02 EKİM, PAZARTESİ, 2023

Filmekimi’nde İzlemeniz Gereken 15 Film

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22’nci kez düzenlenecek Filmekimi, bu yıl 13 - 22 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da, 20 - 22 Ekim tarihleri arasında ise İzmir’de gerçekleşecek. Filmekimi her yıl olduğu gibi bu yıl da Cannes’dan Venedik’e, Locarno’dan Toronto’ya uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Filmekimi’nde kaçırmamanız gereken 15 filmi sizler için seçtik.

Filmekimi’nde İzlemeniz Gereken 15 Film

Filmekimi’nin açılış filmi eylülde Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan ve Cailee Spaeny’ye En İyi Kadın Oyuncu ödülünü getiren Priscilla olacak. Sofia Coppola imzalı filmin başrollerini Cailee Spaeny ile Jacob Elordi paylaşıyor. Priscilla Beaulieu ile Elvis Presley’nin fırtınalı birlikteliklerini ele alan film, Priscilla Presley’nin 1985 tarihli Elvis ve Ben adlı anı kitabından esinleniyor. Festivalin kapanışı ise 80. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan kazanan Yorgos Lanthimos imzalı Poor Things ile yapılacak. Filmde Emma Stone, Victoria döneminde, ölüyken diriltilen Bella Baxter rolünü üstleniyor. Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Margaret Qualley gibi ünlü isimlerin rol aldığı Poor ThingsSarayın Gözdesi ve Cruella’nın da senaryolarını yazan Tony McNamara tarafından Alasdair Gray’in 1992 tarihli aynı adlı romanından sinemaya uyarlandı.

​Filmekimi programında yer alan filmler Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Şişli’de City’s Nişantaşı - CINEWAM Premium ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ve Sinematek/Sinema Evi’nde, İzmir’de ise Paribu Cineverse Konak Pier İzmir’de gösterilecek. Filmekimi biletleri, İstanbul ve İzmir için 4 Ekim Çarşamba günü 10.30’da başlayacak Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından, 7 Ekim Cumartesi günü 10.30’da Passo üzerinden genel satışa açılacak.

All of Us Strangers 

All of Us Strangers 
Andrew Haigh
İngiltere / 2023 

Weekend ve 45 Years ile büyük başarı kazanan Andrew Haigh’in All of Us Strangers isimli yeni filminin başrollerini Paul Mescal ve Andrew Scott paylaşıyor. Scott ve Mescal’a filmde Jamie Bell ve Claire Foy eşlik ediyor. Hüzün ve aşkı derinlemesine işleyen bu dokunaklı hayalet hikâyesi eleştirmenler tarafından “zamansız bir başyapıt; yılın en iyi filmlerinden biri” sözleriyle tanımlanıyor.

“Londra’da oturduğu neredeyse bomboş binada Adam bir gece tesadüfen gizemli komşusu Harry ile karşılaşır. Adam’ın tekdüze yaşamı bu karşılaşma sonrası alt üst olur. Aralarında bir birliktelik filizlenir fakat anılarının hayaletleri Adam’ın peşini hiç bırakmaz; Adam kendini annesiyle babasının 30 yıl önce öldüklerinden beri yaşar gibi göründükleri, çocukluğunu geçirdiği eve geri döner.”

Bir Düşüşün Anatomisi

Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomıe D'une Chute / Anatomy Of A Fall
Justine Triet
Fransa / 2023

Justine Triet’in yönetmenliğini üstlendiği Bir Düşüşün Anatomisi, dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi kazandı. “Hitchcockvari mahkeme filmi” olarak tanımlanan film, bir çiftin beraberliğini de mercek altına yatıran bir cinayet-mahkeme gerilimi anlatıyor. “Birinin özel hayatı başkasının cehennemidir” fikrinden yola çıkan filmde; Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado-Graner, Antoine Reinartz, Samuel Theis, Jehnny Beth ve Saadia Bentaieb rol alıyor. Filmin senaryosu, daha önce Victoria ve Sibyl’de de iş birliği yapan yönetmen Justine Triet ile eşi Arthur Harari tarafından yazıldı.

“Bir Düşüşün Anatomisi, Fransız Alpleri'nde bir kulübede kocası Samuel ve görme engelli oğluyla izole bir yaşam süren Alman yazar Sandra’yı izliyor. Samuel yüksekten düşerek ölür fakat soruşturma sonucunda ölüm nedeninin intihar mı kaza mı olduğu kesinleşmeyince Sandra cinayet suçlamasıyla tutuklanır. Samuel’in ölümünün sorgulandığı mahkeme süreci, çiftin çalkantılı ilişkilerinin de derinine inen rahatsız edici ve tatsız bir psikolojik yolculuğa dönüşür.”

Bir Skandalın Peşinde

Bir Skandalın Peşinde (May December) 
Todd Haynes
ABD / 2023

Carol ve Cennetten Çok Uzakta filmlerinin yönetmeni Todd Haynes’in yeni filmi Bir Skandalın Peşinde, Cannes’da Altın Palmiye için yarıştıktan sonra New York Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterildi. Filmde Natalie Portman, Julianne Moore, Charles Melton, Cory Michael Smith, Elizabeth Yu, Gabriel Chung, Piper Curda, D.W. Moffett ve Lawrence Arancio rol alıyor.

“Bir Skandalın Peşinde, iki kadını izliyor: popüler TV oyuncusu Elizabeth (Natalie Portman) ile onun filmde canlandıracağı Gracie (Julianne Moore). Elizabethin, hayatını gözlemlemek için binlerce kilometre aşarak Georgia eyaletine geldiği Gracie ve genç eşi, zamanında tüm ülkeyi ayağa kaldıran bir skandala yol açmışlardır. Şimdiyse, aradan yirmi yıl geçtikten sonra, evlilikleri Elizabeth'in ısrarlı sorularıyla sarsılır.”

Canavar (Kaibutsu / Monster) 
Hirokazu Kore-eda
​Japonya / 2023

Filmlerinde sıra dışı aileleri ele alan Japon usta Hirokazu Kore-eda, bu kez bir kasaba okulunda çıkan olayları, kendi deyimiyle “devasa bir uçurum yaratarak toplumu bölen küçük kıvılcımları” anlatıyor. Filmde oğlu Minato’nun davranışlarından şüphelenen annesi, bu değişimden çocuğun öğretmeninin sorumlu olduğunu öğrenir ve hemen okul yönetiminden hesap sorar. Anne, çocuk ve öğretmenin gözünden hikâyeyi ayrı ayrı izlediğimiz filmde Ando Sakura, Nagayama Eita, Tanaka Yuko, Kurokawa Soya, Takahata Mitsuki, Kukuta Akihiro, Nakamura Shido, Hiiragi Hinata rol alıyor. Cannes’da ödül kazanan senaryosunu Yuji Sakamoto’un kaleme aldığı filmin müzikleri ise Mart 2023'te hayatını kaybeden efsanevi müzisyen Ryuichi Sakamoto imzasını taşıyor.

Çocuk ve Balıkçıl

Çocuk ve Balıkçıl (Kimitachi wa dô ikiru kaThe Boy And The Heron)
Hayao Miyazaki
Japonya / 2023 

Büyük usta Hayao Miyazaki’nin on yıl aradan sonra sinemaya dönüşü Çocuk ve Balıkçıl, İkinci Dünya Savaşı sırasında geçiyor ve küçük Mahito’ya odaklanıyor. Yedi yılda tamamlanan filmin tamamı 60 kişilik bir ekip tarafından elle çizildi.

“Annesini kaybeden Mahito, alelacele babasının yanına taşraya taşınmak zorunda kalır. Burada terk edilmiş bir kulenin civarında oynar, gri bir balıkçıl kuşu sürekli karşısına çıkar. Kısa süre sonra hiçbir şeyin aslında göründüğü gibi olmadığını anlar.

Daaaaaali! 

Daaaaaali! 
Quentin Dupieux
​Fransa / 2023
Daaaaaali!  

İnanılmaz Ama Gerçek ve Deri Ceket filmlerinin yönetmeni Quentin Dupieux imzalı yeni filmi Daaaaaali!, Salvador Dalí’ye benzersiz bir saygı duruşunda bulunuyor. Venedik Film Festivali’nde yarışma dışı gösterilen Daaaaaali!, sanatçı ile başarısızlığa mahkûm bir belgesel projesi için onu ziyaret edip duran bir Fransız gazeteciye odaklanıyor. Dalí’yi farklı oyuncuların canlandırdığı filmde sanatçının bazı yapıtlarından esinlenen canlı tablolar da yer alıyor. Filmin müzikleri ise Daft Punk elemanlarından Thomas Bangalter’e ait.

​Dupieux, film hakkında şunları söylüyor: “Elbette bu bir fantezi, son derece hayran olduğum, bayıldığım bir kişinin etrafında çıkılmış bir seyahat… Dalí’nin dediği gibi, asıl başyapıtı, kişiliği. Benim filmim de naçizane bunun hikâyesini anlatıyor.”

Fremont
Babak Jalali
​ABD / 2023
Fremont

Londra’da yaşayan İranlı ödüllü yönetmen Babak Jalali’nin dördüncü uzun metrajlı filmi Fremont, prömiyerini Sundance’te yaptı. Soğukkanlı bir mizahla duygusallığı bir potada eriten, küçük bir bağımsız Amerikan filmi olan Fremont, eleştirmenler tarafından “Jim Jarmusch filmlerine benzer bir hava estiren” olarak tanımlanıyor. Edinburgh Film Festivali'nin kapanış filmi olan Fremont’ta gerçek hayatta da Afganistan göçmeni olan Anaita Wali Zada, eskiden ABD ordusunda çalışan 20'li yaşlarındaki Afgan çevirmen Donya’yı canlandırıyor. Filmde Anaita Wali Zada’ya Gregg Turkington ve Jeremy Allen White eşlik ediyor.

“Kendisi gibi göçmenlerle birlikte aynı binada oturan Donya, yalnız geçen heyecansız hayatını bir düzene sokmak için çaba gösterir. Çin işi fal kurabiyeleri üreten bir fabrikada kendisinden falları yazması istendiğinde hayatı değişir. Beklenmedik bir aydınlanma anında, dünyaya kurabiyelerin içinde mesajlar göndermeye karar verir.”

Hayat (Life
Zeki Demirkubuz
Türkiye, Bulgaristan / 2023

Zeki Demirkubuz’un yeni filmi Hayat, İstanbul prömiyerini Filmekimi’nde yapacak. İstanbul Film Festivali’nde Masumiyet ile 1998’de Altın Lale kazanan Zeki Demirkubuz’un 2016 tarihli Kor’un ardından yönettiği ilk film olan Hayat’ta Miray Daner, Burak Dakak, Cem Davran, Umut Kurt, Melis Birkan, Osman Alkaş, Ozan Dağara ve Doğu Demirkol rol alıyor.

Zeki Demirkubuz yeni filmi Hayat ile ilgili şunları söylüyor: “Hayat 34 yıl sonra (bir) anıdan, sonrasında yaşadığım, tanık olduğum, dinlediğim benzer hikâyeler ve gözlemlerden yola çıkarak yazdığım; bir grup insan arasında geçen bir gençlik ve aile draması gibi görünse de, temelde insanın yazgısı ve bu yazgı karsısındaki çaresizliği ile ilgilenen, ne yapılırsa yapılsın bir türlü geçmeyen ve geçmeyecek olan ‘imkansızlık duygusuna’ dair eski bir hikâyedir.”

“Babasının zoruyla nişanlanmak zorunda kalan Hicran evden kaçar. Hicran’ın zaten onu istemediğini düşünen Rıza, bu durumu önceleri pek umursamasa da durum giderek zoruna gitmeye başlar ve Hicran’la yüzleşmeye karar verir. Sadece bir kere gördüğü nişanlısının peşinden İstanbul’a gidip uzun sürecek büyük bir arayışa başlar.”

İnşallah Erkek Olur

İnşallah Erkek Olur (Inshallah Walad / Inshallah A Boy)
Amjad Al Rasheed
Ürdün, Fransa, Suudi Arabistan, Katar / 2023 

Amjad Al Rasheed’in ilk uzun metrajlı filmi İnşallah Erkek Olur, Eleştirmenler Haftası bölümünde prömiyerini yaptığı Cannes’da gösterilen Ürdün yapımı ilk film oldu. Filmin oyuncu kadrosunda Mouna Hawa, Haitham Omari, Yumna Marwan, Salwa Nakkara, Mohammad Al Jizawi, Eslam Al-Awadi ,Celina Rabab’a ve Sereen Hulailhel yer alıyor. Amjad Al Rasheed film hakkında şunları söylüyor: “Kadınlarla dolu bir ailede geçti çocukluğum. Bu yüzden de daha küçükken bu kadınların nasıl bir baskı altında olduklarını ve bu davranış şeklini normalleştirdiklerini anladım. İnşallah Erkek Olur’un senaryosunu yazarken hayatını ailesine adamış, sonunda kendine bile yabancılaşmasına yol açan bir adamla evli yakın bir akrabamızdan esinlendim.”

“Filmin başkahramanı Nawal’ın kocası aniden ölür. Kızının geleceğini düşünürken evlerini de kurtarmak isteyen Nawal, itirazlara rağmen kocasının mirasını talep eder. Ancak erkek çocuk sahibi olmanın her şeyi değiştirdiği bu toplumda mücadelesi git gide zorlaşan genç kadın, korkularıyla yüzleşmekle kalmayıp kendi ahlaki duruşunu da sorgulamak zorunda kalacaktır.”

Kidnapped (Rapito
Marco Bellocchio
İtalya, Fransa, Almanya / 2023 

Usta sinemacı Marco Bellocchio, Kidnapped isimli yeni filminde 19. yüzyılda İtalya’da geçen gerçek bir kaçırma hikâyesinden esinleniyor. Cannes’da prömiyerini yapan filmde, Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Enea Sala, Leonardo Maltese, Filippo Timi ve Fabrizio Gifuni rol alıyor. 19. yüzyıl İtalyan resimlerinden esinlenen Marco Bellocchio film hakkında şunları söylüyor: “Bu filmde ne kiliseye karşı bir tavır aldım ne de siyasi bir görüş belirtiyorum. Derdim besbelli ki, aşırı şiddete maruz bırakılan bu çocuk.”

“Yıl 1858, Bologna’nın Yahudi Mahallesi’ndeyiz. Papa’nın askerleri Mortara ailesinin evini basıyor ve yedi yaşındaki Edgardo’yu alıp götürüyor. Kardinal, bebekken dadısı tarafından gizlice vaftiz edildiği iddiasıyla Edgardo’nun Katolik eğitimi görmesinin zorunlu olduğuna hükmediyor. Mortara ailesinin hemen politikleşen bu mücadelesi hem kamuoyunun hem de uluslararası Yahudi camiasının desteklerine rağmen gücünün doruğundaki kilise kurumunu ve Papa’yı karşısına alıyor.”

Kötülük Diye Bir Şey Yok

Kötülük Diye Bir Şey Yok (Aku Wa Sonzai Shinai / Evil Does Not Exist
Ryûsuke Hamaguchi
Japonya / 2023 

2022’de Drive My Car ile En İyi Uluslararası Film dalında Oscar kazanan Ryûsuke Hamaguchi’nin yeni filmi Kötülük Diye Bir Şey Yok, eylülde dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde büyük jüri ödülünü kazandı. Ekolojik yıkıma odaklanan bu politik gerilim, yönetmen Ryûsuke Hamaguchi ile filmin müziklerini de besteleyen müzisyen Eiko Ishibashi’nin iki ayaklı ortak projesinin bir parçasını oluşturuyor. Filmin oyuncu kadrosunda Hitoshi Omika, Ryo Nishikawa, Ryuji Kosaka, Ayaka Shibutani, Hazuki Kikuchi ve Hiroyuki Miura yer alıyor.

​“Kötülük Diye Bir Şey Yok, Tokyo’ya yakın bir dağ kasabasında yaşayan Takumi ile kızını izliyor. Ataları kuşaklar boyu doğanın düzeni ve döngüleriyle uyum ve sükûnet içinde yaşamlarını sürdüren Takumi, evlerine yakın bir arazide bir ‘glamping’ tesisinin kurulacağını öğrenir. Yakındaki kentten bunalanların kaçacakları bir yer olarak sunulsa da bu mekânın hem kasabanın su kaynaklarını etkileyeceği hem de bölgenin ekolojik dengesini bozacağı ortaya çıkar.”

Mükemmel Günler

Mükemmel Günler (Perfect Days)
Wim Wenders
Japonya / 2023

Usta sinemacı Wim Wenders’in yönetmenliğini üstlendiği Mükemmel Günler, Japonya’nın Oscar adayı oldu. Birçok filminde şehirlerden esinlenen Wenders, bu filmde “Tokyo Tuvaleti” adında gerçek bir kentsel yenileme projesinden esinleniyor. Babel ve Shall We Dance? / Aşka Davet filmlerinde rol alan Kôji Yakusho, filmin başkarakteri Hirayama’ya hayat veriyor. Filmde Kôji Yakusho’ya Arisa Nakano, Tokio Emoto ve Min Tanaka eşlik ediyor. Müzik kasetleri, ağaçlardan süzülen günışığı, kitaplar gibi günlük hayatın ufak mucizeleriyle varoluşumuzun güzelliklerini keşfe çıkan, sakin bir mutluluk arayışının izini süren Mükemmel Günler, adını Lou Reed’in “Perfect Day” şarkısından alıyor. 

“Her biri teknolojik sanat yapıtı gibi olan umumi tuvaletleri temizlemekle görevli Hirayama, işini son derece titizlikle, kendini vererek ve gururla yapar; sıkılmadan yinelediği eylemlerini bir sanata, çevresiyle uyumlu bir geleneğe dönüştürmeyi bilir. Beklenmedik karşılaşmalar, bizi Hirayama'nın geçmişine götürür.”

Sararmış Yapraklar

Sararmış Yapraklar (Kuolleet Lehdet / Fallen Leaves
Aki Kaurismäki
Finlandiya, Almanya / 2023 

Usta yönetmen Aki Kaurismäki’nin son filmi Sararmış Yapraklar, Finlandiya’nın Oscar adayı oldu. Dünyanın hâlini dert edinen tatlı ve hüzünlü bir romantik komedi olan Sararmış Yapraklar, Cannes’da Jüri Ödülü’nü kazandı. Filmin oyuncu kadrosunda Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen ve Nuppu Koivu yer alıyor.

“İki yabancı Helsinki’de bir gece tesadüfen karşılaşır. Hayatlarının ilk, tek ve son aşkının arayışındadır ikisi de. Ne var ki adamın alkolik oluşu, kaybedilen telefon numaraları, birbirlerinin adlarını bilmemeleri ve hayatın genelde mutluluk arayanların yoluna taş koyması gibi nedenlerle işler yolunda gitmez.”

The Zone of Interest

The Zone of Interest 
Jonathan Glazer
İngiltere, Polonya, ABD / 2023 

Jonathan Glazer imzalı The Zone of Interest, Martin Amis’in aynı adlı romanından uyarlandı. Çiçekli, geniş bahçeleri, seraları ve havuzlarında keyif süren Höss ailesinin başlarına ölüm külleri serpilirken süregiden sıradan gündelik yaşamı gözlemleyen filmde; Sandra Hüller, Christian Friedel ve Ralph Herforth rol alıyor. Jonathan Glazer’in on yıl önce çektiği Under the Skin’in ardından sinemaya dönüşü kötülüğün sıradanlığına ve kendiyle çelişen insan doğasına dair alışılmadık ve kan dondurucu bir bakış sunuyor.

“Auschwitz kumandanı Rudolf Höss, eşi Hedwig, çocukları ve hizmetkârlarıyla rüya gibi bir hayat sürmektedir. Öyle ki, ölüm kampının duvarına bakan muhteşem evleri tam da tren raylarıyla gaz odaları arasındadır.”

Vincent Ölmeli

Vincent Ölmeli (Vincent Doit Mourir / Vincent Must Die
Stéphan Castang
Fransa / 2023

Stéphan Castang imzalı Vincent Ölmeli, ilk gösterimini Cannes'da Eleştirmenler Haftası bölümünde yaptı. Fransız yeni dalga korku sinemasına göz kırpan, bir paranoya filmi olan Vincent Ölmeli’nin oyuncu kadrosunda Karim Leklou, Vimala Pons, François Chattot, Michaël Perez ve Jean-Rémi Chaize yer alıyor. “Kıyamet öncesi” olarak tanımladığı bu ilk filminde George A. Romero, Luis Buñuel ve özellikle de John Carpenter’dan esinlenen yönetmen Stéphan Castang, psikolojik ve toplumsal şiddetin içindeki ironiyi gözler önüne seriyor.

Vincent ölmeli, ama neden? Gayet özelliksiz, sıradan biri Vincent ama ortada bir neden olmamasına rağmen postacıdan çocuklara, tanıdık tanımadık herkes Vincent'ı bir şekilde öldürmeye çalışıyor. Bugüne kadar hiç dikkat çekmeyen Vincent'ın hayatı bu beklenmedik şiddet sarmalında alt üst oluyor ve Vincent bir bıçak sırtında sürekli herkesten kaçmak zorunda kalıyor. 

Filmekimi’nin biletleri, 4 Ekim 10.30’da başlayacak Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından, 7 Ekim 10.30’da Passo üzerinden genel satışa çıkacak. Filmekimi’nin detaylı programına buradan ulaşabilirsiniz.

Filmler alfabetik sıraya göre listelenmiştir.

0
5991
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage