Fransız çizer Fabien Toulmé’nin pandemi sonrasında âdeta yeniden tanımlanan çalışma ve iş kültürünün farklı toplumalar üzerindeki yansımalarına dikkat çektiği kitabı Çalışmak ve Yaşamak, Hasan Can Utku’nun çevirisiyle Desen Yayınları’ndan çıktı.
Toulmé’nin varoluşçu bir bakış açısıyla tasarladığı “Dünyadan Yansımalar” adlı serisinin ikinci halkası Çalışmak ve Yaşamak. Bu kitap, milyarlarca dolarla oynayan bir yatırım bankeriyken hayatına anlam katmak için şarkıcı olmaya karar veren bir üst düzey yöneticiden büyük şirketlerin kıskacında aşırı çalışmaktan her gün ölümle yüzleşmek zorunda kalan kuryelere uzanarak sıra dışı yaşamlardan çarpıcı kesitler sunuyor.
Sistem mağdurlarının ve onu değiştirmek için mücadele edenlerin peşinde usta bir belgeselci gibi iz süren sanatçı; kıtalararası yolculuklar ve bire bir görüşmelerle biçimlendirdiği çizgilerini şimdi de Teksas, Kore ve Komor Adaları'nda konuşturuyor. Farklı kuşaklardan ve sınıflardan çalışanların iş-özel yaşam dengesine odaklanırken ücretli emeğin tarihsel serüvenine parantez açmayı da ihmal etmeyen bu belgesel grafik roman, son beş yılda özellikle gençlerin çalışmayla ilişkisinin nasıl kökten değiştiğini tüm gerçekliğiyle paylaşıyor.
“Bu benim hayatım değildi, benden beklenen hayatı yaşıyordum.”