tan sonra sahneye koyduğu üçüncü oyunu olan Terörizm, perdelerini festivalde açacak.

Baklava Cumhuriyeti

Baklava Cumhuriyeti

Ne zaman? 17 ve 18 Kasım

Nerede? DasDas

Festivale daha önce Temiz Şehir oyunuyla konuk olan, politik ve belgesel tiyatroya dair dikkat çekici işler üreten Anestis Azas’ın önyargılara meydan okuyan sürreal komedisi Baklava Cumhuriyeti, tiyatro çevrelerinde kendinden övgüyle söz ettiriyor. Baklava Cumhuriyeti, insanların bir arada yaşamalarını politize eden yapay çatışmaları ve mitleri sorguluyor. Türk-Yunan bir genç çifti odağına alan oyun, çağdaş Yunan toplumunun çelişkileri, ulus kimliği, küresel ölçekte dijital tek bir ulustan oluşacak olası bir geleceğin ütopik gerçeği üzerine bir hikâye anlatıyor. Gerasimos Bekas, Michalis Pitidis, Anestis Azas’ın yazdığı oyunda tanıdık bir isim Cem Yiğit Üzümoğlu ve Katerina Mavrogeorgi, Giorgos Katsis, Gary Salomon oyuncu kadrosunu oluşturuyor.

Kabuk

Ne zaman? 18 ve 19 Kasım

Nerede? Alan Kadıköy

Gülriz Sururi – Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü ve İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile desteklenen ve Semih Ali Aksoy’un yazıp yönettiği Kabuk, festivalin deprem bölgesinden konuğu. Oyun 4 yaş ve üzeri çocuklara hitap eden bir müzikal ve doğanın sürprizleri karşısında el ele vermenin gücüne işaret ediyor. Kabuk, bir türlü uyku tutmayan üç kardeşin bir deniz kabuğunun peşinde birbirleriyle, denizle ve uykuyla mücadelesini anlatıyor. Oyunun kadrosunu Adana’dan açık çağrı ile seçilen üç genç oyuncu Barış Kuş, Müfit Çağlayan, Seçil Elçin oluşturuyor. Önemli bilgi oyunun yaş sınırı +4 ve 14 yaşını doldurmamış izleyicilerin etkinliğe yetişkin eşliğinde katılmaları mecburi. Bir yetişkin en fazla iki çocuğa eşlik edebilir. Tüm katılımcılar bilete tabi olacak.

Kız Kardeşler

Kız Kardeşler

Ne zaman? 21 ve 22 Kasım

Nerede? Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

Ülkemizde de sahnelenen Kıyı, Düğün, Yangınlar, Yanık gibi oyunlarıyla tanıdığımız, çağdaş tiyatronun yetenekli isimlerinden Wajdi Mouawad festivalin yıldız konuklarından. Mouawad, festivale 2017 yılında katılmış ve yazıp yönettiği “Domestik” serisinin ilk oyunu Yalnız’da kendisi oynamıştı. Bu serinin ikinci oyunu olan Kız Kardeşler, sahneye Annick Bergeron ile taşınıyor. Wajdi Mouawad’ın ablası Nayla Mouawad ve uzun yıllardır iş birliği yaptığı Bergeron’dan ilham alarak yazdığı oyun, bir kar fırtınası ve bir şarkı ile açılıyor. Biri Batı’nın güvenli Kanada’sından diğeri ise iç savaşla parçalanmış Lübnan’dan gelen iki kadına Annick Bergeron’ın tek başına hayat veriyor. İki ayrı dünyadan gelen iki kadının kız kardeşliğini ele alan bu oyun çoksesli, evrensel bir anlatı ile izleyici karşısına çıkıyor.

İstanbul Mon Amour | Beyoğlu

İstanbul Mon Amour | Beyoğlu

Ne zaman? 25 Kasım

Nerede? Notre Dame de Sion, Galatasaray ve Saint Benoît Fransız Liseleri

İstanbul Mon Amour, Işıl Kasapoğlu’nun İstanbul Tiyatro Festivali’ne bir armağanı. Kasapoğlu’nun yaklaşık 30 yıl önce Orhan Veli Kanık’ın İstanbul’u Dinliyorum şiirinden esinlenerek tasarladığı bu proje geçtiğimiz yıl festivalde ilk kez hayata geçirildi ve her yıl farklı konular ve mekânlar etrafında farklı yönetmenler ve topluluklarla tasarlanacak bu özel bölümün temeli böylelikle atılmış oldu.

​Bu yıl Ahmet Sami Özbudak’a emanet edilen proje tiyatronun büyüsüyle sarmalanmış bir Beyoğlu’na götürecek katılımcıları. Aynı gün iki tur olarak gerçekleştirilecek ve festivalin tüm gün sürecek kapanış etkinliği olacak İstanbul Mon Amour | Beyoğlu. Bu etkinliğe dair daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

İstanbul Mon Amour Programı:

Notre Dame De Sion İstanbul Fransız Lisesi 11:00 – 13:25 | 14:00 – 16:25

KARŞILAMA OYUNU
Yazan: Melih Korukçu
Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Oynayan: Burak Üzen
Süre: 10’

1955
Yazan: Sema Elcim
Yöneten: Kerem Pilavcı
Oyuncu: Çiçek Dilligil
Süre: 10’

MÜESSİF BİR HADİSE
Yazan: Kerem Pilavcı
Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Oynayan: Nurcan Şirin
Süre: 10’

AYNI ANDA İKİ YERDE
Yazan: Melih Korukçu
Yöneten: Burcu Salihoğlu
Oynayan: Ahhan Şener
Süre: 10’

REGINE
Yazan: Ozan Ömer Akgül
Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Oynayan: lütfen takipte kalınız…
Süre: 10’

ATEŞBAZLAR
Yazan, Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Oynayanlar: Meral Çetinkaya, Fehmi Karaarslan
Süre: 40’

Galatasaray Lisesi 14:30 – 16:10 | 17:30 – 19:10

KARŞILAMA OYUNU
Yazan: Melih Korukçu
Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Oynayan: Duygu Pelit
Süre: 10’

AH!
Yazan: Fatma Onat
Yöneten: Barış Gönenen
Oynayan: Deniz Türkali
Süre: 20’

TERK-İ DÜNYAM
Performans Tasarımı: Dicle Doğan
Süre: 10’

KALEMİMİN SAPINI GÜLLE DONATTIM
Yazan: Ferhan Şensoy
Performans: Okan Bayülgen
Süre: 30’

Saint Benoît Fransız Lisesi 16.40 – 18:00 | 19:40 – 21:00

KARŞILAMA OYUNU
Yazan: Melih Korukçu
Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Oynayan: Burak Üzen
Süre: 10’

BİR NEBATIN GÖLGESİNDE
Yazan: Kerem Pilavcı
Yöneten: Ahmet Sami Özbudak, Kerem Pilavcı
Oynayan: Canan Atalay | Ayfer Dönmez
Süre: 10’

BAB
Yazan, Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Oynayan: Bülent Emin Yarar
​Süre: 40’

27. İstanbul Tiyatro Festivali’nin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

0
5948
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage