06 HAZİRAN, SALI, 2023

Caz Müzikle Hayal Kurmaya Davet: 8. Nilüfer Caz Festivali

Bu sene 8’incisi 8 - 15 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Nilüfer Caz Festivali, şehrin çeşitli açık hava mekânlarında pek çok yerli ve yabancı müzisyeni dinleyicilerle bir araya getirecek. 8. Nilüfer Caz Festivali etkinliklerini sizin için derledik.

Caz Müzikle Hayal Kurmaya Davet: 8. Nilüfer Caz Festivali

8’incisi şubat ayına planlanan ancak tüm Türkiye’yi derinden etkileyen 6 Şubat depremleri dolayısıyla ertelenen Nilüfer Caz Festivali yeni tarihleri ile 8 - 15 Haziran tarihleri arasında zengin programıyla Bursa-Nilüfer’deki pek çok farklı açık hava mekânında müzisyenleri ve müzikseverleri ağırlayacak. Bursa’nın sınırlarını aşarak 2016 yılından bu yana geniş bir kitle tarafından ilgiyle takip edilen, Bursa kent kültüründe önemli bir yeri olan Nilüfer Caz Festivali Bursa’ya yazı getirecek.

​Bu senenin birleştirici teması “Tahayyül”. Bu tema gerçekliğin ağırlığı altında ezilen hayale hayat vermek ve genç nesillere hayal kurmayı hatırlatmayı amaçlıyor. Bu da festival ekibi tarafından incelikle hazırlanan çeşitli konserler ve müzik odaklı atölye çalışmaları ile dolu program ile gerçekleştirecek. Nilüfer Caz Festivali, bu sene de yerli ve yabancı birçok müzisyenin performanslarının yanı sıra caz ekseninde düzenlenen atölye çalışmalarını da programına dahil ediyor.

1-2. Fatih Erkoç
3. Itamar Borochov Photo by Ronen Goldman
​4. Itamar Borochov Photo by Jaka Vinsek

8 Haziran’dan 15 Haziran Gecesine Uzanan Müzik Ziyafeti

Festivalin 8 Haziran’daki açılışı diğer günlerin nasıl olacağının güçlü bir habercisi diyebiliriz. İlk olarak sahneyi saat 19.30’da Orta Doğu kökenlerini caz dörtlüsü formatıyla birleştirip kendine özgü hikâyeler yaratarak ortaya egzotik motifler çıkaran çok kültürlü müziğiyle Itamar Borochov alacak. Ardından sahneyi 21.00’de Türkiye caz sahnesinin önde gelen isimlerinden Fatih Erkoç devralacak. Her iki konser de Balat Atatürk Ormanı’nda gerçekleşecek. Konserin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz. 

1-2. Mert Pekduraner
3-4. Yemen Blues

Festivalin ikinci gününde de (9 Haziran) yine dinleyicilerin yerlerini erkenden alacağı iki konser var. İlk olarak 19.30’da özgün parçalarıyla tanıdığımız besteci ve gitarist Mert Pekduraner, ekip arkadaşları ile birlikte Doğu-Batı arasındaki seslerin peşinden gidecekleri bir performansla dinleyici karşısında olacak. Saat 21.00’de ise 2010 yılında besteci ve müzisyen Ravid Kahalani tarafından her üyenin farklı bir geçmişten geldiği özgün bir ekip olarak kurulan Yemen Blues sahneye çıkacak. Ekip, Batı Afrika tınılarını funk’tan mambo’ya ve soul’a uzanan çağdaş ritimlerle birleştirerek sound’unu oluşturuyor. 9 Haziran akşamı Balat Atatürk Ormanı’ndan dinleyiciler unutamayacakları bir canlı performans deneyimi yaşayacaklar. Konserin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Nova Norda

Festivalin 10 Haziran Cumartesi günü programında saat 20.30’da müziğin ve yeteneklerin gücüne inanarak yola çıkan Nova Norda yer alıyor. Sanatçı, genç dinleyicilere ilham verecek performansıyla Balat Atatürk Ormanı’nda festival seyircisiyle buluşacak. Konsere katılım ücretsiz olacak.

1. Kerem Görsev
2. Kerem Görsev, Volkan Hürsever, Ferit Odman (Kerem Görsev Trio)
3-4. Elif Çağlar

Geleneksel cazın ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden olan Kerem Görsev’in, Elif Çağlar’ın eşsiz sesiyle bütünleşen caz tınılarıyla buluşacağı konser 11 Haziran Pazar günü saat 20.30’da Balat Atatürk Ormanı’nda gerçekleşecek. Kerem Görsev Trio & Elif Çağlar’a konserde kontrbasta Volkan Hürsever, davulda Ferit Odman eşlik edecek. Konserin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

GoGo Penguin

Festival, 12 Haziran akşamı v2.0 albümü ile Mercury ödüllerinde yılın albümü ödülünü alan, minimalist dokunuşlarıyla elektronik, rock ve caz öğelerini harmanlayan GoGo Penguin’i ağırlayacak. Manchester merkezli grupta piyanoda Chris Illingworth, kontrabasda Nick Blacka, davulda Jon Scott ve ses prodüksiyonunda Joe Reiser yer alıyor. GoGo Penguin, hipnotize eden melodileri, derin basları ve değişken ritimli parçaları ile 12 Haziran Pazartesi 20.30’da Balat Atatürk Ormanı’nda dinleyicilerle buluşacak. Konserin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Guillaume Perret

Uluslararası konuklardan bir diğeri de 2010’ların başında bir ses kâşifi olarak kendini tanıtan, pedal, saksafon ve elektrikli efektlerle notalarını bir araya getiren Fransız sanatçı Guillaume Perret. 2012’de New Yorklu plak şirketi Tzadik’ten bir albüm yayımlayan sanatçı, ilerleyen yıllarda solo müziğini rock ile yakınlaştırarak daha açık bir sese ve çoklu deneylere doğru geliştirdi. Özel tasarım saksafonu, elektronik çeşitlemeler yapabildiği synthesizer’ları ve davulcusu Tao Ehrlich ile yeni alanlara yaklaştığı yepyeni bir deneyim sunan Guillaume Perret, festival kapsamında 13 Haziran Salı günü 20.30’da Meteor Balat Kültürevi’nde sahne alacak. Konserin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz. 

1-2. Jehan Barbur
3-4. Volkan Öktem

14 Haziran Çarşamba günü akşamı sahneyi iki sanatçı paylaşacak. Türkiye’de neredeyse dinlediğimiz bütün albümlerde davul kayıtlarıyla yer alan müzisyen Volkan Öktem ve prodüktör, söz yazarı, besteci ve şarkıcı Jehan Barbur müzikseverlerle buluşacak. Davul çalmaya ve konserler vermeye henüz 11 yaşında başlayan Volkan Öktem, 1980’lerden bu yana Tuna Ötenel’den Tarkan’a, Sertab Erener’den Aydın Esen’e sayısız müzisyene hem sahne hem stüdyoda eşlik etti. Habbecik, Laço Tayfa, Quartet Muartet, MadenÖktemErsönmez gibi çok yönlü gruplarda yer aldı. 40 yılı aşan birikimiyle hazırladığı ilk albümü #7’yi nisan ayında yayımlayan Öktem’in bu albümdeki bestelerinin de yer alacağı performansında ona; Ercüment Orkut (Piyano), Barış Doğukan Yazıcı (Trompet) Halil İbrahim Işık (Tuşlu Çalgılar ) Serhat Şensesli (Bas Gitar) eşlik edecek.

​2009 yılında Uyan albümüyle müzikseverlerle kendini anlatan prodüktör, söz yazarı, besteci ve şarkıcı ve edebiyatçı kimliğiyle Jehan Barbur, 8. Nilüfer Caz Festivali’nde dinleyici karşısına çıkacak. 14 Haziran Çarşamba günü gerçekleşecek konserde saat 19.30’da Volkan Öktem, 21.00’de ise Jehan Barbur Balat Atatürk Ormanı’nda sahneye çıkacak. Konserin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

1-2. Birkan Nasuhoğlu 
3-4. Maya Perest

Festivalin kapanışını ise 15 Haziran’da ilhamını kadim temalardan alan piyanist Maya Perest ve akustik müzik icra eden çok yönlü müzisyen Birkan Nasuhoğlu Nilüfer’deki Atlas Köyü’nde gerçekleştirecekleri performansları ile yapacak. İlk bestelerini on yaşında yapmaya başlayan Maya Perest, çocukluğu ve ilk gençliği boyunca beste yapmaya devam etti. Piyano, gitar, mandolin, bağlama, cura ve ukulele çalabilen Maya Perest, 2022 yılında Sony Music Türkiye ile ilk kontratını imzaladı. 2017 yılında yayımladığı “Varsa Yoksa” parçasıyla solo kariyerine başlayan Birkan Nasuhoğlu, folk müziğinden izler taşıyan güçlü şarkı sözleri ve besteleriyle ön plana çıkıyor. “Bi’Fazla”, “Anlat Ona”, “Hani Dersin Ya Tamam”, “Diken” gibi milyonlarca dinlenmeye ulaşan parçalara imza atan Nasuhoğlu; Gökhan Türkmen, Elçin Orçun, Dilhan Şeşen gibi başarılı müzisyenlerle ortak çalışmalar yaptı. Yedinci Ev grubunun da vokali ve aynı zamanda tüm parçalarının söz ve bestecisi olan Birkan Nasuhoğlu, ne çok şey birikti içimde isimli ilk solo albümünü 11 Mart 2022’de yayımlandı. 15 Haziran’da Atlas Köyü’nde gerçekleşecek konserin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

1. Volkan Öktem
2. Elif Çağlar

Caza Dair Her Şey Festivalin Atölyelerinde

8. Nilüfer Caz Festivali’nde konserlerin yanı sıra alanında önde gelen isimlerin katılımlarıyla müzik ekseninde tasarlanan atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek. Elif Çağlar, Caz Vokal Atölyesi’nde, cazın en önemli unsuru olan doğaçlamaya odaklanarak bazı armoniler üzerine katılımcılarla keyifli çalışmalar yapacak. Çağlar, ayrıca caz vokali üzerine katılımcıların sorularına da yer vereceği atölyede ses tekniğinden yorumlamaya pek çok merak edilen konuya da ele alacak. “Elif Çağlar ile Caz Vokal Atölyesi” 12 Haziran Pazartesi günü 14.00’te MEM’de (Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi) gerçekleştirilecek.

​15 Haziran Perşembe günü 14.00’te MEM’de (Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi) düzenlenecek “Volkan Öktem ile Davul Atölyesi”nde ise Öktem katılımcıları caz ritimlerinin bilinmeyen yönleriyle tanıştırarak unutulmaz bir müzikal yolculuğa çıkaracak.

7 gün boyunca Bursa’dan tüm atmosfere yayılacak, cazın her hâlini katılımcılarıyla paylaşacak 8. Nilüfer Caz Festivali, tüm müzikseverleri hem caz ile buluşmaya hem de yeniden hayal kurmaya bekliyor. Nilüfer Caz Festivali biletlerini Mobilet internet sitesi üzerinden satın alabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi ve program detayları için Nilüfer Sanat Instagram | Youtube | Facebook | Twitter hesaplarını takip edilebilirsiniz.

0
1957
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage