GÜNDEM
  • 22-04-2025

    Martch Art Project, yedinci yılı kapsamında bir araya getirdiği 17 sanatçıdan oluşan “yedionyedi” başlıklı karma sergisini 27 Nisan’a kadar Akaretler Sıraevler 37-39 nolu binalarda sanatseverlerle buluşturuyor.

    Koordinatörlüğünü Ömer Uğurluoğlu’nun üstlendiği “yedionyedi” başlıklı karma sergide; Serdar Acar, Burak Ata, Zeynep Beler, Mustafa Boğa, Ecemnaz Dalmaz, Sinem Dişli, Merve Denizci, Mia Dudek, Casper Faassen, Sedef Gali, Ekaterina Gerasimenko ve Ece Haskan, Fırat İtmeç, Can Kabba, Merve Morkoç, Alp Sime, Ayşe Uluçay’ın eserleri yer alıyor.

    Sergi, birlikte üretmenin, bir arada var olmanın ve sanatın doğası gereği taşıdığı karşılaşmaların bir yansımasını izleyicilere sunuyor. Birlikteliğin sadece fiziksel yakınlıkla değil, düşünsel, duygusal ve tarihsel bir bağlamla da mümkün olduğunu hatırlatıyor. Sanatçılar arasında kurulan bu ilişkiler ağı, izleyiciyi de içine çekerek, onu bu dinamik yapının bir parçası olmaya çağırıyor. Sergi, sanatın bireysel bir ifade biçimi olduğu kadar kolektif bir hafıza oluşturma aracı olduğunu da vurguluyor. Her eser, diğerleriyle kurduğu bağlar sayesinde yeni anlam katmanları kazanıyor; sanatçının niyetini aşan ve izleyicinin deneyimiyle tamamlanan bir sürecin parçasına dönüşüyor.

    ​Tekil seslerin çokluk içinde eriyip yeniden şekillendiği, sanatsal birlikteliğin gücünü kutlayan bir mekân olarak varlık bulan sergi, izleyiciye sanatın yalnızca bireysel bir yaratım olmadığını, aksine paylaşılan bir deneyim, ortak bir bilinç ve kolektif bir gelecek tahayyülü sunduğunu hatırlatıyor.

    0
    0
    350
  • 22-04-2025

    Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Atlas Publishing Lab iş birliğiyle düzenlediği “Yazar Editör Sohbetleri” serisine sanatçı-yazar Gökçe İrten ve yazar-editör Gökçe Ateş Aytuğ ile devam ediyor. Çocuk edebiyatının görsel anlatımı üzerine konuşulacak bu etkinlik, 25 Nisan Cuma saat 18.00’de Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek.

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın hemen ardından düzenlenecek etkinlikte, resimli kitapların yaratıcı dünyası masaya yatırılacak. Bir yazar ile bir çizerin ortak çalışma dinamiklerinin ele alınacağı sohbette, Türkiye’de ve dünyada resimli kitaplara dair güncel eğilimler de değerlendirilecek. Gökçe İrten ve Gökçe Ateş Aytuğ’un bir araya gelerek resimli kitapların üretim süreçlerini ve bu alandaki yaratıcı iş birliklerini ele alacakları bu etkinlikte, görsel anlatımın bir ifade biçimi olarak çocuk edebiyatındaki yeri sorgulanacak; resimli kitaplara yalnızca birer çocuk yayını olarak değil, aynı zamanda birer sanat eseri olarak da bakılacak.

    Pera Müzesi Oditoryumu’nda 25 Nisan Cuma saat 18.00’de ücretsiz gerçekleşecek etkinliğe rezervasyon da alınmayacak.

    Künye:
    2. Gökçe İrten
    ​3. Gökçe Ateş Aytuğ

    0
    0
    275
  • 22-04-2025

    İstanbul’da çekilen ilk yabancı film Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği, BaBa ZuLa’nın canlı müzik performansı eşliğinde 30 Nisan Çarşamba akşamı saat 19.00’da Beyoğlu Sineması’nda izleyicilerle buluşacak.

    BaBa ZuLa, Avusturyalı yönetmen Ernst Marischka’nın 1920’de çektiği Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği adlı sessiz filme müzikleriyle ses verecek. Grup, psikedelik doğaçlamaları, geleneksel enstrümanları ve elektronik dokularla oluşturduğu çağdaş müzik anlatımıyla, yüzyıllık bir İstanbul hikâyesini yeniden yorumlayacak.

    İstanbul’da çekilmiş ilk konulu yabancı film olan Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği, Sirkeci Paşa’nın oğlu Ahmet’in babasının isteği üzerine erdemli bir eş arayışını ve bu süreçte Enis Hanım’a olan aşkını konu alıyor. Ancak Ahmet’in dilenci kılığında sokaklarda dolaşarak tanıştığı Enis Hanım ile yaşadığı aşk, kötü niyetli kişilerin oyunları ve yanlış anlaşılmalar nedeniyle zorlu bir sınavdan geçiyor.

    ​Beyoğlu Sineması’ndaki etkinliklerin biletlerine İstanbul Senin uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    484
  • 22-04-2025

    İtalyan fotoğrafçı Luigi Ghirri’ye bir saygı duruşu niteliğindeki “İtalya’da Yolculuk” sergisi 25 Nisan-28 Mayıs tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

    İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Kültür Bakanlığı Çağdaş Yaratıcılık Genel Müdürlüğü, Çağdaş Fotoğraf Müzesi (MUFOCO), Luigi Ghirri Varisleri Vakfı iş birliğinde ve Ankara İtalyan Büyükelçiliği himayesinde düzenlenen “İtalya’da Yolculuk” sergisi, Ghirri’nin 1984 yılında tasarladığı aynı başlıklı fotoğraf projesinin 40. yıldönümü vesilesiyle, 86 fotoğrafı orijinal baskılarıyla bir araya getiriyor.  Matteo Balduzzi’nin küratörlüğünü üstlendiği sergi, Paris İtalyan Kültür Merkezi ve Londra İtalyan Kültür Merkezi’nin ardından Avrupa turunun üçüncü durağı olarak Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde izleyicilerle buluşacak.

    Luigi Ghirri tarafından 1984 yılında tasarlanan ve çağdaş İtalyan fotoğraf tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilen “İtalya’da Yolculuk” projesiyle aynı başlığı taşıyan sergi, projeden 86 fotoğraflık bir seçkinin orijinal baskılarından oluşuyor. İtalyan manzarasını yeni ve şiirsel bir bakışla anlatan sergi, Ghirri gibi usta fotoğrafçıların ve çağdaş sanatçıların, İtalya’nın görsel kimliğini nasıl yeniden şekillendirdiğini gözler önüne seriyor.

    Seyahate ve sürekli evrim geçiren bir ülkenin görsel hafızasına bir övgü niteliğindeki “İtalya’da Yolculuk” sergisi kapsamında hem çağdaş fotoğrafçılık hem de sanatçı kitabı tarihinin en önemli eserlerinden biri olan ve artık nadir bir koleksiyon parçası hâline gelen Viaggio in Italia (Il Quadrante, Alessandria 1984) adlı orijinal katalog da yeniden basılıyor. Luigi Ghirri, Gianni Leone ve Enzo Velati’nin editörlüğünü, Paola Borgonzoni’nin tasarımını yaptığı katalogda, Arturo Carlo Quintavalle’nin bir makalesi ve Gianni Celati’nin bir denemesi yer alıyor. Kitap, Çağdaş Yaratıcılık Genel Müdürlüğü ve Çağdaş Fotoğraf Müzesi’nin küratörlüğünde, Luigi Ghirri Varisleri Vakfı iş birliğiyle Quodlibet yayınevi tarafından yeniden yayımlandı.

    Sergide; Olivo Barbieri, Gabriele Basilico, Gianantonio Battistella, Vincenzo Castella, Andrea Cavazzuti, Giovanni Chiaramonte, Mario Cresci, Vittore Fossati, Carlo Garzia, Luigi Ghirri, Guido Guidi, Shelley Hill, Mimmo Jodice, Gianni Leone, Claude Nori, Umberto Sartorello, Mario Tinelli, Ernesto Tuliozi, Fulvio Ventura, Cuchi White gibi önemli sanatçıların eserleri yer alıyor.

    Künye:
    1. Luigi Ghirri, Alpe di Siusi, Bolzano, 1979 © Eredi di Luigi Ghirri - Museo di Fotografia Contemporanea, Milano-Cinisello Balsamo.
    2. Andrea Cavazzuti, Lido degli Scacchi, Ferrara, 1982 © Andrea Cavazzuti - Museo di Fotografia Contemporanea, Milano-Cinisello Balsamo.
    3. Mario Cresci, Stigliano, Potenza, 1983 © Mario Cresci - Museo di Fotografia Contemporanea, Milano-Cinisello Balsamo.
    4. Carlo Garzia, Trani, 1982 © Carlo Garzia - Museo di Fotografia Contemporanea, Milano-Cinisello Balsamo.
    5. Vittore Fossati, Oviglio, Alessandria, 1981 © Vittore Fossati - Museo di Fotografia Contemporanea, Milano-Cinisello Balsamo.
    ​6. Giovanni Chiaramonte, Mottarone, Novara, 1980 © Eredi di Giovanni Chiaramonte - Museo di Fotografia Contemporanea, Milano-Cinisello Balsamo.

    0
    0
    504
  • 22-04-2025

    Miras romanıyla tüm dünyada yankı uyandıran Norveçli yazar Vigdis Hjorth’un anneler ve kızlarını, aileler ve enkazlarını merkezine aldığı, çocukluğu aşma ve aile denen savaş alanından sağ çıkma olasılıklarına yaslandığı romanı Annem Öldü mü, Dilek Başak’ın çevirisiyle Siren Yayınları’ndan çıktı.

    Bu roman; anı, yaratı ve saplantı üçgeninde sorular, bağlar ve hesaplaşmalar, ufak tefek darbelerle tetiklenmeyi bekleyen fay hatlarıyla örülü. Hjorth, anne-kız ilişkisinin çıkmazlarını, anneliğin açmazlarını ve aile içi travma aktarımını derinlemesine iredeliyor. Okuruna bir de soru bırakıyor: Yara açmayan bir annelik, öldürmeyen bir sevgi mümkün mü?

    ​Roman, seçimleri nedeniyle ailesi tarafından dışlanmış bir kadının başarılı bir ressam olarak doğup büyüdüğü yere geri dönüşünü ve geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalışını konu alıyor. Olaylar, anlatıcının bir gece vakti yıllardır görüşmediği annesini araması, annesinin de telefonu açmamasıyla başlıyor. Anne ile kızını, kazananı olmayan bir kedi-fare oyununa sürükleyen bu cevapsız çağrı, çığ gibi ilerleyen bir çözülmeyi de beraberinde getiriyor.

    0
    0
    348
  • 21-04-2025

    Kanadalı oyun yazarı Morris Panych’in kaleme aldığı Bulaşıkcılar oyunu Işıl Kasapoğlu rejisi ve Özge Özpirinçci, Ahsen Eroğlu, Şebnem Sönmez, Ekin Eryılmaz’ın performansıyla 16 Mayıs’ta UniqHall’de, 15 Haziran’da ise AKM’de izleyicilerle buluşacak.

    Kanadalı oyun yazarı Morris Panych’in 2005 yılında kaleme aldığı ve dünyanın pek çok yerinde sahnelenen Bulaşıkcılar oyunu, Işıl Kasapoğlu rejisiyle ve orijinalinden farklı olarak ve dünyada ilk kez kadın oyuncularla sahnelenecek. Özge Özpirinçci, Ahsen Eroğlu, Şebnem Sönmez ve Ekin Eryılmaz’ın oyuncu kadrosunda yer aldığı Bulaşıkcılar, restoranlarda arka planda çalışanların hikâyesine odaklanıyor. Oyun, bulaşıkhanede sıkışmış kalmış dört kadının iç seslerini, kendileriyle ve çevrelerindekileriyle hesaplaşmalarını, toplumdaki yerlerini anlatırken, onları da görünür kılıyor.

    Oyun, günlük hayatın sıradan gibi görünen detaylarında gizlenmiş büyük gerçekleri sahneye taşıyor. Oyunda, izleyici dört kadının kendi iç hesaplaşmaları, toplumsal sınıf farkları ve görünmezlikleri üzerine çarpıcı bir yolculuğa tanık oluyor. Sadece sahnenin değil, gerçek hayatın da arka planında kalan kadınların dünyasını gözler önüne seren Bulaşıkçılar, ironik ve dokunaklı anlatımıyla izleyiciyi düşündürmeye davet ediyor. Eğlenceyle derinliği, mizahla trajediyi harmanlayan oyun, sistemin çarkları arasında sıkışmış hayatları sahnede gözler önüne seriyor.

    16 Mayıs’ta UniqHall’de, 15 Haziran’da ise AKM’de sahnelenecek Bulaşıkcılar oyununun biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    Künye:
    Yazar: Morris Panych
    Çevirmen: Ceren Aksakal
    Dramaturg: Zeynep Avcı
    Yönetmen: Işıl Kasapoğlu
    Yardımcı Yönetmen: Volkan Sarıöz
    Oyuncular: Özge Özpirinçci, Ahsen Eroğlu, Şebnem Sönmez, Ekin Eryılmaz
    Dekor Tasarımı: Hakan Dündar
    Kostüm Tasarımı: Dilek Kaplan
    Işık Tasarımı: Mustafa Yıldırım
    Müzik: Volkan Akkoç
    Dekor Realizasyonu: Faik Yunus Biçen
    Cast Direktörü: Mine Güler
    Reji Asistanı: Ekin Eryılmaz
    Basın İletişimi: Hande Sönmez
    Görsel İletişim Tasarımı: Mehmet Eroğlu
    Sosyal Medya ve Planlama: Isırgan Creative
    Yapım Koordinatörü: Berkay Özcan
    Uygulayıcı Yapımcı: 484
    ​Yapım: MYArt

    0
    0
    391
  • 21-04-2025

    Zilberman İstanbul’un her yıl genç sanatçıları desteklemek amacıyla düzenlediği Genç Yeni Farklı çağrısının 2025 edisyonu için başvurular 25 Mayıs tarihine kadar devam ediyor.

    ​Genç Yeni Farklı seçici kurulunda bu yıl, Yapı Kredi Müzesi Direktörü ve küratörü, Burcu Çimen, Pera Müzesi küratörlerinden Ulya Soley, sanatçı Sena Başöz, Zilberman Berlin Direktörü Lotte Laub ve Program Yöneticisi Ece Ateş’ten oluşuyor. Türkiye genelinde yapılan açık çağrı sonucu yapılan başvurular seçici kurul tarafından değerlendirilecek. İşleri seçilen sanatçılara 7500 TL destek ödemesinin yapılacağı seçki, “Genç Yeni Farklı’25” adıyla 2-23 Ağustos tarihleri arasında Mısır Apartmanı’nda sergilenecek. Ayrıntılı bilgiye ve başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.

    Katılım Koşulları:
    -Genç Yeni Farklı başvuruları her tür sanatsal malzeme ve pratik ile üretilmiş işlere açıktır.
    -Başvuranların 1 Ocak 2025 tarihinde 35 yaşından gün almamış olmaları ve herhangi bir galeri tarafından temsil edilmiyor olmaları gerekmektedir.
    ​-Sanatçıların daha önceki yıllarda gerçekleşen Genç Yeni Farklı sergilerinde işleri gösterilmemiş olmalıdır.

    0
    0
    564
  • 21-04-2025

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) “Sahnem İstanbul” projesi kapsamında sokak sanatçılarının hikâyelerini anlatan Dünyanın Sesleri İstanbul Sokaklarında belgeseli, Lift-Off Filmmaker’ın jürisi tarafından festivale dahil edilmek üzere seçildi.

    Yönetmenliğini Tayyip Hoşbaş, görüntü yönetmenliğini Hoşbaş ve Sercan Kurt’un, kurgusunu ise Kurt’un üstlendiği Dünyanın Sesleri İstanbul Sokaklarında (Worlds Voices In The Streets of İstanbul) belgeseli, halk oylamasının yapılmasının ardından ödül değerlendirmesine de alınacak. İBB Kültür Dairesi Başkanlığı’nın (İBB Kültür) sokak sanatçıları için 2021 Aralık ayında başlattığı uygulama kapsamında, izin belgesi ile kentin farklı noktalarında müzik yapan Ukraynalı Sofie Demi, Azerbaycanlı Tarlan Iskandarov, Japonyalı Toshia Chiba ve İranlı Human Fokoloei’nin hikâyelerini konu alan belgesel aynı zamanda farklı kültürlerin bir arada yaşadığını sinematografik şekilde yansıtıyor.

    ​İBB Kültür’den yapılan açıklamada, sokak sanatçıları ile ilgili yeni projeler planlandığı, yakın gelecekte “Sahnem İstanbul” projesinin ikinci etabında İBB Kültür Politikaları Müzik Birimi tarafından, İstanbul’un sesini daha görünür hale getirecek projelerin hayata geçireceği açıklandı.

    0
    0
    667
  • 21-04-2025

    Alternatif sahnenin öne çıkan isimlerinden Can Güngör, “beni burda üzen bir şey var.” başlıklı yeni teklisini cancan plak ve GRGDN Müzik iş birliğiyle yayımladı.

    “beni burda üzen bir şey var.” şarkısının söz, beste, prodüksiyon ve miks’i Can Güngör imzası taşıyor. Mastering çalışması Baran Göksu’ya, kapak tasarımı ise Merve Mehmet’e ait. Kayıtların büyük bölümü 2024 yılında Cangün Ev Stüdyosu’nda yapılırken, davul kayıtları 2020’de Emre Malikler tarafından Şen Bakkal Stüdyo’da gerçekleşti.

    Can Güngör, kayıtlı çalışmalarında olduğu gibi konserlerinde de dinleyenleri müzikal olarak zengin, samimi ve maceralı bir deneyime davet ediyor. 2025’in ilk elektrikli ve full kadro konseri ise 16 Mayıs Cuma Zorlu PSM %100 Studio’da gerçekleşecek. Konserin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    ​Can Güngör’ün “beni burda üzen bir şey var.” başlıklı yeni teklisini buradan dinleyebilirsiniz.

    0
    0
    639
  • 21-04-2025

    Hayri Şengün’ün “Öteki Zamandan” başlıklı kişisel sergisi 17 Mayıs’a kadar Siyah Beyaz’ın proje alanı Özel Şeyler’de sanatseverlerle buluşuyor.

    Gravür ve heykelsi nesnelerden oluşan “Öteki Zamandan” sergisi, zaman içinde üretilmiş imgeler ve nesneler arasında oluşan bağları incelemenin bir yolu olarak kurgulanıyor. Sergide, sanatçının 2021 yılında üretmiş olduğu gravürlerden oluşan seri, atölyede yıllar içinde biriken heykelsi nesnelerle ve heykellerle eşleştiriliyor. Birlikteyken uyumlu görünen bu nesneler, gravürler ortadan kaldırıldığında kopuk ve bağımsız hâle geliyor. Tıpkı Borges’in Öteki öyküsünde olduğu gibi, işlerin arasında kurulan bağlantıda da zaman içinde karşılaşan benlikler seziliyor. Diğer taraftan sergi, Pessoa’nın heteronimleri gibi, bir araya geldiklerinde bütünlük hissi uyandıran ama gerçekte birbirinden ayrı duran parçalara vurgu yapıyor. Zaman içinde üretilmiş imgeler ve nesneler arasında oluşan bağları incelemenin bir yolu olan sergi, benliğin oluşumunu, değişken yapısını, geçmiş ve şimdi arasındaki görünmez bağların sanat üretim biçimlerine etkisini sorguluyor.

    Künye:
    1. Bir Perde A Curtain, gravür, 2021
    2. Göbeğini açan Baring the belly, gravür, 2021
    ​3. Köken Origin, gravür, 2021

    0
    0
    520
DAHA FAZLA
Geldanlage