20 EYLÜL, ÇARŞAMBA, 2023

Unutulmayacak Bir Konser Deneyimine Hazır mısınız?

Yerli sahnenin alternatif gruplarından Dolu Kadehi Ters Tut ile ilk albümlerinden son stüdyo albümleri Ölüm Dansı’na varan yolculuklarını, albüm çalışmalarını ve 22 Eylül’de gerçekleşecek global müzik etkinliği Red Bull Jukebox Sahnesi konserine hazırlıklarını konuştuk.

Unutulmayacak Bir Konser Deneyimine Hazır mısınız?

Dolu Kadehi Ters Tut geçtiğimiz aylarda Ölüm Dansı adlı beşinci stüdyo albümleriyle dinleyicileriyle buluştu. Bugünlerde ise yoğun bir tempoyla Red Bull’un müzikseverlere yepyeni bir konser deneyimi sunduğu global müzik etkinliği Red Bull Jukebox Sahnesi için hazırlanıyorlar. Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek bu konserin ilk konuğu Dolu Kadehi Ters Tut. Dinleyiciye “Karar Senin Konser Senin” konseptiyle daha önce deneyimlemedikleri bir konser vadediyor Red Bull Jukebox Sahnesi. Hangi şarkının, ne şekilde çalınacağına oylamayla dinleyiciler karar veriyor. Hem Dolu Kadehi Ters Tut hem de dinleyici için özel olacak bu konsere ve müzikal yolculuklarına dair merak ettiklerimizi grup üyeleri Oğulcan Ava ve Uğurhan Özay’a sorduk.

2014 yılından bugüne, ilk albümünüz “Polonya’nın Başı Belada”dan son albümünüz “Ölüm Dansı”na yerli sahnenin ilgiyle takip edilen müzik gruplarından biri oldunuz. Sizin için bu yolculuk nasıldı? Şu an geldiğiniz noktanın sizdeki karşılığını nasıl tanımlarsınız?

Oğulcan Ava: Dolu Kadehi Ters Tut, özellikle yoğun şekilde konser vermeye başladığımız 2017’den beri hayatımızın en temel uğraşı hâline geldi. Tüm hayatımız da bu proje etrafında şekilleniyor. Bu tarz çoğu ekipte olduğu gibi, artık kendimizden büyük bir şey hâline geldiğini hissediyorum.

Yaptığınız müzikle aranızda nasıl bir etkileşim var? Karşılıklı bir dönüşümden söz edebilir miyiz?

Uğurhan Özay: İlk albümden beri yaklaşık 10 sene geçti ve yüze yakın şarkı ürettik, bu süreçte biz de büyüdük, elbette şarkılarda anlatılmak istenen şeylerin sunumu da, belki anlatılmak istenen dertler de değişime uğradı. Şöyle bir geriye baktığımızda bu değişim ve gelişimi fark etmek güzel bir his ve motivasyon kaynağı olduğunu söyleyebilirim.

Sürekli üreten, şarkıları organik bir bağ ile birbirine bağlı, sound’unu her çalışmada geliştiren bir grupsunuz. Şarkılarınızın üretim aşamasında müzikle ve sözle denemek, yapmak istediğiniz ne oluyor?

O.A.: Her albümde, her teklide bizi öncesinde heyecanlandıran bir şeyler oluyor. Gelişmek, daha iyi bir sound, müzik üretme çabası en önemlisi oluyor. Ancak farklılık da bazen yeterince motive edici olabiliyor.

Pandemide yayımladığınız “DKTT” albümünüzden 2 yıl sonra 5. stüdyo albümünüz Ölüm Dansı’nı geçtiğimiz günlerde paylaştınız. İki kısımda yayımladığınız 13 şarkılık kalabalık bir albümden bahsediyoruz. Yoğun bir çalışma süreci olduğunu düşünüyorum. Sizden dinleyebilir miyiz hazırlık ve yayımlama sürecini?

U.Ö.: Uzun süredir bir stüdyo albümü yapma hayalimiz vardı, sahnedeki ekibimizle bu hayali gerçekleştirmiş olduk. En yoğun geçen albüm sürecimiz oldu diyebiliriz, müzisyen ekibimizle bir ay kadar süren aranje provalarında stüdyoya getirdiğimiz yaklaşık 20 besteyi önce 13’e indirdik, ardından yaklaşık üç aya yayılan bir kayıt süreci geçirdik. Bu süre zarfında hayranı olduğumuz yapımcı ve mix mühendisi Ryan Hewit ile tanışıp albümün mix süreci için çalışmaya başladık. Albümün tüm görselleri için Oğuzcan Pelit ile anlaştık, kendisi albüm için harika bir görsel dünya tasarlamış oldu.

​Albümün altı şarkılık ilk kısmını nisan ayında Ölüm Dansı Kısım 1 şeklinde yayımladık, daha sonra Selin’le yaptığımız ve albümün tek düeti olan “Olabilirdik” isimli şarkımızı haziran ayında tekli olarak yayımladık. Ardından da geri kalan altı şarkıyı önceki yayınlarımızla birleştirerek Ölüm Dansı albümünü ağustos ayında tamamlamış olduk.

Bir adım geriden baktığınızda “Ölüm Dansı” diskografinizde nasıl bir yeri temsil ediyor?

O.A.: Henüz bir şey söylemek için erken. Ancak umudum, Dolu Kadehi Ters Tut’un “kült” bazı parçalarının içinde bulunduğu en önemli ve etkili albümlerinden biri olarak anılması yönünde.

Önümüzdeki günlerde çok özel bir konserde buluşacağız sizinle. Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek global müzik etkinliği Red Bull Jukebox Sahnesi’nde 22 Eylül’de dinleyici karşısına çıkacaksınız. Red Bull Jukebox Sahnesi’nden, nasıl bir konser deneyimi olacağından bahseder misiniz?

U.Ö: Oldukça heyecanlıyız çünkü tüm süreç bizim için yepyeni bir deneyim oluyor, konser için özel bir setlist hazırladık. Çalacağımız şarkıları farklı müzik türlerinde aranje etmek üzere provalara girdik, konser öncesinde sosyal medya hesaplarımızdan hangi şarkıyı hangi tarzda çalmamızı istediklerini dinleyenlerimize sorduk, oylamalar hâlâ devam ediyor. Aynı zamanda konser sırasında seyirciler girişte kendilerine verilen bilekliklerle anlık olarak şarkıları oylayıp hangi şarkıyı hangi türde çalacağımıza karar verecek. Red Bull Jukebox Sahnesi seyirciyle oldukça fazla interaksiyona geçtiğimiz farklı bir konser olacak, ayrıca gecede bizle sahne alacak konuklarımız da olacak.

Bu ilk deneyime davet edildiğinizde neler hissettiniz? Sürprizli bir konser için şu an nasıl bir hazırlık içindesiniz?

O.A.: İlk daveti aldığımızda çok heyecanlandık. Red Bull ile böyle uluslararası bir işe dahil olmak çok sevindirdi bizi. Biz de elimizden gelen her şeyi ortaya koymak istedik ve projenin başından beri yoğun şekilde hazırlıklarımız sürüyor. Konser günü dahil çalışmalarımız devam edecek.

Seyirciye “Karar Senin Konser Senin” alanını tanıyan bu konser deneyimi sizin için nasıl olacak, bir öngörünüz var mı? Tüm konserleri enerjik ve tansiyonu yüksek geçen Dolu Kadehi Ters Tut’u neler bekliyor sizce?

Bizce süper olacak!

Red Bull Jukebox Sahnesi’nde bir dinleyici olsaydınız şarkılarınız arasından seçeceğiniz 3 şarkı ne olurdu?

O.A: Gerçekten bilmiyorum. Hazırladığımız her şey bizi çok eğlendirdi. Hangileri seçilirse diğerlerine üzüleceğim. Bilmiyorum, bir şekilde atlatacağız ama.

22 Eylül’de Küçükçiftlik Park’a Red Bull Jukebox Sahnesi’nde sizi dinlemeye ve konseri paylaşmaya geleceklere bir mesajınız var mı? Neler söylemek istersiniz?

Biz konser için çok heyecanlıyız. Herkesi hiç görülmemiş bu deneyimi bizimle paylaşmaya 22 Eylül’de KüçükÇiftlik Park’a bekliyoruz. Çok eğleneceğiz, unutulamayacak bir gece olacak!

22 Eylül’de Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşecek Red Bull Jukebox Sahnesi’ne dair ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
1776
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage