22 MAYIS, PAZARTESİ, 2023

Çağdaş Sanat Fuarı CI Bloom’da Dört Genç Galeri

İstanbul'un genç çağdaş sanat fuarı CI Bloom ikinci yılında, 31 Mayıs ön izleme, 1- 4 Haziran 2023 genel ziyaret günleri takvimi ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Rumeli Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak. CI Bloom bu yıl 4 genç katılımcı galeri ve 4 yeni sanat inisiyatifini ağırlayacak. Fuara ilk kez katılacak dört galeri olan Den Art, Galeri Bosfor, KAIROS ve Simbart Project ile ilk CI Bloom hazırlıklarını konuştuk.

Çağdaş Sanat Fuarı CI Bloom’da Dört Genç Galeri

Bu yıl ikinci kez sanatseverlerle buluşacak İstanbul'un genç çağdaş sanat fuarı CI Bloom, 31 Mayıs ön izleme, 1- 4 Haziran 2023 genel ziyaret günlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak. Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW ile Paribu ve LG OLED evo partnerliğinde gerçekleşen CI Bloom’un ikinci edisyonunda 23 çağdaş sanat galerisi yer alacak. Ayrıca bu yıl CI Bloom, yeni dört genç katılımcı galeri ve dört yeni sanat inisiyatifinin temsil ettiği sanatçıları da bir araya getirecek.

Antalya’dan Den Art, İstanbul’dan Galeri Bosfor, KAIROS ve Simbart Project’e galerilerinin hikâyelerine, temsil ettiklerine, ilk fuar deneyimlerine ve fuarın sektöre katkılarına dair dört soru yönelttik:

- Bu yıl ikinci edisyonunu gerçekleştirecek CI Bloom’a ilk kez katılıyorsunuz. Galerinizin hikâyesini, öne çıkan yönlerini, temsil ettiği sanatçıları anlatabilir misiniz?

- CI Bloom’a nasıl bir seçkiyle katılacaksınız, bunu hangi kriterlere göre belirlediniz? Standınızda neler bekliyor ziyaretçileri, fuar hazırlıklarınızdan bahseder misiniz?

- CI Bloom, Türkiye’deki çağdaş sanatın büyümesine odaklanan bir fuar. Bu yıl ikinci edisyonuyla sanatseverlerle buluşacak fuarın katılımcılarımdan biri olmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Burada olmanın galerinize katkıları konusundaki öngörülerinizi paylaşır mısınız?

- Contemporary Istanbul tarafından geçtiğimiz yıl hayat geçirilen CI Bloom sanat fuarının Türkiye çağdaş sanat sektörüne etkileri hakkında neler söylersiniz?

Galeri temsilcilerinden galerilerinin ilk CI Bloom hikâyelerini birlikte dinleyelim.

1. Ertuğrul Güngör, Faruk Ertekin - Middle(east)sommar
2. Ertuğrul Güngör, Faruk Ertekin - Forty Winks
3. Ertuğrul Güngör, Faruk Ertekin - The Serpent's Hunger
4-5. Ertuğrul Güngör, Faruk Ertekin - Middle(east)sommar (detail) 
​6. Ertuğrul Güngör, Faruk Ertekin - Day Light

Gülden Bostancı, den art’ı Anlatıyor:

1. Antalya’ya yerleştikten çok kısa bir süre sonra COVID dönemi başladı ve ben de herkes gibi evde kaldım. Aslında bu süreç galeri açma fikrimi daha kısa bir sürede uygulama aşamasına getirmemi sağladı ve bir buçuk yıl önce den art’ı açtım. den art’ı açarken misyonum nitelikli, çizgisinden ödün vermeyen ve çağdaş bir galeri olmasıydı.

Bana göre den art’ın öne çıkan yönleri; Antalya’nın tek çağdaş sanat galerisi olması, Antalyalı sanatçı ve sanat izleyicisini kendisine dahil etmesi. den art’ın temsiliyet önceliği Antalya’da yaşayan sanatçılar, fakat sergi programı ise Türkiye genelinden oluşuyor.

2. CI Bloom’da Antalya’dan Ertuğrul Güngör ve Faruk Ertekin’den oluşan sanatçı ikilisi ile solo bir stant kurmaya karar verdim. Ertuğrul Güngör & Faruk Ertekin içinde bulundukları zamandan yaşadıkları kentin eski anılarına ve kullandıkları seramik malzemenin geçmişine bakıyor.

Batı’ya duydukları sempatiyle günümüze yönelik tasarım öğelerini kullanarak yeni bir dil arayışına giriyor, bulundukları kültürün tek bir pencereden farklı perspektiflerle baktıkları bir diyar inşa ediyorlar. 11 seramik eserden oluşan eleştirel ve ironik bir sergi olacak.

3. Antalya, Türkiye’deki sanat piyasasından uzak ve koleksiyonerlerin henüz oluşmadığı bir kent. Bu yüzden den art’ın daha geniş bir perspektifte sanat piyasası, sanat koleksiyoneri ve sanatçılar açısından doğru ve nitelikli bir alan olan CI Bloom’a katılmasını önemli buluyorum.

4. CI Bloom’un Türkiye çağdaş sanat sektörüne özellikle benim gibi İstanbul dışındaki galerilerin lansmanında oldukça etkili olduğunu düşünüyorum.

1. Mithat Şen - İstif Serisinden - Parsomen Pleksi - 100x100 cm
2. Olgu Ülkenciler - Isimsiz - Tuval Üzerine Akrilik Sprey Modelleme Pastası - 100x100
3. Adnan Çerkez - Tuval Üzerine Akrilik -144x150cm
4. Erman Özbaşaran - Isimsiz  - Tuval Üzerine Akrilik -198x218cm
5. Yasha Butler - Ceramic Art - Lithic Collection - 2023
6. Burcu Erden - Untitled - Polyester - Y1.69xG103xD70

Gökşen Buğra, Galeri Bosfor’u Anlatıyor:

1. Bosfor, odağına sanat eseri ve sanatçıyı alan, küratöryal ve solo sergilerle özgün örnekler gösteren, güncel sanat üretiminin nabzını tutan ve kendi zamanının tanıklığını üstlenen bir galeri. Ziyaretçinin nitelikli sanat eserleri gördüğü, ilham aldığı, iyi hissettiği bir mekân. Galeri, öncelikle kendi coğrafyasında bağımsız bir sanat ortamı geliştirmeyi, yaratıcı, zihinsel ve ahlaki değerlerle daha güçlü etkiler yaratmayı hedefliyor. Form ve malzeme odağında özgün işler üreterek kendilerine has üsluplarını zaman içinde dönüştürmüş; disiplin ve ahlakla üretimlerini sürdüren sanatçıları temsil ediyor.

2. Galerinin çalıştığı bütün sanatçıları dönüşümlü olarak göstereceğimiz bir seçki planladık. Fuara daha önceki edisyonlarda defalarca katılan Mithat Şen, Olgu Ülkenciler, Erman Özbaşaran, Burcu Erden, Ahmet Çerkez ve Ilgın Seymen’in yanı sıra Barış Göktürk, Yasha Butler, Renin Bilginer ve Işıl Kapu’nun işleri ilk defa CI Bloom izleyicisi karşısına çıkacak. Standımızın izleyici deneyimini bir sergi tasarımcısı ile planladık; bu anlamda bir profesyonel iş birliğini deneyimleyeceğimiz ilk yerleştirme olacak. Yoğunluk ve boşluk arasında dinamik bir paslaşma kuran bu yerleştirme ile izleyicinin eserler arasındaki ilişkileri, etkileri keşfetmesi ve kendi yaşam alanları için yerleştirme biçimlerinden ilham alması mümkün olacak.

3. Hem galeri ekibi hem de sanatçılarımız ile uzun senelerdir Contemporary İstanbul deneyimine sahibiz. Bu sene Galeri Bosfor şemsiyesi ile ilk kez katıldığımız CI Bloom aracılığı ile fuar takipçilerine, bir trendin peşinde koşmadan kendi zamanını ve zeminini tartarak ilerleyen eserleri gösterebilmek bizim için önemli. Ve tabii bu odaklı zaman aralığında sanatseverlerle bir araya gelip, eserlerin hangi fikirle nasıl dönüştürüldüğünü anlatabileceğimiz bir platform sağlanması bizim için değerli.

4. Türkiye ve İstanbul’un potansiyelini düşününce eklenen her yeni kültür sanat etkinliğinin yoğun bir ilgiyle karşılanması, oldukça sevindirici.

1. Can Akgümüş, Counting The Days I, 2022, 71x104,6 cm, Framed, Archival Pigment Print
2. Gurur Birsin - Therapy Room - Oil On Canvas - 62 x 81 cm - 2020
3. ŞANT - Invisible Giants - 2022 - 78x87cm - Oil On Canvas
4. Gülnihal Yıldız - Untitled - 2022 - 23x28 cm
5. Murat Balcı - Talebeler Kadim Ustaları İlgiyle İzledi - 2017 - 40x40 cm - Kağıt üz. Mürekkepli Kalem
6. Eecm Yüksel - Karavan
7. Metehan Törer - Nameless Owner - 2023

Ezgi Yıldız, KAIROS’u Anlatıyor:

1. Bilinen ve uygulanan galericilik anlayışından farklı olarak KAIROS, sanatçı ve üretim odaklı ilerleyen, temsil ettiği geniş medyum aralığında üretim yapan sanatçılarını izleyiciyle buluşturan, sergileme, etkinlik düzenleme ve sanat yönetiminde alışılagelmiş yöntemler yerine bugünün seyircisi ve sanatçısının ihtiyaçlarına farklı bir soluk getirmeyi prensip ediniyor. Temsil ettiğimiz 12 sanatçımızla yakın temas kuruyor, onlarla beraber hayal ediyoruz. Farklı disiplinleri bir araya getirmek en heyecan duyduğumuz şey ve bu birliktelikler sonucu ortaya çıkan “şey” KAIROS' un sözü / sloganı hâline geliyor. Temsiliyetimizde olan sanatçılar: Can Akgümüş, Can İncekara, Ecem Yüksel, Elif Özen, Gurur Birsin, Gülnihal Yıldız, Kazım Şimşek, Metehan Törer, Murat Balcı, Sezer Arıcı, ŞANT ve Ümmühan Yörük.

2. Fuar için KAIROS’un kimyasına uyan ortodoks bir yöntem seçtik. “The Searclight” başlığıyla küratöryel bir seçkiyle kurguluyoruz standımızı. “The Searchlight” sergisi, Virginia Woolf’un 1939 yılında kaleme aldığı aynı isimli öyküsünden yola çıkarak 13 sanatçıyı geçmiş ve bugünün eşzamanlı olarak bir arada var olmasına izin verebilen bir teleskop odağında birleştiriyor. Onların bakıp gördükleri dünü ve bugünü, görsel sanatın kendine has diliyle bizlere yeniden göstermelerini sağlıyor. Bu sergiyi planlarken fuar izleyicisinin bakışını biraz daha yavaşlatarak görsel ve ilişkisel anlamda olabildiğince tatmin edici bir deneyim sunmaya odaklandık. Bu biraz riskli bir seçim olmasına rağmen KAIROS’un temsil ve misafir ettiği sanatçıların da üretim ve sergileme motivasyonlarını yüksek seviyede tutabilmek, üretim süreçleri boyunca beraber hayal ederek yan yana yürümek ve izleyiciyi de bu heyecana ortak etmek genç bir galeri olarak kendimize verdiğimiz en önemli söz. Bu sebeple aslında hazırlıklarımıza hem biz hem de sanatçılarımız bu özel sergi için çalışmaya ve üretmeye çok daha önceden başladık. Bir açıdan da sezon içinde gerçekleştirdiğimiz ve ağırladığımız sergi ve etkinliklerin ruhunu CI Bloom’a da taşıma şansımız oldu.

3. Bizim açımızdan fuarların en büyük motivasyonu sanatçılarımızı yeni izleyicilerle buluşturmak ve sanatçılarımız için yeni bağlantılar kurmak. Bu bağlmda CI Bloom’da yer almayı önemli buluyoruz. Yukarıda da bahsettiğim gibi küratöryel ya da sıra dışı bir seçkiyle izleyicinin standart “fuar” algısını da kırmak hedeflerimiz arasında.

1.Ezgi Yakın, Non-place, 2021, watercolor on paper, 105x137
2.Medine İrak HeritageSpirit of Earth- 2023- tuval üzerine çini mürekkep, akrilik, toz pastel, füzen kalem-140x270 cm
3.Sibel Kırık, Untitled, 2017, acrylic and oil on canvas, 200x200
4.Dilara Göl, Koza, 2022, acrylic and ink on paper, 113x82
5.Melis Erdem, Untitled, 2022, acrylic and oil on canvas, 160x130

Aslı Hatipoğlu, Simbart Projects’i Anlatıyor:

1. 2018 yılında kurulan Simbart Projects ilk iki sene Beyoğlu'nda, Tomtom Kırmızı, Çukurcuma Hamamı, Mısır Apartmanı, Kıraathane Edebiyat Evi gibi farklı mekânlarda bağımsız sanatçıların kişisel sergilerini gerçekleştirdi. Yakaladığı başarılı ve sanatçı odaklı sergi programı sayesinde daha uzun süreli sanatçı ve sergi iş birliklerine yer verebilmek adına 2020 yılında Çukurcuma Caddesi'nde bulunan sabit galeri mekânına taşındı. Bugüne kadar, beş sene içerisinde 24 sergiye ev sahipliği yapma ve 30’dan fazla farklı sanatçıyla çalışma fırsatı elde etti. Özenle yürütülen sanatçı ve sergi süreçleri galerinin bugünkü istikrarını ve belirli bir sanatsal çizgiye ve kavramsal yoğunluğa sahip olmasını sağladı.

2. Simbart Projects olarak ilk CI Bloom katılımımızı temsil ettiğimiz beş sanatçımız ile gerçekleştireceğiz. Sanatçılarımız Medine İrak, Ezgi Yakın, Sibel Kırık, Dilara Göl ve Melis Erdem’in yeni ürettiği veya daha önce hiç gösterilmemiş eserlerine yer vereceğiz. Stant alanında bir bütünlük yaratması adına işlerin birbiri arasındaki diyaloğuna dikkat ederek fuar alanında kürate edilmiş bir seçki göstermeyi planlıyoruz. 

3. CI Bloom, Türkiye’deki çağdaş sanatın büyümesine odaklanan bir fuar. Bu yıl ikinci edisyonuyla sanatseverlerle buluşacak fuarın katılımcılarımdan biri olduğumuz için heyecanlıyız. Eser seçkimiz ve sanatçılarımızın daha geniş sanatsever kitlesine tanıtımı ve gösterimi adına önemli olacağını düşünüyoruz.

4. CI Bloom'un Türkiye sanat ortamı için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizim gibi ilk defa katılacak genç galerilerin de yer aldığı fuarın Türk çağdaş sanat ortamının gelişmesine ve daha büyük kitlelere ulaşmasına katkı sağladığına inanıyoruz. Fuarın, ülkece geçtiğimiz bu zor zamanlarda sanatın iyileştirici gücüne ve devamlılığına işaret ediyor olmasını değerli buluyoruz.

CI Bloom hakkında daha fazla bilgi almak için wwww.contemporaryistanbul.com’u ziyaret edebilirsiniz, biletler hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
3495
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage