26 TEMMUZ, PERŞEMBE, 2018

Dali’den Yoko Ono’ya Sanatçıların Batıl İnançları

Birçoğumuz için kötü talihten korunmanın veya şans dilemenin türlü yolu var. Tahtaya vurmak, merdiven altından geçmemek, siyah kediden uzak durmak veya nazar boncuğu gibi küçük tılsımlı şeyler taşımak bunlardan sadece birkaçı. Peki ya kült sanatçı, yazar ya da tasarımcıların vazgeçemediği ritüellerini biliyor musunuz?

Dali’den Yoko Ono’ya Sanatçıların Batıl İnançları

Yazar ve illüstratör Ellen Weinstein, Recipes for Good Luck: The Superstitions, Rituals, and Practices of Extraordinary People adlı kitabında Salvador Dali’den Yoko Ono’ya 65 yaratıcı ismin rahatlatıcı ya da ilham verici ritüelini bir araya getiriyor. Kitaptan dikkat çekici birkaç örneği sizin için derledik.

Coco Chanel & Şans Getiren 5 Sayısı

Fransız moda tasarımcısı Coco Chanel (1883-1971) batıl inançları oldukça kuvvetli isimlerden biriydi. Söylendiğine göre 5 sayısının kendisine uğur getireceğini falcı bir kadından öğrendi ve bu nedenle ünlü kokusunu No:5 olarak adlandırdı. Ayrıca, dairesinde 5 rakamı şeklinde tasarlanan kristal bir avize bulunurken koleksiyonlarını yılın beşinci ayında sergilemekten hoşlanırdı.

Pablo Picasso & Özüne Bağlılık

İspanyol sanatçı Pablo Picasso (1881-1973), eski kıyafetleri, saçı ya da kestiği tırnak parçalarını “özünden” bir parça kaybolacağını düşünerek atmazdı. Koleksiyonerler, Picasso öldüğü zaman resimden baskıya, seramikten sahne dekoruna kadar eşya ve beden parçalarının bulunduğu elli bine yakın eşya edinmişti.

Charles Dickens & Kuzeye Göre Uyumak

Gittiği her yere pusulasını götüren Charles Dickens (1812-1870), her zaman kuzeye doğru uyurdu. Bunun, yaratıcılık ve yazma gücünü geliştirdiğine inanıyordu. A Christmas Carol ve Great Expectations gibi klasik romanların yazarı Dickens, sosyo-ekonomik koşulları eksiksiz betimleyerek çıkarımlar yapan güçlü ahlak pusulasıyla, aynı zamanda bir sosyal gözlemciydi.

Yoko Ono & Kibrit Yakmak

Ünlü multimedya sanatçısı ve barış hareketi aktivistlerinden Yoko Ono, gençliğinde ışık ve sese karşı çok duyarlıydı. Karanlık bir odada ateş söndürme ve kibrit yakmanın kendisini rahatlattığını keşfetti. Bazen kardeşi önünde de gerçekleştirdiği bu ritüleli rahatlayana kadar devam ettirirdi. Sonrasında, performanslarının bir parçası olan ve Lighting Piece diye adlandırdığı bu özel ritüel, Fluxus topluluğu tarafından kayıt altına alınmıştır.

Diane von Fürstenberg & Uğur Parası

Moda tasarımcısı ve ikon Diane von Fürstenberg, gençken babasının kendisine verdiği, II. Dünya Savaşı’nda ayakkabısında bulunan yirmi frankı uğur parası olarak görüyor. Tasarımcı, her defileden önce iyi şans getirmesi için bu parayı ayakkabısına bantlıyor. Diane von Fürstenberg’in çok iyi bilinen ikonik elbiseleriyle etkileyici tasarımları, elli beşten fazla ülkede kullanılıyor.

Frida Kahlo & Bahçe Düzenleme Alışkanlığı

Meksikalı ressam ve ikon Frida Kahlo (1907-1954), aynı zamanda iyi bir bitki yetiştiricisiydi. Sıklıkla otobiyografik olan resimlerini, Diego Rivera ile paylaştığı evlerinin, bakımını kendisinin üstlendiği bahçesinde yer alan çiçek ve bitkilerle doldururdu. Kahlo’nun iyi bakılan bahçesi, sanatçı için ilham ve rahatlama mekânıyken Meksika kökenli birçok çiçek, bitki ve meyveyi yetiştirebildiği tek yerdi. Sanatçının hastaneden getirildiğinde ölmeden önceki son arzusu da yatağının bahçeyi görecek şekilde yerleştirilmesi olmuştu.

Dr. Seuss & Şapka Takıntısı

Dr. Seuss olarak bilinen yazar ve illüstratör Theodor Seuss Geisel (1904–1991), üç yüze yakın geniş bir şapka koleksiyonuna sahipti. İlham gelmediğinde, dolabının olduğu yere gider, koleksiyonundan seçtiği bir şapkayı takar ve fikir bulmayı beklerdi. Sanatçının tuhaf alışkanlıkları, klasikleşen The Cat in the Hat’ın da bulunduğu en ünlü çocuk kitaplarından bazılarını yaratmasına yardımcı olmuştur.

Salvador Dalí & İspanyol Ağaç Oyması

İspanyol sürrealist ressam Salvador Dalí (1904–1989), batıl inançları çok kuvvetli olan birisiydi. Kendisini kötülüklerden koruması için çevresinde daima küçük İspanyol ağaç oymaları taşırdı. Kendine özgü kişiliğiyle bilinen sanatçı, bir seferinde dalgıç kıyafetleri ve başlığı içinde ders anlatırken neredeyse ölümden dönmüştür.


0
14680
5
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage