19 OCAK, PERŞEMBE, 2017
Empresyonizmden Kübizme: Paul Cézanne

Mont Sainte-Victoire 

Empresyonizmden Kübizme: Paul Cézanne

Kırmızı Yelekli Çocuk


Empresyonizmden Kübizme: Paul Cézanne

Yaptığı çalışmalarla 19. yüzyıl empresyonizmi ile kübizm arasında bir köprü kuran ve çoğunlukla modern sanatın babası olarak anılan ünlü ressam Paul Cézanne, 1839 yılında bugün Fransa’da doğdu!

*10 yaşındayken Aix’te bulunan Saint Joseph okulunda eğitimine başladı. 1852 yılında ise dönemin önemli yazarlarından Emile Zola ile arkadaş olacağı Collége Bourbon’a girdi.

* Paul Cézanne, Emile Zola ve sonraları optik profesörü olan arkadaşları Baptistin Baille ile “les trois inséparables” (ayrılmaz üçlü) olarak anılıyordu.

*Resim yapmak için Paris’e taşınan sanatçı burada empresyonist ressam Camille Pissarro ile tanıştı. Pissarro’nun tablolarındaki etkisi ise açıkça gözlemlenebiliyor.

*Doğada bulunan formları geometrik özlerine indirgemekle ilgilenen Cézanne’ın tabloları giderek empresyonist çizgiden uzaklaştı.

*20. yüzyılın önemli sanatçıları Henri Matisse ve Pablo Picasso’ya post-empresyonist ve kübist tablolar yapmaları konusunda ilham kaynağı oldu.

*Heykel niteliği taşıyan boyutlara sahip tablolarına pek çok farklı açıdan bakan sanatçı, doğada bulunanı kopyalamak yerine doğaya paralel bir uyum yakaladı.

*22 Ekim 1906 yılında zatürreeye yakalanarak birkaç güç içinde hayatını kaybetti.

*Önemli eserleri arasında: Kırmızı Yelekli Çocuk, Noir Şatosu, Madame Cézanne Portresi, Cinayet, Mont Sainte-Victoire ve Kart Oyuncuları serileri sayılabilir.

0
17523
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage