GÜNDEM
  • 26-04-2024

    İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA sponsorluğunda hayata geçirilen 31. İstanbul Caz Festivali kapsamında gerçekleştirilecek +1’li Gece Gezmesi, 18 Temmuz Perşembe akşamı Kadıköy’de müzikseverlerle buluşacak.

    Bu sene 3-18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek İstanbul Caz Festivali’nin en hareketli etkinliklerinden +1’li Gece Gezmesi, 18 Temmuz Perşembe akşamı festival coşkusunu Kadıköy-Moda hattındaki sevilen mekânlara taşıyacak. Festivalin bu yıl +1’in desteğiyle, dokuzuncu kez düzenleyeceği etkinlikte gece boyunca 4 mekânda 10 konserin müzikseverlerle buluşacak. “Festival içinde festival” vadeden +1'li Gece Gezmesi, Kadıköy ve Moda’da tek bir biletle giriş yapılabilecek 4 mekânda 10 konsere ev sahipliği yapacak. Konserler; Moda Sahnesi, Dorock XL, Kadıköy Sahne ve Kadıköy Sineması’nda gerçekleşecek.

    +1’li Gece Gezmesi’nde; bas ağırlıklı groove’larıyla Baby Berserk; Avrupa pop, caz ve klasik müzik türleri arasından çekip çıkardığı kendine has pop’uyla Thomas Azier; dünyanın dört bir yanından topladıkları hikâyeleri saykedelik folk ve caz rock’la buluşturan Gevende; saykedelik, rock, caz ve lirikten harmanlanan, Anadolu ile yoğrulan müziğiyle Korhan Futacı; kıtalararası müziğiyle Amerika ve Türkiye’yi buluşturan Coşku Turhan; derin sözlerini, synth pop ve indie rock grubu Eve Dönüş Yok; sözleriyle gündelik mücadelelerimize ve varoluş sancılarımıza dokunacak, gitar tellerinden yükselen asi tınılarından güç alacağımız Yangın; kimliklerimiz ve ait olduklarımızı sorgulatacak, feminizmde müzikal bir cephe açacak Min Taka; synthwave’den post-punk’a uzanan “buğulu ve atmosferik” müziğiyle Brek ile Anadolu’nun geleneksel seslerine kattıkları özgün yorumla Telli Davul, Kadıköy’ün çeşitli sahnelerinde dinleyicilerle bir araya gelecek.

    ​+1’li Gece Gezmesi hakkında detaylı bilgiye buradan, biletlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    45
  • 26-04-2024

    LG OLED partnerliğinde, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda gerçekleşen CI Bloom’un üçüncü edisyonunda, LG OLED’in çağdaş sokak sanatı hareketinin önemli isimlerinden Shepard Fairey gerçekleştirdiği iş birliği sanatseverlerle buluşuyor.

    LG OLED partnerliği ile, 25-28 Nisan tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda gerçekleşen CI Bloom’da, 24 çağdaş sanat galerisi, 5 kurum ve inisiyatif yer alıyor ve 267 sanatçının 568 eseri sergileniyor. Yeni nesil sanatçıları ve sanat profesyonellerini sanatseverlerle buluşturan fuarda, LG OLED, çağdaş sokak sanatı hareketinin önemli isimlerinden sanatçı, sosyal aktivist ve OBEY sokak giyim markasının kurucusu Shepard Fairey ile gerçekleştirdiği iş birliğini sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

    Shepard Fairey tarafından özel olarak seçilen ve günümüz toplumunun karşı karşıya olduğu en acil sorunlardan bazılarına dikkat çeken çalışmaların yer alacağı sergide, sanatçının tanınmış eserleri son teknoloji LG OLED ekranlarında izleyici karşısına çıkıyor. Geleneksel ve ticari sanat arasındaki sınırı bulanıklaştıran Fairey, baskı, duvar resimleri, çıkartmalar ve posterler aracılığıyla eleştirilerini ve düşüncelerini çalışmalarına yansıtıyor.

    Shepard Fairey şunları söylüyor: “Sanatın her zaman dekoratif veya rahatlatıcı olması amaçlanmamıştır, aslında rahatsız edici konuşmalar yaratabilir ve rahatsız edici duyguları harekete geçirebilir.”

    CI Bloom’un üçüncü edisyonunda yer alan, medya sanatçısı Ahmet Said Kaplan’ın DECOL iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Living Things (Canlı Şeyler)” sergisi, izleyicilere “canlılar” kavramını farklı ve etkileyici bir biçimde deneyimleme fırsatı sunuyor. DECOL’ün kurucu ortağı ve yaratıcı yönetmeni Ahmet Said Kaplan, insan-bilgisayar etkileşiminin yenilikçi yollarını ve olanaklarını arıyor. “Living Things”, geleneksel yaşam ve suni yapılar gibi kavramlara odaklanarak organik ve inorganik âlemler arasındaki karmaşık etkileşimi inceliyor. Her bir yerleştirme, teknolojinin doğal dünyanın unsurlarını nasıl taklit edebileceğini, geliştirebileceğini ve onlarla nasıl etkileşime girebileceğini gösteriyor. Bu alanda sergilenecek üç büyük interaktif enstalasyondan Mirora Unfold’u sanatseverler LG OLED ekranlarda deneyimleme fırsatı buluyor.

    Sanata ilham veren LG OLED, yeni sanat biçimleri ile ilerleyen birçok sanatçıya yol gösterici oluyor. LG’nin sanat ve teknolojinin gücüyle hayatı daha iyi hâle getirme misyonunun bir parçası olan LG OLED ART projesi geleneksel medyanın sınırlarını aşarak dijital sanata ve sanatçılara yeni olasılıklar sağlamaya devam ediyor. LG, OLED ekranlarına dayalı farklı iş birlikleriyle oluşturulan işlerin, “OLED ART” adlı yeni bir kültürel akım oluşturmasını hedefliyor.

    0
    0
    104
  • 26-04-2024

    İngiliz modern cazının en önemli isimlerinden Portico Quartet, “Garanti BBVA Uluslararası Caz Günü Konserleri” kapsamında, 30 Nisan Salı gecesi Blind sahnesinde müzikseverlerle buluşacak.

    The Guardian’ın “Radiohead, Cinematic Orchestra ve Efterklang tarafından işgal edilen topraklarda hak iddia ediyor” sözleriyle tanımladığı Portico Quartet; Duncan Bellamy (davul, hang drum) Milo Fitzpatrick (Kontrabas ve elektro), Jack Wylie (tenor ve soprano saksafon) ve Nick Mulvey’den (keyboard, hang drum) oluşuyor. 

    Real World, Ninja Tune, Gondwana Records gibi köklü plak şirketlerinden albümleri yayımlanan caz, elektronik ve ambiyans müziğin ünlü dörtlüsü Portico Quartet, altı stüdyo albümü ile kendi tarzını oluşturdu. 2007 yılında yayımladığı Knee-Deep in the North Sea aynı sene Time Out dergisi tarafından “Caz, Folk ve Dünya Müziği” kategorisinde yılın albümü olarak seçildi ve Mercury Müzik Ödülü’ne aday gösterildi.

    ​30 Nisan Salı gecesi gerçekleşecek Portico Quartet konserinin biletlerine Biletix ve Passo üzerinden ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    885
  • 26-04-2024

    Kargo grubu, 16 yıl aradan sonra Koray Candemir, Selim Öztürk, Serkan Çeliköz, Mehmet Şenol Şişli ve Burak Karataş’tan oluşan orijinal kadrosu ile Kargo☆Yarına Kalan Şarkılar saygı albümü kapsamında konser serisine başlıyor.

    Geçtiğimiz aylarda yayımlanan Kargo☆Yarına Kalan Şarkılar saygı albümünün ardından Kargo grubu uzun yıllar sonra dinleyicisiyle yeniden bir araya gelecek. Kargo, turne kapsamında 18 Mayıs’ta Ankara CerModern’de, 1 Haziran’da İstanbul Maximum Uniq Açıkhava’da ve 2 Haziran’da İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek.

    ​Kargo’ya saygı duruşu niteliği taşıyan albümde yer alan isimler arasında; Aleyna Tilki, Barış Demirel ft Abkountry, Batu Akdeniz, Buray, Cem Adrian, Deniz Tekin, Evdeki Saat, Gece, Gökçe, Jabbar, maNga, mor ve ötesi, Nilipek., Rashit, Sattas, Selin, Simge Pınar, Sufle, Şanışer, TNK, Vega ve Yalın yer alıyor. Bir dönemin büyük gruplarından biri olan Kargo hem albümü kutlamak hem de dinleyicilerine sahnede bir son kez bir araya gelmek amacıyla Kargo☆Yarına Kalan Şarkılar saygı albümü kapsamında turneye çıkıyor. Turnenin ilk ayağı İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek. Turnesinin devamı ise daha sonra duyurulacak. 

    0
    0
    133
  • 26-04-2024

    Seramik ve heykel sanatçısı Tuba Önder Demircioğlu’nun “Present” başlıklı kişisel sergisi 15 Mayıs-14 Haziran tarihleri arasında Gama Gallery ev sahipliğinde 42 Maslak’ta sanatseverlerle buluşacak.

    Tuba Önder Demircioğlu’nun duygu ve düşüncelerin insan bedenindeki yansımalarından ilham aldığı yeni koleksiyonu “Present”, mutluluğu, gülmeyi, sevinmeyi ve anı keyifle yaşamayı sembolize eden yaklaşık 50 eserden oluşuyor. Tuba Önder Demircioğlu’nun ming porselen ve stoneware çamuru gibi malzemelerle yarattığı ve ağırlıklı olarak duvar heykellerinin yer aldığı “Present” sergisinde sanatçı, artistik serbest teknik ile malzemenin olanaklarının sınırlarını zorlayarak büyük boyutlarda yeni konstrüksiyonlar oluşturdu.

    ​​“Present” kapsamında Demircioğlu’nun mentorluk yaptığı her yaş skalasından 25 öğrencinin seramik eserlerinin yer aldığı atölyenin üçüncü serisi olan “Black Sergisi” de sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca sergi boyunca söyleşi ve seminerler de düzenlenecek. 

    0
    0
    213
  • 26-04-2024

    Çocuk edebiyatımızın usta ismi Huban Korman’ın yazdığı ve resimlediği, 5 yaş ve üzerindeki tüm okurlarını önyargılar üzerine düşünmeye davet ettiği kitabı Bu Nasıl Timsah?, Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımladı.

    Bu Nasıl Timsah?, dış görünüşe göre verilen hükümlerin nasıl yanıltıcı olabileceğini, küçük bir kızın gözünden anlatıyor. Hikâye karlı bir şehir manzarası ve muzip hayvan karakterler ile sunuluyor.

    Macera, küçük bir kızın metrodan inerken gördüğü timsahtan korkmasıyla başlar. Küçük kız, o zamana kadar çevresinden hep timsahlara güven olmayacağını duymuştur. Bu yüzden hiç düşünmeden ondan kaçıp saklanır. Kitabın sonunda aslında haydut sanılan timsahın nasıl kibar bir karakter olduğu esprili bir dille gözler önüne serilir.

    “Metrodan inerken ayak sesleri duydu. Dönüp baktığında ne görsün? Peşinde kocaman bir timsah! Timsahlara hiç güven olmaz derlermiş. Onlarda her türlü haydutluk varmış. Yoksa... yanılıyor muydu?”

    0
    0
    254
  • 25-04-2024

    Macaristan Ulusal Film Enstitüsü’nün hazırladığı ve Macar sinemasının 120 yılını anlatan “Geniş Açı” başlıklı sergi, 29 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında Macar Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak.

    Liszt Enstitüsü - Macar Kültür Merkezi İstanbul, Macar sinemasının doğuşunun 120. yıldönümü kapsamında Macaristan Ulusal Film Enstitüsü’nün 2021 yılında açtığı ve Macar sinemasının tarihine kapsamlı bir bakış sunan “Geniş Açı” sergisini daha küçük bir ölçekte mekânına taşıyor. 30 Nisan 1901’de Budapeşte’deki Urania Bilim Tiyatrosu’nda gösterilen “Dans” filmiyle başlayan Macar sinemasının tarihi ayrılan, sonra yeniden birleşen ve sonra tekrar ayrılan yollarla, tarihsel olaylar ve yenilikçi teşebbüslerle karakterize ediliyor. Sergi, Macar kültürünün önemli bir parçasını oluşturan Macar sinemasının ve film endüstrisinin geçmişinin ve bugününün kapsamlı bir portresini sunmayı amaçlıyor.

    Sergide, sessiz ve sesli sinema dönemi, Macar sinemasının altın çağları, ödüllü çağdaş filmler ve birçok önemli festivalde kazanılan ödüllere dair bilgiler yer alıyor. Ayrıca tarihsel bir perspektiften, başta Hollywood’da olmak üzere uluslararası kariyere sahip Macar sinemacılar, Macar kökenli Oscar ödüllü ve Macaristan’da çalışan film yapımcıları da bulunuyor. Dev bir infografik harita, Macar film yapımcılarının göç dalgalarını ve varış noktalarını gösteriyor. Lumière’in ortakları tarafından 1896 yılının mayıs ayında Budapeşte’de çekilen ilk filmler, sergide izleyiciyle buluşuyor.

    ​Sergi ayrıca, yaratıcı süreç, üretim teknolojisi ve film gösterimi deneyimi gibi diğer önemli unsurlara da yer veriyor. Projektör, kamera ve prodüksiyon ekipmanlarının yanı sıra orijinal kostüm ve maketlerin de yer aldığı sergide ziyaretçiler, ekranlardan tarihi sahnelere tanık oluyor. Serginin başlığı olarak seçilen “Geniş Açı” ise yalnızca zamana değil mekâna da vurgu yapıyor. Özel belgeler, basın materyalleri ve değerli hatıralar, sinema tarihindeki bu zaman yolculuğunu heyecanlı kılıyor.

    0
    0
    300
  • 25-04-2024

    Can İncekara’nın “The Childhood Throne” başlıklı kişisel sergisi, 9 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında KAIROS’ta sanatseverlerle buluşacak.

    ​Can İncekara, gündelik nesnelerin hafızaya kazıdığı imgeleri, ikamet ettikleri kişisel bellekten toplumsal belleğin duygusuna uzanan bir yolculuğa çıkarıyor. Sanatçı, nostaljinin bireyde uyandırdığı özlem hissini sadece melankolik ve hüzünlü bir çerçevede sunmuyor, geçmişe takılı kalmanın, onu yakalayamayacak olmanın ortaya çıkardığı absürtlüğü de ironik biçimde izleyiciye yansıtıyor. İmgeleri kullandığı suluboya tekniğiyle hafızanın akışkanlığına gönderme yaparak detaylı bir biçimde işliyor. Kişisel deneyimlere hitap eden desen ve nesneler; kolektif olanı uyandırarak ortak bir belleğin parçası hâline geliyor. Sanatçının çocukluk döneminin tüm algısına yönelik gerçekleştirdiği derin bakışı barındıran “The Childhood Throne” sergisi, izleyiciyi yetişkinlerle çevrili bir oyun hafızasıyla hesaplaşmaya davet ediyor.

    Künye:
    1. Yatak, 2024, 112x76cm, Kağıt üzerine sulu boya
    2. Ayakkabılar, 2024, 54x34cm, Kağıt üzerine sulu boya

    0
    0
    199
  • 25-04-2024

    Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ve Atlas Publishing Lab iş birliğiyle düzenlenen Yazar-Editör Sohbetleri’nin bu ayki konukları yazar Ayfer Tunç ve editör Mustafa Çevikdoğan olacak.

    30 Nisan Salı akşamı, saat 18.00’de Pera Müzesi Odiyoryumu’nda gerçekleşecek etkinlikte, Türkiye'de yazar ve yayıncı olmanın keyifli yanları ve güçlükleri ele alınacak. Sohbetin ana odağını ise, Ayfer Tunç'un kitaplarının yayımlanma serüveni özelinde, edebiyat yayıncılığımızın geçirdiği evreler ve gelecekteki kültür ortamı üzerine beklentiler oluşturacak.

    ​Ayfer Tunç ve Mustafa Çevikdoğan’ın yer alacağı etkinlik Türkçe gerçekleşecek, katılım ücretsiz olup rezervasyon alınmayacak.

    ​Ayfer Tunç'un fotoğrafı Muhsin Akgün tarafından çekilmiştir.

    0
    0
    223
  • 25-04-2024

    Doğuş Grubu tarafından Salt’ın katkılarıyla mayıs ayında gerçekleştirilecek “Sanata Bi Yer” seminer serisi, genç sanatçılara ilham olurken, profesyonel sanat dünyasına geçişlerine rehberlik edecek.

    2015 yılından bu yana “Sanata Bi Yer” platformu aracılığıyla kültür ve sanat alanında genç sanatçılara alan yaratarak destekleyen Doğuş Grubu, mekânları başta olmak üzere genç yeteneklerin eserlerini daha geniş kitlelere ulaştırarak onların sanat dünyasında yer edinmelerine olanak tanıyor. “Sanata Bi Yer”, genç sanatçıların üretimlerini doğru yerde ve doğru kişilerle buluşturmayı amaçlıyor. Türkiye genelindeki çeşitli mekânlarda genç sanatçıların sergiler düzenlemesini sağlayarak yaratıcı üretimlerini destekleyen ve sanatın iyileştirici gücünü vurgulayan bu yaratıcı sanat platformu, genç sanatçıların üretimlerini doğru yerde ve doğru kişilerle buluşturmaları için eğitici seminerler düzenliyor. Bu çerçevede, 2017 yılından itibaren düzenlenen ve bu yıl daha da genişletilen “Sanata Bi Yer” seminer serisi, genç sanatçıların bilgi birikimlerini derinleştirmeleri ve profesyonel ağlarını genişletmeleri için titizlikle tasarlanmış bir eğitim platformu olarak katılımcılarla buluşuyor. Öğrencilerin yaratıcı potansiyellerini sergileyebilecekleri ve kariyerlerine yön verebilecekleri bu dinamik platform, onların sanat dünyasında yerlerini sağlamlaştırmalarına yardımcı olmayı ve bilgilerini artırmayı hedefliyor.

    Salt Araştırma’nın kütüphane ve arşiv kaynaklarının etkin kullanım yöntemleri üzerine düzenlenen “Salt Araştırma’ya Giriş” semineri Lorans Tanatar Baruh ve Sezin Romi tarafından 2 Mayıs Perşembe günü, 17.30-19.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Derya Açar Ergüç, İsmail Ayten ve Zeynep Akan ile 15 Mayıs Çarşamba günü, 17.30-19.00 saatleri arasında gerçekleşecek “Kültür Sanat İletişimi” etkinliğinde kültür ve sanatın iletişim stratejileri ve yaratıcı rolü üzerine sohbet edilecek. Ezgi Yılmaz tarafından 23 Mayıs Perşembe günü, 17.30-19.00 saatleri arasında gerçekleşecek “Sanatçılar İçin Kaynak Geliştirme” seminerinde sanatçıların projeleri için değerlendirebilecekleri farklı kaynak geliştirme yaklaşımları üzerine konuşulacak.

    ​“Sanata Bi Yer” seminer serisi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    210
DAHA FAZLA
Geldanlage