11 MAYIS, ÇARŞAMBA, 2022

Yeni Nesil Deneyim Alanı: “goodspaces”

İstanbul’un sanat, teknoloji ve iyilik merkezi yeni nesil deneyim alanı goodspaces ekosisteminin liderleri Effect BCW kurucusu Gonca Karakaş ve A46 Organizasyon kurucularından Selim Demir ile goodspaces’ın hikâyesi, misyonu ve 13 Mayıs’ta başlayacak Metaverse, NFT ve Web 3.0’ı odağına alan, yılın kapsamlı sanat ve teknoloji zirvesi “GOODSPACES - ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022” hakkında merak ettiklerimizi konuştuk.

Yeni Nesil Deneyim Alanı: “goodspaces”

Bu yılın şubat ayında, Effect BCW kurucusu Gonca Karakaş ve A46 Organizasyon kurucularından Selim Demir tarafından hayata geçirilen, 42 Maslak’ta kapılarını açan goodspaces; sanat, teknoloji ve sürdürülebilirliği odağına alan, ekosisteminin merkezinde bir İyilik Enstitüsü olmayı amaçlayan yeni nesil bir deneyim alanı. Geleceğe dair yeni bakış açıları sunmaya yönelik etkinliklere ev sahipliği yapan goodspaces; sanat, teknoloji ve sürdürülebilirliği odağına alan markaların bir araya geldiği bir platform olmasının yanı sıra topluma fayda sağlayacak projeler üretmeyi, dijital sanat ve teknoloji alanında çalışmalar yapan gençleri rol modelleri ile buluşturmayı hedefliyor.

goodspaces; 13-14-15 Mayıs 2022 tarihlerinde sanat, teknoloji ve sürdürülebilirlik dönüşümünü her ayrıntısıyla odağına alacağı “GOODSPACES - ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022” başlıklı kapsamlı bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Metaverse, NFT ve Web 3.0’ı odağına alacak zirvenin programında alanında uzman kişilerin yer alacağı paneller, sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimleri, NFT sergi, “Digital Art Party”, dijital sanatı ve müziği bir araya getirecek konserler yer alıyor. Zirve ile ilgili ayrıntılara goodspaces’ın internet sitesinden, biletlerine ise Biletix’ten ulaşabilirsiniz.

​Gonca Karakaş ve Selim Demir ile hem goodspaces ekosisteminin merak edilenleri hem de yılın merak uyandıran sanat ve teknoloji zirvesi “GOODSPACES - ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022”ya dair öne çıkan başlıkları hakkında konuştuk.

Teknoloji ve inovasyon ile birlikte dünya büyük bir gelişim, dönüşüm yaşıyor. Bu dönüşümün merkezinde, önemli bir kavram olan sürdürülebilirlik yer alıyor. goodspaces ise bu noktada önemli bir “alan” olarak karşımıza çıkıyor. Sanat, teknoloji ve sürdürülebilirliği odağına alan markaları bir araya getiren bir platform olan goodspaces’ın ortaya çıkış hikâyesini anlatabilir misiniz?

Selim Demir: Gonca Karakaş iletişim sektöründe, ben de etkinlik ve deneyim tasarımı alanlarında çok uzun yıllardır keyifli çalışmalar yapıyoruz. 2003 yılından beri A46 olarak, etkinlikler için sıra dışı alan tasarımları ve konseptlere imza attık. Zamanla davetlerimize katılan misafirlerimiz için farklı deneyimler tasarlamaya başladık ve çok keyifli geri dönüşler aldık. Etkinlik deneyimleri ve farklı tasarım anlayışımızı teknoloji ve sanatla birleştirdiğimiz ve kendi etkinlik alanımızda sergilediğimiz bir mekân yaratma fikri pandemi öncesinde vardı. Pandemi sırasında bu projeden Gonca’ya bahsettiğimde aynı heyecanı paylaştığımızı gördük ve başladık. Mottosu “Yaşam Burada Sanat” olan 42 Maslak’ta, şehrin kalbindeyiz.

goodspaces’ın çatısı altında nasıl yapı ve içerikten bahsedilebilir? Bu çatı altında neler gerçekleşiyor?

Gonca Karakaş: goodspaces farklı kolları olan kompleks bir proje. Alt mottomuzda da yer alan iyilik kısmını çok önemsiyoruz ve buranın iyi insanların buluşma noktası olmasını hayal ediyoruz. Bu bağlamda sanatçılar, akademisyenler, sürdürülebilirlik odaklı girişimciler ve kanaat önderlerinin yer aldığı bir danışma kurulu ve ona bağlı bir “İyilik Enstitüsü” kurmayı planlıyoruz. Bu enstitü altında, danışma kurulumuzla birlikte, topluma fayda sağlayacak projeler üretmeyi, dijital sanat ve teknoloji alanında çalışmalar yapan gençleri rol modelleri ile buluşturmayı, gelişmelerine yardımcı olmayı hayal ediyoruz.

Selim Demir: Biz goodspaces’ı sanat, teknoloji ve iyilik odaklı yeni nesil deneyim alanı olarak adlandırıyoruz. Burada dijital sanatı müzikle bir araya getirdiğimiz konserler, dijital sanatçıların solo sergileri, kurumsal lansman projeleri, çocuklara yönelik eğlenceli dijital deneyimler, bizim tasarlayacağımız dijital etkinler, teknoloji, sanat, sürdürülebilirlik ve gastronomi içerikli sohbetler, tadım etkinlikleri gibi farklı segmentte birçok etkinliğe imza atmaya başladık.

goodspace'ın dijital varlığını merak ediyorum. Bugün dijital dünyaya taşınma, orada bir dünya kurma, avatarlar oluşturma, metaverse’te arsa satışları vb. konular konuşuluyor ve bu kurgu üzerine çalışılıyor. Teknoloji ve sürdürülebilirliği odağına alan goodspace’ı 42 Maslak’ta fiziki bir mekânda kurdunuz. Dijital dünyada nasıl bir yere sahip olacak? Bunun için bir çalışma yürütüyor musunuz?

Selim Demir: Burada gerçekleştirilen her etkinlikte dijital dünyadaki dönüşümün bir parçasını görmek mümkün. goodspaces akla gelen her projeyi kurgulayabilmek üzerine tasarlandı. Kapılarını henüz çok yeni açmış olsak da dijital içerikli etkinliklerde birçok kişinin aklına gelen ilk yerlerden biri olmayı başardık. Görüntü ve ses teknolojilerinde gelinen son noktayı yaratıcılıkla birleştirerek mükemmel deneyimler tasarlıyoruz. Ziyaretçilerimiz, 500 metre2 zemin ve 750 metre2 de duvarlar olmak üzere toplam 1250 metre2 boyutunda dev bir perdenin içinde bu deneyimi yaşıyor. Sanat, tasarım, gösteri, lansman ya da zirve… Yapılan tüm etkinlikler ziyaretçilerimizi içine alıyor ve her tarafını sarıyor.

goodspaces pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptığı gibi sanatçı Dilara Akay’ın da iki heykeline 10 Kasım tarihine kadar ev sahipliği yapıyor. Heykeller aynı zamanda NFT dünyasında da satışa sunuldu. Sergi sonunda fiziksel heykelin mülkiyetini garanti eden NFT ile heykeller sahibine teslim edecek. goodspaces bu noktada nasıl bir misyon taşıyor? Bunun gibi başka sanatçıları da ağırlayacak ve satışlarında rol oynayacak mı?

Gonca Karakaş: goodspaces’ın kapısı sanata ve çok değerli sanatçılarımıza hep açık. Tabii iyiliğin ve sürdürülebilirliğin de bir parçası olmak koşulu ile. Örneğin çok sevgili Dilara Akay’ın sergilenen bu heykelleri aynı zamanda sanatı iyilikle de buluşturuyor. Heykellerin bu süre içinde ilk satışının %5'i ve yeniden satışın yaratıcı ücretinin yarısı WWF Türkiye cüzdanına aktarılacak.

Dijital dönüşüm konusunu farklı açılardan ele alan pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan goodspaces, 13-14- 15 Mayıs tarihlerinde konu başlıklarıyla heyecanlandıran ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022 için hazırlanıyor. Zirvenin odağında Metaverse, NFT ve Web 3.0 olacak. Bu yıl ilki gerçekleştirilecek ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022 fikri nasıl oluştu? Hazırlık sürecinizi anlatır mısınız?

Gonca Karakaş: Sanat, teknoloji ve sürdürülebilirlik dünyada çok hızlı bir dönüşüm içinde. Bu dönüşümün bir parçası olmak ve artılarından yararlanmak adına hepimiz her geçen gün daha da fazlasını öğrenmeye çalışıyoruz. ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022 de işte tam da bu noktada, bu keşif yolculuğuna eşlik etmek amacıyla tasarlandı. Dönüşümü her ayrıntısıyla odağına olan, şehrin en kapsamlı sanat, teknoloji ve sürdürülebilirlik zirvesi oldu. Bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz zirvede, Türkiye’den ve dünyadan konusunda uzman konuşmacılar eşliğinde gerçekleşecek panellere ev sahipliği yapacağız, üç gün boyunca farklı etkinliklerle özgün bir deneyim sunacağız.

Selim Demir: ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022, goodspaces’ın misyonunu en iyi şekilde ifade eden etkinlik olarak karşımıza çıkıyor. Duyurusunu yaptığımız ilk günden bugüne her gün başka bir konuşmacının dahil olmak istediği bir zirve oldu. Ne mutlu ki; hâlen de programımız genişliyor.

ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022 kapsamında üç gün boyunca paneller, sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimleri, NFT sergi, “Digital Art Party”, dijital sanatı ve müziği bir araya getirecek konserler ve özel söyleşiler gerçekleştirilecek. Çok farklı alandan konusunda uzman konuşmacılar bir araya gelip dönüşümün parçası olacaklar. Programda neler öne çıkacak? Bizimle bu özel zirvenin ayrıntılarını paylaşır mısınız?

Selim Demir: 14 Mayıs’taki “Sanat ve Teknoloji Zirvesi” ve 15 Mayıs’taki “Toplumsal Fayda Günü” ile dünyadan ve Türkiye’den yaklaşık 100 konuşmacıyı ağırlayacağız. Panellerimiz ESA Espor Arena’da gerçekleşecek. 14 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek sanat ve teknoloji panelinde; keynote speaker David McWilliams, Refik Anadol, Haluk Levent, birçok sanatçı, iş insanı ve sivil toplum kuruluşu lideri yer alıyor. 15 Mayıs’ta ücretsiz olarak gerçekleşecek Toplumsal Fayda Günü, tüm gün “iyilik” diyeceğimiz; bilim, teknoloji, eğitim, çevre, kültür, sanat faaliyetleri sürdüren sivil toplum örgütlerinin ve “iyilik”te buluşan markaların katılımıyla gerçekleşecek, toplumsal farkındalık yaratacak etkileyici bir panel olacak. Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER), (WWF) Dünya Doğayı Koruma Vakfı, Habitat, Yuvam Dünya, Ahbap, TÜRKONFED sözcüleri bu anlamlı panelde konuşmacı olarak yer alacak. Bu özel günde sürdürülebilirliği odağına alan birçok marka da stantlarda ziyaretçilerle buluşacak.

Gonca Karakaş: Bu panellerimizle birlikte, sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimleri, dijital sanat ve NFT sergileri, “Digital Art Party”, dijital sanatı ve müziği bir araya getirecek konserler ve özel söyleşilere de imza atacağız. Sürdürülebilirlik, sanat, girişimcilik, teknoloji ekosisteminin günümüzdeki buluşma noktası olan Metaverse, NFT ve Web 3.0’ı odağına alan ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022 ile katılımcılara ücretli ve ücretsiz geniş bir program sunuyoruz. 13 Mayıs Cuma akşamı dijital sanatı ve müziği bir araya getirecek, BeeGee ve Hakan Yılmaz‘ın performans sergileyeceği “Digital Art Party” gerçekleşecek. Katılımcıların sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimi yaşayacakları alanlar da olacak. Zirvenin bir parçası olan bir başka konserimiz ise 15 Mayıs Pazar akşamı gerçekleşecek Soul Train İstanbul Ezgi Alaş ve Güneş konseri. Güneş'in ilk albümü olarak yayınlanan Atlantis’in 13. şarkısı (kayıp şarkı) ilk defa bu konserde lanse edilecek ve NFT olarak satışa sunulacak. Satışın geliri WWF’e bağışlanacak. Aynı zamanda etkileyici iki farklı sergi ile üç gün boyunca görsel bir şov sunacağız. Zeynep Arınç küratörlüğünde goodspaces Exbition Hall’de gerçekleşecek dijital sanat sergisi; Can Büyükberber, Hakan Yılmaz, Emre Yusufi, Ecem Dilan Köse ve birçok sanatçının eserlerini sanatseverlerle buluşturacak. Artopol Art Gallery’de ise Türkiye’nin ilk NFT Marketplace’ı Babylons.io sanatçılarının NFT’lerinin sergileneceği multidisipliner bir sergi izleyicilerle buluşacak. 42 Maslak içerisinde yer alan Yiğit Yazıcı 42 Maslak Atelier ve Luca Fine Art’ta da ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek özel sergiler gerçekleşecek. Sergiler, özel söyleşilerle daha da renklenecek; Artopol Art Gallery‘de “Artopol Art Talks”, Yiğit Yazıcı 42 Maslak Atelier’de ise “Artist Talk & Blue Light” sohbetleri ile sanatseverler seçkin isimlerle bir araya gelecek. ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022’deki tüm sergiler üç gün boyunca ücretsiz olarak 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Gonca Karakaş ve Selim Demir

Son olarak gündeminizde önemli bir zirve var ancak goodspaces’da gelecek süreç için neler planlıyorsunuz, neler yapmak istiyorsunuz?

Gonca Karakaş: ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022 gibi katılımcılara vizyon katacak, ufuk açacak ve iyi hissettirecek projeler hazırlıyoruz. Bu projeler arasında çocuklar dahil farklı yaş ve ilgi alanlarına sahip geniş bir kitlenin ilgisini çekecek dijital sanat, teknoloji, müzik, tiyatro, gibi farklı disiplinlerin yer alacağı karma projeler olacak. Ve elbette goodspaces’ın ekosisteminin merkezinde yer alan sürdürülebilirlik başlığıyla iyilik hareketinin bir parçası olmaya devam edeceğiz.

Sürdürülebilirlik, sanat, girişimcilik, teknoloji ekosisteminin günümüzdeki buluşma noktası olan Metaverse, NFT ve Web 3.0’ı odağına alan ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022 ile ilgili detaylı bilgiye www.goodspaces.com.tr üzerinden ulaşabilirsiniz. ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022'nin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz. 

0
5249
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage