0 YAPILAN YORUMLAR
2187 GÖRÜNTÜLENME
0 TAKİPÇİ
0 BEĞENİ
Plastik Dünya İçin Sığınak

Bu sığınak,  benim ve benim gibi, taş yığınları arasından sıyrılmak isteyen, kuralların, öğretilmişliklerin, yasaların, devletlerin, amaçsız kazançların, amacı çok acı olan kayıpların, şehir soğukluğunun arasından kaçmak isteyen, çıkış noktası bulmaya çalışırken biraz olsun dinlenip nefes almak isteyen, hayal kurmaya ihtiyacı olan herkesin de sığınağı…

"Shelter For A Plastic World" adını verdiği fotoğraf serisinin hikayesi hakkında Pınar Tuncer ile sohbetimize başlıyoruz...

Bu projenin varoluş hikayesi nedir?

Yıl 2016… plastiklerin çoğaldığı ve doğal olanın özlendiği yıllar……ki bizler, ucundan da olsa yeşile dokunabilmeyi başarmış olan bir nesiliz…belki de bizler sonuz,belki artık yokuz.

“plastik dünya için sığınak” benim ve benim gibi, taş yığınları arasından sıyrılmak isteyen ,kuralların, öğretilmişliklerin, yasaların, devletlerin, amaçsız kazançların, amacı çok acı olan kayıpların, şehir soğukluğunun arasından kaçmak isteyen, çıkış noktası bulmaya çalışırken biraz olsun dinlenip nefes almak isteyen, hayal kurmaya ihtiyacı olan herkesin de sığınağı. Bu sığınak fotoğraflarla da olsa hayat buldu….

Projede tek bir model ile çalışma sebebiniz nedir? Özellikle böyle bir tercihiniz oldu mu?

Tek model, çünkü model orada biraz da beni temsil ediyor. Beni ve benim iç dünyamda yaşananları. Derin ile çok uzun zamandır tanışıyoruz. Arkadaşlığımız önce internet üzerinden başladı ve sebebi bilinmez bir yakınlık oldu aramızda. Fotoğraflarındaki duruşunu ifadelerini çok beğeniyordum. Birlikte bir şeyler yapmayı hep konuştuk planladık. Birgün Derin’e böyle böyle bir çekim gerçekleştirmek istiyorum dedim ve kısa bir senaryo gönderdim. O da fikirleri beğendi. Zaten aramızda bu konuda da çok güzel bir uyum var. Bu sebeple çok doğru bir model kullandığımı düşünüyorum. Fotoğraflarda neyi anlatmak istediysem bunu en doğru şekilde bana geri yansıttı.

Bu fotoğraf serisinin devamı gelecek mi?

İçinde bulunmaktan çok da hoşnut olmadığımız yıllarda sürekli bir şeyleri özleyerek yaşıyoruz, elbette bu süreç devam ettiği sürece bir sığınak ihtiyacımız olacak. Yeni bir şeyler aktaracak olmam da mümkün.

Yıl 2016… ve insanlığın sığınaklara ihtiyacı olmaması için nasıl bir dünyanın varlığını hayal ederdiniz?

Bunu biraz da olsa fotoğraflara yansıtabildiğimi düşünüyorum. Kuralcılığın, cahiliyetin, acımasız yönetimlerin bu kadar baskın çıkmadığı, yeşili bu kadar acımasızca harcamadığımız bir dünya hayal ederdim. Keşke dünya içinde dinlenip nefes alabilecek bir sığınak arayışımız olmasaydı.

Neden bu fotoğraf projesinin tamamı siyah beyaz diye sormak istiyorum?

Ben fotoğrafta her zaman için kendimi siyah beyazda daha iyi ifade edebilmiş biriyim. Renklerin etkisi elbette küçümsenemez ama burada daha dingin daha uysal (beyaz) ama aynı zamanda daha güçlü ve daha kendi içine dönük (siyah) bir anlatım var. Fotoğrafa girecek herhangi bir renk, konunun ortasına düşmüş başka bir araç gibi olurdu. Aslında siyah beyaz hayal ettim ve siyah beyaz fotoğrafladım. 

Bir fotoğrafçının sığınağında yer alan objelerin size göre anlamlarını ifade etmenizi istesem? Mesela kağıt gemi, kelebekler, zincir ve elbette fotoğraflara en çok yansıyan siyah balonlar ? Elbette birçok obje var ama ben en çok bunları sizden dinlemek isterim.

Bunların benim için elbette anlamları var ama bakan kişiye de çok başka anımsatmalar yapabilir.

Kağıt gemiler; su aldığı anda eriyip yumuşayıp batabilecek ama yine de su alana dek yüzmeye devam eden güç simgesi benim için…

Kelebekler; neden bir başka canlıya oranla ömrünün bu kadar kısa süreli biçilmiş olduğunu kabullenemediğim özgürlük kanatları…

Zincir; hepimizin hayatında hep birşekilde varolan bağlılıklar, sorumluluklar, gereklilikler. Ama zincirlerin varlığı ışığı görmemize engel değil ya da yeri geldiğinde onları kırıp ışığa doğru yürümemize engel değil. Elinde zincirle dünyayı dolaşabilir insan, eğer ağırlığını taşımaya gücü yeterse. Bir sığınağın varsa bu gücü oradan alırsın…

Siyah balonlar; atmosferin içinde özgürce uçuşan enerji. Aslında tahmin edilenin ötesinde olumlu bir etkileri var. Bir düşüncenin görsele dönüşmüş hali siyah balonlar.

0
2187
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage