21 MART, PERŞEMBE, 2024

Decollage Art Space’de Yeni Sergi “1.5 Derece”

Ayşenur Köksal, Işıl Güleçyüz ve Joel Menemşe’nin çalışmalarından oluşan “1.5 Derece” başlıklı sergi, 14 Nisan tarihine kadar Decollage Art Space’de sanatseverlerle buluşacak.

İklim krizine kolektif bir bakış niteliği taşıyan “1.5 Derece” sergisinin küratörlüğünü Serap Atala üstleniyor. Ayşenur Köksal, Işıl Güleçyüz ve Joel Menemşe, yapıtları ile günümüzün başat sorunlarına karşı ortak bir iddiada bulunuyor. Sanatçılar, ismini yaşamın sürdürülebilirliği için konan küresel ısınma hedefi 1,5℃’den alan ortaklaşa ürettikleri çalışmalarında, bu hedefe ancak kolektif bir düşünce yapısını benimseyerek ulaşılabileceğini vurguluyor. Onları sanatın görünenin ardında yatan farklı an ve durumları yakalama gücü ve sanatçının kolektif olana duyduğu sorumluluk duygusu bir araya getiriyor.

Ayşenur Köksal, Işıl Güleçyüz ve Joel Menemşe, beraber ürettikleri çalışmalarda “bağımsız” olmaya özen gösterirken, yoğun bir etkileşime de olanak tanıyan bir yaklaşımı benimsiyor. Sanatçıların kendi dil ve pratiklerini korumalarıyla ortaya çıkan eserler, genellikle salt bireysel bir çabaya indirgenen sanat üretiminde kolektif bir pratiğin olanaklarını arıyor. “1.5 Derece” eleştirel düşünce ve düşüncelerin kolektif olarak hayata geçirilmesi için bir çağrı niteliği taşıyor.

Serap Atala sergi ile ilgili şunları söyledi: “Dünyamızda yaşam tüm canlılar için her geçen gün daha da zorlaşıyor. Doğanın yıkımı insanın yıkımını da beraberinde getiriyor. Yeşil gri tarafından bu kadar boğulmamıştı. Kaynaklar bu kadar hızlı tüketilmemişti. Üstelik artık sınırlar yok. Hiç görmediğimiz yerlere, hiç tanımadığımız insanlara hiç bu kadar yakın olmamıştık. Tüm gezegenimizden sorumlu olduğumuzu bu kadar yakın hiç hissetmemiştik.”

Künye:
1. Ayşenur Köksal, “Kentte Kaos 1”, 110x140 cm, Tuval Üzerine Yağlı Boya, Ayşenur Köksal, 2021
​2. Işıl Güleçyüz, “All Life is Interrelated”, 80x70 cm, Tuval Üzerine Yağlı Boya, Işıl Güleçyüz, 2022

0
597
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage