03 EKİM, PERŞEMBE, 2013

Şair Ahmet Erhan Parkı Açıldı

Silivri Belediyesi tarafından Türk şiirinin ünlü ismi Ahmet Erhan’ın ismi verilen park, 27 Eylül 2013, saat 18.00’da muhteşem bir törenle açıldı. Açılışa siyaset ve edebiyat dünyasından birçok önemli isim ve Ahmet Erhan dostları katıldı.

Şair Ahmet Erhan Parkı Açıldı

Silivri Belediyesi tarafından Türk şiirinin ünlü ismi Ahmet Erhan’ın ismi verilen park, 27 Eylül 2013, saat 18.00’da muhteşem bir törenle açıldı. Açılışa siyaset ve edebiyat dünyasından birçok önemli isim ve Ahmet Erhan dostları katıldı.

Bir dönem Silivri’de yaşamış ve ilçede yaşadığı yıllarda dört şiir kitabı yayımlanan Türk şiirinin ünlü ismi Ahmet Erhan, Silivri’de sonsuza kadar yaşayacak. Şair İhsan Tevfik’in, Ahmet Erhan adını sokak veya park olarak yaşatalım içerikli dilekçesinden sonra Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın önerisiyle ve alınan Belediye Meclis Kararıyla Şair Ahmet Erhan’ın ismi Yeni Mahalle Müjdat Gürsu Caddesi üzerinde düzenlenen parka verildi.

Erhan’ın anısını sonsuza kadar yaşatacak olan parkın açılışı siyaset ve edebiyat dünyasından birçok önemli isme ev sahipliği yaptı. Açılışa; CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, çeşitli partilerin ilçe başkanları; oda ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Silivrili eğitimciler ve halk katıldı.

Açılışa edebiyat dünyasından ise; Şair Refik Durbaş, Şair Turgay Fişekçi, Şair Hüseyin Alemdar, Doktor-Yazar Ercan Kesal, Türkiye Yazarlar Sendikasını temsilen Şair C. Hakkı Zariç, Müzisyen- Yazar Hüsnü Arkan, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Şair Müslim Çelik, Şair Yaşar Miraç, Şair Bilal Kayabay, Şair Oktay Akıncı, Şair-Yönetmen Adnan Azar, Şair Cafer Yıldırım ile Ahmet Erhan’ın yakın dostu Şair İhsan Tevfik Kırca da katıldı.

Dostları Erhan’ı Anlattı

Parkın açılış törenine katılan şair ve yazarlar Ahmet Erhan’ı anlattı. Şair Refik Durbaş, Yaşar Miraç ve Ezginin Günlüğü grubunun solisti Hüsnü Arkan, Ahmet Erhan üzerine konuşma yaptı. Konuşmacılar şairle olan anılarından ve şairin edebiyat dünyasına katkılarından söz ettiler. Parkın açılışında TYS Bildirisi C. Hakkı Zariç tarafından okundu. Şair Müslim Çelik ve Hüseyin Alemdar Ahmet Erhan şiirleri okudular.

Konuşmacılar, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a ve emeği geçenlere parkın Ahmet Erhan ismi ile anılmasını sağladığı için teşekkür etti. Şair Ataol Behramoğlu, Şair Ahmet Telli, Gazeteci- Yazar Nihat Genç ile Hürriyet Gazetesi Başyazarı Doğan Hızlan da Şair Ahmet Erhan Parkı açılışına mesaj göndererek duygu ve düşüncelerini davetlilerle paylaştılar.

Işıklar; “Ahmet Erhan’ın Anısı Sonsuza Kadar Yaşatılacak”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, açılışta yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bizim kimliğimizi, bizi biz yapan değerlerimizi koruyup evrensele taşıma isteği beni çok duygulandırıyor. Kendi değerlerimizi geleceğe taşımak konusunda bu topraklarda yetişmiş

şairlerin çok önemli etkileri var.  Şairlerin böyle özel günlerde anılmasının dışında onları koruyan en önemli kültürün sanat olduğunu düşünüyorum. Bu kültür emperyalizmine karşı duracak değerlerimizin sanat olduğunu biliyoruz. Ben Ahmet Erhan’a buradan sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. Umarım bizi duyuyordur. Silivri’de yaşadığı günler anısına ismi verilen bu parkta Ahmet Erhan’ın anısı sonsuza kadar yaşatılmaya devam edecek.”

Şiirleriyle Anıldı

Şair Ahmet Erhan Parkı açılışında; Başak İnanç bestelediği Ahmet Erhan şiirlerini seslendirdi. Emre Yaşar Kahraman enstrümanlarıyla eşlik etti. Muharrem Aydoğan, Ahmet Erhan’ın sevdiği türküleri seslendirdi ve İhsan Tevfik de Ahmet Erhan şiirleriyle açılış törenine renk kattı.

Gazeteci-Yazar Doğan Hızlan,  Şair Ahmet Erhan Parkının açılışında emeği geçenleri ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ı telefonla tebrik etti.

Nihat Genç de telefonla duygularını ifade etti. “Ahmet Erhan, Ankara’nın en güzel insanıdır. Kendimi borçlu saydığım tek insandır.”

Refik Durbaş’ın, Şair Ahmet Erhan Parkı'nın Açılışında Yaptığı Konuşma

Bir Dünya Muhaciri İdi…
    
Asıl adı Ahmet Bozkurt ama 1976’da ilk şiirini yayımladığından beri Ahmet Erhan olarak bilindi. “Günde üç maç yapılan kavurucu sıcakların altında Adana Demirspor’da Fatih Terim ile aynı takımda epeyce sıyrık bir meşin yuvarlağın peşinde” koştu.

Fatih, Galatasaray’a deplase olurken, o şiire kesilmiş bir süt kadar buruk yıllar bıraktı ardında… Futbolda değil de at yarışlarında dizginledi heyecanını. Bu yüzden şiirinde sözcükleri duygusallık ile duyarlılık arasında yarıştırdı.

İlk kez 80’li yılların başında Yaşar Miraç’ın gençler adına düzenlediği “Yeni Türkü Şiir Yarışması” nedeniyle mi yüz yüze gelmiştik, sonraları ben Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü için Ankara’ya ayak bastığımda ortak arkadaşımız sevgili Işık Kansu’nun bereketli sofrasında mı?

Nadirattan da olsa “Beş bin kasa bira üç bin kasa rakı iki bin beş yüz kasa şarap ve konyak ve votka”ya birkaç şişe daha eklediğimiz o uzuuun Ankara gecelerini nasıl unuturum? İlk şiirleriyle ülkesinin alacakaranlığını ışığa boğdu ve o ışığın meşalesi hiç sönmedi yazdıklarında.

Yetmişli, seksenli yılların genç kuşakları sardunya nasıl açar şiirlerde, çakıl taşı hangi denizi yurt edinir, onun şiirlerinden öğrendi. Yalnız kiraz mevsiminde rakı içmedi; tufanını alnında taşıyordu çünkü.

Ülkesini anlatırken kendisini de ihmal etmedi. Yaşamına ve yaşadıklarına ayna tuttu şiirlerinde… Bu yüzden de şirinin dipsularında kendi özel tarihi ile “sevgili yurdu”nun tarihi iç içe, aynı sayfalarda kulaç atmakta…

Beton kümbetlerden oluşmuş kentlerde kimi zaman bir yılkı atı misali dolaştı; kimi zaman satılığa çıkardı yalnızlığıyla örselenmiş “hasarlı” hayatını… Müzmin bir muhacirdi. İstanbul’a hicretinden sonra daha sık buluşur olduk. İstanbul’dan kaçıp sevgisine sığındığı Hacer ile Silivri’ye yerleşmişti. Turgay Fişekçi, Erdal Alova ile bir Tekirdağ’a kaçırdığımız oldu, bir başka gün Ferruh Tunç’u da alarak Silivri’ye…

Bana “Baba” derdi, ben ona “Ahmet Abi…”
Gökyüzüne, toprağa ve denize inanırdı.
Şiire inanırdı en çok da…
Kendisine, Ahmet Erhan oluşuna bir de…


Türkiye Yazarlar Sendikası’nın Şair Ahmet Erhan Parkı'nın Açılışı için Mesajı

Gezi’nin çiçeğe durduğu yaz Ahmet Erhan’ı da aldı. Kardeşimiz, arkadaşımız, şairimiz, üyemiz Ahmet Erhan’ı Ankara’ya, Ankaralı şair kardeşlerin yanına uğurladık.

“Çiçekçi bana bir gül ver/ Sevgilime değil, bir ölü için/ Çiçekçi bana bir gül ver/ İçine gözyaşlarımı sığdırabileyim.” diyordu “Ağıt” şiirinde Ahmet Erhan.

Sevgili şair, sevgili Ahmet Erhan o güle durmadan kanayan alacakaranlıktaki bir ülkeyi ve sonsuz bir gül gibi durmadan tomurcuklanan şiirlerini sığdırdın. Ülken mi? O hâlâ alacakaranlıkta.
Işıklar içinde, şiir aydınlığında uyu.

Şair Ataol Behramoğlu’nun Şair Ahmet Erhan Parkı'nın Açılışı için Mesajı

Ahmet Erhan İçin

Ahmet, sevgili küçük kardeşim, güzel arkadaşım; değerli, incelikli, duygulu, özgün, yüreği hep kaygılarla dolu şair dostum. Sana oğlum diye de seslenebilirim. Adını duyuran ilk şiirlerini Militan’da yayınladığımızda, çiçeği burnunda, liseli bir gençtin. Ama daha o ilk

şiirleri okur okumaz benim ve Nihat Behram’ın gözde şairi, yakın dostu, sevgili kardeşi olmuştun.

Sana bağladığımız umutların boş çıkmayacağını biliyorduk ve öyle de oldu. Bu gün burada, Silivri’de bir parka adı verilen Ahmet Erhan, artık o liseli genç değil; edebiyatımızın olgun, değerli, yetmişlerin ve seksenlerin acı dolu yıllarıyla birlikte adı hep anılacak özgün, öncü, şiirleri belleklerde ve kalplerde yer etmiş bir şairi.

“Alacakaranlıktaki Ülke”n şimdi daha da karanlıklara gömüldü. Ama bir yandan da aydınlık, olanca keskinliğiyle karanlıkları dağıtmaya, delip geçmeye başladı. Umut şarkıları, iyimser şarkılar, mutluluk türküleri söyleyeceğimiz günler de yakındır.

Senin acılı, kaygılı sesin yüreklerde hep yankılanmayı sürdürecek. Çünkü acı duymaya yeteneksiz olanlar, gerçek mutluluğu da yaşayamazlar. Ülken sana layık olduğun mutluluğu veremedi belki. Fakat bu parkta adın hep yaşayacak.

Çocuklar bağrış çığrış oynarken, el ele tutuşmuş sevgililer özgürlüğün ve ilkbaharın tadını çıkararak gezinirlerken, bir emekçi bir bankta dinlenirken, sen şiirlerinle ve şu anda da gözlerimin önündeki utangaç, sımsıcak gülümseyişinle onların yaşamına tanık olacak, ülkenin şiirinde daha da derinleşeceksin. Sana adını taşıyan parktan kucak dolu sevgiler gönderiyoruz, sevgili Ahmet Erhan, kardeşimiz, unutulmayacak değerli şairimiz.., Güzel arkadaşımız.

Şair Ahmet Telli’nin Şair Ahmet Erhan Parkı'nın Açılışı için Mesajı

Silivri’de “Şair Ahmet Erhan Parkı”nın açılması, sevgili şairimizin anısına saygı olduğu kadar, Alacakaranlık Ülke içinde umudun çiçeklenmesidir de.

Bergama’da Metin Altıok Parkı’nı açmıştık. Parkın açılışında duyduğum heyecanı dile getirirken nasıl heyecanlı isem, Ahmet Erhan adıyla açılan bu park için de aynı duygudayım.

Parklarına şairlerin adlarının verildiği bir kent, kent olma hakkını kazanır. Çünkü AVM’lerin, arabaların, insanların çokluğu, binalarının yüksek oluşu değil, bir yeri kent yapan kültürdür, sanattır. Ve en önemlisi, bu kültüre sahip çıkıştır.

Şair Ahmet Erhan Parkı’nı gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum. Bu unutulmayacak bir çabadır. Saygılarımla.

0
8248
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage