16 EYLÜL, PAZARTESİ, 2013

Ömer Orhun ile Kata projesi

Ömer Orhun ile “zamanın halleri…” Atölyesi katılımcılarının fotoğraflarının yer aldığı, Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi’nin ilk kitabı ”kata” yoğun geçen üretim sürecinin ardından bu yıl yayınlandı ve bir sergi eşliğinde tanıtımı yapıldı.
Zaman, boşluk, algı ve görme biçimleri...

Ömer Orhun ile Kata projesi

Ömer Orhun ile “zamanın halleri…” Atölyesi katılımcılarının fotoğraflarının yer aldığı, Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi’nin ilk kitabı ”kata” yoğun geçen üretim sürecinin ardından bu yıl yayınlandı ve bir sergi eşliğinde tanıtımı yapıldı.

Zaman, boşluk, algı ve görme biçimleri gibi konuları yeniden tartışmayı  hedefleyen atölyede  öncelikli olarak kitabın girişinde yer alan"zamanın halleri" metni, çalışma gurubunun ve bir müddet sonra ortaya çıkmaya başlayacak olan fotoğrafların çıkış noktasını oluşturdu. 17 Mart 2012 tarihinde başlayan atölye her ayın üçüncü haftasında, Ömer Orhun'un katılımı ile Cumartesi-Pazar günleri 14.00-18.00 saatleri arasında Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi'nde gerçekleşti ve dört ay sürdü. Dört ay boyunca katılımcıların çektiği fotoğraflar tek tek değerlendirildi ve grup olarak tartışıldı.

Her buluşma, görüntü ve kavramlara yönelik algının sürekli değiştiği, yapısökümcü bir okuma ile desteklendi. Atölye boyunca elde edilen fotoğraflardan yapılan bir seçki ile tasarlanan kitap, atölye katılımcıları için tamamen yeni bir deneyimin ve yeni edinilen bir ifade biçiminin ürünü olarak izleyici ile buluştu. Japon dilinde , tek yada eşli olarak yapılan, detaylı şekilde düzenlenen hareketler dizisi anlamına gelen "kata", benzer atölyeleri düzenlemeye devam edecek olan Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi'nin ilk kitabı olma özelliğine de sahip.

"zamanın halleri..."
Zaman denen şeyi, resmi tarihlemelerden, saatlerden ayrı hayal etmeli.
Her olay her an nasıl olsa resmi takvime değiyor, akrep ile yelkovan arasında bir yere, günün anlarından birine denk düşüyor. Tarihleme mecburi.

Zamansa izafi…
Zamanı tarihten ayırdığımızda geriye boşluk kalır.
Buna boyut diyorum.
Zamanın hem görece olduğu hem de olduğu gibi yaşandığı hali.
Kararların kuralların geçmediği hal.
Tüm yaşananın, gördüklerinin hiçbir kültürel sosyolojik medyatik meseleye mal edilemeyeceği görünenler, biçimler yumağı.
……
Resmi tarih zamanı çerçeveler, aynı fotoğrafçının binlerce şey içinden sadece göstermek istediğini çerçevelediği gibi.
Ona belgesel bir metin ekler. Yapıtları seyretmeye değil okumaya başlarız.
Eklenen metinlerle yapıtın sessizlik zamansızlık değeri uçar gider. Ya da fotoğraflarımız kendinden çok metinlere ışık tutmaya başlar.
……..
Bazılarımız tarihi çeker, tarih yazar.
Bazılarımız boyutları yansıtır.
……
Dünyevi zaman algısını, resmiyeti unuttuğumuzda kalan, bir çeşit doğallık…
Sayamayacağımız kadar aklın sınırlarınca boyut.
Buna aynı andaki zamanlar mı demeli ne?
veya zamanın halleri.

(Ömer Orhun’un kitap yazısı)


KATA

2011 Yılında Ankara Güneş sokakta, Oğuz Karakütük, Fazlı Öztürk, Nazlı Deniz Oğuz, Serhat Şatır tarafından kurulan KA Atölye kesintisiz güçle etkinlik hayatına devam ediyor. Ankara’nın aklı genç ve bilinçli Fotoğraf-Sanat Severleri  Ka Atölyeye destek vermeyi çoğalarak sürdürüyor.

2012 Yılının Mart Nisan Mayıs aylarında “Zamanın Halleri” ismi ve içeriği ile bir Ankara çalışması yapmayı denedim Ka’da.  Ayda bir iki hafta sonu buluşması ile sürdü atölye. İsminden ve ortaya koymaya çalıştığı anlayıştan ötürü iki taraf içinde tam “çetin ceviz” bir çalışmaydı.

Katılımcılardan, o güne değin kültürlendikleri belirli ve alışılagelmiş fotografik kompozisyon yaklaşımlarından çok içinde oldukları ruh hallerini kağıt üzerine yansıtmaları istenmekteydi. Fotoğrafların altlarına yazılacak metinlerin hiç mi hiç önemsenmediği bu kuralsızlık kaosunda, halden hale geçmek de çalışılması gereken bir deneyimdi.

Çalışma, katılımcıların 2012nin bahar öncesi ve bahar Ankara’sında benimle yaşadıklarını biricikleştiren bir defaya mahsus ürünleri ile son buldu. O ürünler özel bir dizin ile “KATA” isimli katalog- kitapta şekillendi. Bu hayatta adını duymadan kendini ve içindekileri

görmeden,  yıllarca hiçbir eksiklik hissetmeden yaşayacağınız 1 den 500’e kadar numaralı basılan bu kitaba ancak (eğer kaldıysa, sanırım biraz daha var) Ka ile yazışarak veya bizzat oraya giderek sahip olabilirsiniz.

Ömer Orhun

Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi

İki yıldır Ankara'da faaliyet gösteren Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi, programında yer alan ileri seviye atölyelerin, düzenli olarak gerçekleşen konuk atölyelerin, söyleşi ve etkinliklerin yanı sıra temel düzeydeki atölyelerle fotoğrafa yeni başlayanlar için ipuçları paylaşarak Ankara’da her seviyeden katılımcıya açık olan, fotoğraf merkezli bir hareketlilik için adımlar atmakta.

Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi yeniyi, sınırların dışını, yaratma cesaretini keşfetmek üzere yalnızca fotoğraf değil; sanatın her alanında üreten insanları mekânında buluşturmayı amaçlayarak, anlamak ve anlatmak üzerine kurulu disiplinlerarası bir etkileşimle kendini sürekli yenilemeyi hedefliyor.

www.kaatolye.com

0
5428
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage