23 MART, CUMARTESİ, 2024

Audrey Magee'den Savaşa ve Hayata Dair Bir Roman: “Yüzleşme”

Audrey Magee’nin II. Dünya Savaşı’nın ortasında aşka ve aile olma olasılığına tutunan iki yalnız kalbi mektuplarla birbirine bağladığı, savaş ve hayat arasında dürüst bir hesaplaşmaya davet ettiği romanı Yüzleşme, Niran Elçi’nin çevirisiyle Delidolu’dan çıktı.

2022 Booker Ödülü adayı Koloni’nin yazarı Magee’nin bu romanı on dilde yayımlandı, ayrıca beyazperdeye de uyarlanıyor. Okuru iktidar-halk kesişiminde ve ilişkisinde süregelen ikiyüzlülüğün altını eşelemeye ve “Sen olsan ne yapardın?” sorusunun peşinden götürüyor. İnsan eliyle yaşanan kıyımlara karşı topyekûn sergilenen hissizleşmenin köklerine inmemizi sağlayan kitap, başkasının felaketine susmanın ya da ondan yararlanmanın açtığı onulmaz yaraları deşiyor.

İnsanlık tarihinde yıkıcı bir dönüm noktası: II. Dünya Savaşı. Bir yanda Almanya'nın Rusya cephesinde görevli Alman askeri Peter, öteki yanda ailesiyle birlikte Berlin'de yaşayan Katharina. Birbirlerini daha önce hiç görmeyen bu iki insanın kaderi, gıyaben kıyılan bir nikâhla birleşir. Apayrı çıkarlar gözeterek imzaladıkları akit, tanışmalarından sonra verdikleri bağlılık sözüyle bambaşka bir dönemece evrilir. Savaşın zorlu koşulları altında günden güne ezilen Katharina ağır bedeller öderken cephedeki Peter'ı hayata bağlayan yegâne şey bir an önce yeni eşine geri dönmek olur. Mektup satırlarında akıp giden ilişkileri zamanla kök salmaya başladıkça değişimin ve dönüşümün ayak sesleri şiddetlenir. İkili önce adım adım kendi içlerinde, sonra ise birbirleriyle bir yüzleşme yaşayacaktır.

“Her şeye tahammül edilmesi gerekiyordu. Ama her şeye tahammül edilemezdi.”

0
590
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage