30 MART, PERŞEMBE, 2023

“Şarkılar Sayesinde Bir Amacımız Oldu, Bize İlaç Gibi Geldi”

Vokalde Yael Shoshana Cohen ve multi-enstrümantalist Gil Landau ikilisinden oluşan Lola Marsh, üçüncü stüdyo albümleri “Shot Shot Cherry”i geçtiğimiz sonbaharda yayımladı. PSM Loves2Gather ile Zorlu PSM %100 Studio’da konser verecek Lola Marsh ile söyleştik.

“Şarkılar Sayesinde Bir Amacımız Oldu, Bize İlaç Gibi Geldi”

Öncelikle grup olarak nasıl bir araya geldiğinizden bahsedebilir misiniz? Lola Marsh nasıl ortaya çıktı?

İkimiz de müzik yapabileceğimiz birilerini arıyorduk ve 2011 yılında Lola Marsh’ı kurduk. Gil’in doğum günü partisindeydik ve ilk kez birlikte çaldık. Orada gerçekten güçlü bir bağ oluştuğunu hissettik. Bunun ardından birkaç kez daha bir araya geldik ve işe yarar bir şeyler ortaya çıkarabildiğimizi gördük. İkili olarak çok fazla demo yazıp kaydettik, Tel Aviv’in her yerinde birçok performans gerçekleşirdik. Yaklaşık bir yıl kadar sonra ise müziğimizi geliştirebilmek için başka müzisyenler aramaya başladık.

Şarkı yazma sürecinizi anlatır mısınız? Yeni fikirler ve şarkılar için nasıl bir araya geliyorsunuz?

Bir şarkı yazma sürecinde bazen Gil’in bir melodisi oluyor, bazense benim bir mısram oluyor veya tam tersi. Genellikle elimizdeki her şeyi masaya döktüğümüz bir süreç yaşıyoruz.

Folk, indie ve elektronik müzik öğelerini birleştiren benzersiz bir sesiniz var. Tarzınızı nasıl geliştirdiniz ve bu tarzınızın gelişme sürecinde kimlerden etkilendiniz?

Teşekkür ederiz. İkimiz de farklı dünyalardan geliyoruz, bu yüzden bunun her zaman havalı bir birleşme olduğunu düşünüyoruz. En başta ne istediğimizi bilmemiz çok zordu ama daha sonra birlikte nelerden hoşlandığımızı keşfederek tarzımızı ortaya çıkardık.

​Çok fazla şeyden etkileniyoruz. Film müzikleri, filmler, kitaplar ve tabii ki inanılmaz sanatçılardan; Tame Impala, Kate Bush, Sufjan Stevens, MGMT, Mazzy Star, Fiona Apple, Phoebe Bridgers, Elvis ve çok daha fazlasından.

Shot Shot Cherry albümünüzü çok yakın bir zamanda piyasaya sürdünüz. Bu albümünüzün diğer albümlerinizden farkı ne sizce? Albümün ortaya çıkış sürecinde ne gibi farklılıklar oldu?

Yeni albümümüz Shot Shot Cherry pandemi zamanı tüm dünyayla aynı zamanla evimizde otururken yazıldı. Stüdyoda buluşup albümü kaydettik ama canlı olarak söyleyemedik. Bu albümdeki şarkılar bize o günlerde yardım etti, şarkılar sayesinde bir amacımız oldu ve bize ilaç gibi geldi diyebiliriz.

İsrail’in ardından uluslararası bir üne kavuştunuz. İsrail'deki müzik sahnesinin çaldığınız diğer yerlerden farkı nedir? Daha geniş bir dinleyici kitlesine ulaşma konusunda herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı?

İsrail’deki müzik sahnesinde hip hop'tan indie'ye, pop'tan Orta Doğu müziklerine kadar pek çok türe yer var. Kariyerimizde bu aşamaya gelmemiz zaman aldı, albüm çıkarmadan önce birçok yerde çaldık. Hatta başlangıçta bir süre sokaklarda çaldık ve birbirimizden tamamen bağımsızdık. Yol boyunca pek çok zorluk yaşadık, sanırım en büyüğü birlikte çalışmak ve anlaşmaktı.

Fotoğraf: Samantha Annis

Pandemi sonrası yoğun bir turneye çıktınız. Yolda en sevdiğiniz anılardan bazıları nelerdir? Turneler müziğinizi ve kişisel yaşamlarınızı nasıl etkiledi?

Turnede olmak gerçekten muhteşem. Bu dönemler biraz bugünün hangi gün olduğunu bilemediğiniz, sabah kalktığınızda nerede olduğunuzu hatırlamanızın birkaç saniyenizi aldığı zaman dilimleri. Çok yoğun zamanlarda oteli, yolları, konser mekânını ve havaalanını görüyoruz. Ne yazık ki genellikle şehirleri keşfetmek için gerçekten zamanımız olmuyor. Turneler sayesinde çok güzel ve unutulmaz anılar, grupla pek çok saçmalık, harika festivaller ve yolda tanıştığımız güzel insanlar var!

Müzik videolarınız genellikle görsel olarak ilgi çekici oluyor ve ilginç hikâyeler anlatıyor. Bu klipler için konseptleri nasıl buluyorsunuz ve yapım sürecine ne kadar dahil oluyorsunuz?

Teşekkürler! Kliplere çok ilgili yaklaşıyoruz. Kendimizi rahat hissetmek, renkler, referanslar ve ortam bizim için önemli. Müzik videolarımızı her zaman birlikte çalıştığımız yönetmenle birlikte konuşarak planlıyoruz.

Daha önceden de Türkiye’de konser verdiniz? Dünyanın farklı yerlerinde performans sergilediğinizi düşünerek buradaki dinleyici kitleniz hakkında neler söylemek istersiniz?  

Türkiye’deki kitlemiz gerçekten çoooook mükemmel ve samimi. Türkiye’deki konserlerimizde çalarken her zaman çok iyi hissediyoruz. Burada çok fazla sevildiğimizi hissediyoruz, bu yüzden gelecek konser için çok heyecanlanıyoruz. 

Fotoğraf: Dor Sharon

Son olarak Lola Marsh’ta sırada neler var? Gelecek için heyecanlandığınız yeni projeleriniz veya planlarınız var mı?

Eveet kesinlikle çok fazla planımız var. Turnede olmaya, yeni albümler çıkarmaya ve bunun her anı için şükretmeye devam edeceğiz.

30 Mart’ta PSM Loves2Gather kapsamında Zorlu PSM %100 Studio’da sahne alacak Lola Marsh’ın biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

0
2702
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage