01 EKİM, CUMA, 2021

“Şarkılarımın Ortaya Çıkış Süreci Bir Meditasyon Gibi”

SOHN olarak tanıdığımız İngiliz şarkıcı, yapımcı ve söz yazarı Christopher Michael Taylor, 2-3 Ekim tarihleri arasında Zorlu PSM’de 5. kez gerçekleştirilecek Sonar Istanbul’da müzikseverlerle bir araya gelecek. Elektronik müzik altyapılarını, pop kancaları ve benzersiz vokal melodileri ile bir araya getirmesiyle tanınan SOHN ile Sonar Istanbul öncesi söyleştik.

“Şarkılarımın Ortaya Çıkış Süreci Bir Meditasyon Gibi”

Birlikte çalıştığınız kişiler ve müziğinizle ilgili birçok değişiklik geçirdiniz. İlk albümünüzden günümüze bu süreci nasıl tanımlarsınız? SOHN şu an olmasını istediğiniz, hedeflediğiniz bir yerde mi?

Evet, coğrafi konumumun ses ve sahne şovum üzerinde ilginç bir etkisi olduğunu düşünüyorum. İlk albümüm Tremors, o zamanlar yaşadığım Viyana'da yazılmıştı ve içimde küçük, buz gibi bir his vardı. Gölgelere ve uzaya dayanan sahne şovları yapıyordum  - bence uzay müzikte bir şekilde soğuk hissettiriyor. Daha sonra Los Angeles'a taşındım ve sonraki kayıt daha dışa dönük bir ton aldı - daha yüksek sesliydi ve şovlar da bu şekilde devam etti. Bu gösterilerde ilk kez davul makineleri yerine bir davulcu ile birlikte çalıştım ama sonunda festival sezonundan hemen sonra gösterilerin bu kadar abartılı hâle gelmesinden rahatsız oldum. Daha sonra Barselona'ya taşındım. Gösteriyi ve müziği elimden geldiğince geri aldım ve yeniden ayarladığım bir grupla ve sesle çok daha iyi vakit geçirdim. Şimdi İspanya, Katalonya'da dağların, tepelerin arasında yaşıyorum ve bir sonraki sesime o havanın ve toprağın bir kısmını eklemeyi umuyorum.

Etiketler dışında müziğinizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Kitlenizi, türün doğal olarak gelen her şeyden ayrı hissettirmek için ne istiyorsunuz?

“Tüylerim diken diken.” Benim için, kafam karıncalanırsa bir şeyin iyi olduğunu biliyorum ve üzerime bir duygu seli geliyor. Aynı şeyi dinleyicilerime de diliyorum.

Diğer sanat dalları size nasıl ilham veriyor? Hayatınızı etkileyen bir kitap, şarkı ya da sanat eseri var mı?

Mimarlık bana gerçekten ilham veriyor, fotoğrafçılık ve bir film beni gerçekten harekete geçirdiğinde aklımı başımdan alıyor. Birçok kitaptan da ilham aldım - bu konularda bana en çok ilham veren şey, bir ya da bir grup insanın onları yoktan var etmesi oluyor. Bu kesinlikle aklımı başımdan alıyor. Bir kitap yazmış veya bir film yaratmış olmanın başarısının boyutu beni hayrete düşürüyor.

Video kliplerinizin hepsinin iyi düşünülmüş, farklı çalışmalar olduğunu düşünüyorum. Bize bu oluşum süreçlerinden bahseder misiniz? Yaratıcı süreç nasıl işliyor?

Teşekkürler! Duruma göre değişiyor. Bazı durumlarda ne yapmak istediğime dair çok net bir fikrim oluyor. Ancak çoğu zamansa film yapımcılarının videoların arkasına geçmesi gerekiyor. Videolarımın çoğu, yönetmenlerin önerilerinden geliyor. Farklı fikirlere bakıyorum ve bir özet veya çekim listesine dayanarak şarkılar için hangi hikâyenin doğru olduğuna karar veriyorum. Çoğu zaman, bir kayıt bittiğinde yaratıcı fikirlerim tükeniyor ve işe yarayıp yaramayacağını bilmek için bana bir görüntü sunulması gerekiyor.

Şarkılarınızı belirli bir duyguya göre mi oluşturuyorsunuz yoksa özel geçmişleri var mı?

Çoğu zaman bu daha çok bir meditasyon gibi oluyor. Şarkılar, her şeyden önce melodi ve lirik olarak fikirler hâlinde kafamda uçuşuyor daha sonra aklıma yatıyor. Bilgisayarı açıp onlarda çalışmama izin verene kadar, gerçekten neye sahip olduğumu anlayamıyorum. Bu biraz ahşap üzerine bir yüz oymaya benziyor, oymaya başlayana kadar o yüzün neye benzediğini bilmemek gibi bir şey.

Daha önce Türkiye'ye geldiğinizi biliyorum. Buradaki kalabalık hakkında ne söylemek istersiniz? Dünyanın farklı yerlerinde performans sergilediğinizi düşünürsek, Türk seyirciniz hakkında ne söyleyeceğinizi merak ediyorum.

Ne yazık ki hatırlamıyorum! En son Türkiye’de konser verdiğimde 110 gösterilik bir turnenin ortasındaydım ve gösterilerin çok azını hatırlıyorum. Biraz transa giriyorum. Grubumun ve ekibimin mekânlara, şehirlere ve gösterilere dair inanılmaz derecede iyi hafızaya sahip ama benim yok. Şehirde geçirdiğim birkaç saat hakkında çok şey hatırlıyorum (ve tekrar orada olmayı GERÇEKTEN dört gözle bekliyorum.) Ekibim bana geçen sefer İstanbul'da oldukça zor bir gösteri yaptıklarını çünkü konserden hemen önce aşırı yemek yediklerini hatırlatıyorlar. :) Bu sefer Türk dinleyicilerle düzgün bir şekilde tanışmayı ve gerçekten hepsini içine çekmeyi dört gözle bekliyorum.

Son olarak gelecek projelerinizden bahseder misiniz? Gelecekte SOHN'dan neler beklemeliyiz?

Film ve televizyon için bazı soundtrack çalışmaları yapıyorum ve gerçekten heyecanlandığım bir sonraki kaydımı neredeyse bitirdim! Birkaç yan proje de denemek istiyorum, bakalım.

0
3051
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage