0 YAPILAN YORUMLAR
7118 GÖRÜNTÜLENME
1 TAKİPÇİ
0 BEĞENİ
BEGONVİL

İstediğim gibi Yaşayabilirim. Neden İntihar edeyim ki?

Genç bir yazar. İlk kitabını henüz çıkarmış. Bence çok da başarılı. Azmi hırsı ve yaşama sevinciyle bir çoğumuzun hayatına ışık tutmaya başladı bile. Merve Dağlı'yla Kadıköy de buluştuk. Şahane bir sohbet oldu. Geleceğin umut vaad eden yazarlarından Merve Dağlı'yla kitabını ve merak ettiklerinizi konuştuk.

Önce seni tanıyalım kim bu Merve dağlı.

 Ben 24 yaşındayım Adana’da doğdum İstanbul’da büyüdüm, sağlık meslek lisesinde okudum. 3 yıl öncesine kadar hemşireydim. Aslında Merve Dağlı 3 yıl öncesine kadar kaybolmuş biriydi. Hiç istemediği hayatı yaşayan, istemediği mesleği yapan, istemediği okulda okutulmuş ve hayatı istemeyen biriydi. Yazmak benim için yaşamaktı. Çocukluğumdan beri yazıyorum, günlüklerim neredeyse bir koli. Her günümü aklımda kalsın bir gün okurum diye yazdım. Her köşeme çekildiğimde, insanlardan uzaklaştığımda yazdım. 6 yıl hemşirelik yaptıktan sonra bir gün intihar etmek istedim ve aynı anda kendime şunu sordum ‘’İstediğim gibi yaşayabilirim neden intihar edeyim ki.’’ Sonra bunu bir meslek olarak yapmak istediğime karar verdim ve o zaman yazıyla ilgilenebileceğim o mesleği bulmak adına üniversiteye hazırlanmaya başladım. İstanbul Gelişim Üniversitesi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümünü kazandım. Esas amacım gazetecilikti ama burası oldu pişman değilim hala aynı yolum. İlk kitabımı çıkardım ve artık önceliğim ikinci kitabım.


Peki kitabını yazmaya nasıl başladın?

Bir yıl önce bir kız düşündüm aldatılmış bir kız sadakati ve sevgiyi arayan bir kız. Onu anlatmaya karar verdim. Önce bir paragraf olarak başladım devamını getirdim. Zaman zaman vazgeçtim yok dedim ben hikaye adamıyım olmaz ama sonra bir gün kardeşim bilgisayarımda bu paragrafı gördü. Bana ‘’Bunu denemelisin belki de sen busun ve keşfetmelisin’’ dedi. Buda bana cesaret verdi. O gün başladım ve bir yıl sürdü. Uzun sürdü normal de bir kitap bir yıl sürmez ama çok fazla düşündüm çok fazla hayal kurdum bu bir yılın altı ayı hayal kurmakla geçti. Düşündüm hayal ettim. Bir kadının kırgınlıklarını aldatılışını sonra ona bunu yaşatanların karşısına çıkmasını ve her kadını aklında olan o adamı yarattım. Bu beni en çok zorlayan yerlerden biriydi çünkü okuyan her kadının zevkine hitap etmek istedim. Kitap bittiğinde devam etmek istediğimi fark ettim.

Merve’yle Meryem’in ortak noktaları neler?

Hayattan beklentileri. Sadakat huzur hep aranan şeylerdir. En farklı yönleri de Meryem buldu. (Gülüyor)



O paragrafı yazmaya ne teşvik etti nedir seni bu kadar kamçılayan?

Begonvillerin koktuğunu bilmiyordum Bodrum’da öğrendim bir sabah uyandığımda burnuma böyle tuzlu suyla karışık lavantayı andıran garip bir koku geldi meğer begonvillermiş. Cama çıktım bir erkekle kız bağır çağır kavga ediyordu. Kız Meryem’i tasvir etmem de bana ilham kaynağı oldu. Kız çocuğa bir tokat attı ve koşarak uzaklaştı. O anda bir şey oldu, o anda başladı her şey sanırım.


Bodrum senin için başlı başına bir ilham kaynağı diyebilir miyiz?

Bodrum benim için başka bir dünya başka bir şehir kendimi buluyorum orda. En sevdiğim renk mavidir benim denizde, gökyüzü de mavidir mavi sonsuzluktur. Bodrum benim için mavidir o şehir bana bunu yaşatıyor. O kokunun eşliğinde o kavga beni bu kitaba sürükledi. Zaten yazıya aşık biriyim kısa hikayelerim, senaryolarım var ve kitap bunları kamçıladı diyebilirim


Sonu tahmin edilemez bir kitap başka bir dünya. Bu kitap da nelerden yardım aldın?

Doğa benim için büyük bir ilham. Rüzgârın esintisi bile benim için bir ilham kaynağı. Açıkçası çok geniş bir hayal dünyam var ve o dünya içinde bin bir çeşit insan ve mekan var yolda yürürken rüzgârın oynattığı tastan bile ilham alan biriyim. O yüzden bu kitabımda beni etkileyen tek şey doğa olaylarıydı diyebilirim. Kitaptaki gelişen olaylar, ölenler, kalanlar vs. hepsi benim kafamda canlandırdığım olaylardı. Hiçbir şeyi hiç kimsenin hayatından almadım. Duygu değişimleri için aynı şey geçerli değil ama kendimden kaçabildim kendimi katmadım diyemem.

Ülkenin gidiş hattı hakkında ne düşünüyorsun ya da doğru soru birkaç sene sonra kendini bir gazeteci yazar olarak nerede görüyorsun.

Bizim ülkemizdeki insanlar düşünmekten korkan insanlar hatta daha doğrusu düşündüğünü söylemekten korkan insanlar. O yüzden belki içlerinde hiç olmadıkları birisi gerçek hayatta olmadıkları insanları sosyal hayatlarına taşımaya çalışan bir yığın insan var. Gerçek olma cesaretini gösterdiklerinde alacakları tepkiden korktukları için ya da geçim sıkıntısı gibi sayabileceğimiz birçok sorunlardan dolay bir şeyler yapmaktan korkuyorlar. Korkmasınlar, düşündüklerini söylemekten yaşamaktan korkmasınlar. Ben insanlara bunu aşılamak istiyorum. Çünkü bizim toplumumuzun en büyük sorunu yaşamaktan korkuyor olmaları herhangi bir risk almamaları. Tabı ki bu yaşanan şartlar sorumluluklar gereği değişebilir. Ama korkmadan yasamak çok önemli diye düşünüyorum. Kısıtlanabiliriz şartlar farklı olabilir ama bir şekilde içinde bulunduğumuz o mağaradan çıkmalıyız.


Orta doğu yasayan filizlenmeye başlayan ve bence ağaç oluşunu mutlulukla izleyeceğim bu genç yazarın Ortadoğu’daki kadınlara söylemek istediği bir şey var mı? Türkiye olarak düşünme bunu kanla sulanan bu topraklardaki kadınlara ne demek isterdin?

Bu bağlam da onların işi daha zor. Çünkü biz bir tık daha iyi durumdayız belki de. Büyük şehirde yaşadığımız için. Buna rağmen Ortadoğu insanı daha tutucu ve hatta bence bazı taş adetleri hiç bir zaman kırılamaz ve değiştirilemez bu bağlamda o kadınların işleri çok zor. Çok daha fazla cesur olmalılar bu cesareti bulanda çok az. Benim şansım annem oldu. Çünkü çok özgürlükçü bir kadın ve her şeyi istediğimiz gibi yaşamamız taraftarı. Farklı bir anneye sahip olsam belki bende bu fırsatları bulamayabilirdim. Onlara söylemek istediğim şey… Bu konularda konuşmak çok zor aslında oturduğumuz yerden şöyle yapın böyle yapın vs. demek kolay. Ama gene de içlerindeki kadını asla kaybetmesinler. Yazmak isterlerse yazmalılar belki bir gün onlarda birilerinin hayatına dokunur.


Ben bu ülke de kalemimin gücüyle sunu değiştirmek istiyorum diyebileceğin ne var?

Aslında herkesin istediği şeyi kadınların daha özgür ve mutlu olmasını. Ülkemizde her ne kadar erkekler de belli kalıplarda yasamaya mahkum edilse de kadınlara daha fazla psikolojik, sosyolojik, fiziksel, ekonomik ve düşünsel şiddet uygulanıyor. Kadınlarımızı özgür bırakmaları için yazarım.


Sosyal medya da çok aktifsin ve daha çok bilgi amaçlı şeyler paylaşıyorsun. Açıkçası benim için göz dolduran bir tercih. İnsanlardan nasıl geri dönüşler alıyorsun.

Açıkçası önce sunu belirteyim popüler olmak değil amacım. Yüz kişi bile okusa bana yeter. Beni gerçekten okuyan etli kemikli insanlar olması beni daha çok mutlu ediyor, daha çok doyuruyor. İkincisi zaten yazdıklarım hep kadınlara yönelik ve huzuru bulmaya yönelik şeyler oluyor kitaplarımda da yazdığım ve dediğiniz gibi ışık tutmaya çalışıyorum. Sosyal medya benim için bundan ibaret. Ve en önemli sebebi okuyucularıma yakın olmak her zaman imza günümüz buluşmalarımız olamayabiliyor ama herkesin bir telefonu var bu vasıtayla ulaşıp düşüncelerini öğrenmek isterim, yazmamı istedikleri hikayeleri olabilir seve seve yapabilirim bunları. Ve belki de en önemlisi bu.


Bir sonraki kitabın hakkında bize biraz ipucu verir misin?

Çok net kadını anlatacağım. Yaşanmış bir hikaye olacak ve bundan sonraki her kitabımda bir nebze de olsa kadınlara yönelik bir mesaj olacak. Ben bunun için yaşayan bir insanım. Çünkü benim annem çok ezildi çok işkence gördü ve onun gibi milyonlarca kadın var mutsuz ve acı çeken kadın var. Unutmamak ve unutturmamak adına olacak. İkinci kitabımda da doğuda yaşayan İstanbul’dan doğuya giden bir kadın, eğitim kısıtlaması yasayan bir kadın. Yaşanmış bir hikayenin kitabı.


Okuyucularına ve hitap ettiğin dünyaya vermek istediğin bir mesaj var mı?

Şu anda kimse beni tanımıyor belki de kitabımı bile okumadılar. Ben her zaman samimiyetten iyi niyetten yana olan bir insanım. Kalplerindeki iyilikle hareket ettikleri zaman yapamayacakları hiçbir şey yok. Bu dünyayı bizim gibi insanları kurtaracak. İçimizde bir sevgi tohumu var onu bulup yeşertip yasatmanın bir yolunu bulalım bu iğrenç dünyayı değiştiremeyiz belki ama yasadığımız ortamı bile değiştirebilirsek ne mutlu bize

Okuyucuların kitabına nasıl ulaşabilir?

Sosyal medya profilimde ki linkten satın alabilirler. İstanbul’da ki kitapçılarımızda ufak bir tedarik sıkıntısı var ama talep olursa onlara da ulaşabilirler şimdilik internetten daha kolay alabilirler.

0
5023
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Advertisement
Geldanlage