26 ARALIK, PAZARTESİ, 2016

Artful Living Ekibinin 2016 Kitaplığından Seçtiği 6 Kitap

Yayınevleri 2016 yılında yüzlerce kitap yayımladı. Bazıları çok konuşuldu, bazıları ise sesini duyuracak kadar güçlü bağıramadı. Biz de ekip olarak her birimiz yayımlanan kitaplar içinden en çok sevdiğimiz bir kitabı –ki bu çok zor oldu- sizler için seçtik. Mutlu yıllar.

Artful Living Ekibinin 2016 Kitaplığından Seçtiği 6 Kitap

Genel Yayın Yönetmenimiz Burcu Ezer’in bu sene okuyup da en beğendiği kitap Doğan Kitap’tan çıkan Haruki Murakami’nin Sputnik Sevgilim isimli kitabı oldu. Sebebini şöyle açıkladı:

İlk bakışta klasik bir aşk üçgeninin içinde kaybolacağınızı düşünüğünüz Haruki Murakami’nin Sputnik Sevgilim adlı romanı aslında pek de sandığımız tarz bir kitap olmadığını bize henüz ilk sayfalarında kanıtlıyor. Kitap ismini Sovyetler Birliği'nin 1957 yılında uzaya fırlattığı dünyanın ilk yapay uydusundan alıyor. “Sputnik” kitabın kozmik anlatımına atıfta bulunarak aşk kavramını sorguluyor.

Kitapta anlatıcı olarak yer alan erkek bir ilkokul öğretmeni; öğretmen için belki de hayattaki en değerli kişi ve en büyük hayali bir yazar olmak olan Sumire (esas kahramanımız) ve de Sumire’nin aşk ve hayranlık beslediği kendinden yaşça büyük, evli Mui. Japonya’dan bir Yunan adasına uzanan güçlü bir o kadar da gizemli bir aşk hikayesi.

“22 yaşının baharında Sumire hayatında ilk kez aşık oldu. Geniş bir ovada dosdoğru ilerleyen bir kasırganın şiddetine eşti bu aşkın yoğunluğu. Arkasında hiçbir şey bırakmıyordu; yolunun üstüne çıkan her şeyi alaşağı ediyor, tutup göğe savuruyor, akıl almaz bir şekilde parçalara ayırıp un ufak ediyordu.”(Kitaptan Alıntı)

Fotoğraf sanatçımız ve Görsel Editörümüz Nazlı Erdemirel, bu sene raflarda yerini alan John Berger’in Metis Yayınları’ndan çıkan Hoşbeş isimli kitabını önerdi. Sebebini ise şöyle açıkladı:

Her şeyden şikayetçi olmanın aktarımı, korkularımız ile bir araya gelince yarattığı kaosun faturası insan olamamaya kesiliyor.

“Gizli bir yetimler ittifakı öneririm. Birbirimize göz kırparız. Hiyerarşiyi reddederiz. Her türlü hiyerarşiyi. Dünyanın pisliğini olduğu gibi kabullenir, buna rağmen nasıl hayatta kaldığımıza dair hikâyeleri paylaşırız. Evrendeki yıldızların yarısından fazlası hiçbir takımyıldıza ait olmayan yetim yıldızlardır. Ama takımyıldızların hepsinden daha fazla ışık verirler.”
(Kitaptan Alıntı)

Yardımcı Sanat Editörümüz Deniz Şenliler, 2016 yılında okuduğu en iyi kitaplardan biri olduğunu söylediği Doğan Kitap’tan yayımlanan İsmail Güzelsoy’un Gölge isimli kitabını önerdi ve şunları söyledi:

Yazar İsmail Güzelsoy’un farklı kurgusu ve anlatım diliyle okuyucuyu saran yeni kitabı Gölge, bir maymun ile bir çocuğun arasındaki dostluğu Abdülhamid Dönemi İstanbul’unda birbirinin içine geçmiş olayları sihirli olduğu kadar kanlı atmosferi içinde anlatıyor.

Gerçeğin kurguyla örüldüğü masalsı bir maceranın romanı olan Gölge, ölümsüzlük, dostluk ve aşkın İstanbul semalarıyla birleştiği anların bir anlatısı olarak 2016 yılında çıkan iyi romanlar arasında yerini alıyor.

Yardımcı Kültür Yaşam Editörümüz Cemil Tayfun Bodur, edebiyatımızın Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk’un Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitabı Kırmızı Saçlı Kadın’ı senenin en iyi kitapları sıralamasında en üst sıraya yerleştirdi. Sebebini ise şöyle açıkladı:

Bir kuyucu ustası ile çırağının bir arazide kuyu kazıp su bulmalarının harika anlatılmış hikâyesi. Orhan Pamuk, insan hayatının ruhani geçmişine olan hassaslığıyla anlattığı, 30 yıl önce İstanbul yakınlarında bir kasabada geçen tarih ve efsanelerin eşlik ettiği bir aşk öyküsünü kaleme alıyor. Senenin en iyi kitabı olmakla birlikte insan ruhunu ve belki de ortak geçmişimize dair tüm cevapların çıkarıldığı roman bence yazarın en iyi romanı olma özelliğini de taşıyor.

''Son bir ayda Mahmut ustayla paylaştığımız her şey bana şimdi dayanılmayacak kadar hüzün veriyordu; çaydanlık, yüz kere okuduğum eski gazete, ustamın üstten bantlı plastik lacivert terlikleri, ustamın kasabaya inerken giydiği pantolonun kemeri, ustamın çalar saati... Elim kendiliğinden eşyalarımı toplamaya başlamıştı, her şeyimi, hiç giymediğim lastik ayakkabılarımı eski bavuluma tıkıştırmam üç dakikadan fazla sürmedi...''

Sosyal Medya Editörümüz Damla Merve Pekdoğan, bu sene okuyup da en beğendiği kitap olarak  Barış Bıçakçı’nın İletişim Yayınları’ndan çıkan ve yayımlandıktan sonra tartışmalara sebep olan kitabı Seyrek Yağmur’u önerdi. Ona göre Seyrek Yağmur:

Barış Bıçakçı’nın son eseri Seyrek Yağmur, sürekli bir arayış içinde olan Rıfat’ın iç dünyasını ve hayatını kısa bölümler hâlinde anlatıyor. Barış Bıçakçı, Rıfat karakterinin iç sesini okuyucuyla buluştururken ruhunuzu okşayan kelimeleri ve cümleleriyle kendinizden bir parça bulmanızı sağlıyor. Seyrek Yağmur’u okurken yazarın gözlerini üzerinizde hissedebilirsiniz.

“… Böylece deli neredeyse haftada bir yeni kitap almaya geliyor. O da değişmek istiyor, diye düşünüyor Rıfat, artık sadece bir deli olmak istemiyor, bunun için kitap okuyor. Ama tabii kendini korumak için de okuyor olabilir, deliliğini sürdürmek için.”

Edebiyat Editörümüz Begüm Kakı’nın seçimi, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan; Yaşar Kemal, Sabahattin Ali ve Nâzım Hikmet’in eserlerinin illüstratör Sedat Girgin tarafından çizimleri yapılan kitapları oldu. Sebebini ise şöyle açıkladı:

Benim için senenin en güzel olaylarından biri oldu bu kitap serisi. Edebiyatımızın usta yazarlarından Yaşar Kemal, Nâzım Hikmet ve Sabahattin Ali’nin öykü ve şiirlerinin illüstrasyonlarını çok sevdiğim Sedat Girgin’in çizimleriyle hayat bulduğu dört kitap bu sene defalarca okuduğum, dönüp dönüp baktığım eserlerdendi. Serinin ilk ve son kitabı Yaşar Kemal’in yürekleri yakan kaleminden çıkan Kalemler ve Beyaz Pantolon öyküsü oldu. Serinin ikinci kitabı edebiyatımızın sahip olduğu en büyük şairlerden biri olan Nâzım Hikmet’in “Yaşamaya Dair”, “Ceviz Ağacı” ve “Masalların Masalı” şiirlerinin yer aldığı Üç Şiir kitabı oldu. Serinin üçüncü kitabı ise ölümsüz yazarımız Sabahattin Ali’nin kaleminden çıkan “Arabalar Beş Kuruşa”, “Ayran” ve “Sırça Köşk” isimli üç öyküsünün yer aldığı Üç Öykü kitabı oldu. Yazıldıkları gündem bu yana güncelliğini kaybetmeyen, yetişkinler kadar çocuklar için de yol gösterici bu eser serisi umarım önümüzdeki yıl da devam eder ve nicesini kütüphanemizin raflarına dizebiliriz.

0
9280
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage