27 ARALIK, CUMA, 2019

Yayıncılık Dünyasında 2019 Mercek Altında -II-

Yayıncılık soruşturmamızın ikinci bölümünde de yayıncıların bu yılı nasıl geçirdiğine dair farklı görüşler edindik. Yayıncılar her geçen gün zorlaşan ekonomik koşullara rağmen nitelikli yayınlar üretme gayretlerini kaybetmediklerinden, okurların fuarlara olan ilgisinin azalmasından, Olga Tokarczuk ile Peter Handke ve Margaret Atwood ile Bernardine Evaristo’nun ödüllerinin tartışmalı durumundan söz etti sıkça. Soruşturmamızın ikinci bölümünde Epsilon Yayınevi, Günışığı Kitaplığı, hep kitap, İthaki Yayınları, Kafka Kitap, Kırmızı Kedi Yayınevi, Metis Yayınları, Monokl Yayınları, Paraşüt Kitap, Siren Yayınları, Timaş Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları yer alıyor.

Yayıncılık Dünyasında 2019 Mercek Altında -II-

1) 2019 yılı yayıncılık dünyası için nasıl geçti?
2) Bu yıl okur en çok hangi kitaplarınızı tercih etti?
​​​3) 2020'de okurlarınızla hangi kitapları ve yazarları tanıştıracaksınız?

Epsilon Yayınevi Yayın Yönetmeni Aslı Tunç

1) 2019 yayıncılık dünyası için oldukça zorlu bir yıl oldu. Ülke genelinde tüm sektörleri etkileyen ekonomik belirsizliklerin ve nakit akışındaki aksamaların üzerine kağıt krizi ve dövizdeki dalgalanmaları da ekleyince yayıncılar için çetin bir yıl olduğu aşikar. Bu yıl kurgudışı kitaplar okurlar tarafından ilgi görürken çocuk kitaplarında beklenmedik bir düşüş yaşandı.

2) Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad’ın Son Kız, Selim İleri’nin önsözü ile Anne Frank’ın 90. doğum gününe özel hazırlanan Anne Frank’ın Hatıra DefteriStranger Things Şüpheci ZihinlerKalite Ülkesi ve George Martin’in Ateş ve Kan özel edisyonu en beğenilen kitaplarımız oldu. Kurgudışı kitaplarımızda da Kızımla Ekonomi SohbetleriUygarlığın Ayak İzleriFark Et Düşün Hisset Yaşa ve Meleklerin Payı ilgi gören kitaplarımızdı.

3) 2020 yılında tüm kategorilerde sevilen yazarlarımızın kitaplarını yayımlamaya devam ederken okurlarımıza yeni yazalar ve yeni seriler de sunacağız. İlk müjdemiz çocuklara; “Saftirik” serisinin sevilen yazarı Jeff Kinney’in 2019 yılında ilk kitabını yayımladığı “Müthiş Arkadaş Rowley” serisinin ikinci kitabı nisan ayında raflarda olacak. Bu yıl çok önemsediğimiz ve kitaplarını yayımlamaktan mutluluk duyacağımız isimlerden biri David Nicholls. Yazar son kitabı Tatlı Hüzün ile şubat ayında okurlarla buluşacak. Her ay alanlarında uzman yazarların kurgudışı kitaplarını yayımlamaya devam edeceğiz. Yılın ilk kurgudışı kitabı, Edward Snowden’in tüm dünyada büyük yankı uyandıran Sistem Hatası kitabı olacak. Çeviri kitapların yanı sıra yeni yılın Türk yazarların sürpriz kitapları ile renkleneceği bir yıl olacağını söyleyebilirim.

Günışığı Yayın Yönetmeni ve Editörü Müren Beykan

1) Türkiye yayıncılık tarihinin sıkıntılı yıllarından birini daha geride bıraktık. Kuşkusuz en büyük derdimiz ifade özgürlüğüydü ve öyle olmaya da ne yazık ki devam edeceğe benziyor. 2018’deki olumsuz tablo hafiflemedi, tersine ağırlaştı: Sansür şekilden şekile girdi, hatta çokça aleni hâle geldi, ayrımcı, kutuplaştırıcı yaklaşımlar, talepler arttı, edebiyat ustalarının kitapları daha az yayımlanmaya, kolay okunan yalın kat metinler daha çok kitaplaşmaya başladı. Gerek bu, gerekse özensiz yayıncılık yüzünden has edebiyatımızın okuma kültürümüzdeki büyüsü adeta zayıfladı, popülerliğin peşine takılmak yaygınlaştı.

Piyasalardaki dengeler bu yıl da yayıncılık aleyhine altüst oldu, hukukun gerçekte işlemediği adaletsiz bir ticari ortamda konkordato ilanları, karşılıksız çekler, adeta sonsuza uzayan vadeler normalleşti. Yayınevleri maliyetlerin çok altında kalan cirolarla kitap yayımlamaya çalıştı, kitapçılar ayakta kalma mücadelesi verdi. E-ticaretteki yıkıcı indirimler, sektörü ciddi anlamda dara soktu ve “sabit fiyat yasası”nın ivedilikle çıkarılmasının gereğini hepimize kanıtlamış oldu. 2020’de bu yasanın piyasaya çekidüzen vermesini dileyelim. Böylece “bağımsız” kitabevleri Anadolu köşelerindeki mücadelelerinde bir nebze olsun korunabilecek ve farklı koleksiyonlarıyla kültürümüzün vazgeçilmezi küçük yayıncılar ayakta kalabilecek.

Yayınevlerinin çoğu, okuru az diye raflarda yer bulamayan edebiyat türlerine bu yıl da kucak açmakta çekimserdi, temkinli adımlar atıldı. Çocuk edebiyatı alanında, illüstrasyonlarla ağırlaşan maliyetler bir yandan etiket fiyatlarının fırlamasına, bir yandan da kuşe kâğıt kullanmak gibi maliyete yük bindiren alışkanlıklardan kısmen uzaklaşılmasını getirdi. Her şeye rağmen sektöre yeni yayınevleri katıldı, çocuk kitabı yayıncılığına niyetlenenler de oldu.

Hep paylaştığımız gibi, yurda yayılan kitap fuarları da, kitap günleri de kültür yaşamımıza ve yayıncılığa yetecek enerjiyi yine sağlayamadı. Fuarların ardından açıklanan ziyaretçi rakamları bu düşüşü gözler önüne serdi. 2018’de başlayan kitap satın almaktan kaçınma, giderek daha fazla geçim derdine düşen geniş kesimlerin refleksi hâline geldi.

2019, edebiyattaki, kültür yaşamımızdaki büyük kayıplarla da üzüntüye neden oldu. Eski pilot, dedektif Remzi Ünal’ı bizlere sevdirmiş, hocamız Celil Oker; Türkiye’nin önemli şairlerinden küçük İskender; çevirileriyle kaç nesile edebiyatı sevdirmiş Kâmuran Şipal veda ettiler.

Umutsuzluk ikliminden etkilenmek diye bir seçeneği kendine asla yakıştırmayan Günışığı Kitaplığı, 25. yılına bir adım daha yaklaştığı bu yeni yılda tüm ekibi, yazarları, çevirmenleri ve çizerleriyle birlikte çocuklar ve gençler için şahane kitaplar üretmeye, yarın dünyaya mutlaka sahip çıkacak, onu Greta’larla yaşanır kılacak yeni nesillere “yaşasın edebiyat” diyerek omuz vermeye devam edecek. Edebiyat da sanat gibi, sınırları yok edebilen en harika icatlardan biri, onunla aydınlığı işaret etmek hep vazgeçilmezimiz olacak.

2) Günışığı Kitaplığı’nın önceliği 2019’da da değişmedi: Her yaştan okurun hayatına anlam katacak, umudu, sevgiyi ve iyiliği besleyen edebiyat kitapları yayımlamaya, insanlığın ortak konularına dikkat çekmeye devam etti.

Ahmet Büke’nin küçükler için yazdığı “Zeyno Kitapları” tekrar baskılar yapan kitaplar oldu. Büke, kızı Zeyno’yu da düşünerek emek verdiği bu koleksiyona, zor zamanları atlatmak için en mükemmel çözümün dayanışma olduğunu hatırlatan yeni bir macera ekledi: Neşeli Günler (res.: Sedat Girgin). Kaan Elbingil’in “Berk” dizisi de yılın ilgi görenlerindendi: Dizinin üçüncü kitabı, köpekle kurulan dostluğu, komik bir dedektiflik merakıyla birleştiren Berk ve Çıp Çıp Dedektif Oldu (res.: Merve Atılgan) önyargılardan sıyrılmanın önemini vurguluyor. Özellikle Öpücük Ne Renktir? ve En Yüksek Kitap Dağı ile ülkemizde de çok sevilen Rocio Bonilla’nın, zıtlık ve farklılıkların bir arada mükemmel uyum sağlayabildiğini anlatan yeni resimli öykü kitabı Kardeşler! sanatçının takipçilerini sevindirdi.

Şair ve yazar Çiğdem Sezer’in sıcacık bir dönem anlatısı sunduğu çocuk romanı Kamyon Kafe hem tekrar baskılarla gündeme geldi, hem de Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu’nun (IBBY) 2020 Onur Listesi’ne seçildi. Kısa öykünün büyük ustası Necati Tosuner’in çocukluk duygularını öyküleştirdiği Yaz Sevenler Kış Sevenler; edebiyat ustalarımızdan Necati Güngör’ün, babayla çocuk iletişimine odaklandığı öykülerinden oluşan Babam Şimdi Çok Uzaklarda raflarda dikkati çekti.

Çocukların sevgilisi, usta sanatçı Behiç Ak, bu sefer de, canlıların yaşam hakkını yok sayan insana unutulmaz bir başkaldırı niteliğindeki romanı Tavşan Dişli Bir Gözlemcinin Notları ile büyük küçük herkesi gülümseterek düşündürmeye devam etti.

Aslı Der’in yapay zekâ alanındaki gelişmelerle boyutlanan romanı Denek E.E.E.; Hacer Kılcıoğlu’nun, ayrılan anne babası arasında bocalayan bir çocuğun yaz tatilini anlattığı romanı Radyo Pencere; Füsun Çetinel’in, her canlının biricikliğini ve özgürlüğe duyulan özlemi küçük Kahramanı Aziz’le aktaran kısa romanı Küçük Pis Yeşil Böcek (res.: Yusuf Tansu Özel); Gülsevin Kıral’ın, halk edebiyatının sevilen tekerlemelerini muzip birer öykü şiire dönüştürdüğü Sarımsaklanır mı Kedi? (res.: Sadi Güran); Sevgi Saygı’nın, bir tiyatro kumpanyasında yaşananları hikâye ederek sanatın birleştirici gücünü, töreye karşı yaşamı, her koşulda arkadaşlığı ve anlayışı savunan romanı Turne Dedektifleri 2019’un dikkati çekenleri oldu.

Ünlü Fransız felsefe yazarı Brigitte Labbé’nin yazdığı “Çıtır Çıtır Felsefe” dizimizin bu yılki kitabı (31. kitap), her geçen gün özgürlüklerin kısıtlandığı bir ülkede şansa duyulan gereksinimi tartışmak için Şans ve Şanssızlık (çev. Azade Aslan) oldu; dizi yine çocukların da, yetişkinlerin de vazgeçilmeziydi. İtalyan yazar Bianca Pitzorno’nun klasik masalları eğlenceli bir üslupla yorumladığı iki kitaplık “İnanılmaz Hikâye” (res.: Quentin Blake, çev. Demet Elkâtip) dizisi küçükleri cezbederken, gençleri okul romanlarının usta yazarı Andrew Clements’in öğrencilik yıllarında kendini ispat çabasında sınanan bir gencin zorlu seçimlerine dayanan Haylazların Kralı (çev. Mine Kazmaoğlu) ve İtalyan Luigi Ballerini’nin pek çok güncel konuyla birlikte bir pastacıyla iki çocuğun kentsel dönüşüme karşı dayanışmasını yansıtan Parlak Fikir Pastası (çev. Nilüfer Uğur Dalay) cezbetti. Gençleri yakalayan kitaplarımız, Neslihan Önderoğlu’nun kısa öykülerinden oluşan Sen Ne İstersen ve Neslihan Acu’nun, zor zamanlarda birbirine tutunan bir aileyi eğlenceli bir üslupla anlatan romanı Neydik N’olduk Ailesi’ydi.

Yılın ses getiren en ilginç kitaplarından biri, Defalarca Kayboldum adıyla yeni baskısını yapan özel seçki oldu. Murathan Mungan’dan Oya Baydar’a, Selim İleri’den Mine Söğüt’e, Karin Karakaşlı’dan Hakan Günday’a, Müge İplikçi’den Semih Gümüş’e, Sema Kaygusuz’dan Turgay Fişekçi’ye, Behçet Çelik’ten Yekta Kopan’a, edebiyatımızın 31 özgün kaleminin gençlik yıllarına ait sesleri ve yüzleşmeleri, editörlüğünü üstlendiğim bu özel kitapta bir arada: Gerçek bir edebiyat hazinesi.

Gençlik edebiyatı markamız ON8’e katılanlardan ikisi öne çıktı: Yazarlık verimiyle de son yılların dikkati çekenlerinden Irmak Zileli’nin, çok farklı hayatlara tanıklık eden bir meydan saatini özneleştirdiği romanı Bozuk Saat, kısa zamanda 2. baskısıyla geniş okur kitlesine ulaştı. İtalyan edebiyatının ustalarından Angela Nanetti’nin, küçük bir Akdeniz adasında büyüyen bir genci ve ilk aşkını eksenine alan romanı Mistral (çev. Nilüfer Uğur Dalay) de son ay raflarda yerini aldı.

3) Günışığı Kitaplığı’nın 2020’de yeni kitapları yayımlanacak yazarları arasında Behiç Ak, Müge İplikçi, Ahmet Büke, İrem Uşar, Çiğdem Sezer, Ömer Açık, Leyla Ruhan Okyay ve Gürsen Özen’in yanı sıra Köprü Kitaplar koleksiyonuna katılacak sürpriz isimler var.

Sevilen sanatçı Rocio Bonilla’nın resimlediği, İspanyol yazar Susanna Isern’in kaleme aldığı çok renkli öykü Hayır! Burası Orman Değil! (çev. Halil Türkden) yeni gelen yılın ilk kitabı. Bu yıl yine, “Çıtır Çıtır Felsefe” dizimizin müptelalarını sevindirecek 32. kitap da yolda: Kahkaha ve Gözyaşları (Brigitte Labbé; çev. Azade Aslan). Ülkemizde Kraliçeyi Kurtarmak ve Haritada Kaybolmak adlı kitapları yüz binlerce çocuk tarafından okunan Vladimir Tumanov, yeni kitabıyla büyük bir sürpriz yapıp okurlarını selamlayacak. Türkiye’den yeni yazarlarla şenlenecek yılda, yurt dışından da yeni yazarlar var: Katalan Maite Carranza ve Davide Cali - Benjamin Chaud ikilisi, 2020’de kitaplarını Türkçeye kazandıracağımız bunlardan bazıları… ON8, yeni yılda da çağdaş edebiyatımızın önemli isimlerini ağırlamaya, koleksiyonunu zenginleştirmeye devam edecek.

​Geçen yıllarda olduğu gibi Günışığı Kitaplığı’nın, okuma kültürümüzü geliştirmeyi amaçlayan ve yıllar içinde gelenekselleşen projeleri, 2020’de de sürecek: Eğitimde Edebiyat Seminerleri’nin 13.sü 29 Şubat’ta eğitimcileri ve kütüphanecileri kucaklayacak. Bu organizasyonun içeriği e-dergimiz Keçi’nin yaz sayısında yer alacak… Okullarda heyecanlı hazırlıklara neden olan ve tüm yurttan 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2020 teması “özgürlük” kavramına temelleniyor. Son başvuru tarihi: 20 Mayıs Çarşamba. Ve 2020 sonbaharında, yıllık yayıncılık konferansımız Zeynep Cemali Edebiyat Günü yine yazarı, çizeri, çevirmeni, yayıncısı, yöneticisi ve sektörel aktörleriyle tüm yayıncılık dünyamızı en geniş bir araya getirecek…

Bizleri olumlu anlamda şaşırtmasını dilediğimiz bir yılı “Yaşasın edebiyat!” diyerek selamlıyoruz.

hep kitap Editörü Ümran Özbalcı

1) 2019 zor bir yıldı. Türkiye’de kâğıt üretiminde sorunlar olduğu için, daha doğrusu böyle bir üretim olmadığı için yayıncılık kur artışından doğrudan etkileniyor. 2018’de başlayan kur artışının etkilerini 2019’da da hissettik hâliyle. Biliyorsunuz, bu sene TÜYAP Kitap Fuarı da yayıncılar için iyi geçmedi. Gelen okur sayısında ciddi bir azalma vardı. Ama Türkiye’de yayıncılık hiçbir zaman kolay olmadı. Zaten herkes bu işin zorluklarını bilerek sektöre giriyor. Yayıncılar her şeye rağmen heyecanlarını kaybetmeden kitap yayımlamaya ve yeni yazarları okurlara tanıtmaya devam ediyor. Umarım 2020 hepimiz için daha iyi olur!

2) Bu sene çok güzel kitaplar yayımladık. Türkçe edebiyattan Ebru Cündübeyoğlu’nun Ferda romanıyla Burcu Karataş Metin’in Kevser isimli romanı okurlarımızın en çok tercih ettiği kitaplar oldu. Damla Göl’ün Türkçeye kazandırdığı Boşa Geçirecek Vakit Yok kitabı diğer Ursula K. Le Guin kitaplarımızın yanına çok yakıştı, çok beğenildi. Başladığımız günden beri yoğun ilgi gören “Atölye” serimizden Karanlığı Aydınlat isimli bir kitap yayımladık. Joe Fassler’ın hazırladığı, Erdem Avşar’ın Türkçeye kazandırdığı kitap da çok sevilen kitaplarımızdan oldu. Biliyorsunuz, kurulduğumuzdan bu yana sanatseverlere de güzel kitaplar sunmaya çalışıyoruz. Bu sene “Sanatın Olmazsa Olmazları” isimli yepyeni bir diziye başladık. Senenin son aylarında çıkardığımız için en çok tercih edilenlerden oldu diyemem ama şimdilik ilgi harika!

3) 2020’de heyecanla yayıma hazırlamayı beklediğim kitaplar var. Ödüllü Rus yazar Güzel Yahina’nın Züleyha Gözlerini Açıyor isimli kitabı geçen senenin çok konuşulan kitaplarındandı. Biz de Ocak ayında yayımlamayı planlıyoruz. Şubat’ta Feministler Pembe Giymez (Ve Diğer Yalanlar) isimli çok güzel bir kurgudışı kitabımız var. “Atölye” serimize bu sene de kült kitaplarla devam edeceğiz. Yılın ortalarına doğru yazar adaylarına çok faydalı olacağını düşündüğüm bir diziye de başlayacağız. Sanat kitaplarımızdan “Mimarinin Kısa Öyküsü” ve “Modern Sanatın Kısa Öyküsü” okurlarla buluşacak. Türkçe edebiyatta da yeni isimler olacak. Ve yılın sonuna doğru herkesin çok beğeneceği bir sürpriz projemiz var. 

İthaki Yayınları Genel Müdürü Coşkun Ören

1) Yayınevleri, 2019 yılına KDV karmaşası ile başladı. Genel ekonomik durgunluk, seçimler, bayram tatiliyle birleşen yaz sezonunun erken açılması, dolayısıyla yayın sektörüne de yansıdı. Bununla birlikte döviz kurunun bir nebze olsun düşmesi ve stabilleşmesi elimizi biraz rahatlattı. İthaki olarak ise okurlarımızın ilgisinden memnunuz. Ayıca ürün çeşitlilik ve baskı adetlerimizde geçen senenin önüne geçmeyi başardık.

2) Bu yıl, kurgu alanında en çok ilgi gören kitabımız, modern bir Homeros destanını anımsatan Madelina Miller’in Ben, Kirke kitabı oldu. Fantastik türünde de Tolkien’in Türkçede ilk defa yayımlanan Beren ile Luthien’i okurlarımızdan yoğun ilgi gören kitaplardandı. Yine geçmiş yıllarda yoğun ilgiyle karşılanan Cesur Yeni Dünya ve Fahreinheit 451 isimli distopyalarımız, 2019 yılının da gözdelerinden oldu. “Bilimkurgu Klasikleri” 50. kitabıyla yoluna devam ederken, “Modern Klasikler” ve “Karanlık Kitaplık” dizilerimizden de okurlarımızı memnun eden eserler yayımladık. Son olarak da grafik romanın en önemli eserlerinden biri olan Watchmen dizi gösterimiyle birlikte daha fazla ilgi göremeye başladı. “İthaki Kurgudışı”nda ise yılın en önemli edebiyat olayı olduğunu düşündüğümüz Mimesis’i maceralı bir çeviri süreci sonunda yayımlamayı başardık ve okurlarımızdan memnun edici dönüşeler aldık, almaya da devam ediyoruz. Bununla birlikte Kitaplık isimli kitapla yayıma başladığımız “Minima Dizisi” Toz ve Cam kitaplarıyla devam etti ve okurlarımızdan yoğun bir ilgi gördü.

3) 2020’de basacağımız kitaplarımız şöyle:

Fantastik – Korku- Modern
“Gondolin’in Düşüşü” / J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien’in Orta Dünya’da geçen ilk öyküsü. Askerdeyken bir askeri marş kağıdının arkasına yazarak başladığı söyleniyor. Daha önce birkaç farklı kitapta ayrı ayrı anlatılan hikâye, Christopher Tolkien tarafından ilk kez tüm versiyonlarıyla bir araya getiriliyor. Beren ile Luthien’de olduğu gibi, Alan Lee’nin çizimleri eşlik ediyor kitaba.

“Malorie” / Josh Malerman: Son zamanların en meşhur korku-gerilim romanlarından Kafes’in devam kitabı. Netflix eserin filmini yaptı bu sene ve resmi olarak en çok izlenen uyarlaması bu. İnsanlar yıllardır devam kitabı bekliyordu, Temmuz 2020’de ABD’de yayımlanacak. İthaki de Eylül 2020’de yayımlayacak.

“Sütçü” / Anna Burns: 2018 yılının Man Booker, Orwell Ödülleri – En İyi Siyasi Kitap ödülü ve Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği En İyi Kurgu ödülünün kazananı. Eleştirmenlerden oldukça iyi yorumlar alan eser İthaki Modern dizisi içinde yayımlanacak.

Türkçe Edebiyat:
Suat Derviş / Emine, Büyük Ateş: Cumhuriyet döneminin önemli edebiyatçılarından Suat Derviş’in Beni mi ile tekrar yayımlamaya başladığımız külliyatı 2020 yılında da basılmaya devam edecek.

Fuat Sevimay / Bendeniz James Joyce: Fuat Sevimay son kitabı ile beraber artık İthaki Yayınları çatısı altında olacak. Dünya edebiyatının en önemli isimlerinden James Joyce ile ilgili çok kıymetli bir roman Bendeniz James Joyce.

Umay Umay / Ayıp Sevgili ve Günah Yüzüme: Şiirleri ve kaleme aldığı metinlerle güncel edebiyatın kıymetli isimlerinden olan Umay Umay, İthaki Yayınları ailesine dâhil oluyor.

Kemal Tahir / Notlar: Yazın dünyamızın en önemli kalemlerinden olan Kemal Tahir’in, edebiyattan politikaya uzanan fikirlerine değin bilgiler veren Notlar’ı yayımlanmaya devam edecek.

Yılmaz Güney kitapları: Sinemamızın en önemli isimlerinden olan Yılmaz Güney’in kaleme aldığı tüm eserler yayımlanmaya devam edecek.

Çocuk Kitapları

“Mae’nin Okuldaki İlk Günü” / Kate Berube: Okulöncesi, 1. sınıflara hitap eden bu kitap, çocukların okula başlama korkusunu yenmesine yardımcı olacak sıcacık bir hikâye.

“Cilalı Taş Devri’ne Seyahat” - Eğlenceli Tarih Serisi 1 / Pınar Göçer: Çocuklara tarihin farklı dönemlerini sürükleyici maceralar ile anlatan serimize başlayacağız. 10 kitap olmasını planlıyoruz.

“Şaşkın Robot” / Norby-Janet ve Isaac Asimov: Isaac Asimov’un eşiyle birlikte yazdığı bilimkurgu çocuk serisinin ilk kitabını küçük okurlarımız için hazırlayacağız.

Kafka Kitap Yayın Yönetmeni Enis Köksaldı

1) 2018’in döviz kurlarındaki dalgalanmadan kaynaklanan kriz ortamı bu sene o akut belirsizliğinden nihayet kurtuldu. Ama duyduğumuz, bildiğimiz kadarıyla satışlarda yine önceki yıllara göre bir düşüşün olduğunu söyleyebiliriz. Biz de buna fuarlarda, özellikle de İstanbul Kitap Fuarı’nda birinci elden tanık olduk. Yine de Türkiye’nin yayıncılık dünyası hâlâ çok dinamik ve bu sene de yayıncılar çok iyi işler yaptılar.

2) Bu sene yayınevimizin yayımladığı ilk kitaplardan olan Tamirci üçüncü baskısını yaparak bizi mutlu etti. Zamanında Kiev’deki Adam ismiyle yayımlanıp bir hayli okunan bir romanın, yıllar sonra tekrar basımıyla bu kez yeni bir kuşağa hitap ettiğini görmekten memnuniyet duyduk. Zaten “büyük” kitaplar da herhalde bu nesilaşırı başarılarıyla büyük kitap oluyorlar. Tabii Malamud’un bu sene bahar aylarında yayımladığımız öykü derlemesi Sihirli Fıçı’yı da burada anmak gerek.

Geçen sene ilk dört cildini yayımladığımız Sadık Usta’nın “Dünyayı Değiştiren Düşünürler” dizisi de, bu kez İslam Felsefesi ve Tarihi’ne eğilen beşinci cildiyle yıl sonuna doğru okurlarla buluştu ve bu son cilt epey tartışma yaratarak dizinin genelinin gördüğü ilgiye katkıda bulundu.

Aslında 2017’de yayınladığımız Çernobil Duası da bu sene HBO’da yayımlanan Çernobil dizisinin etkisiyle okurlarımızın ilgi gösterdiği bir diğer kitap oldu. 2019 sonu itibariyle Kafka Kitap olarak Türkçe edebiyat yayıncılığına da adım attık ve yayımladığımız romanlar, Türkçe edebiyatı takip eden ve yazarlarımızın önceki kitaplarını bilenler tarafından ilgiyle karşılandı. FarsYerçekimi gibi romanlarıyla bildiğimiz Fatih Balkış’ın Karaçam Ormanı’nda romanıyla İlker Aksoy’un Bir Başka Dünyada’sı bizim yayımlamaktan büyük sevinç duyduğumuz romanlar oldu. Tabii bütün bir külliyatını yayımlamaya hazırlandığımız Cahide Birgül de yayımladığımız ilk kitabı Gölgeler Çekildiğinde ile eski okurlarını, arkadaşlarını buruk bir sevince sevk etti. Birgül’ün edebiyatını yayımlıyor olmak bizi de çok mutlu ediliyor. Artık klasik olmuş Zeno’nun Bilinci’yle tanıdığımız Italo Svevo’nun Türkçeye ilk kez çevrilen eseri Cömert Şarap da okurlarımızdan epeyce ilgi gördü. Bunlar haricinde, en çok tercih edilen kitaplarımızı şöyle sıralayabiliriz: MültecilerSon TanıklarKüçük ÜlkeGölgelerin Arasından.

3) 2020’nin ilk aylarında, okurlarımızın Babam Giderken romanıyla tanıdığı Tyzska’nın bir diğer eserini, Chavez’in son günleri ile Venezuela’nın o günlerdeki politik atmosferini konu alan Comandante’nin Son Günleri romanını ve daha evvel Türkçede hiç yayımlanmamış büyük bir yazarın, Wallace Stegner’ın Angle of Repose romanını okurlarımıza sunmuş olacağız. Sonrasında, yine başka bir büyük yazarın, Louise Erdrich’in Plague of Doves ve Roundhouse romanlarını okurlarla buluşturmayı planlıyoruz. Miriam Toews’un büyük ses getiren kitabı Women Talking ile Guy Gunaratne’nin yine epeyce beğenilen romanı In Our Mad and Furious City ve Japon yazar Yoko Ogawa’nın distopik romanı Memory Police de yine bu sene yayınlayacağımız önemli eserler arasında yer alıyor. Okurların King Kong Teori kitabıyla tanıdığı Fransız yazar Virginie Despentes’in Vernon Subutex üçlemesi ile Nobel Ödüllü yazar Pearl S. Buck’in Mübarek Toprak üçlemesi de bu sene yayınlayacağımız kitaplar arasında bulunuyor. Türkçe edebiyatta ise Özgür Mutlu, Deniz Faruk Zeren, Ersan Üldes ve Ozancan Özübal gibi isimler yeni dosyalarıyla okurlarla buluşacak diyebiliriz.

Kırmızı Kedi Yayınevi Yayın Koordinatörü Çağlayan Çevik

1) 2019 yılı belki de bir önceki yıldan devreden “kriz”in yer yer düşük tempolu ama büyük ölçüde hareketli geçti. Fuarlar geçen yıllara oranla daha düşük tempolu geçtiyse de yayınevlerinin “yaratıcılık” yönünden oldukça iyi işlere imza attıklarını söyleyebiliriz. Yayımlanan gerek yerli gerek yabancı yeni kitaplar, raflar arasında kalmış yeniden keşfedilmeyi bekleyen eserler vs. bunun göstergesi. Kendi adımıza belirtmem gerekirse 2018’de 10’uncu yılımızı geride bırakırken 1000’inci kitabımızı okurlarımızla buluşturmuştuk. Aradan geçen bir yılda 200’e yakın yeni kitap yayımladık. Şöyle bir dönüp baktığımızda hiç fena gelmiyor kulağa. Sanat dizimizi, Feridun Oral’ın Bir Demet Kuru Soğan, Avni Lifij’in Sanat Yazıları ve Ayşegül Yüksel’in kaleme aldığı Güneşin Sofrasında – Genco Erkal’ın Dostlar Tiyatrosu Serüveni kitaplarıyla zenginleştirdik. Bu kitaplar dizimizin “güncel” tarafını da ortaya koyan yayınlar oldular. Zira Feridun Oral’ın çizimleriyle birlikte kurduğu metni aslında başlı başına bir “sanat yapıtı” olarak okura sunuldu. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşen “Çağının Yenisi – Avni Lifij” sergisiyle eşgüdümlü olarak Lifij’in sanat yazıları ilk defa okurla buluştu. Bu sene, Genco Erkal’ın sahnelerdeki 60’ıncı, kurucularından olduğu topluluğu Dostlar Tiyatrosu’nun 50’nci yılıydı. Tiyatro festivalinde konuya ilişkin birçok özel etkinlik düzenlenirken bizler de özel bir “kaynak” kitapla bu önemli yıldönümlerini kutladık… 2019’da, ses getiren, kendi gündemini oluşturan kitaplarımızı yayımlamaya devam ettik. Metastaz, İfşa, Kur’an ile Aldatmak, Badeci Şeyh’in Sır Odası ve en son Soner Yalçın imzalı Kara Kutu yüzbinlerce okura ulaştılar ve gerek okur nezdinde gerekse kamuoyu nezdinde kendi gündemlerini oluşturdular. Hâlâ okunmaya devam ettiği gibi, bu kitaplar aslında gelecek yıllara birer belge olarak kalacaklar… Bunların yanında Özcan Ergüder’in ölümsüz eseri Maskeli Balo’yu yazarın terekesinden çıkan başka öykülerle birlikte genişletilmiş bir edisyonla yıllar sonra yeniden okurla buluşturduk. Max Aub’un Memet Baydur tarafından çevrilmiş ölümsüz eseri Örnek Suçlar’ı içinde metne özel özgün 32 illüstrasyonun bulunduğu özel bir edisyonla yayımladık. Yılın sonunda “kültür yayıncılığı” tanımına uygun olarak eski dışişleri bakanlarımızdan, diplomat, akademisyen Osman Olcay’ın yıllar süren titiz çalışma ve çevirileri neticesinde hazırladığı Sevres Antlaşmasına Doğru adlı kitabını Kırmızı Kedi Akademi adlı yeni dizimizin ilk kitabı olarak yayımladık… Bunlar yaklaşık 200 yeni kitabımızdan sadece birkaçıydı.

2) 2019’un Kasım ayında yayımladığımız Soner Yalçın’ın ilaç kartellerinin Türkiye ve dünyada sağlığımızı nasıl kontrol altına aldıklarına dair araştırması Kara Kutu, Toygun Atilla’nın FETÖ meselesi üzerine tanıkların dilinden araştırması İfşa, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın FETÖ sonrası devletin hücrelerine sızan diğer tarikatların izini sürdükleri Metastaz, Timur Soykan’ın Badeci Şeyh’in Sır Odası, Cemil Kılıç’ın Kur’an ile Aldatmak, Sabahattin Önkibar’ın İtiraflarım, İlker Başbuğ’un Türkiye Cumhuriyeti’nde Güç Odaklarının Mücadelesi  kitapları Kırmızı Kedi okurlarının başat tercihleri oldu. Tabii yayınevimizin çizgisini oluşturan imzalardan Jose Saramago yine tüm eserleriyle en çok tercih edilen yazarlarımızdan olurken, yayımladığımız şiir kitapları gururumuz olmaya devam ettiler. Yıllar sonra yeni şiir kitabını okurlara sunan Gonca Özmen’in şiir toplamı Bile İsteye, yayımlandığı hafta tükenerek ikinci baskıya girdi. Şükrü Erbaş, Haydar Ergülen, Metin Altıok, Ahmet Erhan başta olmak üzere nice tekrar baskısını yaptığımız şiir kitabı bu topraklarda şiirin hâlâ ve daima okunduğunu ispatlamaya devam ettiler.

3) 2019 Aralık ayında okurla buluşan kitaplarımızı da dahil etmek gerektiğine inanıyorum bu liste için. Zira çağdaş Çin edebiyatının usta adlarından Ge Fei’nin Çince aslından çevrilerek yayımlanan romanı Görünmezlik Pelerini, Judith Schalansky’nin Ücra Adalar Atlası, Can Özçelik’in FETÖ Borsası, Tuncer Erdem’in Ölüm Gölgesinde Suretler’i yılın sonunda okurla buluşan yepyeni kitaplarımız oldu ve biliyoruz ki onlar 2020’nin kitapları olacaklar. Ocak ayında Norman Cohn’un Binyılın Peşinde / Devrimci Binyılcılar ve Ortaçağın Mistik Anarşistleri adlı kitabı Kırmızı Kedi Akademi başlıklı yeni dizimizin önemli kitaplarından biri olacak. Aslında Türk sanatı için çok önemli olsa da bu vakte kadar ihmal edilmiş metinlerden biri olan, Leon Parvillee’nin 15. Yüzyıl Türk Mimarisi ve Tezyinatı adlı çalışması, Le Corbusier’nin Kendi Penceresinde Bir Adam adlı eseri ve Bruno Taut’un günlükleri 2020’nin “önemli” kaynak metinleri olacaklar. Şükrü Erbaş’ın yeni denemeler toplamı Çırpınıp İçinde Döndüğüm Dünya, Eren Aysan’ın romanı Silsile, Şubat ayında okurla buluşacak kitaplarımızdan olacaklar. Ayrıca Şubat ayında bir “ilk kitap” da raflardaki yerini alacak. Öykücü Zeynep Gülçin’in Yağmur Fena Burada Kal adlı öykü toplamı yılın yeni imzalarından biri olacak. Tüm bunların haricinde bizi heyecanlandıran kitaplardan birisi de Sylvia Plath’in yakın zamanda ortaya çıkan metni Mary Ventura ve Gece Krallığı yılın ilk çeyreğinde raflardaki yerini alacak… Ayrıca gerek yeni başlıklarda gerek yeni imzalarda 2020 Kırmızı Kedi okurları için sürprizlerle dolu olacak… Ve elbette Kırmızı Kedi 2020’de de, Türkiye’nin gündemini belirleyen kitapları da okurlarına ulaştıracak. 

Metis Yayınları adına Cihan Metin

1) 2019 yayıncılık açısından tüm diğer sektörlerde olduğu gibi zorlu bir yıl oldu. Ekonomik krizin ve olumsuz gidişatın etkileri işin her aşamasında kendini gösterdi: üretim, baskı maliyetleri, dağıtım-satış... Ancak şu da bir gerçek ki Türkiye'de birbiri ardına gelen kriz ve baskı dönemlerinde insanlar her şeye rağmen okumaya, kitap almaya devam ediyorlar. Okur ilgisini, desteğini, eleştirel bakışını her zaman yanımızda hissediyoruz, yayıncılığı sürdürmekteki temel motivasyonlarımızdan biri de bu.

2) Geçtiğimiz yıla yoğun bir emek süreciyle yazılmış çok önemli bir kitapla başlamıştık: Tuncay Birkan'ın Dünya ile Devlet Arasında Türk Muharriri. Bildiğimiz tarihe bilmediğimiz bakış açıları getiren bu kitap okurların yoğun ilgisiyle karşılandı ve kısa süre sonra bastığımız Fırat Mollaer'in Kimlik, Tanınma Mücadelesi ve Şarkiyatçılık: Edward Said’in İzinde kitabıyla birlikte güzel bir düşünce yolu açtı. Gazeteci Johann Hari’nin kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı Kaybolan Bağlar: Depresyonun Gerçek Nedenleri ve Beklenmedik Çözümler’de (çev. Barış Engin Aksoy) bizim yayımlamaktan, okurların görmekten mutlu olduğu kitaplardan biri oldu, kısa sürede ikinci baskıyı yaptı. Sonbahar kitaplarımızdan Sema Kaygusuz ve Deniz Gündoğan İbrişim’in yayıma hazırladıkları Gaflet: Modern Türkçe Edebiyat’ın Cinsiyetçi Sinir Uçları da kısa sürede yeni baskı yaparak okurdan beklediğimiz ilgiyi gördü. Keza Murathan Mungan'ın son dönem şiirlerini bir araya getiren Çağ Geçitleri hem eleştirmenler hem okurlar tarafından coşkuyla karşılanarak yayımlandığı ay ikinci baskı yaptı.

Türkçeye ilk defa çevrilen Carlos Fonseca’nın Hayvan Müzesi (çev. Roza Hakmen) zorlu bir kitap olmasına rağmen okurların dikkatini çekti. Meraklı okurlar satış, dağıtım, tanıtım kanallarındaki her tür aksaklığı aşarak Byung-Chul Han’ın iki kitabı Psikopolitika (çev. Haluk Barışcan) ve Eros'un Istırabı (çev. Şeyda Öztürk), Ayşegül Devecioğlu’nun son romanı Güzel Ölümün Öyküsü,  Ursula K. Le Guin'in son şiirlerinden oluşan kitabı Şimdilik Her Şey Yolunda (çev. Gökçenur Ç.) ve Metis Bilim’de yayımladığımız E. J. Sternberg'in NöroLojik (çev. Şiirsel Taş) kitabıyla Dorothy H. Crawford'un Ölümcül Yakınlıklar’ı (çev. Gürol Koca) ile buluşmanın yolunu buldu.

3) 2020’de yayımlayacağımız kitaplar arasında John Berger'ın oğlu Yves Berger ile sanat ve hayat üzerine yazışmalarını içeren Top Sende (çev. Oğuz Tecimen); Jacques Lacan'ın 20. semineri Yine/Hâlâ (çev. Murat Erşen); Emine Erdoğan ve Nehir Gündoğdu'nun hazırladıkları Türkiye'de Feminist Yöntem: Farklılık, Birliktelik, Umut derlemesi; Per Petterson'un yeni romanı Benim Durumumdaki Erkekler (çev. Banu Gürsaler Syvertsen); Jacques Derrida'dan Yazı ve Fark (çev. Burcu Yalım); Murathan Mungan'ın türler ötesi yeni yapıtı Hamamname; E.M. Cioran'dan Parçalanma (çev. Siren İdemen); James Bridle'dan Yeni Karanlık Çağ (çev. Kemal Güleç) ve Judith Butler'dan Şiddetsizlik (çev. Başak Ertür) kitaplarını sayabiliriz.

Monokl Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Volkan Çelebi

1) 2019 yılı yayıncılık için bir kriz yılıydı. Genel ekonomik tablodaki türbülans kitap yayıncılığını pek kötü etkiledi. Kitap yayıncılığının ilk ve en çok etkilenen sektörler arasında yer alması düşündürücü.

2) Macrae Burnet'ten Kan İzlerinin Peşinde, Knausgaard'ın “Mevsimler” Serisi, Kobo Abe'nin Kumların Kadını, Başkasının Yüzü, Virane Harita ve benzer bir şekilde Sabbath'ın Tiyatrosu ve Amerika'ya Tuzak ile Philip Roth kitapları. Bunlara Sally Rooney'in Arkadaşlarla Sohbetler'i ile Antunes'ın Türkçedeki ilk kitabı Dünyanın Sonundaki Yer'i ekleyebiliriz. Aynı şekilde Türkçe öyküye de İlay Bilgili'nin Talan kitabı ile güçlü bir giriş yaptığımızı düşünüyorum. Ayrıca Monokl bünyesinde bir şiir ve öykü okulu olarak gördüğümüz Sonlu Sonsuz Fanzin de 2019'da yayım hayatına başladı. Yola çıkış noktamız ve yazgımız olan felsefe tarafında ise Ranciere'in Aisthesis'i, Badiou'nun Varlığın Uğultusu, Canguilhem'in Normal ve Patolojik'i ve Agamben'in İçeriksiz Adam'ı gibi temel metinler yayımladık.

3) 2020 Monokl'un 10. yılı olacak. Bizim için anlamlı ve özel bir yıl. Öncelikle Türkçe Edebiyat tarafında 2020 yılında roman ve öykü türlerinde en az 10 yeni yazarın kitabını yayımlayacağız. Bu alanda büyük bir atılım yapacağız.

​Yabancı kurgu tarafında Knausgaard'ın “Kavgam” serisinin son cildi Son, kışın sonlarında bizlerle olacak. Ta Nehisi Coates'un Amerika'da büyük rekorlar kırmış ilk romanı Su Dansçısı Şubat'ta yayımlanacak. Philip Roth, Lispector ve Kobo Abe'den yine kitaplarımız olacak. Dahi bilimkurgu yazarımız Ted Chiang'ın yeni kitabı Exhalation geliyor ilkbahar aylarında. Nobel ödüllü yazarımız Milosz'un Issa Vadisi'ni yayımlayacağız da mesela. Yeni keşiflerimizden yayımlayacaklarımız da var. Şimdilik sır. Felsefe tarafı da ciddi bir biçimde hareketli olacak. Badiou, Ranciere, Zizek, Bataille, Nancy ve Blanchot'dan yeni kitaplar geliyor. Sürprizlerimiz de olacak. Her yıl 15-20 kitap ortalamasıyla giden bir yayıneviyiz ama 10. yılımız olan 2020'de en az 30 kitap çıkarmayı hedefliyoruz. Monokl için iddialı ve renkli bir yıl olacak. 

Paraşüt Kitap Genel Yayın Yönetmenleri Eda Doğançay ve Özge Akkaya

1) Üretimi devam ettirmek anlamında oldukça zorlu bir dönemdi. Ekonomik kriz gelir gider dengesini alt üst etti diyebiliriz. Çocuk yayıncılığında göze çarpan değişim, basılan kitap sayısındaki azalma oldu. Büyük yayınevleri ayda bir, belki birden fazla kitap basarken, bu yıl daha temkinli davrandıklarını gördük. Bu tabii kitap sayısı kadar çeşitliliğini de etkiledi. Yeni yazarlar yerine, bildikleri, okur kitlesinden emin oldukları yazarlarla ilerlemeyi tercih etti çoğu. Haklı bir tercih. Yayınevlerinin ip üzerinde yürüdükleri bir zamanda, risk almak da kolay olmuyor.

Butik bir yayıncı olmanın verdiği rahatlıkla bizim üretim sıklığımızda bir değişim olmadı. Hatta yeni bir yayınevi olduğumuz için kataloğumuzu genişletmeye öncelik verdik, gücümüzü biraz fazla zorlamış bile olabiliriz. Neyse ki okurlarımızdan yana şanslıyız, her yeni kitabımıza aynı merak ve heyecanla yaklaşıyorlar. Okurla kurduğumuz iletişimin, 2019’u kazasız belasız atlatmamızı sağladığını söyleyebiliriz.

2) 2019’da en çok ilgi gören kitaplarımız Kraker KızBir Armadillo Hikâyesi ve eğitimciler için yayımladığımız Felsefe Makinesi oldu. Kraker Kız bir yıl içinde dördüncü baskısını, Bir Armadillo Hikâyesi ve Felsefe Makinesi daha ilk aylarını doldurmadan 2. baskılarını yaptı. Kraker Kız ve Bir Armadillo Hikâyesi’nin bu denli ilgi görmesi, çocukların daha çok ne üzerine kafaya yorduklarına dair de çok önemli bir şey söylüyor aslında. Bu iki kitabın da buluştuğu ortak bir nokta var. Kraker Kız, “farklı olmaya” bir güzelleme gibi adeta. Herkesten farklı olduğu için sosyal yaşamında zorluk çeken ancak zamanla bununla mücadele etmeyi, kendini kabul etmeyi ve ettirmeyi başarmış bir karakter. Bir Armadillo Hikâyesi’nde ise, bir an önce büyümek isteyen ancak sonunda kendisini olduğu gibi kabul etmeyi keşfeden minik bir armadilloyla karşı karşıyayız. İkisi de olduğumuz kişiyi sevmek ve kabullenmekle ilgili.

2019 ilk defa eğitimciler ve ebeveynler için bir kitap yayımladık. Felsefe Makinesi, bugün tüm dünyada bir eğitim hareketi olarak nitelendirilen, Türkiye'de de son yıllarda yoğun ilgi gösterilen Çocuklar için Felsefe (P4C) öğretim metodunu teorik temelleri ve uygulamalarıyla anlatan bir kaynak kitap. Türkiye’de bu metodun bilinirliği son yıllarda oldukça arttı ve bu alanda Türkçe kaynak eksikliği vardı. Peter Worley de bu metodun dünyadaki en önemli temsilcilerinden biri. Onun kitabını yayına hazırlamak oldukça heyecan verici bir deneyim oldu.

​​3) 2020 yılında Paraşüt kitaplarına hem daha önce çalıştığımız yazarların, hem de yeni yazarların kitapları eklenecek. 2020’nin ilk kitabı Zeynep Alpaslan’ın yazdığı, Orhan Ata’nın resimlediği Ay Pastanesi adlı resimli kitap olacak. Kitabımızın kahramanı Bayan Tavşan, konusu ise mutluluk ve biraz da mutsuzluk… Bayan Tavşan’ın her sabahına eşlik eden neşe, aysız bir gecenin sabahında onu terk ediyor. Biz okurlar da Bayan Tavşan’la birlikte bu aniden çıkıveren mutsuzluk, isteksizlik halini anlamaya çalışıyor, onunla birlikte hayatın anlamını sorguluyoruz. Ama sonra, Bayan Tavşan’ın bir anda gidiveren neşesi yine bir anda geri geliyor, gökyüzündeki ay gibi. Biz okurlar da yine Bayan Tavşan’la birlikte hayatın biraz böyle bir şey olduğunu düşünüyoruz; hayat bazen mutlu, bazen mutsuz anlarla dolu ama çoğunlukla çok güzel bir macera. İkinci kitabımız ise Buğday Derneği’nden Leyla Aslan Ünlübay’ın kaleme aldığı, Mısra Karahan’ın resimlediği Victor’un Balkabakları. Öykü, Türkiye’deki ekolojik mücadeleye çok önemli katkılar sunmuş Victor Ananias’ın çocukluğundan bir hikayeyi okurlara ulaştırıyor. 

Siren Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sanem Sirer

1) 2019 yayıncılık açısından sancılı bir yıldı; önceki sene dövizin ani yükselişiyle artan kağıt ve baskı maliyetleri, etiket fiyatına yansıyan KDV’nin kaldırılmasına varan süreçte yaşanan durgunluk, sonrasında ise, sektördeki kimi dağıtım kanallarının yaşadığı sarsıntılar ve yeni oyuncularla şekillenen, yayıncıların satışa yönelik yeni kanal arayışlarına ve kendi aralarında çeşitli ortaklıklar kurmalarına uzanan, daha çok ekonomik şartlarla mücadelenin biçimlendirdiği bir manzaraydı bu sene şahit olduğumuz… Bandrol verileri üretimin arttığına işaret etse de, bunun kültürel yaşantımızdaki izdüşümünü tespit etmek mümkün olmadı; belli kitapların ya da yazarların yarattıkları heyecan rüzgârıyla sarsıldığımız bir yıl değildi bu bizce. Fuarlara ve kitap odaklı etkinliklere yönelik ilginin hem okur hem yayıncı açısından artması, yayıncıların kendi internet sitelerinden satışa yönelmesi ve genel anlamda okurla temas kurmak için yeni platform arayışları gündemdeydi. Dünya genelinde farklı dinamikler söz konusu olsa da, bir yıllık bir aradan sonra Olga Tokarczuk ile Peter Handke’ye verilen Nobel ödüllerinin yarattığı tartışma; Margaret Atwood ve Bernardine Evaristo’nun arasında paylaştırılan Booker’ın yarattığı hayal kırıklığı ses getirdi; edebiyat, bunların gölgesinde kaldı.

2) Bu yıl okurlarımızın en çok tercih ettiği kitaplarımız, Colson Whitehead’in Yılın Kitapları listelerinin hemen hemen tümünde yer alan ve ilhamını gerçeklerden alan romanı Nickel Çocukları (çeviren: Begüm Kovulmaz), Valeria Luiselli’nin eşsiz ve iddialı metni Kayıp Çocuk Arşivi (çeviren: Seda Ersavcı) ve Camille Bordas’ın Birlikte Yaşamanın Yolları (çeviren Betül Cevahircioğlu) oldu. Geriden gelen kitaplarımız arasında, yine Colson Whitehead imzalı olan ödül rekortmeni Yeraltı Demiryolu (çeviren: Begüm Kovulmaz) David Grossman’dan Bir At Bara Girmiş (çeviren: Aylin Ülçer) ve Jonathan Safran Foer’in sevilen romanı Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın’a (çeviren: Algan Sezgintüredi) yönelik ilgi artarak büyüdü. Bu yıl yeni bir diziye başladık;  Yaşadığımız Dünya adlı yeni dizimizin ilk kitabı Rebecca Solnit’ten Karanlıktaki Umut’tu (çeviren: Şeyda Öztürk.) Etgar Keret’in uzun bir aradan sonra yazdığı yeni öykülerini derleyen Uç Artık’ı (çeviren: Avi Pardo) ve David Grossman’ın büyük romanı Ülkenin Sonuna (çeviren: Dilek Şendil) da gündemde olan kitaplarımızın arasındaydı.

​3) 2020 yılında Yaşadığımız Dünya serisi David Foster Wallace’ın tenis üzerine makalelerini içeren Sicim Teorisi, Jonathan Safran Foer’in iklim felaketini bizlerin yapabilecekleri üzerinden ele aldığı Bizim Havamız ve Rebecca Solnit’ten Tüm Soruların Anası ile devam edecek. Yoko Tawada’nın ödüllü distopyası Tokyo’nun Son Çocukları yılın ilk ayında okurla buluşacak. Laurent Binet’nin Fransa’yı kasıp kavuran Dilin Yedinci İşlevi adlı romanı 2020 programımızda yer alan ve heyecan yaratacağını düşündüğümüz kitaplardan biri. Jack Kerouac, Henry Miller, Muriel Spark, Don DeLillo, Shirley Jackson gibi usta yazarların kitaplarını yayımlamaya devam edeceğimiz, okurlarımızı bizi çok heyecanlandıran Vigdis Hjorth ve Tove Jansson gibi yazarların müthiş kitaplarıyla buluşturacağımız bir yıl olacak.    

Timaş Yayınları Çeviri Edebiyat Editörü Ayşe Tuba Ayman

1) 2018'le kıyaslandığında "görece" daha "normal" bir yıl geçirdiğimizi söylemek mümkün sanırım, ki bunda öğrenilmiş çaresizliklerin, krizlere alışmanın etkisi çok büyük bence. Gerçekten daha iyiye giden bir şey var mı diye düşününce, yayımlanan iyi kitaplardan başka sırtımı dayayabileceğim bir mutluluk sebebi bulamıyorum. Geçen sene Nobel Edebiyat Ödülü'nü konuşmuşuz mesela, heyecanla bekledik ama skandala kurban gitti diye. Bakın bu yıl ne hâldeyiz.

2) Dünya edebiyatı dizimizde bu yılın öne çıkanları Matias Faldbakken'den Garson, Jessie Greengrass'tan Bakış, Javier Cardenas'tan Devrim Yeniden ve Neel Mukherjee'den Özgür Topraklar oldu. Norveç, İngiltere, Ekvador ve Hindistan,- güzel bir dünya karması. Jose Eduardo Agualusa'nın Unutmanın Genel Teorisi ise hâlâ okurların gündeminde, süreğen bir satış grafiğini yakaladı ki sirkülasyonun çok hızlı olduğu bir sektörde bu sonuca ulaşmak bugün bir mutluluk sebebi. Bunun yanında kurgudışında yayınladığımız Taş Olsa Çatlar ve Genç Timaş'ta yayımladığımız Sharen M. Draper'ın İçimdeki Müzik'ten sonraki yeni romanı Karışık hem bizi hem okurumuzu heyecanlandıran kitaplar oldu.

​3) 2020'de yayımlayacağımız kitaplar arasında beni çok heyecanladıran iki başlık Olga Tokarczuk'tan Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde ve Robert Seethaler'ın yeni romanı Das Feld. Olga Tokarczuk'un bu romanı sahip olduğu birçok ve adaylığın üzerine bir de 2018 Nobel Edebiyat Ödülü'yle taçlanınca bizim de heyecanımız katlandı elbette. Biraz polisiye, biraz eko-feminizm, çokça edebiyat derken baş döndürücü bir roman çıkarmış ortaya Olga Tokarczuk. Das Feld ise Seethaler'ın önceki romanlarından farklı bir izleğe sahip, bir mezarlıktaki ölülerin hikâyesine davet ediyor ödüllü yazar okurunu bu defa. Ayrıca Selja Ahava'yla Finlandiya'ya, Giacomo Papi'yle İtalya'ya, Cyril Gély'yle Fransa'ya, Tunde Farrand ile yakın geleceğin İngilteresine konuk olacağız. 2019 Man Booker International Ödülü sahibi Celestial Bodies ile Jokha Alharthi de  yeni yılda koleksiyona eklenecek.

Yapı Kredi Yayınları -Kolektif-

1) 2019 yayınevimiz açısından güzel gelişmelerin yaşandığı bir yıldı. Edebiyat, tarih, sanat, felsefe vb. dizilerimizde bu yıl yayımladığımız kitaplarımız okurlarımızdan olumlu eleştiriler aldı. Ahmet Ümit gibi ülkemizin önemli edebiyatçılarının bünyemize katılmasıyla YKY ailesi genişleyerek farklı okuyucu kitlelerine de ulaşmış oldu. Yayıncılık dünyasını genel olarak değerlendirecek olursak 2019 büyük sürprizlerin yaşandığı bir yıl olmadı. Tüyap Kitap Fuarı’na katılımcı sayısı geçen yıla oranla daha düşüktü. Dövizin yükselmesiyle kâğıt fiyatlarının artması kapak fiyatlarını da etkiledi. Yurt dışından alınan kitapların sayısı nispeten bu yıl daha az oldu aynı nedenden ötürü. Bu bağlamda 2018’den daha iyiydi 2019. Arzumuz 2020’nin yayıncılık dünyası için çok daha verimli olması yönünde.

2) ​​Yapı Kredi Yayınları olarak 2019’da birçok önemli kitap çıkardık. Bunlardan okurun ilgisini çeken bazılarına örnek vermek gerekirse Furuğ’un Ah Ayetleri ve Toplu Şiirleri, Javier Marias’ın Berta İsla’sı, Oliver Sacks’ın Bilinç Nehri, 2019’da Zaman Lekeleri romanıyla NDS Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Ömer F. Oyal’ın Gemide Yer York’u, Bildiğimiz Dünyanın Sonu ve Doppler kitaplarıyla Türkiye’de hatırı sayılır bir okur kitlesi kazanan Norveçli yazar Erlend Loe’nun ilk romanı Kadının Fendi ve yazar/yönetmen Derviş Zaim’in Rüyet’iydi. Ayrıca bu yıl bildiğiniz gibi Türk okurunun en sevdiği polisiye yazarlarından biri olan Ahmet Ümit yayınevimize geçti. Ümit’in uzun zamandır beklenen kitabı Aşkımız Eski Bir Roman’ı Eylül ayında yayımladık. O zamandan bu yana Ümit’in bütün kitaplarını yenilenen kapak tasarımlarıyla tekrar bastık.

3) 2020 yılında Alberto Manguel’in iki yeni kitabını yayımlayacağız, listemizde ayrıca bir Philip Roth ve Ian McEwan kitabı da var. Yayın listemizde olan diğer kitapların bazıları ise şöyle:

Mal Sayımı – Erlend Loe
Lise Öğretmeni – Dag Solstad
Kronos - Witold Gombrowicz
Gönül Hürkuş Mektuplar - Nezihe Meriç
Topkapı Oğuznamesi - Semih Tezcan

Görsel: Maggie Chiang

0
11272
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage