16 MAYIS, PAZARTESİ, 2022

Nilüfer Belediyesi’nden Sergi: “Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları”

Nilüfer Belediyesi, 27 sanatçının çalışmalarından oluşan “Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları” başlıklı sergiyi 31 Temmuz’a kadar Nilüfer ilçesinde yer alan altı farklı mekânda sanatseverlerle buluşturuyor.

Küratörlüğünü Yekhan Pınarlıgil’in üstlendiği sergi, politik konulara umut dolu, pozitif bir perspektiften yaklaşıyor. Altı mekânın her birinin kendi içinde bir sergi olarak kurgulandığı “Yukarı Bak, Sınırlı Coğrafyanın Yıldızlı Ufukları”, şehrin kültürel kimliği, tarihi, dönüşümü ve geleceği ile diyaloğa geçen lokasyonlarda mekân ve sanat arasında güçlü ilişkiler kuruyor. “Ne zaman boyun eğmeyi bırakır, neden, nasıl yukarı bakarız?” düşüncesinden yola çıkan seçki, söylemin getirdiği çağrışım noktalarına odaklanıyor. Hayat ve sanatın kesişiminde yer alan, hiciv, kahkaha, dans, ritim, unutmak, ironi ve renkler bu seçkideki çalışmaların merkezini oluşturuyor. Diğer bir taraftan bedeni merkeze alan sergi “bedenin özgür olmadığı yerde zihin de özgür olamaz” fikrinden yola çıkıyor. İnsan bedeninin yanı sıra hayvan bedenini de ele alan sergi, atfettiğimiz klişe sembollerden kurtarıp bambaşka formlara dönüştürüyor.

Punk’tan ilham alan Pancar Deposu, “Haz, Işıltı ve Kahkaha” başlığı altında Anne-Charlotte Finel, Ateş Alpar, Berat Işık, Berk Kır, Eda Soylu, Erinç Seymen, Ghazel, Gözde İlkin, Güneş Terkol, Merve Morkoç, Şafak Şule Kemancı, Vahit Tuna ve Bihter Yasemin Adalı’nın işlerini izleyicinin beğenisine sunuyor.

Fatoş İrwen, Gözde İlkin, Güneş Terkol ve Şafak Şule Kemancı’nın çalışmaları “İnce Elemek Sık Dokumak” başlığı altında Gölyazı Kültürevi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçıların hafiflikle eleştirmek üzerine üretimleri, kültürler arası etkileşim ve iletişim için önemli bir sembol olan, restore edilerek kültürevine dönüşen kilisede izleyici karşısına çıkıyor.

Balat Kültürevi, “Özgürlük Köşenin Hemen Arkasında” başlığı altında CANAN, Dan Perjovschi, Emilia Kabakov & İlya Kabakov, Fatoş İrwen, Henning Christiansen, İnci Eviner, Merve Morkoç, Rebecca Horn ve Vahit Tuna’nın işlerine ev sahipliği yapıyor. Seçkide özgürlüğün ancak içeriden dışarıya doğru olabileceği ve bilinçaltının açığa çıkmasıyla ilgilenen eserler bir araya geliyor.

Misi’de yer alan Fotoğraf Müzesi’nde Marguerite Bornhauser’in fotoğraflarından oluşan kapsamlı bir seçki “Siyah Yandığında” başlığı altında sanatseverlerle buluşuyor. Misi’deki Edebiyat Müzesi’nde izleyici karşısına çıkan “Türkiye’nin Yeraltı Suları: Fanzin Edebiyatı” başlıklı sergi, Onur Sarıkaya küratörlüğünde, 1960’lardan bu yana Türkiye’de fanzine odaklanıyor.

​Son olarak Nâzım Hikmet Kültürevi, “Doğa Tarihi Müzesi” serisiyle Tayfun Serttaş, “Efsunlu Dünya Hayal Değil, Üstündeyiz” sergisiyle CANAN ve Extramücadele’nin kapsamlı seçkilerini izleyicinin beğenisine sunuyor. İnsan ve hayvan arasındaki ilişki, masallar ve eleştirel yaklaşım ile üç sanatçının üretimi üzerinden mekâna yayılıyor.

Künye:
1. Merve Morkoç, Living Sculptures, C-Print Baskı, 30x40 cm, 2021
2. Vahit Tuna, Kurum, Heykel, 2017
​3. Gözde İlkin, Krallık, Kumaş üzerine dikiş ve resim, 78x118 cm, 2016

0
2197
0
  • 16-05-2022
    0
    751
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 16-05-2022
    0
    882
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 16-05-2022
    0
    924
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage