Konser teknosunun yaratıcısı olarak bilinen, Berlin elektronik müzik sahnesinin öncülerinden Jan Blomqvist ile 26-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek Sónar Istanbul kapsamında merak ettiklerimizi konuştuk.
Bozlu Art Project’in 10. yılına özel hazırladığı “Düşten Güzel, Hayalden Öte: Bozlu Art Project’in 10 Yılı” başlıklı karma sergisinden yola çıkarak Bozlu Art Project’in yolculuğu üzerine küratör Dr. Özlem İnay Erten ile söyleştik.
Bu sene 10. yılını kutlayan Tiyatro iN yapımı Kim Bu Ben oyunu üzerine yönetmeni Engin Hepileri ve oyuncuları Beyza Şekerci, Onur Ünsal ve Neslihan Arslan ile sohbet ettik.
Ülkemizdeki koro çalışmalarının yenilikçi isimlerinden şef Başak Doğan ile 22 – 27 Ağustos tarihleri arasında ilki gerçekleştirilecek DenizBank VoiceUp A Capella Festival’ine dair konuştuk.
Sónar Istanbul kapsamında 30 Nisan’da Zorlu PSM’de sahneye çıkacak elektronik müzik grubu GOOSE ile müzikal yolculuğu ve gelecek planları üzerine konuştuk.
Vokalde Yael Shoshana Cohen ve multi-enstrümantalist Gil Landau ikilisinden oluşan Lola Marsh, üçüncü stüdyo albümleri “Shot Shot Cherry”i geçtiğimiz sonbaharda yayımladı. PSM Loves2Gather ile Zorlu PSM %100 Studio’da konser verecek Lola Marsh ile söyleştik.
İnsanı mutlu eden anların sevgi dolu ışığını yapıtlarına taşıyan SABO’nun, Elâ Atakan küratörlüğünde Versus Art Project’te gerçekleşen “Golden Hours” adlı kişisel sergisi üzerine bir yazı.
Ekin Bernay ile performanslarından geriye kalanlara, kalpten geriye kalanlar olarak bakmaya davet ettiği sergisi “Kalp”, performans sanatı ve performans sergileme yöntemleri üzerine sohbet ettik.
Bu yıl altıncı edisyonunda 16 şehirdeki 27 üniversiteden yeni mezun 73 sanatçı adayının farklı disiplinlerde 83 eserini, 28 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında Akaretler Sıraevler’de sanatseverlerle buluşturacak olan BASE 2022 üzerine BASE ekibi ve küratör Derya Yücel ile konuştuk.
Müzik yolculuğuna şarkılar yazarak ve söyleyerek; deneyimlerinin ve duygularının olumlu ve ilham verici şeylere dönüştüğünü fark etmesiyle başlayan Nilay Özkara ile müzikal yolculuğu, evreni, bağımsız müzik ve son teklisi “Gibi” üzerine sohbet ettik.
#Birlikteyiz çağrısı ile ilk kez fiziksel katılıma açık olarak Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’u, WOW İstanbul Türkiye Küratörü ve British Council Sanat Direktörü Esra A. Aysun ile konuştuk.
Sanat, moda, fotoğraf, tasarım, müzik ve gastronomiyi odağına alan ORGANICS by Red Bull: Talent District projesi kapsamında multidisipliner sanatçı Seda Gazioğlu ile sohbet ettik.
Shakespeare’in Hamlet eserinin Büyükada’daki “fayton krallığı” üzerinden yeniden uyarlandığı Hamlet mini dizisinde “kadın Hamlet” olarak karşımıza çıkan Elit İşcan ile dizi üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.
Mehmet Dere ile başlığını Johann Wolfgang von Goethe'nin 1809'da yayımlanan üçüncü romanından alan ve bu kitabı bir metafor olarak işlediği “Gönül Yakınlıkları” adlı kişisel sergisi üzerine sohbet ettik.
Bir süredir ev kavramı üzerine düşünen ve çalışan sanatçı Hale Güngör Oppenheimer ile Pg Art Gallery’de sanatseverlerle buluşan ve izleyiciye farklı manzaralardan kesitler sunan dördüncü kişisel sergisi “Yükseklik” üzerine söyleştik.
SOHN olarak tanıdığımız İngiliz şarkıcı, yapımcı ve söz yazarı Christopher Michael Taylor, 2-3 Ekim tarihleri arasında Zorlu PSM’de 5. kez gerçekleştirilecek Sonar Istanbul’da müzikseverlerle bir araya gelecek. Elektronik müzik altyapılarını, pop kancaları ve benzersiz vokal melodileri ile bir araya getirmesiyle tanınan SOHN ile Sonar Istanbul öncesi söyleştik.
Bu yıl 1-11 Ekim tarihleri arasında 4. kez gerçekleşecek 212 Photography Istanbul sanatçılarından, fotoğraflarında bizi adeta rüyalarında bir yolculuğa çıkaran ve masal dünyasına davet eden Helena Blomqvist ile fotoğraflarını oluştururken nelere değindiği, izleyiciyle kurduğu bağ, fotoğraflarının kavramsal çerçevesi üzerine söyleştik.
Paris’te yaşayan ve çalışan, uzun süredir hayvan figürleri ve formları üzerine çalışan sanatçı Maude Maris ile hayvan türlerinde yakınlık, morfolojik simetri ve sembiyoz kavramlarından yola çıktığı, Pi Artworks İstanbul’da sanatseverlerle buluşan “Blue Milk” sergisi üzerine söyleştik.
Alternatif Türkçe müziğin genç yeteneklerinden Melisa Karakurt ile müzikal yolculuğundan başlayıp gelecek planlarına uzanarak sohbet ettik.
Ödüllü filmlerinin yanı sıra sanal gerçeklik projeleriyle tanıdığımız ve 2019’da Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız sinemanın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterilen yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin dönüşümünü ele alan belgesel filmi Maddenin Halleri üzerine söyleştik.
Sürdürülebilirlik kavramını, görselin ve gerçeğin gücünden faydalanarak içinde çözüm barındıran, ilham verici belgesellerle ortaya koyan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, 2008 yılından bu yana izleyicisini sorunun bir parçası olmaktan çıkarıp, çözüm sürecine dahil edebilmeyi ve karşılaşılan sorunların kökenini anlatabilmeyi amaçlıyor.
“Takımyıldız” başlığı altında Seyhan Boztepe’nin direktörlüğünde, CABININ (Çanakkale Bienali İnisiyatifi) ve Azra Tüzünoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleşen 7. Çanakkale Bienali, uzun zamandır sınırladığımız rotamızın yönünü Çanakkale’ye doğru döndürüyor. Çanakkale kent merkezinde MAHAL, Korfmann Kütüphanesi ve Kırmızı Konak olmak üzere şehir içinde 3 mekânda, Agah Uğur Koleksiyonu’ndaki eserlerden bir seçki ile de Troya Müzesi’nde, toplamda uluslararası 30 sanatçının 40’a yakın eserini 4 farklı mekânda sanatseverlerle buluşturuyor.
Multimedya yerleştirmeler üzerinden spekülatif deneyimler sunan sanatçı Ozan Atalan ile Mixer’de ziyaretçiyle buluşan “Çıkmaya Zorla/Force Quit” isimli dördüncü kişisel sergisi üzerine sohbet ettik.
Performistanbul, Ev Performansları Serisi isimli yeni bir programla pandemi dönemi boyunca izleyicilerin karşısına çıktı. Gerçekleştirdiği canlı yayın hareketiyle içinde bulunduğumuz sağlık krizinde hem insanları evinde tutmayı hem de onlara bireysel alanlar açarak yeni ve ortak bir dil yaratmayı amaçlayan Ev Performansları Serisi, küresel bir harekete öncülük etme amacını üstleniyor ve aynı zamanda dünyanın farklı bölgelerinden birçok sanatçıyı bir araya getiriyor.
Bugüne kadar DANdadaDAN, 123, Tamburada, Big Beats Big Times, Marika, Bicycle Day, Great Republic of South gibi çeşitli gruplarda karşılaştığımız Berke Can Özcan, ilk solo albümü Mountains are Mountains ile dinleyicilerle buluştu. Özcan ile “içsel bir yolculuk, bir hesaplaşma, kendimle kalma hâli” olarak tanımladığı Mountains are Mountains, müzikal yolculuğu ve gelecek planları üzerine sohbet ettik.
Hakan Sorar ile Pg Basement kapsamında düzenlenmesi planlanan ancak pandemi sebebiyle dijital olarak kurgulanan ve çevrim içi açılışı gerçekleşen kişisel sergisi “Through the Skin” üzerine söyleştik.
Çağdaş Japon edebiyatının en önemli yazarlarından Yukio Mişima’nın baş karakteri kadın olan nadir eserleri arasında yer alan ve eşini kaybettikten sonra kocasının babasının yanına taşınan Etsuko’nun gözünden umuda dair ayrıntılar içeren derinlikli kitabı Aşka Susamış üzerine bir inceleme.
Bu yıl 5-7 Mart tarihlerinde 4. kez Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde %100 Music katkılarıyla düzenlenecek Sónar Istanbul’a konuk olacak prodüktör ve DJ Christian Löffler ile konser öncesi bir söyleşi gerçekleştirdik.
Mattress Performance (Carry That Weight) ile başta The New York Times olmak üzere birçok önemli yerde haber olan Emma Sulkowicz ile yaşadığı tacizin ardından gerçekleştirdiği performansı, #metoo akımı, kadın olmak ve gelecek projeleri üzerine söyleştik.
2015 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’nü alan Dış Kapının Mandalı’ndan sonra ikinci öykü kitabı Bir Küçük Delilik ile okuyucusuyla yeniden buluşan Arzu Uçar ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
İstanbul müzik sahnesinin önemli mekânlarından biri olan Salon İKSV, bu yıl 10. yılını kutluyor. Yeni sezona heyecan dolu bir programla giriş yapan Salon İKSV’nin direktörü Deniz Kuzuoğlu ile Salon, müzik dünyası ve sektöre dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Müzisyen, şair, eğitmen, aktivist, TED Global üyesi… Iyeoka Okoawo, Say Yes albümündeki Simply Falling şarkısı ile adını tüm dünyaya duyurdu ve Iyeoka Say Yes olarak anılmaya başladığından beri “Kalbini dinlemeye evet” diyerek herkese ilham vermeye devam ediyor.
Danimarkalı müzisyen, besteci, söz yazarı ve dansçı Nanna Øland Fabricius bildiğimiz adıyla Oh Land, 20 Temmuz Cumartesi günü One Love İstanbul 15’e konuk oluyor. Festival öncesi Oh Land ile bir araya gelerek bir söyleşi gerçekleştirdik.
1980 ve 90’ların kült grubu Mozaik, 35 yıl sonra aynı kadroyla yeniden bir araya geldi. En son 2014 yılında çıkardıkları 6 CD’lik “MOZAİK Külliyat 1983-1995” seti ile kendilerinden bahsettiren grup, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği 26. İstanbul Caz Festivali kapsamında sahne alacak. Konser öncesi Mozaik grubu ile geçmişe ve bugüne dair uzun uzun sohbet ettik.
Barış Bıçakçı’nın bir kaybın peşinde geçen hayatları anlatırken umutla, sevgiyle, arayışla ve şiirle dolu bir dünya sunduğu poetik romanı Tarihî Kırıntılar üzerine bir yazı.
Koreli yazar Hwang Sok-yong’un eşyaya bağımlılığın bir deliliğe dönüştüğü çağımızda sistemin dışarı attığı, köleleştirdiği ve kentlerin dışına itilen insanları başrole taşıdığı romanı Tanıdık Şeyler üzerine bir yazı.
Kültürel kimlik, iktidar mekanizmaları, cinsiyet teorileri, kültürel / toplumsal bellek, ideoloji gibi hayli güncel ama bir o kadar da üzerine düşünülmüş, söylem geliştirilmiş kavramları hem teorik hem de tarihsel bağlamda ele alan Manolya Çelikler ile Pg Art Gallery’deki kişisel sergisi “İyiyim ama değilim” üzerine sohbet ettik.
29 yıllık yapım sürecinin ardından içinde barındırdığı deliliklerle gelen Terry Gilliam’ın son filmi The Man Who Killed Don Quixote (Don Kişot’u Öldüren Adam) 2018 Cannes Film Festivali’nin kapanış filmi oldu ve Filmekimi’nden sonra geçtiğimiz hafta vizyona girerek Türkiye’deki seyircisiyle bir kez daha buluşmayı başardı.
Zamanda takılı kalmış otuzlu yaşlarındaki lanetli bir kadın, iblislerin musallat olduğu bir sandalcı, eski bir televizyon tamircisi, terk edilmiş bir botanik bahçesi… Prömiyerini 68. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde yapan Tuzdan Kaide, ülkemizde 6. Boğaziçi Film Festivali kapsamında bir kez daha seyirci karşısına çıktı.
Borusan Contemporary, varlığımızı beden ve biçim üzerinden sorgulatan küresel kolektif Universal Everything’in “Akışkan Bedenler” sergisi ile yeni sezona hızlı bir giriş yaptı. “Akışkan Bedenler”, evrimsel süreçten günümüze ve yakın/uzak geleceğe uzanan bu sorgulamaya, biçim üzerinden ilerleyerek birey davranışlarına ve bireyin karakteristik özelliklerine değiniyor.
İş hayatının koşuşturmacasına girmiş yetişkinler olarak çocukluk hayallerimizin peşinden gitmeyi unutalı epey zaman geçmiş olabilir. Bazen en çok başarmayı istediğimiz şeyin üzerinden o kadar çok zaman geçmiştir ki, gerçekte neyi hayal ettiğimizi bile unutmuş olabiliriz. Christopher Robin filmi Winnie the Pooh ile birlikte yetişkinliğin günlük karmaşasında durup nefes almamızı sağlayarak bize çocukluk hayallerimizi yeniden hatırlatıyor.
“Aklıyla yükselen insan, kendi eseri olan, ama bir süre sonra kontrolünü yitirdiği resmî aklın güdümünde yavaş yavaş ağır taşları sırtlanmaya başlar ve sonunda inşa ettiği zindanına çoğu kez küçük bir pencere açmayı bile unutur.” (Erasmus) Acaba son dönemde yaşadıklarımız insanlığın zindan günleri mi?* “Mad World” sergisini küratörü Oğuz Erten’den dinleyerek yorumladık.
2007 yılında Manchester’da kurulan ve ilk albümleri Man Alive’dan sonra Rock'n Coke 2013 ve One Love Festival 14’te ülkemizi ziyaret ederek hayranlarını sevindiren Everything Everything, üç yıl aradan sonra 21 Nisan 2018’de ilk kez Salon İKSV sahnesine konuk olarak gönlümüzü şenlendirmeye geliyor.
Sanatçı Elmas Deniz’in İstanbul’da üçüncü, Pilot Galeri’de açtığı ikinci sergisi “Yazsız Yıl”, adını 1815’te Endonezya’da gerçekleşen ve etkisinin dünyanın büyük bir kısmında hissedildiği yanardağ patlamasından alıyor ve bizi el değmemiş doğa ile baş başa bırakıyor.
“Sevmek yerine yol açabileceği acı hakkında konuşursan o acının kendisiyle daha fazla muhatapsın demektir.” Tiyatro oyunlarından ve ekranlardan tanıdığımız Başak Daşman’la ilk öykü kitabı Kırk Evin Delisi üzerine konuştuk.
William Shakespeare’in ölümünün 400. yılı dolayısıyla başlatılan ‘Shakespeare Yeniden’ serisi kapsamında Margaret Atwood’un kaleme aldığı Fırtına eserinin uyarlaması olan Cadı Tohumu üzerine karşılaştırmalı bir inceleme.
Bugüne kadar binin üzerinde çalışmaya imza atmış olan Türkiye’nin en önemli belgesel yapımcılarından Nebil Özgentürk, geçtiğimiz aylarda KaraKarga Yayınları’ndan çıkan Babayani kitabıyla okuyucuyla buluştu. Çok sevdiği ve “Babayani” olarak adlandırdığı kişilere yer verdiği kitabı üzerine kendisiyle bir araya gelerek sohbet ettik.
Ekin Su Koç insan-doğa ilişkisine odaklanan birçok materyalle ortaya çıkardığı kolajlarında ve yağlı boya çalışmalarında cinsiyetiyle ve bedeniyle barışmaya çalışan bir sanatçı. Yeni bir ifade oluşturmak adına kullandığı eski gazete, dergi, dantel, fotoğraf ve çeşitli materyallerle oluşturduğu kolajlarından sonra görseli kuvvetlendirmek adına yağlı boyaya geçişine tanık oluyoruz.
Oyunları bir sanat mecrası olarak kullanan ünlü sanatçı, yönetmen ve oyun geliştiricisi David OReilly’nin birçok olası varoluşu keşfedebileceğiniz, interaktif bir dünyaya davet eden ve istediğiniz her şey olabileceğiniz Everything oyunu odağındaki aynı adlı sergi, Zorlu PSM’de yer alan Digi.logue Space’de açıldı.
Kara mizah ustası Alper Canıgüz, ikinci sınıf aşk romanları çevirmeni, orta sıklet avare Aziz’in bir yangında küle dönmek üzereyken, zamanda yolculuk yaparak yirmi yıl öncesine ve üstelik yirmi yaş gençleşmiş bir hâlde dönmesini anlattığı Kan ve Gül adlı beşinci romanıyla okuyucuyla buluştu.
Büyülü gerçekçilik akımında yazdığı kitabındaki ucu açık metaforlarla bizi kendine bağlayan; senarist, eğitimci, akademisyen ve yazar Aylin Oflaz ile ilk kitabı Murakami’nin Kedisi ve yazma üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.
Çoğumuzun 2012 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmasıyla tanıştığı Mo Yan’in 2017 Ocak ayında Can Yayınları’ndan çıkan ve Erdem Kurtuldu tarafından dilimize çevrilen son kitabı Saydam Turp üzerine bir inceleme…
Bir kültür ikonu olarak David Robert Jones ya da bilinen adıyla David Bowie, 1960’lardan günümüze kadar her döneme damga vurmayı başarmış bir isim olarak karşımıza çıkıyor. 8 Ocak’ta doğum gününde ve 10 Ocak’ta ölüm yıl dönümünde, Zorlu PSM’de David Bowie Is Happening Now belgeseli ile anılan David Bowie’nin, Victoria and Albert Museum’da sevenleriyle buluşan “David Bowie Is” retrospektif sergisi ve “David Bowie Is Happening Now” belgeselinden referansla yaşamını, müzik dünyasını ve sanat anlayışını ele aldık.