İnsan binlerce yıldır hikâye anlatır. Peki insan niçin bunca zamandır anlatır, amacı nedir? İsmail Gezgin bu sorunun cevabını Homo Narrans: İnsan Niçin Anlatır? adlı çalışmasında veriyor. İnsanın bu binlerce yıldır hikâye anlatma çabasının izini, mitler ve masallar eşliğinde sürüyor.
Hikmet Hükümenoğlu ile hayatını ele geçiren öfkesiyle boğuşan bir karakterin 90’lardan bugüne uzanan hayat hikâyesini anlattığı son romanı Atmaca üzerine konuştuk.
İrem Uzunhasanoğlu ile okurları 90’lı yıllara götürerek belleklerini harekete geçirdiği, 20 yıl birbirinden ayrı kalmış iki eski dostun, Öykü ve Firuze’nin hikâyesiyle tanıştırdığı romanı Evvel Bahar’ı konuştuk.
Figen Şakacı ile geçtiğimiz günlerde okurla buluşan öykü kitabı Kesekli Tarla’yı odağımıza alarak, edebiyatın kendisini, insan ilişkilerini ve kadınların kesekli tarladaki var olma mücadelesini konuştuk.
Sanat hukuku avukatı Pınar Sönmez’in ilk telif davasından başlayarak sanatın birçok dalındaki telif davalarını sanat hukuku ilkeleri ve fikri haklara ilişkin yasalar ışığında anlattığı kitabı Aşk, Yaratıcılık ve Yasa üzerine bir yazı.
Murat Uyurkulak; İzmir sokaklarında, kanıksanan ülke gerçeklerinin izini bir aşk hikâyesi içinde tutkuyla sürdüğü yeni romanı Delibo ile yeniden okurlarıyla buluştu. Uyurkulak ile yazar olma sürecini, İzmir'i, edebiyatı, Delibo’yu ve pandemi döneminin etkilerini konuştuk.
Jale Sancak ile kendi deyişiyle İstanbul'un "tam da bu gününü, bu günün insan hâllerini, yaşam koşullarını ve atmosferini edebiyatla" anlattığı kitabı Tanrı Kent üzerine konuştuk.
Mine Söğüt ile düzene, iki yüzlü ahlaka, tüketimciliğe, vurdumduymazlığa, savaşkanlığa, rekabetçiliğe itirazlarını dile getirdiği; zamana düştüğü notlardan oluşan kitabı Alayına İsyan üzerine konuştuk.
Yazar ve editör Cem Akaş ile kitapları başta olmak üzere kapsamı yayıncılık dünyasını da içine alan bir söyleşi gerçekleştirdik.
Irmak Zileli’nin okurunu ülkeye kaçak yollarla girmiş genç bir kadının son yolculuğuna çağıran, yabancılığın ve dilsizliğin nasıl bir his olduğunu anlatan romanı Son Bakış üzerine bir yazı.
Enis Rıza’nın seçtiği ve uzun bir yüzyıldan parçalar yansıtan fotoğraflara Ercan Kesal'ın kendi hayatından esinlerle metinler yazdığı sıradan insanların hayallerini toplumun aynasına yerleştirerek bir araya getirdikleri kitapları Zamanın İzinde üzerine bir inceleme.