15 KASIM, PAZAR, 2015

Haftanın Kitabı: Filmler Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Okuru bekleyen, Muybridget’in ilk hareketli resimlerinden başlayarak Facebook’a girdiğimiz ekranlara kadar uzanan bir yol. Kimi zaman fotoğraf, kimi zaman hareketli resim, kimi zaman da perde, şimdilerde ise ekran olan baktığımız şeyin hikâyesi.

Haftanın Kitabı: Filmler Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Bilimle sihrin karışımı, hareketli resim; ilerledikçe cansız bir dünyanın, hatta dünyanın can bulduğu o şerit. Film şeridi...

Dünyanın önde gelen sinema yazarlarından David Thomson, Alfa Yayınları Sinema Dizisi'nden çıkan kitabında işte bu film şeridinin, başlangıcından bugüne değin uzanan ilginç, renkli serüvenini konu ediniyor. Filmlerin kişisel dünyamızdaki etkisine, toplumsal hayattaki gücüne de vurgu yaparak. Bir tür tarih kitabı yazmak niyetiyle yola çıkan yazar, doğal olarak “film”in ve film sektörünün psikolojik, sosyolojik güç alanına da girmekte.

Okuru bekleyen, Muybridget’in ilk hareketli resimlerinden başlayarak Facebook’a girdiğimiz ekranlara kadar uzanan bir yol.  Kimi zaman fotoğraf, kimi zaman hareketli resim, kimi zaman da perde, şimdilerde ise ekran olan baktığımız şeyin hikâyesi. Baktığımızda gördüğümüzün, gördüğümüzde anladığımızın da. Yazarın da vurguladığı gibi, bu kitaptaki umut ve heyecan, görmek için baktığınızda anlayabileceğimiz olasılığı. İzleyici olarak okurda merak uyandırdıkları. 

Kahramanlarının seyrediliyor olmak dışında bir öykü içerikleri olmayan hareketli resimlerden, senaryo doktorlarının bile olduğu öyküleri içeren filmlere kadar izlediğimiz nedir? Ayrıca nedir bu izleme merakımız? Neden izliyoruz? İzlediğimizden ne anlıyoruz? Baktığımızı görüyor muyuz? Anlamak gördüğümüzün neresinde? Ya idrak? Kitabın sayfaları arasında birebir örnekler üzerinden, kâh stüdyolara, kâh sinema yıldızlarına, film yapımcılarına, çeşitli sinema anlayışlarına, hatta seyircilerin ilgi ve beklentilerine, filmlerin maliyetlerine, ihtiyaç duyulan tensel yakınlaşma sahnelerine, psikanalize bile bakarak, sektörün türlü arka bahçelerine uğrayacak olan okur, bir dolu başka soru türetecektir. Sinemaya kiminle birlikte gitmeyi sevdiğine, yalnız sinemaya gitmeyi seven insanlara, filmlerle kazanılan ruhbilimsel savaşlara vb. ilişkin bir dolu yanıt da üreterek.

Kitapta izlemek istenebilecek birçok film adı geçmekte. İzlemiş olduğunuz kimi filmleri ise adının geçme nedeninden dolayı, bir sahnenin perde arkasındaki öyküsünden haberdar olmanız nedeniyle örneğin, yeniden izlemek isteyebilirsiniz. Kitap sonunda yer alan uzun film listesi ise salt bu bölüm olarak kişisel film izleme listenize zenginleştirici katkılar sağlayabilir. Her sinemaseverin elinin altında olması gereken bir liste bu. Hemen ardına eklenen bir alt bölümle dizi filmler ve film serileri de atlanmamış. 

Köşedeki Dükkan

Yine sondaki, yalnızca kitapları değil, raporlardan üniversite tezlerine kadar ilişkin malzemeyi içeren “Notlar” bölümü ise okuma listeniz için oldukça zenginleştirici bir kaynakça olabilir.

Yazarının fazlasıyla bilgi ve isim vermekten kaçınmadığı, yaşanmış olayları da es geçmeden, kaleme aldığı “Filmler Hayatımızı Nasıl Etkiler?” eğlence, merak uyandırıcılık, şaşırtıcılık derecesi yüksek bir kitap.

İyi seyirler. 

Filmler Hayatımızı Nasıl Etkiler? – David  Thomson – Çev. Ayşecan Ay – Alfa Yayıncılık

0
9261
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage