0 YAPILAN YORUMLAR
10990 GÖRÜNTÜLENME
2 TAKİPÇİ
1 BEĞENİ
Fayçal Baghriche

Jüpiter'de Kırmızı Bir Leke

artSümer 9 Şubat – 24 Mart 2018 tarihleri arasında Cezayir asıllı Fransız sanatçı Fayçal Baghriche’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Jüpiter’de Kırmızı Bir Leke”ye ev sahipliği yapıyor. Sanatçının video, hazır nesne ve fotoğraf çalışmalarının yer aldığı sergide; yaşadığımız olayların, aldığımız eğitimlerin, içinde yaşadığımız kültürlerin algımızı nasıl etkilediği ve bu doğrultuda da davranışlarımıza nasıl yansıdığına dikkat çekiliyor.


Fayçal Baghriche’in Arap ve Batı kültürü ile harmanlanan yaşamı, ona iki farklı kültürel filtrenin çift katmanlı perspektifi ile beslenen bir bilinçlilik hali sağlıyor. Serginin ismine ilham veren Galileo ile Kepler’in anagram yazışmaları; aslında bir gerçekliği maskelemeye, örtmeye yönelik. Bu gizli “görünüm”den farklı anlamlar çıkabilirken gerçek de örtülü bir hale geliyor. Soyutlanmış, tersyüz edilmiş ya da hızlandırılmış görsel söylemlerin örtük gerçekliği üzerine çalışan sanatçı insan toplumunun gerçekliğini organize eden şemaları sorgulayan eserler yaratarak bu gizli gerçekliği ele alıyor. Kuralcı sistemlerin, kamusal alanı ve kolektif sosyal davranışları düzene koymasının, günlük hayatlarımızdaki tuhaf ve şiirsel yanını ortaya çıkarıyor. Kolaylıkla tanımlanabilen objeler ve hicivle derlenmiş, karıştırılmış ve manipüle edilmiş videolarla bu yaygın objeleri tanımlamadaki reflekslerimizi bertaraf etmeye çalışıyor.


İnsan psikolojisini doğrudan etkileyen renklerin hayallerimizin rengine olan izdüşümlerini, zifiri bir karanlığa açılan gözlerin içinde bulunulan gerçekliği sorgulayan sanrılarını, alışılmışın dışında ölçülen bir zamanın kişisel ya da kolektif gerçekliğimiz üzerinde artan entropisini veya belli kalıplara sokulan algımızın kalıplaşmış kültürel davranışları doğurmasını bizlerle paylaşan Baghriche; performans, video, yerleştirme ve fotoğrafı kullandığı çalışmalarında, eleştirel bir bakışla bizleri yeniden düşünmeye ve normalize edilmiş bir gerçekliğin mesafesine davet ediyor.


Fayçal Baghriche (1972) Skikda, Cezayir’de doğdu. Fransa’nın Nice şehrinde École Nationale Supérieure d'Arts à la Villa Arson’da eğitimini tamamladıktan sonra Paris’e yerleşti. Çalışmalarını halen orada sürdürüyor. Villa Arson’daki güzel ve plastik sanatlar diplomalarına ek olarak UFR des Sciences et Lettres, Nice Sophia, Antipolis’ten performans sanatları üstüne lisans, School of Fine Arts, Paris’ten de multimedya - hipermedya dalında lisansüstü diplomasına sahiptir. Çalışmaları Fransa ve dışında birçok sergide yer aldı. Güncel sergiler arasında Le Shed, Centre d’Art de Normandie, Fransa (2017), Human Resources, Los Angeles (2014); The Delfina Foundation, Londra (2012); Bielefelder Kunstverein, Bielefelder, Almanya (2010); Centre d’Art Contemporain, Le Quartier, Quimper (2010).

Nu Couché

Nu Couché, Modigliani, 1917, Connaissance des Arts, Şubat/Feb 2016, sf./p.109

0
5249
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
TAKİPÇİLERİ
2
YAZILARI
4
Geldanlage