29 AĞUSTOS, PAZARTESİ, 2022

Eylül Sanat Sezonu Başlıyor

Yaz aylarında durgunlaşan sanat dünyasında eylül ayı itibariyle yeni dönem başlıyor. Farklı disiplinlerden pek çok sanatçının sergisi yeni sezonda sanatseverlerle buluşacak. Biz de eylül ayında kapılarını açacak sergileri sizler için listeledik.

Eylül Sanat Sezonu Başlıyor

“Varlığımın Garip Şarkısı”, İş Sanat Ankara Sanat Galerisi
20 Ağustos - 4 Aralık

Nevhiz Tanyeli’nin sanat hayatına dair izler taşıyan “Varlığımın Garip Şarkısı” başlıklı sergisi Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi içerisinde yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde 4 Aralık’a kadar sanatseverlerle buluşuyor.

​Resimleriyle yaşamın çok boyutluluğunu anlatan, figüratif resmin sıra dışı isimlerinden Nevhiz Tanyeli, yaşamı farklı açılardan ele alarak kendine özgü kurguladığı görsel diliyle bireyin ve toplumun içinden geçtiği evreleri tuvallerinde yansıtıyor. Eserlerinde insanı dünyanın güncel sorunlarıyla buluşturan özgür bir yaklaşım sergileyen Nevhiz Tanyeli, “Sanat trajik, komik, umarsız, bir o kadar da umut verici, güzel ve çirkin olan yaşamdan doğuyor. Resim yaparak yaşamın çelişkilerine, çok boyutluluğuna, dinginliğine akıl erdirmeye çalışıyorum” diyor.

“Yolculuğa Davet”, CerModern
27 Ağustos - 2 Ekim 

Institut français Ankara, Solo Çağdaş Dans Festivali kapsamında hem dansçı, performans sanatçısı hem de fotoğrafçı, kameraman, görsel sanatçı ve dijital estetik alanlarında etkin çok yönlü bir sanatçı olan Mathieu Forget’nin İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum ve Anadolu’da çektiği fotoğraflarından oluşan “Yolculuğa Davet” başlıklı sergisini CerModern’de sanatseverlerle buluşturuyor. Institut français Türkiye davetlisi olarak geçtiğimiz kasım ayında Türkiye’ye gelen, sanat camiası ve medya tarafından “uçan adam” olarak tanınan Mathieu Forget nam-ı diğer Forgetmat, birçok site ve kültürel miras alanlarında yaptığı performanslarıyla farklı görseller yarattı. İstanbul’un ardından Ankara’da izleyiciyle buluşacak olan sergi, fotoğraf ve videoyu bir araya getirerek izleyiciye benzersiz bir deneyim sunuyor.

“Biçimsiz” ve “BRAWE”, Eldem Sanat Alanı 
27 Ağustos - 10 Ekim / 27 Ağustos - 19 Eylül

Eldem Sanat Alanı | Fırın, Berkin Gülten ve Deniz Zaide Korkmaz’ın eserlerinden oluşan “Biçimsiz / Formless” başlıklı sergiyi 27 Ağustos - 10 Ekim tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor. Berkin Gülten ve Deniz Zaide Korkmaz üretimlerinde ayrı çalışan sanatçılar olarak “Biçimsiz / Formless” projesinde birlikte üreten bir sanatçı ikilisi olarak izleyici karşısına çıkıyor.

​EKSAV | Eldem Sanat Alanı, Yort Kitap, Aurora Modularis, Bankito Fesztival ve AZVLM ortaklığında yürütülen BRAWE projesi kapsamında feminist ve aktivist pratikler, teoriler ve kültürel katmanlar ile yeni sanat ve kültür dinamiklerini ortaya koyan, güncel dünyanın ataerkil toplum baskısını irdeleyen kolektif bir çalışma olan “BRAWE” sergisi Eldem Sanat Alanı’nda izleyiciyle buluşuyor. Aylin Sabi, Berrak Güloğlu, Deniz Varlı, Elif Atılır, Elif İlayda Bekdemir ve Hediye Usta’nın üretimlerinden oluşan “BRAWE” sergisi 27 Ağustos - 19 Eylül tarihleri arasında Eldem Sanat Alanı | Mahzen-Bahçe ve OPUS XI’de görülebilir.

“Aidiyet”, Anna Laudel Bodrum
30 Ağustos - 12 Ekim

Ramazan Can’ın resim, heykel, mozaik, dokuma ve neon dahil olmak üzere farklı disiplinlerde eserlerinden oluşan “Aidiyet” başlıklı kişisel sergisi 30 Ağustos - 12 Ekim tarihleri arasında Anna Laudel Bodrum’da sanatseverlerle buluşacak. Osmanlı’nın son dönemine kadar göçebe olarak yaşamış bir aileden gelen ve “ait olma” duygusunu kendi deneyimlerinden ilham alarak anlatan Ramazan Can, kapitalist düzenin yeni bir toplumsal yapı yaratma amacıyla bütün kültürleri köksüzleştirerek ayakta kalma çabasını bir eylem olarak eserlerinde yansıtıyor. Sanatçı sergiyi oluştururken yirminci yüzyılın ikinci yarısında yaşamış, Fransız yazar ve filozof Gilles Deleuze ile politik aktivist ve psikanalist Fellix Guatari’nin “göçebe kültürü” düşüncesi ve köksüzlük anlamına gelen “yersizyurtsuzluk” kavramından yola çıkıyor.

“İçeride / Dışarıda”, Karşı Sanat Çalışmaları
​​
1 Eylül - 10 Eylül

Karşı Sanat Çalışmaları, Görülmüştür Kolektifi ve Redfotoğraf grubu tarafından hazırlanan “İçeride / Dışarıda” başlıklı sergiyi 1 - 10 Eylül tarihleri arasında izleyiciyle buluşturacak. “İçeride / Dışarıda” sergisi hapishanelerde bulunan sanatçıların kadına, çocuğa, emekçiye, mülteciye, LBGTİ+’lara, tabiata, hayvana uygulanan şiddet ve bu şiddete karşı direniş üzerine düşüncelerini ifade etmelerini amaçlıyor.

“ÇARK”, Through The Window, Karşı Sanat Çalışmaları ve Koli Art Space 
2 Eylül - 1 Ekim

Through The Window (TTW) projesi kapsamında hayata geçirilen “ÇARK” başlıklı sergi, Karşı Sanat Çalışmaları ve Koli Art Space seçkileri ile eş zamanlı olarak sanatseverlerle buluşacak. Through The Window, “ÇARK” ile gördüğünüz anda kendinizi görülmüş hissedeceğiniz bir karşılaşmayı hedefliyor. Farklı disiplinlerden sanatçılar benzer kapsayıcılıklarla ördükleri ağ içinde ve yakınlık kurmayı hatırlatan çeşitlilikleriyle bir araya gelmeyi kutluyor. Sergi kapsamında Koli Art Space ve Karşı Sanat Çalışmaları’nda cevapsız sorulara, boşluklara ve çatlaklara yer bırakan samimi bir sorgulama alanı yaratılmaya çalışılıyor. 

​Karşı Sanat Çalışmaları’nda yer alan seçki Melis Bektaş küratörlüğünde Ardıl Yalınkılıç, Emir Erkaya, Metehan Törer, Ünal Bostancı, SPNDEX, Vinita Gatne, Yasemin’in eserlerini bir araya getiriyor. Elçin Acun ve Yasemin küratörlüğünde gerçekleşen Koli Art Space seçkisinde ise 71 cm canavar travesti Kiki ggNash, Andru Suarez Rojas, Anto Lopez Espinoza, Aroth & DRTY, ceytengri, Damla Şahinbaş, Efe Durmaz, Elçin Acun & Mert Çağıl Türkay, el1fkk, Eloy Cruz del Prado, Elyla, Onur Karaoğlu, Prins Chris, Syntia eserleriyle yer alıyor. “ÇARK” başlıklı sergi, 2 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında Karşı Sanat Çalışmaları’nda, 3 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında Koli Art Space’de ziyaret edilebilecek.

“Boşluklar”, Mixer
9 Eylül - 15 Ekim

Mixer, sanatçı Ahu Akgün’ün “Boşluklar” başlıklı ikinci kişisel sergisine 9 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Ahu Akgün, sergide yaşadığı kayıpların ardında oluşan duygu durumlarının yarattığı, elle tutulamayan boşluklara odaklanıyor. Sanatçının şefkatli ve şiirsel bir yaklaşımla resmettiği tuval çalışmaları ve kurumaya yüz tutan çiçek demetlerinden oluşan enstalasyonunun yer aldığı sergi, sanatçının yaşamında iz bırakan insanların, duyguların, mekânların, objelerin ardından zamanla ortaya çıkan ve değişen yas tutma hâlinin dönüştürdüğü “şeylere” odaklanarak iyileşme sürecini izleyiciyle sunuyor. Ahu Akgün’ün 2020 yılında Mixer’de izleyiciyle buluşturduğu “Sebebi Ziyaret” başlıklı sergisinde yer alan Yaşasınlar İstiyorum adlı çalışması “Boşluklar” sergisinin çıkış noktasını oluşturuyor.

“Bir Tutam Zapt Edilemez Karmaşıklık”, SANATORIUM
9 Eylül - 12 Kasım

SANATORIUM, Misal Adnan Yıldız küratörlüğünde gerçekleşen “Bir Tutam Zapt Edilemez Karmaşıklık” başlıklı sergi ve yayın projesini 9 Eylül - 12 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak. Kerem Ozan Bayraktar, Akhmat Biikanov, Evgeny Dedov, Mehmet Dere, Şafak Şule Kemancı, Çağla Köseoğulları, Kateryna Lysovenko, Yağız Özgen, Sam Samiee, Sergen Şehitoğlu, Osman Sadi Temizel, Viron Erol Vert, Agnes Waruguru ve Slavs and Tatars’ın araştırma ve üretimlerine yer veren sergi, gerçeklik ve bilişsel sınırlarımızla doğayı görme biçimlerimiz birlikte düşünüldüğünde, bilimin hayatımıza kattığı karmaşıklığa adanıyor.

​Çok katmanlı proje olan “Bir Tutam Zapt Edilemez Karmaşıklık”, 9 Eylül’de SANATORIUM’un her iki mekânında aynı anda saat 17:30’da açılacak. SANATORIUM’un şimdiki adresine taşınmasının 5. yıl dönümünü mekâna özel ve bağlama duyarlı yeni işlerle kutlayan sergi kapsamında ilk kez galerinin ana mekânı ile Juma binasındaki ek mekânı birlikte kullanılıyor. Sergi birçok farklı jeopolitik gerçeklikten geçen hikâyeler, sınırlar arası seyahat eden formlar ve bir araya getirdiği pratikler arasında gelişen potansiyel diyaloglarla İstanbul için, İstanbul’u düşünerek şekillendi. “Bir Tutam Zapt Edilemez Karmaşıklık”, Misal Adnan Yıldız tarafından SANATORIUM ekibiyle birlikte diyalog hâlinde tasarlandı.

“Serbestlik Dereceleri”, Pilot Galeri
10 Eylül - 22 Ekim

Pilot Galeri, Ali Miharbi’nin “Serbestlik Dereceleri” başlıklı galerideki üçüncü kişisel sergisine 10 Eylül - 22 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. “Serbestlik Dereceleri” sergisi, insanın içinde var olduğu çevrenin fiziksel ve düşünsel hareket olanaklarını çeşitli yollardan sınayarak izleyiciye bu olanakların inceliklerini çeşitli araçlar ve mekâna özgü yerleştirmeler ile gözlemleme ve deneyimleme fırsatı sunuyor. Kontrol teorisinde sıklıkla kullanılan “serbestlik dereceleri” terimi, bir sistemin parçalarının hareket çeşitliliğini ifade ediyor. Sergi, izleyiciye etkileşimli eserler aracılığıyla kendilerinin farkında olmadıkları potansiyelleri hakkında bilgi edinebileceği bir kaynak sunuyor.

“Denk olmayan tabaklarda gravitonu aramak” ve “Girilmez”, İMALAT-HANE

10 Eylül - 10 Aralık

İMALAT-HANE, Guido Casaretto’nun “Denk olmayan tabaklarda gravitonu aramak / Looking for the graviton in uneven plates” sergisi ile Can Küçük ve Cem Örgen’in “Girilmez / No Entry” sergisine 10 Eylül - 10 Aralık tarihleri arasında ev sahipliği yapacak.

Guido Casaretto’nun “Denk olmayan tabaklarda gravitonu aramak” sergisinde yer alan eserlerin çoğu Türkiye’de ilk defa izleyiciyle buluşacak. Çalışmalarında sıklıkla tekrarlama ve kopyalama eylemlerine yer veren sanatçının yeni sergisi, yıldızları üreten astronomik dinamikleri, yeryüzü şekillerini doğuran jeodinamik süreçleri, zanaatkârın atölyesi ve sanatçının işliğiyle bir arada düşünmeyi mümkün kılıyor.

​Can Küçük ve Cem Örgen’in yeni çalışmalarından oluşan “Girilmez” sergisi İMALAT-HANE’nin konumu itibariyle tanıklık ettiği üretim ağında bir eşik oluşturuyor. Sanatçılar sergide “Girilmez” uyarısının dikkati keskinleştiren, herkesçe okunaklı, kişiler ve mekânlar arası ayrım belirten değerinin mekanik, biyolojik, sosyal ve gündelik karşılıklarına odaklanıyor.

“Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?”, Meşher
14 Eylül 2022 - 12 Şubat 2023

Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olan Meşher, Selen Ansen küratörlüğünde hazırlanan “Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?” başlıklı yeni sergisini 14 Eylül 2022 - 12 Şubat 2023 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak. Yurt içi ve yurt dışından toplam 44 sanatçının 120’ye yakın eserinden oluşan sergi, Antik Yunan mitolojisindeki Ekho ve Narkissos’un karşılıksız aşk hikâyesinden hareketle kurgulandı. Sergi yansıma, yankılanma ve başkalaşma temalarını günümüzün sanatsal ve toplumsal dinamiklerinin ışığında yorumluyor

“All The Things I Don’t Want To Hear From A Politician”, Martch Art Project
14 Eylül - 5 Kasım

Martch Art Project, Mustafa Boğa’nın “All The Things I Don’t Want To Hear From A Politician” başlıklı sekizinci kişisel sergisine 14 Eylül - 5 Kasım tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sanatçı; fotoğraf, video, performans ve yerleştirme gibi çeşitli sanat pratiklerini bir araya getirdiği disiplinler arası üretimlerinde, bireye yüklenen sınırlamalardan yola çıkarak ulusal, cinsel, politik ve sosyal kimliklerin bireyi dönüştürebilme gücü ile bu zorlayıcı gücün sonucunda oluşan çelişkileri, sıkışmışlığı ele alıyor. Farklı medya kanallarının politik ortamı etkileyebilme ve algıyı yönetebilme gücünü sanat alanında izleyiciye sunuyor.

“Atlama Taşları”, Collect Gallery
14 Eylül - 10 Ekim

Collect Gallery, İngiliz sanatçı Richard Bartle’ın son dönem çalışmalarından oluşan üç seriyi bir araya getiren “Atlama Taşları / Stepping Stones” başlıklı kişisel sergisine 14 Eylül - 10 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

​“Atlama Taşları” Richard Bartle’ın İstanbul’un büyüleyici ve hayrete düşüren sokak dokusunun karşılaşmalarıyla ortaya çıkan bir gerilimi aşma hâliyle, 18 yıllık dilsel, tarihsel ve kültürel araştırmalarının kavramsal alt yapısını oluşturduğu makro ve mikro ölçeklerdeki resim, heykel ve enstalasyon çalışmalarını izleyiciyle buluşturuyor. Sanatçının, Kadıköy’ün insan yapımı kayalık sahili boyunca koşarken karşılaştığı manzaradan esinlenerek oluşturduğu çalışmalar sadece kendi yolculuğunun, kayaların ve sokakların hikâyesini değil, aynı zamanda izleri kayalar ve çatlaklar arasında ya da bu kayaların yüzeyine yaptıkları grafiti şeklindeki muhalif müdahalelerde görülen, bu alanları işgal eden yerel halkın hikâyesini de anlatıyor.

“Emanet Zemin”, .artSümer
14 Eylül - 12 Kasım 

Gözde İlkin’in .artSümer’deki beşinci kişisel sergisi “Emanet Zemin”, Duygu Demir’in küratörlüğünde 14 Eylül - 12 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

​Toplumsal kimliği, toplumsal süreçleri temsil eden ve bir hafıza nesnesi hâline gelmiş olan masa örtüsü, perde, çarşaf gibi yerel buluntu kumaşlarla çalışan Gözde İlkin, kumaş üzerine yaptığı motifler ve çizimler ile günümüzün kültürel bilgilerini, siyasi ve sosyal ilişkilerini, toplumsal cinsiyet konularını betimliyor. Ait olmanın yollarını keşfetmek için doğanın izini sürüyor. Doğadan ilham alan formları, bitkileri, hayvanları ve insanları birbirine yakınlaştırarak iyileştirici ile dönüştürücü etkilerin izini sürüyor.

“Hikâyeler yürür”, Kasa Galeri
14 Eylül - 28 Ekim

Betül Aksu, Tayyibe Benek, Didem Erbaş, Dilara Göl, Ali Kanal ve Özge Yağcı’nın eserlerinden oluşan “Hikâyeler yürür” başlıklı grup sergisi, 14 Eylül - 28 Ekim tarihleri arasında Kasa Galeri’de sanatseverlerle buluşacak. Küratörlüğünü Emre Akaltın’ın üstlendiği “Hikâyeler yürür” başlıklı sergi, görsel kültüre dair bir ayak sürüme, belki bazen takılma, tökezleme gibi durumlardan yola çıkarak hikâyelerin doğası üzerine kurgulanıyor. Sergi, önceden kurgulanmış hazır sahneler, tasarlanmış algoritmalar, hız akışı ve otomasyonun karşısına tamamı kurgulanmamış deneyimleri koyuyor. Sanatçıların üretimleri kesintiye uğrama, boşluklara yer açma, sabır ve yavaşlama aracılığı ile hikâyelerin doğasını sorgulamaya açıyor.

“Reimage: Morning After Dark”, Kairos Gallery
14 Eylül - 16 Ekim

Kairos Gallery, “Reimage: Morning After Dark” sergisi ile 14 Eylül’de kapılarını açacak. Kairos Gallery’nin açılış sergisi olan “Reimage: Morning After Dark”, 18 sanatçının yapıtlarını 1977 yılında Robert Mapplethorpe’un New York’ta açtığı, büyük tepki uyandıran iki ayaklı sergisine şapka çıkaran bir konseptle bir araya getiriyor. Kairos Gallery’nin kimyasına dair ipuçları taşıyan sergi konsepti aynı zamanda galerinin temsil ettiği sanatçıların üretim pratiklerini izleyebilmek adına da sağlam bir zemin oluşturuyor. Sergide Can Akgümüş, Can İncekara, Ecem Yüksel, Erdal Duman, Gurur Birsin, Gülnihal Yıldız, Irmak Canevi, Metehan Törer, Murat Balcı, Murat Kahya, Murat Önen, Kazım Şimşek, Robert Mapplethorpe, Sezer Arıcı, Sebahattin Yüce, ŞANT, Uğur Ulusoy ve Ümmühan Yörük’ün eserleri yer alıyor. “Reimage: Morning After Dark” sergisi 14 Eylül - 16 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

“Yarını Bugün Seç / Oya Akman ile Tasarımda 50 Yıl”, Decollage Art Space
14 Eylül - 9 Ekim

Decollage Art Space, Oya Akman’ın tasarımda 50 yıllık sürecine odaklanan “Yarını Bugün Seç / Oya Akman ile Tasarımda 50 Yıl” sergisine 14 Eylül - 9 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Decollage Art Space’in sanat yöneticiliğini ve danışmanlığını yapan Mine Çağlar’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide, tasarımcının üretimine kapsamlı bir bakış sunan eserlerinin yanı sıra sergi için üretilen, ilk kez izleyiciyle buluşacak olan pek çok çalışma da yer alıyor. Sergi, 2022 Dünya Cam Yılı ve Oya Akman’ın da tasarımda 50. yılı olması sebebiyle anlamlı bir tarihte izleyiciyle buluşacak. 

“Sahnede 90’lar”, Salt Beyoğlu ve Salt Galata
15 Eylül 2022 - 12 Şubat 2023

Salt’ın 1990’lar Türkiyesi’ndeki kültürel ortamı ve sanat üretimlerini sahne ve performans kavramları odağında inceleyen “Sahnede 90’lar” başlıklı yeni sergisi 15 Eylül 2022 - 12 Şubat 2023 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak. Sergi, 1990’lı yılların performans üretimlerine yoğunlaşarak kültür, sanat ve eğlence tarihine çok yönlü bir bakış sunmayı amaçlıyor. Performans temelli üretimleri öne çıkaran etkinlikler ile bireysel üretimlerden kapsamlı bir seçki sunan sergi, muhtelif kaynaklardan toplanmış arşivlere dayanıyor. Böylece, performanslardan geriye kalan fotoğraflar, objeler, video kayıtları, eskiz ve maketler ile seçili etkinliklere dair yazışmalar, afiş ve broşürler tek bir çatı altında toplanıyor.

“Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet”, Yapı Kredi Kültür Sanat
15 Eylül 2022 - 2 Ocak 2023

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın farklı coğrafyalarda yaşanan adaletsizliklere aşk, umut ve direnişle bakmayı öneren “Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet” başlıklı yeni sergisi 15 Eylül 2022 - 2 Ocak 2023 tarihleri arasında izleyici ile buluşacak. Fransız Kültür Merkezi, Goethe-Institut Istanbul ve Tarabya Kültür Akademisi’nin desteğiyle hayata geçirilen sergi adını sanatçı Hale Tenger’in aynı isimli ses yerleştirmesinden alıyor. “Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet”, sergi için üretilen yeni işlerin yanı sıra güncel sanatçıların son dönem fotoğraf, yerleştirme, video ve duvar resimlerini de izleyiciye sunuyor. Sergide Forensic Architecture, Larissa Araz, Adalet Atlası, Sevgi Aka, Babi Badalov, Savaş Boyraz, Mustafa Emin Büyükcoşkun, Marianne Fahmy, Dana Kavelina, Jasper Kettner & İbrahim Arslan, Şafak Şule Kemancı, Rojda Tuğrul, Hale Tenger, Aslı Uludağ, Viron Erol Vert, Cansu Yıldıran ve István Zsíros’ın eserlerinin yer alıyor. Küratörlüğünü Didem Yazıcı ve Peter Sit’in üstlendiği serginin asistan küratörü ise Burcu Çimen.

“Pleased to announce…”, Versus Art Project
15 Eylül - 23 Ekim

Versus Art Project, Cem A.’nın “Pleased to announce… / Sunmaktan mutluluk duyar” başlıklı Türkiye’deki ilk sergisine 15 Eylül - 23 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Sanat meme’leri yayımladığı @freeze_magazine adlı Instagram hesabıyla tanınan Cem A., sergisinde günümüzün tek tipleşen sergi metinlerine odaklanıyor. Metinlerin benzerliğinden yakınan sanatçı, acaba her sergiye ve sanat eserine uyacak bir jenerik sergi metni yazılabilir mi sorusundan yola çıkıyor. Sanatçı sergide dünyanın farklı köşelerinden topladığı metinleri ve meme’leri bir araya getirerek farklı coğrafyalardan küratör, eleştirmen ve iletişim danışmanı arkadaşlarını serginin parçası hâline getiriyor. Sergi, metinlerin kasten veya kazara anlaşılması zor bir şekilde yazılması anlamına gelen “International Art English” ve “artspeak” terimlerinden ilham alıyor.

“Senin de yaran, Rosa”, Sergisi Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu
15 Eylül - 30 Ekim

Yaralanabilir ve kırılgan hâllerden doğan yeni olasılıkları hem keşfeden hem de irdeleyen sanatçıların işlerinden oluşan iki aşamalı bir serginin ilki olan “Senin de yaran, Rosa” 15 Eylül - 30 Ekim tarihleri arasında Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu’nda sanatseverlerle buluşacak. Pelin Uran küratörlüğünde düzenlenen sergide Gregory Whitehead, Gordon Hall, Jang Minseung, Johanna Hedva (kitap), Lata Mani ve Nicolas Grandi, Adelita Husni-Bey, Amal Kenawy, Alev Ersan, Gamze Hakverdi, Özgür Demirci yer alıyor. İkinci aşama ise bir kitaptan oluşuyor. Sergide yer alan sanatçıların yazı pratiklerinden yola çıkarak Minerva Projects iş birliği ile yayıma hazırlanan kitabın görsel tasarımını Ali Cindoruk üstleniyor. New York menşeeli Minerva Projects, Ofset Matbaa tarafından basılacak kitabın dağıtımını da yapacak. Sergide yer alan yabancı sanatçıların tümü Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşacak.

17. İstanbul Bienali
17 Eylül - 20 Kasım 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 2007 - 2026 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteği ile düzenlenen 17. İstanbul Bienali, 17 Eylül - 20 Kasım tarihleri ​​arasında sanatseverlerle buluşacak. Küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in üstlendiği 17. İstanbul Bienali, bu yıl İstanbul’un tarihi semtlerindeki müze ve geleneksel sanat mekânlarının yanı sıra kitapçılar, sahaflar, hastaneler, kafeler ile Taksim Meydanı’nın altındaki bir metro tüneli dahil olmak üzere pek çok farklı mekânda katılımcılarla buluşacak. Sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı ve pek çok başka alandan katılımcının yerel topluluklarla bireysel veya kolektif çalışmalar yürüterek katkı sunduğu 17. İstanbul Bienali’nin katılımcı listesine buradan ulaşabilirsiniz.

17. Contemporary İstanbul 
17 - 22 Eylül 

Akbank’ın ana partnerliğinde hayata geçirilen 17. Contemporary İstanbul, 17 - 18 Eylül ön izleme ve 19 - 22 Eylül tarihleri arasındaki genel ziyaretçi programıyla Haliç’te yer alan Tersane İstanbul’da sanatseverle buluşacak. Contemporary Istanbul, dünyanın dört bir yanından 66 çağdaş sanat galerisi ve inisiyatiflerin temsil ettiği 558 sanatçının 1.476 eserini Tersane Istanbul’un tarihi mimarisinde konuk edecek. 17. Contemporary İstanbul hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

“Geçerken”, Ekavart Gallery
20 Eylül - 8 Ekim

EKAV / Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı, 14 Nisan’da hayatını kaybeden Balkan Naci İslimyeli’yi özel bir seçki ile doğum günü olan 20 Eylül’de Ekavart Gallery’de anacak. 20 Eylül - 8 Ekim tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak olan “Geçerken” sergisi adını sanatçının ardından veda mısraları gibi okunan aynı başlıklı şiirinden alıyor. Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın üstlendiği, sanatçının çeşitli dönemlerinden yapıtlarının yer aldığı sergide ayrıca daha önce sanatçının hiçbir sergisinde görülmemiş eserleri de bulunuyor.

“Kendileme”, Labirent Sanat
22 Eylül - 8 Ekim

Damla Menteş, Hıdır Eligüzel, Jeff Oslo, Karbon, Kübra Ayyıldız.KA, Met-İs, Nesrin İçen, Okyanus Çağrı Çamcı, Öner Başkan, Selman Akıl ve Serhat Akavcı’nın “temellük” kavramı üzerine ürettikleri işlerden oluşan “Kendileme” başlıklı sergi, 22 Eylül - 8 Ekim tarihleri arasında Labirent Sanat’ta izleyiciyle buluşacak. İsmet Doğan’ın küratörlüğünü üstlendiği “Kendileme” başlıklı sergi, sanat geleneğinin yeniden okunmasını amaçlıyor.

8. Çanakkale Bienali
1 Ekim - 5 Kasım

8. Çanakkale Bienali bu sene “Birlikte nasıl çalışırız?” başlığı altında Çanakkale’nin farklı mekânlarında 1 Ekim - 5 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. 2008 yılından bu yana Çanakkale Bienali İnisiyatifi – CABININ tarafından hayat geçirilen Çanakkale Bienali, bu yıl “Birlikte nasıl çalışırız?” başlığı altında topluluk, çalışma ve birliktelik deneyimlerine odaklanacak. Türkiye’den ve dünyadan sanatçılar ve sanat inisiyatifleri, “Birlikte nasıl üretebiliriz?”, “Birlikte nasıl yaşarız?”, “Birlikte nasıl çalışırız?” soruları üzerinden, tüm canlı ve canlı olmayan yapılar arasındaki karmaşık ilişkilerin bağlantılarını/düğüm noktalarını araştırıyor. Bienal konukseverlik, dostluk, iş birliği, emek, sorumluluk, adalet, bağışlama, hafıza, yas, neşe gibi farklı kavramların yanı sıra "birlikte yaşama" zorunluluğunun peşini bırakmayan paradoksların, imkansızlıkların, tekil şans ve ihtimallerin, birlikte rüya görmenin, yalnız başına kalabalıklar içinde yaşamanın, bir sofranın etrafında buluşmanın, doğanın bir parçası olarak hareket etmenin farklı biçim ve yöntemlerine bakmayı öneriyor.

212 Photography Istanbul
6 - 16 Ekim

212 Photography Istanbul’un 5. edisyonu, kültür-sanat izleyicisini fotoğraf odağında kurgulanan farklı disiplinlerin de dahil olduğu içerikler ve İstanbul’u kapsayan programı ile 6-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın katkılarıyla düzenlenen 212 Photography Istanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinden Kültür AŞ iş birliği ile şehri de paydaşı hâline getirerek festivale dahil ediyor. Programda sergiler, atölyeler, söyleşiler, paneller, film gösterimleri ve portfolyo incelemelerinin yanı sıra yayıncılık, dans, müzik, gastronomi gibi farklı disiplinler yer alıyor. 15’e yakın mekânda 50’nin üzerinde sanatçının 500’ün üzerinde eserinin sergileneceği festivalde, fotoğrafın yanı sıra geçen sene olduğu gibi yeni medya, video sanatı, heykel gibi pek çok farklı disiplinlerden eserler sanatseverlerle buluşacak. 212 Photography Istanbul hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Liste açılış tarihlerine göre hazırlanmıştır.

0
14161
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage