19 NİSAN, CUMARTESİ, 2025

Merve Zeybek’in İlk Kişisel Sergisi “İçsel Harita” Bozlu Art Project’te

Bozlu Art Project, Merve Zeybek’in “İçsel Harita” başlıklı ilk kişisel sergisini 17 Mayıs tarihine kadar Mongeri Binası’nda sanatseverlerle buluşturuyor.

“İçsel Harita” sergisi, Merve Zeybek’in soyut sanata ve İslam estetiğine ait görsel dağarcığı özgün yaklaşımlarla bir araya getirdiği eserlerini izleyiciye sunuyor. Ana materyali kâğıt olan Zeybek’in el yazmalarındaki sayfa düzeni ve tezyinat anlayışını yeniden yorumladığı çalışmaları, İslam sanatı ve mimarisi üzerine hazırladığı saygın eserlerle bilinen sanat tarihçisi Oleg Grabar’ın soyutlama ve süslemeyi buluşturan bir öğe olarak tartışmaya açtığı geometriyi öne çıkarıyor.

“Grabar’a göre geometrinin yanı sıra klasik İslam sanatında botanik ve yazı da baskın motifler olarak karşımıza çıkar. Bu iki motif de Zeybek’in sergisinde takip ettiği izlekler arasında yer alıyor. Sayfaların her köşesinden fışkıran bitkiler, yalnızca mürekkep izlerine dönüşmüş, parçalanmış harfler Zeybek’in incelikle oluşturduğu sayısız manzaranın içine karışıyor ve sergi tüm bu manzaraları birleştiren topografik bir toplama dönüşüyor. Genç sanatçı bu ilk solo sergisinde, şimdiden olgunlaşmanın izlerini taşıyan bir görsel dil ve içe dönük bir yaklaşımla kâinatı ölçeklendirmeye ve haritalamaya girişiyor.

Pek çok farklı dönem ve coğrafyada varlık gösterdiğinden genellemelerle açıklamaya uygun olmayan İslam estetiğini bir arada tutan nadir ortak noktalardan birinin ikonik imgeleri dışlaması ve temsile dayanmayan bir görsellik anlayışı barındırması olduğunu savunan Grabar’a göre bu reddediş doğaya, hayvanlara ve insanlara ait fiziksel dünyanın güzelliğinin ve cazibesinin tanınmaması anlamına gelmiyordu. Zeybek’in eserlerine de doğanın çekiciliği nüfuz eder; toprağın kokusu duyulur, yaprakların yeşili görünür, gölün dinginliği hissedilir olur. Elektrik sinyalleri aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurdukları yakın zamanda keşfedilen mantarlar, Zeybek’in kompozisyonlarını birbirlerine bağlayan bir ağ örerler.

Temsili reddetmek, temsil edilen ya da edilebilecek her şeye eşit değer vermeye yönelik olumlu bir yaklaşımı da içerir. Zeybek’in eserlerini kurgularken dayandığı teorik yaklaşımlar çeşitlidir ve eşit değer taşıyan farklı zamanlardan ve yaşamlardan geçerek bir bütünlüğe ulaşma arzusunu da içerir. Tüm bu farklı yaşam yolları bir zar atımının açtığı olasılıklar dünyası içinde şekillenebilir. Varlık ve yokluk ile görünen ve görünmeyen de bu olasılıklara dahildir. Zeybek’in eserleri, yaşama ve var oluşa dair olasılıkları altınla kaplayarak aydınlatır ve altından saçılan ışık tüm var oluş ihtimallerini bir şiirin dizeleri gibi şefkatle sarıp sarmalar.”

Künye: Merve Zeybek, Alaimisema, 2025, Paspartu üzerine akrilik boya, suluboya ve 24K altın, 30 x 25 cm

0
471
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage