28 TEMMUZ, ÇARŞAMBA, 2021

18. Akbank Kısa Film Festivali'ni Beklerken

Türkiye’de kısa film alanında bir platform oluşturarak öncü etkinliklerden biri hâline gelen, 21 - 31 Mart 2022 tarihleri arasında 18. kez düzenlenecek Akbank Kısa Film Festivali’ne başvurular başladı. Akbank Kısa Film Festivali direktörü Selim Evci ile geçtiğimiz yıl ilk kez çevrim içi olarak düzenlenen festival deneyimini, festivale hazırlık sürecini ve beklentilerini konuştuk.

18. Akbank Kısa Film Festivali'ni Beklerken

İlk olarak 2004 yılında geniş bir kitle tarafından takip edilen kısa filmlerin yapımını özendirmek, uygun koşullarda gösterimini ve izleyiciye ulaşmasını sağlamak, ülke sinemasına katkıda bulunan yeni sinemacıları desteklemek, kısa filmi tanıtmak, dünyadan ve Türkiye'den gelen farklı kültürlerdeki örneklerini sunmak, bir festival kültürü içinde kısa filmin tartışılacağı platformu sağlamak, sinemaseverlerin keyifle izleyecekleri bir festival geleneği oluşturmak amacıyla seyirci karşısına çıkan Akbank Kısa Film Festivali, 21 - 31 Mart 2022 tarihleri arasında 18. kez sinemaseverlerle buluşacak.

Katılımcılar, geçtiğimiz sene 71 ülkeden toplam 2.048 kısa filmin başvurduğu Yarışma Bölümü için 24 Aralık’a kadar başvuru yapılabilecekler. Ulusal ve uluslararası olmak üzere iki ayrı kategoride gerçekleştirilecek 18. Akbank Kısa Film Festivali Yarışma Bölümü’ne başvuranlar arasından festival jürisi tarafından seçilecek Ulusal Yarışma bölümünde En İyi Kısa Film’e 40.000 TL, Uluslararası Yarışma bölümünde En İyi Uluslararası Film’e ise 5.000 Dolar ödül verilecek.

Festival ekibi, 21 - 31 Mart 2022 tarihleri arasında sinemaseverler için “Festival Kısaları”, “Dünyadan Kısalar”, “Kısadan Uzuna”, “Deneyimler”, “Belgesel Sinema”, “Perspektif” “Özel Gösterim” ve “Forum” ile yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları ve söyleşilerle dolu bir program hazırlıyor. 

Geçtiğimiz mart ayında çevrim içi olarak gerçekleşen 17nci Akbank Kısa Film Festivalinden konuşarak başlayalım isteriz. Nasıl bir deneyim oldu festivalin çevrim içi olması?

İyiydi. Tabii yeni bir yapı, gösterimlerin tamamının çevrim içi olması. Kesinti, aksama olmaması için çok test yaptık. Görüntü kalitesi ve filmlerin indirilememe konusu önemliydi. Güvenlik açısından testler yaptık. Bu anlamda sorunsuz geçti. filmonline.akbanksanat.com adında bir platform oluşturduk. Bu aslında sanal bir sinema salonu. Festivalin sinema salonu. İlk sene olmasına rağmen sıfır sorunla tamamladık.

Uzun süredir evlerinde olan festival takipçilerinden nasıl dönüşler aldınız? Sizce 17. Akbank Kısa Film Festivalinin çevrim içi olmasının fiziksel buluşmalara göre avantajlı ya da dezavantajlı durumları neler oldu?

Çevrim içi festival fikir olarak çok sıcak bakmadığım bir biçim aslında. Sinemanın karanlık bir salonda, büyük bir perdede, iyi bir ses sistemi ile izlenmesi elbette bu sanatın önemli bir unsuru. Sinema seyircisi yakalanmış seyircidir, telefonunuz çalmaz dikkatinizi kimse bölmez, dolayısıyla filmin içine daha kolay adapte olur, en küçük ayrıntıları daha iyi yakalarsınız. Öte yandan, değişen dünya, hızlı kolay tüketim gözümüzün önünde olsa da festivaller bu yaklaşımın kalesidir.

Pandemi koşullarından dolayı zorunlu olarak festivali çevrim içi olarak düzenledik. Tabii bu durum sonrasında çevrim içi festivalin pozitif yanlarını da görmeye başladık. En önemlisi filmler daha çok insana ulaşıyor, daha kolay ulaşıyor. Her şehre ulaşıyor, etkileşim daha fazla. İnsanlar arası fiziki etkileşim daha az olsa da etki fazlalaşıyor diyebilirim. Festival sırasındaki etkileşimi sosyal medya üzerinden oluşturmaya çalışıyor seyirciler. 

Bu yıl için başvurular yeni başladı ama festivalin 18’inci yılı için neler düşünüyorsunuz? Nasıl bir çalışma yürütüyor şu an festival ekibi?

Evet, başvurular başladı. Heyecanlıyız, her dönem bizim için bir keşif yolculuğunun başlangıcı oluyor. Şu an için başvurular alınıyor ve festival programı için ön çalışmalar yapılıyor. 

18. Akbank Kısa Film Festivali’ni fiziksel olarak gerçekleştirebilseniz bile çevrim içi gösterimler de planlayacak mısınız?

Bu yıl çevrim içi gösterimlerin yanı sıra, Akbank Sanat’ı söyleşi ve atölye çalışmaları için fiziki olarak kullanmayı planlıyoruz. Tabii sınırlı sayılarla ve gerekli önlemleri alarak. Bu şekilde hem festivallerin oluşturması gereken birliktelik ruhunu hem de yoğun bir gösterim programı hedefliyoruz.

Henüz erken ama 18. Akbank Kısa Film Festivalinde izleyicileri nasıl bir program bekliyor? Bu yılın öne çıkan temaları neler olacak?

Şu an için erken, sürpriz olsun. Tabii yine güzel bir program oluşturmak için çalışıyoruz. 

Pandeminin sizce kısa filmler üzerinde nasıl bir etkisi oldu ya da olacak? Başvurulardan bir beklentiniz var mı bu konuda?

Pandemi süresince daha az film çekileceğini tahmin ediyordum ama çok sayıda film başvurusu geldi. Hikâyeler bir şekilde açığa çıkıyor. Bu da sinemanın gücü. Enteresan olan Covid ile ilgili filmlerin azlığı. Yönetmenler bu durumu gelip geçici buluyor olabilir. Evrensel meseleler, insan hikâyeleri her dönem daha fazla. Bizim başvurulardan beklentimiz her zaman iyi film. Her konuda film yapılabilir, farkı yaratan ele alış biçimidir. 

18. Akbank Kısa Film Festivali’ne başvurular 24 Aralık’a kadar devam edecek. Festivale başvurmayı düşünenlere bir öneriniz olur mu?

Önerim bol bol film çekip göndersinler. Bizim de seçeneğimiz bol olsun. 

18. Akbank Kısa Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
4134
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage