21 ŞUBAT, SALI, 2017

Chuck Palahniuk Bugün Doğdu!

İlk romanını yayımlatması uzun zaman alan, her reddedilişte daha da karanlık yazan, yeraltı edebiyatının sevilen yazarlarından Chuck Palahniuk, 21 Şubat 1962’de Burbank, Washington’da dünyaya geldi.

-Gerçek Adı Charles Michael Palahniuk’tur.

-Yazarlık alanında ilk adımını 1996’da arkadaşlarıyla birlikte bir edebiyat grubuna katılarak atar. Ve burada Project Mayhem (Kargaşa Projesi) adlı kısa hikâyeyi yazar.

-Project Mayhem adlı hikâye üç ay gibi kısa bir süre içinde edebiyat dünyasında bugün kült hale gelmiş olan Fight Club’a (Dövüş Kulübü, 1996) dönüşür.

-Chuck Palahniuk'un yazarlığa başladığında ilham kaynağı David Bowie'nin Young Americans adlı şarkısı olmuştur. Dönemin ünlü editörü Gerald Howard'la bir barda karşılaşan Palahniuk, editörle yalnız kalıp kitabını tanıtmak için bardaki müzik kutusuna sürekli olarak bozuk atmış, David Bowie'nin Young Americans adlı şarkısı tam 40 kez çalınca barın kalabalıklığı dağılmış, böylece editörle yalnız kalmıştır. Tanıttığı kitap Dövüş Kulübü'dür. 

-Yayımlanan ilk romanı Dövüş Kulübü olur. Ve kitap, 1999 yılındaki film uyarlamasının ardından büyük ses getirir ve Pacific Nortwest Booksellers Association Award Ve Oregon Book Award Ödülleri'ne değer bulunur.

-Palahniuk’un eserlerinde, tüketim toplumu ve simülasyon kuramı ile ilgili çalışmaları bulunan postmodern Fransız düşünür Jean Baudrillard'ın etkisi hissedilir.

-Sıra dışı konuları kaleme almaktan çekinmeyen yazar, hikâyenin arasında gündelik hayata dair işe yarar bilgiler, tarifler verir.

-Bugün Palahniuk’in pek çok eserini Türkçede bulmak mümkün. Gösteri PeygamberiGörünmez CanavarlarTıkanmaLullaby (Ninni), Kaçaklar Ve MültecilerTekinsizÖlüm Pornosu bunlardan bazıları.

0
2554
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage