31 AĞUSTOS, PERŞEMBE, 2017

Dört Gözle Beklediğimiz Eylül Sanat Hadiseleri

Uzun süredir sakinliğini koruyan sanat dünyası eylül ile birlikte hareketlenmeye başlıyor. Etkinlik haberleri bir bir mail kutumuza düşerken “kaçırmamamız gerekenler” listesi dolup taştı bile. Bir yandan 15. İstanbul Bienali bir yandan Contemporary İstanbul son ayların en merak edilenleri olurken diğer tarafta ise birçok galeri yeni sergileriyle sezonu selamlayacak. İşte şimdiden dört gözle beklediğimiz sanat etkinlikleri!

Dört Gözle Beklediğimiz Eylül Sanat Hadiseleri

İstanbul sanat dünyası zor birkaç yıl geçirdi. Ancak yeni dönemde üzerindeki tozu silkeleyerek sezona hareketli başlamak niyetinde. İki yılda bir gerçekleşen İstanbul Bienali’nin “iyi bir komşu” temasıyla ve sanatçı ikilisi Michael Elmgreen&Ingar Dragset küratörlüğünde gerçekleşecek olan yeni edisyonu, bu yıl geleneği bozarak ve zamansal olarak bienal ile güçlerini birleştirerek eylül ayında gerçekleşecek olan Contemporary İstanbul, son birkaç aydır geleceği söylentileriyle İstanbul sanat dünyasını meşgul eden Sakıp Sabancı Müzesi’nin misafiri Ai Weiwei ve daha birçok sergi…

15. İstanbul Bienali

Son ayların en merakla beklenen etkinliklerinden biri kuşkusuz ki 15. İstanbul Bienali. Bienalin şehre yayılan billboardlarını takip ederken bu yılki edisyonunda nelerle karşılaşacağımızı heyecanla bekliyoruz. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding sponsorluğunda 16 Eylül-12 Kasım tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşecek olan 15. İstanbul Bienali, sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset’in küratörlüğünde düzenlenecek. İyi bir komşu başlıklı bienalde, 32 ülkeden 55 sanatçının “ev”, “mahalle” ve “aidiyet” kavramlarını tartışmaya açan işleri sergilenecek. 15. İstanbul Bienali, İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı gibi daha önce de ev sahipliği yapan mekânların yanı sıra Cihangir’deki ARK Kültür ile Asmalımescit’te yer alan Yoğunluk Sanatçı Atölyesi gibi konut özelliği taşıyan mekânlara yayılacak. 

Burçak Bingöl

Contemporary İstanbul

Bir diğer heyecanlandıran etkinlik ise bu yıl 12. kez gerçekleşecek olan Contemporary İstanbul. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen galerilerinin, sanatçılarının, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, koleksiyonerleri ve sanatseverleri İstanbul’da bir araya getirecek olan 12. Contemporary Istanbul (CI) 14-17 Eylül 2017 tarihleri arasında Akbank’ın desteğiyle gerçekleştirilecek. İstanbul’u ve Türk sanatını dünya piyasasıyla buluşturan CI, Akbank desteği ve Ferko ile Yıldız Holding ortak sponsorluğunda İstanbul Kongre Merkezi ve İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek.

Tony Cragg, Must Be, 350x446x152,bronze,2012 

İstikamet Karaköy

Yeni sezon haberleri ardı ardına gelmeye devam ederken ilgimizi çeken ve merakla beklediğimiz bir olay da birçok galerinin Karaköy’e taşınması oldu. Bu galeriler arasında Mixer, Pi Artworks, .artSümer, SANATORIUM ve Galeri Nev yer alıyor. Mixer geçmişte Karaköy’de yazlık olarak kullandığı mekâna geri dönerken bu defa binayı Pi Artworks, .artSümer ve Galeri Nev ile paylaşacak. SANATORIUM ise .artSümer’in eski yerinde konumlanacak. Mixer, Pi Artworks, .artSümer ve Galeri Nev’in sergileri önden açılırken bina açılış kutlaması ve sergi kokteylleri için tarih ise 20 Eylül olacak.

o+oma+a

Tophane’de başlayan serüvenine Karaköy’den de geçip Sıraselviler’de devam eden Mixer, yeniden Karaköy’e dönüyor. Bu sene beşinci yılını kutlayacak olan galeri, sanat sezonunun açılışını teknoloji ve insan arasındaki organik sınırların ince çizgisinde ilerleyen “o+oma+a” sergisi ile yapacak. Sergi 9 Eylül-21 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Sergide yer alacak sanatçılar: Ahmet Duru, Ali Elmacı, Ali Şentürk, Alican Leblebici, Ayşe Hilal Ateş, Berk Yüksel, Elif Esen, Evren Erol, Gökçen Dilek Acay, Hasan İlkan Cebeci, Meliha Sözeri, Meltem Şahin, Murat Can Kurşun, Nur Gürel, Oğuz Emre Bal, Özcan Saraç, Özgür Ballı. Bu arada sergideki sanatçılar arasında, 2017 yılında ArtBizTech tarafından ilki düzenlenen bang. Art Innovation Prix’i kazananlar arasından seçilenlerin de yer aldığını belirtelim.

Çizgiler Camiası 

Pi Artworks İstanbul, Nancy Atakan’ın “Çizgiler Camiası” isimli kişisel sergisine 11 Eylül – 21 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Küratörlüğünü Aslı Seven’in üstlendiği sergi, Pi Artworks İstanbul’un Karaköy’deki yeni mekânında yer alacak. Nancy Atakan’ın son dönem keten ve keçe üzerine nakış işlerini bir araya getiren “Çizgiler Camiası”, dişi soy bağları ve kuşaklar arası aktarıma dair en öznel ve yerel hikâyeleri geniş tarihsel anlatılarla örerek modernizmin Türkiye’deki izleğinde kadınlara biçilmiş olan rolü işleyecek. 

Nancy Atakan, Memories Series (Aunt Suzan #2), 2017, kumaş üzerine dijital baskı ve nakış, 37 x 37 cm

Ufkun Altında

Galeri Nev İstanbul Karaköy’deki yeni adresinde sezonu İnci Eviner’in kişisel sergisi “Ufkun Altında” ile açacak. Sergide, Eviner’in uluslararası seyirciyle buluştuktan sonra, İstanbul’da ilk kez sergilenecek iki video çalışması yer alacak. İnci Eviner, 2016’da İstanbul Modern’de gerçekleştirdiği retrospektif sergisinde desen, video ve performatif pratiklere kadar uzanan çok katmanlı çalışmalarına, mekânı dahil ederek yeni bir boyut kazandırmıştı. Galeri Nev İstanbul’da açılacak “Ufkun Altında” isimli kişisel sergisi de bu anlayışın uzantısı olarak, Eviner’in desenle başlayan yaratım sürecini farklı aşamalarla gözler önüne serecek. Sergi 20 Eylül-21 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

İnci Eviner, “Olağan Şartlar”, 2016, 3 kanallı HD video, 2 dk. 40 görüntü, Aichi Triennale, Galeri Nev İstanbul ve sanatçının izniyle.

Yapay Cehennemler

SANATORIUM, 10 Eylül – 14 Ekim tarihleri arasında Kemal Özen’in “Yapay Cehennemler” adlı sergisine ev sahipliği yapacak. Sanatçının tuval üzerine çalıştığı yağlı boya ve akrilik resimlerinin, karakalem desenleriyle birlikte daha önceki sergilerinde görmediğimiz heykel ve yerleştirme gibi yeni medyum ve denemeleri ile karşımıza çıktığı sergi, aynı zamanda SANATORIUM'un yeni mekânının açılış sergisi de olacak.

Kemal Ozen

Geçmiş Günümüzle Buluşuyor 

Huma Kabakcı ve Mine Küçük küratörlüğünde gerçekleşecek “Geçmiş Günümüzle Buluşuyor” isimli karma sergi, ilhamını tarihten alan, farklı malzemeler ve tekniklerle iş üreten, yerli ve yabancı 16 sanatçının eserlerinden oluşan bir seçki sunuyor. Geçmişi, bugünü ve birbirleriyle olan ilişkiyi güncel sanat eserleri üzerinden tanımlayan sergi, günlük hayatlarımızda tanık olduğumuz olayları ve nesneleri yeniden yorumlarken, aynı zamanda tarihin günümüzdeki yaşamlarımızı şekillendirdiği gerçeğinden yola çıkıyor. 7 Eylül Perşembe günü açılışı gerçekleşecek sergide; Sami Aslan, Burçak Bingöl, Hera Büyüktaşçıyan, Ahmet Civelek, Onur Hastürk, Patrick Hough, Bilal Hakan Karakaya, Seçil Kınay, Hasan Kıran, Maude Maris, Ardan Özmenoğlu, Murat Palta, Shahpour Pouyan, Gazi Sansoy, Elvan Tekcan ve Pınar Yolaçan’ın işleri yer alıyor. Sergi 7 Eylül 2017 -13 Ekim tarihleri arasında Anna Laudel Contemporary’de ziyaret edilebilir.

Burçak Bingöl, "Düş III " Seramik, metal, 95 x 50 x 60 cm

Ai Weiwei İstanbul’da

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın desteğiyle Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk sergisine ev sahipliği yapıyor. 12 Eylül 2017 tarihinde açılacak sergide sanatçının çalışmalarından geniş bir seçkiyle birlikte yeni işleri de sunulacak. Ai Weiwei’in porselen çalışmalarına odaklanan serginin anlatısı, sanatçının hem hayat hikâyesinin, hem de onun el sanatları geleneğine ve sanat tarihine yaklaşımının izlerini taşıyor. Sergi 28 Ocak tarihine dek ziyaret edilebilecek.

Terra Amata 

Galerist, 7 Eylül - 14 Ekim tarihleri arasında TUNCA’nın galerideki ilk kişisel sergisi “Terra Amata”ya ev sahipliği yapacak. Başlığını Avrupa’da Neandertal’lerin barınak inşa ettiği ilk tarih öncesi yerleşim olarak bilinen Terra Amata’dan alan sergi, en temel barınak biçimleri üzerinden mimari ve arazi arasındaki ilişkiye odaklanıyor. TUNCA’nın son dönemde ürettiği kağıt üzerine çizimler ve heykelleri bir araya getiren sergide aynı zamanda galerinin mimarisini sorgulayan, mimari yapıyı hem bir nesne hem de bir mekân olarak ele alan bir müdahale sunuluyor.

Tunca, 'Domus I', 2016, Asitsiz kağıt üzeri füzen, 100x200 cm

Kaf Dağı’nın Ardında

Arter’de 12 Eylül – 24 Aralık tarihleri arasında CANAN’ın “Kaf Dağı’nın Ardında” başlıklı sergisi izleyici ile buluşacak. Arter’in tüm katlarına yayılan ve sanatçının pratiğine kapsamlı bir bakış niteliğini taşıyan “Kaf Dağı’nın Ardında” sergisinin küratörlüğünü Nazlı Gürlek üstleniyor. “Kaf Dağı’nın Ardında”, CANAN’ın bu sergi için ürettiği yeni yapıtlarla bazıları daha önce hiç sergilenmemiş erken dönem eserlerini bir araya getiriyor.

Cennet 2017 Heykel Tül, payet, ip, kumaş, zil, ışık kaynağı, döndürme mekanizması Değişken boyutlar

Ev İmkansız Denen Yerdir 

Performans, video, yerleştirme ve metni araç olarak kullanan Didem Erk’in x-ist’te gerçekleştireceği ilk kişisel sergisi “Ev İmkansız Denen Yerdir”, Işın Önol küratörlüğünde 7 Eylül- 14 Ekim tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor. Her biri bir bütünün parçasını oluşturan, sanatçının dil, hafıza, göç ve sınır kavramlarını irdelediği çift kanallı performans videoları ve fotoğraflardan oluşan yedi iş ortak bir tecrit duygusu taşıyan Datça ve Kıbrıs koylarında gerçekleştirildi.

Room for An Image

Roman Uranjek, KRANK Art Gallery’deki ikinci sergisi “Room for An Image”de, 1.1.2002 tarihi-Avrupa Birliği’nin Euro sürecine girmesi- itibariyle başlattığı ve 15 yıllık aralıksız süregelen projesinin çalışmalarını sergiliyor. Afiş, baskılar, kitaplar ve kolajlar, serginin görselliğini oluşturuyor. Sergi, 8 Eylül-25 Kasım tarihleri arasında görülebilir.

Roman Uranjek_Room for an Image_Collage_420cmx297cm

Borusan Contemporary’de İki Yeni Sergi

Borusan Contemporary eylülü iki sergiyle karşılıyor. Sergiler konusunu iki vazgeçilmez tema olan doğa ve edebiyattan alıyor. İlk sergi, Diane Thater’ın soyu tükenmekte olan hayvanları tehdit eden kaçak avcılığı inceleyen “A Runaway World – Kaçak Dünya” isimini alıyor. İkincisi ise Oktay Rifat’ın izinde “Ağaç, Gölge, Deniz, Ay” isimli sergi. Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in yaptığı bu sergi Oktay Rifat’ın şiirinden adını alıyor. Sergiler, 16 Eylül’de başlayacak olan sergiler 18 Şubat 2018’e kadar ziyaret edilebilecek.

Hiçbir Şeyin Resimleri 

Pg Art Gallery, “Hiçbir Şeyin Resimleri” sergisi ile 9 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Arie Amaya-Akkermans küratörlüğünde gerçekleşecek olan sergide; Alexandra Paperno, Amba Sayal – Bennett, Bilge Friedlaender, Chris Barnard, Damir Muratov, Devran Mursaloğlu, Eda Soylu, Hala Schoukair, Ivan Novikov, Katherina Olschbaur, Kevin Finklea, Petr Kirusha, Sandra Çavdar, Sergey Rozhin, Vitaly Barabanov’un çalışmaları yer alacak. Günümüzde soyutlamayı tarihsel, metodolojik ve tematik perspektiflerden inceleyecek olan karma sergi, farklı periferilerden gelen sanatçılarla, kuşaklar arası bir diyalog yaratarak küresel olanın genişletilmiş bir resmini oluşturmayı amaçlıyor.

Sandra Cavdar

Dirimart’ta Üç Yeni Sergi

Dirimart Dolapdere, Nişantaşı ve pop up mekânlarında üç yeni sergi ağırlıyor. Dirimart; Haluk Akakçe’nin “AKASHA Heaven in a Wild Flower” sergisiyle pop up mekânda (12 Eylül-28 Ekim), Jessie Edelman, Raha Raissnia, Summer Wheat’in yer aldığı “As Worlds Colliding” adlı karma sergiyle Dolapdere Nişantaşı’nda (13 Eylül-28 Ekim), “Come on!” adlı Franz Ackermann (14 Eylül-15 Ekim) sergisiyle de Dirimart Dolapdere’de sanatseverleri karşılayacak.

Franz Ackermann

Hayvan Çiftliği

THE PILL, 9 Eylül’den itibaren Ferhat Özgür’ün “Hayvan Çiftliği” adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi günümüzün sosyal ve politik karmaşasının içinde kurtuluş yolu olarak ihtiyaç duyduğumuz doktrinlerin aslında mevcut gerçekler dünyasında ne kadar çaresiz kaldığını eleştirel bir tutumla ortaya koyacak. George Orwell’in alegorik anlatısı Hayvan Çiftliği’ne dayanan ve çoğunluğunu hayvan figürlerinin oluşturduğu bu sergide Özgür, mevcut sosyo-kültürel ortamı çok boyutlu bir mekansal kurguya dönüştürecek. Sergi 18 Kasım’a dek ziyaret edilebilir.

Siyah Gürültü

Akbank Sanat, yeni sanat sezonunu ses ile sessizlik arasındaki karmaşık ilişkiyle ilgilenen bir güncel sanat projesi olan “Siyah Gürültü” (Black Noise) ile açıyor. Küratörlüğünü Ekmel Ertan ve Işın Önol’un yaptığı; Burak Arıkan, Servet Cihangiroğlu, Didem Erk, Richard Jochum, Mirko Lazović, Cengiz Tekin ve Anna Vasof’un eserlerinden oluşan “Siyah Gürültü” (Black Noise), 09 Eylül – 18 Kasım tarihleri arasında Akbank Sanat’ta sanatseverlerle buluşacak. Sesin ve sessizliğin yarattığı geniş çağrışım olanaklarını harekete geçirerek toplumsal referansları olan eserleri, birbirleri ve izleyici ile iletişime geçmeye davet eden sergi; sesin farklı mecralardaki dönüşümüne, işlevine, işlevsizliğine, şiirselliğine, kimi zaman anlamsızlığına, kimi zaman gücüne odaklanıyor.

AKBANK SANAT Sergi_Siyah Gurultu_Mirko Lazović.jpg

Hatırlayışta Tekeşlilik

Gökçen Cabadan'ın yeni sergisi “Hatırlayışta Tekeşlilik” 12 Eylül - 7 Ekim tarihlerinde Öktem&Aykut'ta ziyaret edilebilecek. Sergi açılışı, 9 Eylül Cumartesi günü 16.00'da gerçekleşecek. Cabadan'ın 2016 yılında yine Öktem&Aykut'ta gerçekleşen bir önceki tek kişilik sergisi “Distopya”da olduğu gibi, “Hatırlayışta Tekeşlilik” de, konusunu geleneksel resim sunumu ve algısı ile oynayarak ele alan ve kendisini büyük ve küçük ebatlarda, yakın ve geniş açı kadraj ile natürmort ve portre gibi farklı teknik ve janr tercihleri ile ifade eden bir sergi.

Gökçen Cabadan, İsimsiz _ Untitled, 2017, Tuval üzerine yağlı boya _ Oil on canvas, 60x70 cm.jpg

İşveren Sergisi

Türkiye’de mimar ve işveren müzakerelerinin üretimlere etkisini, bir dizi nitelikli yapının gelişim süreçleri eşliğinde inceleyen “İşveren Sergisi” 13 Eylül’de SALT Galata’da açılıyor. Sergi 13 Eylül-26 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

ODTÜ yaya allesi, arka planda Mimarlık ve İdari İlimler fakülteleri SALT Araştırma, Altuğ-Behruz Çinici Arşivi

Homo Fragilis

Zilberman Gallery, 13 Eylül – 4 Kasım tarihleri arasında Erinç Seymen’in "Homo Fragilis" başlıklı kişisel sergisini ağırlıyor. Seymen'in, daha önceki kişisel sergilerine paralel biçimde pentür, desen, video, heykel, ses gibi malzemelerle keşfe çıktığı “Homo Fragilis”te insan ürünü nesneler, insan davranışları sergileyen, irade sahibi ve hatta insan iradesiyle yarışan varlıklar ("Gönüllü", "Toplantı", "Evhamlı Konak", "Perpetuum Mobile") olarak beliriyor. Sanatçının, portre titizliğiyle yaklaşmayı seçtiği bu nesneler hesap yapıyor, endişeleniyor, kararlar alıyor.

Fotoistanbul Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali 

Her yıl, Türkiye'den ve dünyadan 50'den fazla fotoğraf sanatçısını bir araya getiren Fotoistanbul Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali, 30 Eylül'de kapılarını dördüncü kez açıyor. 22 Ekim'e kadar sürecek olan festival kapsamında sergilerin yanı sıra; panel, yuvarlak masa tartışmaları, ustalarla sohbet, portfolyo değerlendirmeleri ve kitap imza günü gibi birçok yan etkinlik de düzenlenecek.

​Not: Sergileri atlamak istemiyorsanız sizler için hazırladığımız Artful Living Eylül Sanat Ajandası'nı yanınıza almayı unutmayın. Ajandaya galerilerden ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

Maria Svarbova - Yüzme Havuzunda

0
21317
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage