14 OCAK, PERŞEMBE, 2021

“Müzik Yapmak Benim İçin Özgür Olmak, Nefes Almak Demek”

Alternatif Türkçe müziğin genç yeteneklerinden Melisa Karakurt ile müzikal yolculuğundan başlayıp gelecek planlarına uzanarak sohbet ettik.

“Müzik Yapmak Benim İçin Özgür Olmak, Nefes Almak Demek”

2020’nin son aylarında son iki teklisi “Saçlarımı mı Kessem?” ve “Nefes” ile dinleyicilerle buluşan Melisa Karakurt güçlü kadın karakterler yaratıyor. "Saçlarımı mı Kessem?", bir kadının yaşadığı kararsızlıkların sebep olduğu dönemsel bunalım üzerinden özgürleşme sürecini yansıtırken bu şarkının devam niteliğinde olan "Nefes" ise artık kafesini kırmış, ne istediğinin farkında, güçlü bir karakterin şarkısı olarak dinleyicilerle buluşuyor. BBI Music Co. etiketiyle çıkan teklilerinden “Nefes”e Berkay Öktem’in çektiği kliple karantina döneminde dinleyicilerini etkilemeyi başaran Melisa Karakurt, 2018 yılı sonunda yeniden yorumladığı anonim eser “Bir Fırtına Tuttu Bizi” ile sesini geniş kitlelere duyurmuştu. Ardından söz ve müziği yine kendisine ait olan “Bi’ Cesaretle Gel” parçası ve son olarak Temmuz 2020’de şarkının akustik versiyonunu müzikseverlerle buluşturmuştu.

Seni tanıyanları es geçerek tanımayanlar için Melisa Karakurt kimdir diyerek sorularıma başlamak istiyorum. Melisa kimdir, hayatı müzikle nasıl kesişti, nasıl ilerliyor?

Melisa, hayallerinin peşinden giden (koşmamaya çalışıyorum :) ) ve yolculuğun tadını çıkarmaya çalışan bir şarkıcı – söz yazarı. Müziğimi olabildiğince geniş kitlelere duyurmak istiyorum, çünkü şarkılarımla insanların kendini yalnız sandığı ve sıkışmış hissettiği zamanlarda aslında aynı duyguyu yaşamış başka birilerinin de var olduğunu fark ettirmek müthiş!

Hayatım müzikle ilkokulda gittiğim bir gitar kursuyla kesişse de bu alana profesyonel anlamdaki ilk adımlarımı 2015’te İstanbul’a gelmemle beraber attım. Nasıl ilerliyor sorusuna gelecek olursam... Bu hem bir yandan acımasız hem de bir yandan büyülü olan şehirde 5. senemi tamamlarken bakıyorum da birçok şey yapmışım. Kimisi bir gençlik ateşiyle, aceleyle, kimisi daha sindirilerek sunulmuş şarkılar, projeler. Ben büyüyorum, öğreniyorum ve benimle beraber müziğimde evriliyor; mutluyum.

Son iki teklin “Saçlarımı mı Kessem” ve “Nefes”i çok kısa aralıklarla yayımladın. Pandemi sürecini de düşünerek bu sene senin için nasıl geçti? Oldukça verimli bir yıl geçirdiğini söyleyebilir miyiz?

Açık konuşmak gerekirse evlere kapandığımız dönemde neredeyse hiç yeni bir şarkı tamamlamadım. Hatta müzik dışında birçok şeyle ilgilendim; seramik, resim, spor... Ama öncesinden kumbarama attığım çok parça vardı ve onları düzenlemeye karar verdim. Totale baktığımda kesinlikle verimli bir yıl geçirdiğimi söyleyebilirim; kendimi tanıma yolunda doğru sorular sormanın peşinden gittim. Prodüksiyon kısmında da doğru kişilerle bir araya gelince içime oldukça sinen çalışmalar oldu.

Dört yıl önce ilk videonu yüklediğin YouTube kanalında iki hafta önce ilk klibini yayımladın. Kliple ilgili deneyimlerini aktabilir misin? Neler yaşandı, çekim aşaması nasıl geçti? Diğer teklilerine değil de “Nefes”e klip çekmenin sebebi neydi?

Öncelikle tüm teklilerimin klibi YouTube’da mevcut :).Ama “Bi’ Cesaretle Gel Akustik” klibinden sonra kendi YouTube kanalıma yüklediğim ikinci beste klibim diyebiliriz. “Nefes”in klibini yalnızca iki günde organize ettim (gülüyor). Şans benden yanaydı ve bunu hissettim; çok sevdiğim ve birbirinden yetenekli arkadaşlarım beni yalnız bırakmadı. Melis Çalargün imzası taşıyan tasarımlar klibin hayal ettiğim görsel dünyası ile çok bağdaştı. Makyaj artistimiz Doğukan Tuncer sihirli elleri ile Aylin Huntelmann’ın gözü & final dokunuşları birleşince tam istediğimiz görünüme ulaştık. Özellikle balıklı sahnelerdeki imaj şarkının ruhuna tam oturdu Yeldeğirmeni Hoş Atölye de bize kapılarını açınca bize sadece gidip çekmek kaldı. Klibin yönetmenliğini yapan sevgili Berkay Öktem doğru kadrajlar yakalamak için merdiven tepelerine bile çıktı. :) Sonuç olarak kendini işine vermiş enerji saçan bir kadro ile bir gönül yolculuğuydu. Buradan hepsine kocaman sarılıyorum! 

Spotify’da 3 milyon dinlenmeye ulaşan, 10 Kasım’da Ulu Önderimiz Atatürk’ü anmak üzere en sevdiği türkü olan “Bir Fırtına Tuttu Bizi” cover’ının hikâyesini bizlerle paylaşabilir misin? Senin açından bu cover’ın bu kadar çok sayıda insana ulaşmış olması ne hissettiriyor?

Açık konuşmak gerekirse bu kadar sevileceğini tahmin etmemiştim. :) Hayat bana yine beklentisiz olmayı mı öğretti ne? (Gülüyor) Bu türkü ortaokul, lise zamanlarımdan hatırımda kalmış sevdiğim bir türküydü. Atatürk ile büyümüş bir çocuk olarak 10 Kasım’da özel bir anma yapmak istemiştim. Hem düzenlemesini üstlenen hem de perdesiz gitarlarını çalan Bahadır Kartal’a elektrik gitarda Erkan Zeki Ar eşlik etmişti. Mahallede bir kafede çekmiştik. Basit ama duygu dolu bir çalışmaydı, sanırım insanları etkileyen şey bu oldu. Benim için yeri ayrı. 

Müzik yapmak senin için ne ifade ediyor? Yaptığın müziği nasıl tanımlarsın?

​Müzik yapmak benim için özgür olmak, nefes almak demek. Ama kendimizi hiç kasmadığımız, doğalında, sabote edilmemiş nefeslerden bahsediyorum ki günümüzde bunları çok kısıtlı anlarda alıyoruz, inanın. Önceki soruların cevaplarında da dediğim gibi başka insanların sıkışmışlıklarına alan açmak, nefes olmak istiyorum; oluyorum ve olacağım da. Müziğin birleştirici bir gücü var ve bunun farkında olarak ilerlemek bana çok iyi geliyor. Yaptığım müziği belli janrlara hapsetmek istemem ama en çok esinlendiklerimi paylaşabilirim. Özellikle son iki şarkımdan da görebileceğimiz üzere neo-soul & RnB sound’larına yaklaşmak niyetindeyim. Ama arada yalnızca gitarımı alıp şarkımı söylemek isteyeceğim şarkılarımın olacağına da eminim. Ya da başka türküler...

Hislerinle hareket eden biri misin? Müziğinle dinleyicilerine hissettirmek istediğin şey ne?

​Öyleyim. Fakat zaman zaman mantığım ve kalbim arasında sıkışabiliyorum. En nihayetinde hissiyatımın peşinden gidiyor oluyorum. Müziğimle dinleyenlerime hissettirmek istediğim şeyi yukarıda açıkladım aslında. Tekrar söyleyeyim; insanların sıkışıklıklarına alan açmak, nefes olmak istiyorum. Müziğimi dinlerken ne hissedecekleri tamamen onların içinde bulunduğu duygu durumuna bağlı. Önemli olan ‘hissetmeleri’.  

Kadın müzisyen olarak sektöre dair söylemek istediğin bir şeyler var mı? Genç kadın müzisyen olarak yaşadığın herhangi bir zorluk oldu mu?

​İzninizle sektörü şimdilik es geçip bu ülkede kadın olmanın birçok zorluğu olduğunu söylemek istiyorum. Her gün başka bir kadın cinayeti haberiyle başlıyoruz güne. Yolda yürürken bile kendini güvende hissetmeyen genç kızlar ve kadınlarla dolu her yer, çok üzücü. Tüm fikir ayrılıklarından sıyrılıp kadınlara olan bakış açımızı tekrar gözden geçirmeliyiz. Umarım bu sorunun sorulmaya dahi gerek görülmediği, akıllara bile gelmediği rahat günlere erişiriz.

https://www.youtube.com/watch?v=JBVqIGgsMGo

Son olarak planlarından bahsedelim mi? Gelecek planların neler, ileride bizi neler bekliyor?

​Elbette. 2021’de de şu an yakaladığım ivmeyi arttırarak sürdürmek niyetindeyim. Yeni besteler gelmeye devam edecek. Ama onun dışında özellikle “Nefes” ve “Saçlarımı mı Kessem” için bir “live session” çekmek istiyorum. Yılın ilk aylarında öyle bir projeyle karşınıza çıkmakla beraber “Bir Fırtına Tuttu Bizi”nin rüzgarını estirecek şarkılar da planlarım arasında. 

0
7554
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage