22 ŞUBAT, PAZARTESİ, 2016

22-28 Şubat Haftası Kaçırılmaması Gereken 7 Sanat Etkinliği

Şehrin yoğun sanat trafiğinden eksik kalmamak için haftanın sanat etkinlikleri listemize göz atmadan geçmeyin. Açılışlarda görüşürüz!

22-28 Şubat Haftası Kaçırılmaması Gereken 7 Sanat Etkinliği

Pera Müsesi’nde İki Yeni Sergi

Pera Müzesi şubat ayında iki yeni sergiye yer veriyor. İlkinde metafizik üzerine yapıtlarıyla gerçeküstücülüğe esin kaynağı olan ikonik sanatçı Giorgio de Chirico’nun eserlerini görebilirsiniz. “Giorgio de Chirico” isimli bu sergide sanatçı ilk kez babası Evaristo de Chirico’nun doğduğu kent olan İstanbul’u eserleriyle ziyaret ediyor. Sanatçının yaklaşık 70 resim, 2 litografi serisi ve 10 heykelini bir araya getiren sergi, 1909 tarihli erken dönem eserinden 1970’lerin ortalarına, son dönem yapıtlarına dek uzanıyor. 24 Şubat akşamı saat 18.30’da Pera Müzesi’nde sergi küratörü Fabio Benzi ile bir söyleşi gerçekleşecek.

Giorgio de Chirico, Maskeler

Küratörlüğünü Huma Kabakcı ve Esra Aliçavuşoğlu’nun yaptığı “Anı ve Süreklilik: Huma Kabakcı Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” sergisi ise iki kuşak tarafından sürdürülen, modern ve çağdaş sanat eserleri içeren bir özel koleksiyonu ele alıyor. Sergi için oluşturulan seçki, Türkiye’de özel koleksiyonerlik anlamında az bulunan, belli bir bilinç ve sürekliliğe sahip Huma Kabakcı Koleksiyonu’na tematik olarak eğiliyor.

24 Şubat Çarşamba gününden itibaren görülebilecek her iki sergi de 1 Mayıs 2016 tarihine kadar gezilebilir.

61 metre Kahya Bey Sokağı 

Tarlabaşı’nın belli başlı caddelerinden Ömer Hayyam’ı kesen uzun dar sokaklardan biri Kahya Bey Sokağı. “61 metre Kahya Bey Sokağı” ise ilk 61 metresinde ikamet eden çocuklar ve gençlerle yapılan bir dizi atölye ve bu atölyelerin sonucunda çocukların esnaf, mahalleli ve kendi kendileri ile yaptıkları röportajlardan oluşan katılımcı bir belgesel projesi. Sanatçıların amaçları Tarlabaşı’nın kozmopolit ama ahenk içerisindeki bu mahallesinde yaşanan hayatlardan, beklentilerden, huzursuzluklardan bir kesit sunmak. Ayrıca özellikle çocukların ve gençlerin işbirliği ile hızla değişen bu mahallede bugünün kalıcı bir dokümantasyonunu yapabilmek, gelecek için görsel ve dilsel hafızaya katkıda bulunmak çabasındalar. İlk olarak Apartman Projesi Berlin’de sergilenip “Nasıl İstersek Öyle Yaşarız” başlığıyla Berlin, HKW’nin “Konut Sorunu” başlıklı konferansında sunulan proje, 25 Şubat-12 Mart tarihleri arasında PASAJ'da olacak. Açılış 25 Şubat 18.00da PASAJist’de.

Bir Ada İhtimali 

Francesco Albano’nun Türkiye’deki üçüncü kişisel sergisi “Bir Ada İhtimali”, 25 Şubat-19 Mart tarihleri arasında Öktem&Aykut’ta gerçekleşiyor. Kütlesini yitirmiş beden formlarından yola çıkarak ürettiği heykellerle tanınan Albano’nun, başlığını Michel Houellebecq'in 2005 tarihli romanından alan bu sergisinde çizimleri de izlenebilecek.

Albano’ya göre, 2013 Eylül’ünde Tophane-i Amire’de gerçekleşen son sergisinden beri dünyanın geleceği ile ilgili iyimser olmamızı sağlayacak neredeyse hiçbir gelişme yaşanmadı. Öte yandan, kendi hayatında pek çok köklü değişiklik oldu. Şahsi umutları ile toplumsal karamsarlık arasındaki uçurumun yol açtığı çarpıntı, Albano’nun üretimini daha gerilimli bir şekle soktu ve keskin bir dil geliştirmesini sağladı. 

Çağdaş Sanat Zararsızlaştırılıyor mu?

25 Şubat Perşembe günü Panel Sanat Etkinlikleri kapsamında ayın konuğu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Sayın E.Osman Erden olacak. “Çağdaş Sanat Zararsızlaştırılıyor mu?” başlığıyla gerçekleşecek konuşma, 19:00 - 20:30 saatleri arasında Panel Sanat’ta gerçekleşecek.

Dünyada ve Türkiye'de çağdaş sanat alanı müzayede ve sanat fuarlarının etkisiyle gittikçe daha fazla piyasa ile eklemleniyor. Konuşma bu durumun sonuçlarını masaya yatırmayı hedefliyor. “Çağdaş sanat zararsızlaştırılıyor mu? Çağdaş sanatın içermesi gereken güncellik Dünyada ve Türkiye'de ne durumda?" gibi konuların konuşulacağı etkinlik ücretsiz gerçekleştirilecek. Yer ayırtmak için: info@gallerypanel.com

Suna Kafadar ile Eleştirel Sergi Turu: "Ressam Sabiha Rüştü Bozcalı"

Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet'e geçiş döneminde yetişen ressam Sabiha Rüştü Bozcalı'nın yaşamına (1903-1998) odaklanan “Ressam Sabiha Rüştü Bozcalı” isimli sergi 15 Aralık – 14 Şubat tarihleri arasında SALT Beyoğlu'nda görülebilir.

25 Şubat akşamı serge çerçevesinde bir rehberli tur düzenleniyor. Yazar Suna Kafadar tarafından verilecek turda, Türkiye’nin ilk kadın illüstratörlerinden olan ressam Sabiha Bozcalı’nın üretimi yakından incelenecek, işlerine odaklı tartışmalar yürütülecek. 

SALT Galata’daki "Ressam Sabiha Rüştü Bozcalı" sergisi kapsamında gerçekleştirilen programın dili Türkçe olacak. Katılım 15 kişiyle sınırlı.

Ayrıntılı bilgi ve kayıt için: 
yorumlama@saltonline.org
(0212) 334 2231

Nabız, Öykülerle Örülü Bir ‘Kurgu’

Kerem Ağralı, son iki yıldır üzerinde çalıştığı farklı teknikte çalışmalarını içeren “Nabız” isimli serisi ile 27 Şubat- 2 Nisan tarihleri arasında Daire Galeri’de izleyici ile buluşuyor.

Sergide sanatçının desenleri, tuval, ahşap ve alüminyum üzeri çalışmaları ve bir heykeli yer alıyor. Kerem Ağralı’nın çalışmaları, ilk bakışta çeşitli öykülerle örülü bir ‘kurgu’ izlenimi bırakıyor. Ancak izleyici çalışmaları dikkatle incelediğinde bütün bir kurgudan uzaklaşarak kendini birbirinden bağımsız çok sayıda hikayenin içinde buluyor. Zaman, mekan ve malzeme karşıtlıkları ise sergide dikkat çeken bir diğer konu. Sergi açılışı 27 Şubat Cumartesi saat 16.00’da Daire Galeri’de gerçekleşecek.

Sinema vs. Oyun

Konuşma: Sinema vs. Oyun

İMÇ 5533’te açılan ve Volkan Şenozan ile Deniz Tortum’un işlerini bir araya getiren “Stereo-Gerçeklik” sergisi kapsamında Fatma Çolakoğlu ve Koray Özbudak topluma yön veren iki ekranı tartışıyor: Sinema ve oyun.

Sinema ve video sanatı ile izleyici arasındaki ilişki, oyun ve oyuncu/oyun izleyicisi arasındaki ilişkiyle ne tür benzerlik ve farklılıklar içeriyor? İzleyicinin pasif veya aktif olması ne gibi dinamikler doğuruyor? Oyun oynayanların izlenebildiği videoların giderek popülerleşmesi, video sanatçılarının oyun estetiğini benimseyen işler üretmesi, art-game’in yükselişi, CGI, 3D tasarım gibi teknolojilerin hem oyun hem de sinema deneyimine katkıları gibi iki mecranın kesişim noktalarının değerlendirileceği konuşmada ekranın toplum üzerindeki etkilerine de değiniliyor. Konuşma 27 Şubat Cumartesi saat 15.00’da İmç 5533’de gerçekleşecek.

0
6489
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage