Türler Arası En Güzel Yolculuklar’da ele aldığı farklı türdeki eserlere farklı pencerelerden yaklaşma imkânı sunan Neşe Aksakal, yeni inceleme kitabıTutunamayanlar Üzerine Yedi Ders’te ibreyi bu kez Türk edebiyatının üzerine en çok düşünülen yazarlarından birisine, Oğuz Atay’a çeviriyor. Neşe Aksakal ile yeni kitabı Tutunamayanlar Üzerine Yedi Ders, Oğuz Atay ve edebiyatı üzerine konuştuk.
Çoğunluk, Rüzgârda Salınan Nilüfer ve Masum gibi başarılı projelerin ardından ilk podcast dizisi Denge’m ile dinleyicilerle buluşan Seren Yüce ile yeni projesi, projenin hazırlık süreci ve dizideki temel meseleler üzerine konuştuk.
Hüseyin Arıcı, yeni kişisel sergisi “Merhamet” ile x-ist’te sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçı ile yeni sergisi kapsamındaki düşünceleri, sanatındaki dönüşümleri ve “merhamet” düşüncesi etrafında biçimlendirdiği son dönem çalışmaları üzerine konuştuk.
Evgenia Sarkissian (Saré), gerçekleştirdiği sıra dışı işlerinde kullandığı renk, motif ve kendine özgü tarzla dikkat çekiyor. Sanatçı ile Galeri 77'nin Karaköy'deki mekânında 10 Eylül - 10 Ekim tarihleri arasında Türkiye’de ilk kez izleyicilerle buluşan işlerinin yer aldığı “İnsanlık Komedyası” isimli sergisi ve yakın dönem çalışmaları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
19. yüzyıl metinleri bugün dahi bizi etkilemeye, bize yeni şeyler söylemeye devam ediyor. Yapılan yeni çalışmalar, bize bu konuda yeni veriler sağlarken metinlere bakış açımızı da değiştiriyor. Biz de bu konuda yapılan son çalışmalardan biri olan Yeni/den Yeni: 19. Yüzyılı Yeniden Yazmak üzerine Seval Şahin ve Tevfika İkiz ile konuştuk.
Her film kendi içerisinde yeni sorular, yeni sorunlar getirir gündeme ve izleyiciyi de tüm bunlarla yüzleşmeye davet eder. Bu sorunlar kimi zaman hayata dair küçük bir anekdot, kimi zamansa içinden çıkılmaz varoluşsal sorunlardır. Faysal Soysal’ın Ceviz Ağacı da beraberinde büyük sorulara kapı aralayan ilginç bir film olarak karşımıza çıkıyor.
Çek romancı, yazar ve düşünür Michal Ajvaz’ın modern bir Avrupalı gezginin isimsiz bir adada başından geçenleri anlatan romanı Altın Çağ, okura içerisinde bulunduğumuz dünyada sıra dışı başka evrenlerin de olabileceğini hatırlatıyor.
Yeni kişisel sergisi “Sanrı” ile Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda sanatseverlerle buluşan Utku Varlık, bu yeni çalışmalarında kendi sanrılarının peşinden gidiyor ve tıpkı Baudelaire’in ifade ettiği gibi “düşlerin tek gerçeklik olduğuna inananlara” bir pencere açıyor. “Sanrı”yı yıllardır kendisini etkileyen yazar ve şairlere dair bir saygı duruşu olarak tanımlayan Utku Varlık ile sergi kapsamında gösterilen işleri, son dönem çalışmaları ve kariyeri üzerine konuştuk.
Yönetmenliğini Tansu Biçer, kurgusunu Tülin Özen ve senaryosunu Özge Satman B.’nin üstlendiği Karanlık Bölge, podcast dizi olarak dinleyicilerle buluşuyor. Podbee Media tarafından gerçekleştirilen dizi, dinleyicilere ütopik bir dünyada geçen sıra dışı bir hikâye sunuyor.
İstanbul, yakın zamanda yeni bir festivale kavuşuyor. Sanat ile teknolojiyi bir araya getirecek İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin 29 ile 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşması planlanıyor.
Yönetmen koltuğunda Cenk Ertürk’ün oturduğu, oyuncu kadrosunda Haluk Bilginer, Ali Atay ve Hande Doğandemir gibi birçok önemli ismin yer aldığı Nuh Tepesi, izleyiciyi baba-oğul mücadelesinden kutsal değerlere kadar birçok çatışma etrafında yeniden düşünmeye davet eden bir film. Filmin oluşum süreci, gelişimi ve kariyeri hakkında Cenk Ertürk ile söyleştik.
Aşkın, son yıllarda hızla tüketilen bir kullanım nesnesi olarak sömürülmesiyle birlikte bu algıya karşı da birçok düşünce ve etkinlik geliştiriliyor. Bu yıl 42 Maslak bünyesinde gerçekleştirilen 360 Dereceden Aşk Festivali de bunlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Bu vesileyle gerek festival gerekse aşkın algılanması üzerine Işık Gençoğlu ile söyleştik.
Geçtiğimiz aylarda yayımlanan son şiir kitabı Bile İsteye ile uzun bir sessizliğin ardından yeniden okurlarının karşısına çıkan Gonca Özmen ile şiiri, son kitabı Bile İsteye ve Türk şiiri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Şair Erkut Tokman ile son şiir kitabı Lupoc, Türk şiiri, çeviri meseleleri ve edebiyat üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
İklim krizi giderek derinleşirken bunun sancıları dünyanın farklı birçok ülkesinde de görülmeye devam ediyor. Bir yandan Avustralya, Amazonlar ve Afrika’daki yangınlar, öte taraftan giderek artan petrol ve gaz üretimi dünyayı dönüşü olmayan bir felakete sürüklüyor. Tüm bu krizler, ne yapılabileceği ve aslında ne yapılmak zorunda olduğu hakkında iklim değişikliği çalışmalarıyla da bilinen Ömer Madra ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Geçmişten günümüze birçok önemli ismin biyografisini yayımlamak için yola çıkan Gerekli Kitaplar, geçtiğimiz günlerde Onur Akyıl’ın kaleme aldığı modern Türk şiirinin kurucuları arasında yer alan Nâzım Hikmet’in hayatını anlatan Nâzım Hikmet: Anlamı Örgütleyen Ozan’ı yayımladı.
Amerikalı film müziği bestecisi Donald Sosin bir dizi etkinlik için geçtiğimiz günlerde Türkiye’deydi. Beykoz Kundura'da yer alan Kundura Sinema’daki “Sessiz Filme Canlı Müzik” etkinlikleri kapsamında Woman in the Moon filmi için canlı müzik yapan Sosin ile bir araya geldik ve kariyeri, sessiz film endüstrisi ile Türkiye üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Behçet Çelik ile günlük hayatın getirdiklerinden ve kendinden kaçmak isteyen bir adamın belleğinde katman katman derinlere inen romanı Belleğin Girdapları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Henüz 12 yaşında başladığı kariyerinde şimdiden iki albüm ve birçok single çıkaran İngiliz şarkıcı Billie Marten, “Güneşin Kadınları” serisi kapsamında 31 Ekim’de Babylon’da hayranlarıyla buluşacak. Türkiye’de ilk kez konser verecek olan Marten özgürlüğe, yaşama ve başkaldırıya dair şarkılarıyla müzikseverleri karşılayacak.
Pedro Almodóvar, kendi yaşam öyküsünden yola çıkarak yazdığı ve yönettiği filmi Acı ve Zafer (Pain and Glory)’de Madridli bir yönetmen olan Salvador Mallo’nun hikâyesini izleyicilerle buluşturuyor. Filmde Mallo karakterine Antonio Banderas hayat verirken oyuncu kadrosunda Penélope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas ve Julieta Serrano gibi isimler yer alıyor.
Istanbul Fringe Festival, Belçikalı ekip Insiemi Irreali’nin Wreck – Soyu Tükenmişler Listesi performansının da sergilendiği, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki açılış etkinliği ile başladı. Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek festivalden dikkatimizi çeken oyun ve atölyelerin yer aldığı bir seçki hazırladık.
Perg Efsaneleri isimli roman serisiyle adından sıkça söz ettiren, Türk bilimkurgu ve fantazya edebiyatının başlıca isimlerinden olan Barış Müstecaplıoğlu ile son kitabı Gerçekler Kırıldı, Türkçe bilimkurgu, FABİSAD, eserleri ve son öyküleri üzerine konuştuk.
Ayhan Geçgin’in yakın tarihimizin en önemli davalarından birini zeminine alarak okurunu mevcut sistem ve dönüşüm üzerine düşündüren son romanı Bir Dava hakkında bir yazı.
Ercan Kesal, yaşadığı hayatın hakkını vermeye niyetli, bulunduğu her alanda başarılarıyla anılan bir isim. Hekim, yazar ve oyuncu Kesal ile çok yönlü kariyerinin yolculuğunu ve Metin Erksan’ı konuştuk.
José Saramago’nun geçen aylarda çıkan toplu şiirleri Belki de Neşe, çoğunlukla öykücü ve romancı olarak bildiğimiz Saramago’nun başka kulvarlarda da ne kadar başarılı olduğunu gösteren özel bir eser. 1966’da Belki Şiirdirler isimli ilk şiir kitabını yayımlayan Saramago, sessiz sedasız bir şekilde hayatı boyunca şiir yazıp bunları yayımlamaya devam etmiştir.
Büyük Buhran zamanında kendi ayakları üstünde durmak zorunda kalan Mildred Pierce’ın hayatına odaklanan, James M. Cain’in 1941’de yayımladığı romanı Mildred Pierce üzerine bir inceleme.
Neden Tarkovski Olamıyorum? filmiyle adından çokça söz ettiren yönetmen Murat Düzgünoğlu ile birçok önemli festivalde yarışan ve en son 8. Malatya Uluslararası Film Festivali’nden ödüllerle ayrılan Halef filmi üzerine konuştuk.
Semir Aslanyürek’in prömiyerini Montreal Film Festivali’nde yapan son filmi Kaos (2018), bir mağarada mahsur kalan üç kişinin hikâyesine odaklanıyor. Çeşitli nedenlerle “büyük” günahlar işleyen bu üç kişi, sığındıkları mağarada kendi geçmişleri ve yansımalarıyla baş başa kalıyor.
Georges Bataille’ın 1928’de Lord Auch müstear adıyla yayımladığı romanı Gözün Öyküsü, cinsellikle ölüm arasında sıkı bağlar kuran, erotizmin pornografiye doğru değil, ölüme doğru evrildiği bir eser.
Andy Weir’in geçen yıl yayımlanan ve üzerine hâlâ konuşulan romanı Artemis son yıllarda bilimkurgu dalında yayımlanan değerli eserlerden biri oldu. Birçok eleştirmen tarafından Marslı’nın gölgesinde kaldığı söylenen roman yine de ilgi duyulabilecek kurgusu ve (muhtemel bir) geleceğe dâir yazarın öngörüleriyle öne çıkıyor.
Kurduğu şiir evreniyle coğrafyasını aşan çağdaş Arap edebiyatının dünyaca en büyük şairi kabul edilen Adonis’in şiiri üzerine bir inceleme yazısı.
Nikolay Leskov’un Shakespeare'in muhteris karakteri Lady Macbeth'ini, Rusya'da 360 sene sonra yeniden işlediği Katerina Lvovna’nın hikâyesi Mtsenskli Lady Macbeth'i üzerine bir inceleme.