23 HAZİRAN, CUMA, 2023

Dijital Platformlarda Öne Çıkan 10 Shounen Anime

Anime ve manga dünyasına meraklı olanların dikkatine! Dijital platformlarda yer alan, gözden kaçırılmaması gereken 10 shounen türündeki animeyi sizler için derledik.

Dijital Platformlarda Öne Çıkan 10 Shounen Anime

Daha önce ilgilenmemiş, deneyimsiz olanlar için anime ve manga dünyası karmaşık gelebilir. Ancak sayısız tür ve tarz arasında shounen; aksiyon, macera, kahramanlık, komedi ve fantastik unsurları ile ön plana çıkıyor. Japoncada genç erkek veya erkek çocuk anlamına gelen shounen (少年 / Shōnen), anime veya mangaların hitap ettiği izleyici kitlesini belirtmek için kullanılıyor. Shounen türü, genellikle genç erkek izleyicilere hitap ediyor gibi görünse de heyecan verici anlatıları, karakterleri ve aksiyon sahneleri sayesinde yaş ve cinsiyeti aşan geniş ve çeşitli bir izleyici kitlesine sahip. Genellikle maceralara atılan veya büyümelerine ve gelişmelerine sebep olan zorluklarla karşılaşan genç kahramanların hikâyelerine odaklanan shounen türü, genellikle dostluk, mücadele ve zafer temaları etrafında şekilleniyor.

Shounen’in tarihi, manganın popülerleşmeye başladığı İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya’ya kadar uzanıyor. Genç erkekler için shounen ve genç kızlar için shoujo dahil olmak üzere demografik sınıflandırma, 1950’lerin sonlarında ve 1960’ların başlarında şekillenmeye başladı. Shounen mangalar genellikle haftalık dergilerde yayımlandı ve popülerleşen hikâyeler daha sonra kitap hâline getirildi. Shounen manga ve animeler, 1980’ler ve 1990’larda dünya çapında üne kavuştu. Her biri macera, dostluk ve kişisel gelişime odaklanan Dragon BallNarutoOne Piece ve Bleach gibi tür üzerinde kalıcı bir etki bırakan ikonik shounen serileri bu türün popülerleşmesine yardımcı oldu. Dünya çapında tanınan shounen anime ve mangaları arasında; Fullmetal AlchemistDeath NoteHunter x HunterClaymoreAttack on Titan, Haikyuu!! gibi seriler yer alıyor.

​Günümüzde de shounen, anime ve manga endüstrisinde baskın olmaya devam ediyor. Demon SlayerMy Hero AcademiaJujutsu KaisenChainsaw Man gibi yeni nesil seriler, her yaştan izleyiciye hitap eden hikâyeler sunarak türün sınırlarını zorluyor. Bu tarz seriler Japonya’yı aşarak dünyaya yayılıyor ve küresel popülariteye ulaşıyor.

Netflix

Hunter x Hunter

Yoşihiro Togaşi adlı mangaka (çizgi roman sanatçısı) tarafından yazılan ve çizilen bir manga serisi olan Hunter x Hunter, 12 yaşındaki Gon Freecss’ın babası Ging Freecss’ı bulmak için avcı olma serüvenini konu alıyor. Avcı olmayı hedeflerken tehlikeli maceralara atılan, hayalleri için savaşan genç karakterin hikâyesini takip eden klasik bir shounen olan Hunter x Hunter, altı sezonu ile Netflix Türkiye’de izleyiciyle buluşuyor.

“Avcılar, hazine avcılığından aşçılığa kadar birçok çeşitli alanda uzmanlaşmıştır. Başka türlü ulaşamayacakları kaynaklara ve bilgiye erişme imkânları vardır ki, bu da onlara hayallerinin ve ilgi alanlarının pesinden koşmalarını sağlar. Avcı olmak özel bir ayrıcalıktır ve ancak, başarı oranı oldukça düşük olan amansız bir sınava katılarak elde edilebilir. 12 yaşında bir çocuk olan Gon Freecss, kayıp babasını bulabilme umuduyla, avcı sınavına katılmak üzere maceraya atılır. Yol boyunca kendisininkiyle ayni tehlikeli sınava girmeyi amaçlayan üç arkadaş edinecektir. İntikam pesindeki Kurapika, doktor olmayı amaçlayan Leorio ve Gon ile yaşıt olan yaramaz çocuk Killua Zoldyck.”

Kimetsu no Yaiba (Demon Slayer)

Koyoharu Gotoge tarafından yazılan bir manga serisi olan Kimetsu no Yaiba (Demon Slayer), ilk olarak Şubat 2016 - Mayıs 2020 tarihleri arasında Shueisha tarafından çıkartılan bir manga dergisi olan Weekly Shōnen Jump’ta yayımlandı. Türkiye’de ise seri Gerekli Şeyler tarafından yayımlanıyor. Seri, ailesi katledildikten ve küçük kız kardeşi Nezuko’nun bir iblise dönüşmesinden sonra iblis avcısı olmak isteyen Tanjiro Kamado’nun hikâyesini anlatıyor. Serinin Ufotable tarafından hazırlanan animesinin ilk sezonu Nisan - Eylül 2019 tarihleri arasında yayımlandı. Kimetsu no Yaiba: Yuukaku-hen adlı ikinci sezonu Aralık 2021 - Şubat 2022 tarihleri arasında yayımlanan serinin Kimetsu no Yaiba: Katanakaji no Sato-hen adlı üçüncü sezonu ise bu yıl yayımlandı. Kimetsu no Yaiba animesinin ilk sezonunu Netflix Türkiye’de izleyebilirsiniz. 

“Antik çağlardan beri ormanların gizlenmiş insan yiyen şeytanlarla dolu olduğu efsanesi süregelmiştir. Bu efsaneler yüzünden kasaba halkı geceleri asla dışarıya çıkmamaktadır. Efsaneye göre bir iblis avcısı geceleri ortaya çıkmakta ve bu kana susamış şeytanları avlamaktadır. Genç Tanjirou için bu efsane yakında gerçeğe dönüşecektir. Tanjirou, babasının ölümünden sonra ailesine bakmaya başlamıştır. Yaşamları bu trajediyle sarsılsa da mutluluğu bulmuşlardır. Ancak bu mutluluk Tanjirou'nun ailesinin katledildiği ve kurtulan tek kız kardeşi Nezuko bir iblise dönüştüğünde bozulur. Ancak Nezuko yine de insani duygular ve düşünce belirtileri göstermektedir. Tüm bunlar Tanjirou'yu şeytanlarla savaşmaya iter ve kız kardeşini yeniden insana dönüştürme arayışına sokar.”

Beastars

Paru Itagaki tarafından yazılan bir manga serisi olan Beastars, Eylül 2016 - Ekim 2020 tarihleri arasında Akita Shoten’in Weekly Shōnen Champion dergisinde yayımlandı. Etoburlar ve otoburlar arasında kültürel bir ayrımın olduğu modern, medeni, antropomorfik hayvanların dünyasını anlatan seri adını büyük yetenek, hizmet ve kötü şöhret sahibi bir birey olan Beastar’ın evren içindeki derecesinden alıyor. Orange tarafından hazırlanan anime uyarlaması Ekim - Aralık 2019 tarihleri arasında, serinin ikinci sezonu ise Ocak - Mart 2021 tarihleri arasında yayımlandı. Serinin üçüncü sezonun 2024’te yayımlanması bekleniyor. Beastars animesinin iki sezonunu Netflix Türkiye’de izleyebilirsiniz. 

“Etçil ve otçul hayvanların bir arada yaşadığı bir dünyada, Cherryton Akademisi öğrencilerinin okul hayatı aşk, umut, kuşku ve zorluklarla dolu geçmektedir. Drama kulübünün üyesi olan kurt Legoshi, tehlikeli görünümüne karşın nazik bir kalbe sahiptir. Yaşamının büyük bir kısmında diğer hayvanlar tarafından nefret edilerek ve kendisine korkuyla yaklaşılarak geçirmiştir. Ancak bir süre sonra bu durum değişir. Legoshi, kendi sıkıntıları olan akranlarına yakınlaşacak ve okul yaşantısı günden güne değişime uğrar.”

Kuroko no Basket (Kuroko's Basketball)

Fujimaki tarafından yazılan bir spor manga serisi olan Kuroko no Basket (Kuroko's Basketball) Aralık 2008 - Eylül 2014 tarihleri arasında Shueisha’nın Weekly Shōnen Jump dergisinde yayımlandı. Seri Türkiye’de Kuroko’nun Basketbolu ismiyle Gerekli Şeyler tarafından yayımlanıyor. Ulusal turnuvaya katılmaya çalışan bir lise basketbol takımının hikâyesini anlatan serinin Production I.G tarafından hazırlanan anime uyarlaması 2012 yılında başladı ve bunu 2013’te çıkan ikinci sezon ve 2015’te yayımlanan üçüncü sezonu takip etti. Kuroko no Basket: Extra Game adlı devam mangası aynı dergide yayımlandı. Anime filmi uyarlaması ise 18 Mart 2017 tarihinde gösterime girdi. Serinin tamamını Netflix Türkiye’de izleyebilirsiniz. 

“Teikō Ortaokulun efsanevi basketbol takımı, tüm rakip takımları yenmesi ve kupaları almasıyla ‘Mucizeler Takımı’ unvanıyla ün salmıştır. Takımın üyelerinin okuldan mezun olarak farklı liselere başlaması sonucu dağılır. Bu takımın bir üyesi olan Tetsuya Kuroko Seirin Lisesine başlamıştır. Burada basketbol takımına giren Kuroko, Mucizeler Takımı’nın üyesi olmasına rağmen oyundaki yeteneksizliğiyle herkesi şaşırtır. Buna karşın, Kuroko’nun bilinmeyen bir yeteneği kendisini önemli bir takım oyuncusu yapmaktadır. Takımın diğer bir yetenekli oyuncusu olan Taiga Kagami ile birlikte diğer takımları yenerek en iyi olmayı hedeflemektedirler.”

Owari no Seraph (Seraph of the End: Vampire Reign)

Takaya Kagami tarafından yazılan manga serisi Owari no Seraph (Seraph of the End: Vampire Reign) 2012 yılından bu yana Shueisha’nın Jump Square dergisinde yayımlanıyor. Seri Türkiye’de Seraph of the End: Kıyamet Meleği ismiyle Kurukafa Yayınevi tarafından basılıyor. Wit Studio tarafından hazırlanan anime uyarlaması Nisan - Aralık 2015 tarihleri arasında iki sezon şeklinde yayımlandı. Seraph of the End: Kıyamet Meleği serinin iki sezonunu da Netflix Türkiye’de izleyebilirsiniz.

“Seri, bilinmeyen bir virüs nedeniyle 13 yaşın altındaki çocuklar haricinde tüm insanların öldüğü bir dünyada geçmektedir. Bu çocuklar daha sonra vampirler tarafından tutsak edilirler. Serinin ana karakteri olan Yuichiro Hyakuya ise, intikam için bir gün tüm vampirleri öldürmeye yetecek gücü elde etmeyi planlar.”

Saiki Kusuo no Psi Nan (The Disastrous Life of Saiki K.)

Shuichi Aso tarafından yazılan bir manga serisi Saiki Kusuo no Psi Nan (The Disastrous Life of Saiki K.) Haziran 2012’den itibaren Shueisha’nın Weekly Shōnen Jump dergisinde serileşmeye başladı. Serinin iki sezondan oluşan anime uyarlaması ise Temmuz 2016 - Aralık 2018 tarihleri arasında yayımlandı. Saiki Kusuo no Ψ-nan: Shidou-hen (The Disastrous Life of Saiki K. Reawakened) adlı altı bölümlük devam anime serisi ise 2019’da Netflix’te yayımlandı. Tüm seriyi da Netflix Türkiye’de izleyebilirsiniz. 

“Lise ikinci sınıf öğrencisi Kusuo Saiki, psişik yeteneklerini gizli tutacağına çocukken yemin eder, fakat becerileri yine de hayatını zorlaştırmaktadır. Telepati ve telekinezi dahil, pek çok süper güce sahip olan Saiki, can sıkıcı yeteneklerine rağmen, normal bir hayat sürmeye çalışır.”

Disney

Tokyo Revengers

Ken Wakui tarafından yazılan manga serisi Tokyo Revengers, Mart 2017’den bu yana Kodansha’nın Weekly Shōnen Magazine isimli dergisinde yayımlanıyor. Tokyo Revengers Türkiye’de ise Gerekli Şeyler tarafından yayımlanıyor. Seri sorunlarla boğuşan 26 yaşındaki Takemichi Hanagaki adlı karakterin, ölmek üzereyken geçmişe gitmesini ve çeteler tarafından öldürülen kız arkadaşını kurtarmasını anlatıyor. Liden Films tarafından hazırlanan anime uyarlamasının ilk sezonu Nisan - Eylül 2021 tarihleri arasında, ikinci sezonu ise 2023’ün başında yayımlandı. Tokyo Revengers’ın ikinci sezonunu Disney Plus’ta izleyebilirsiniz. 

“Şanssız biri olan Takemichi Hanagaki, ortaokul yıllarındaki hayatının aşkının, suç örgütü Tokyo Manji Çetesi tarafından öldürüldüğünü öğrenince yıkılır. Takemichi ertesi gün bir tren beklerken yaklaşmakta olan trenin yoluna doğru itilir. Ölmeye hazırdır ancak uyandığında on iki yıl geçmişe yolculuk ettiğini ve tekrar bir ortaokul öğrencisi olduğunu fark eder. Şimdi Takemichi, sevgilisinin ölümünü önleme umuduyla farklı seçimler yaparak tarihi yeniden yazabilecektir.”

Bleach

Tite Kubo tarafından yazılan bir manga serisi olan Bleach, 2001’den beri Weekly Shōnen Jump dergisinde yayımlanıyor. Türkiye’de ise Bleach, Gerekli Şeyler tarafından yayımlanıyor. Seri, 15 yaşındaki hayaletleri görme yeteneği olan lise öğrencisi Ichigo Kurosaki’nin hayatını konu alıyor. Animeye de uyarlanan Bleach’in ayrıca iki OVA (özel) bölümü, dört anime filmi, bir rock müzikali ve birçok video oyunu var. İlk olarak 2004 - 2012 tarihleri arasında yayımlanan ve 366 bölümden oluşan Bleach, uzun bir aradan sonra 2022 yılında Bleach: Thousand-Year Blood War isimli sezon ile geri döndü. Bleach: Thousand-Year Blood War Part 2 ise 8 Temmuz’da yayımlanacak. Bleach’in tüm bölümleri Disney Plus’ta gösterimde.

​"Kurosaki Ichigo 15 yaşında normal bir öğrencidir, ancak ölülerle iletişim kurma becerisine sahiptir. Ichigo'nun babası ve kardeşleri aileye ait bir klinik işletmektedirler. Bir gün, shinigami (ölüm tanrısı) olan Kuchiki Rukia, Ichigo'nun odasına camdan girer ve Ichigo'nun onu görebildiğine çok şaşırır. O anın kargaşasında çevreye gelen hollow (kötü ruh) ile dövüşürlerken, Rukia güçlerini Ichigo'ya geçirir. Shinigami güçlerini alan Ichigo, Rukia ile beraber hollow'ları yok etmeye başlar.”

Summer Time Rendering (Sama Taimu Renda)

Yasuki Tanaka tarafından yazılan manga serisi Summer Time Rendering, Ekim 2017’den Şubat 2021’e kadar Shueisha’nın dijital dergisi Shōnen Jump+’ta yayımlandı. Seri, çocukluk arkadaşı Ushio Kofune’yi kaybettiği için iki yıl aradan sonra memleketine dönen Shinpei Ajiro’nun başından geçenleri ele alıyor. OLM tarafından hazırlanan anime uyarlaması ise Nisan - Eylül 2022 tarihleri arasında yayımlandı. Summer Time Rendering’i Disney Plus’ta izleyebilirsiniz. 

“Küçük bir adada geçen gerilim dolu bilim kurgu ve yaz hikâyesi, çocukluk arkadaşı Ushio Kofune'yi kaybeden Shinpei Ajiro ile başlar. Shinpei, cenaze sebebiyle iki yılın ardından ilk kez memleketine döner. Shinpei'nin en iyi arkadaşı Sou Hishigata, Ushio'nun ölümünün şüpheli olduğunu ve bir başkasının da ölebileceğini düşünmektedir. Ertesi gün yan dairede oturan ailenin tamamının aniden ortadan kaybolması ile birlikte rahatsız edici bir kehanet yayılır. Dahası Mio, Ushio'nun ölümünden üç gün önce bir ‘gölge’ görmüştür.”

Prime Video

Dororo

Ağustos 1967 - Temmuz 1968 tarihleri arasında Shogakukan’ın Weekly Shōnen Sunday dergisinde ve daha sonra 1969’da Akita Shoten’in Bōken'ō dergisinde yayımlandı. Osamu Tezuka imzalı manga serisi Dororo’nun Mushi Production tarafından hazırlanan anime uyarlaması Nisan - Eylül 1969 tarihleri arasında yayımlandı. Bu anime, “World Masterpiece Theater” olarak bilinen seri kapsamında gösterilen ilk anime olma özelliğini taşıyor. MAPPA ve Tezuka Productions tarafından hazırlanan ikinci bir anime serisi ise Ocak - Haziran 2019 tarihleri arasında yayımlandı. 2019 tarihli anime serisi Dororo’yu Prime Video’da izleyebilirsiniz. 

“Bir samuray efendisi, yeni doğmuş oğlunun organlarını savaş alanın üstünlük sağlamak için 12 şeytana feda etti. Yine de terk edilmiş olan bu bebek, bir doktor sayesinde hayatta kalmayı başarır. Vücudunu tek parça olarak geri almak için çok sayıda şeytanı avlamaya karar veren genç kahraman, yolculuğu sırasında Japonya’nın en büyük hırsızı olduğu söylenilen bir yetimle karşılaşır.”

Hazırlayan: Ilgın Atay

0
14722
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage