31 TEMMUZ, ÇARŞAMBA, 2019

Knut Hamsun Kitaplığı “Benoni” ile Genişliyor

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Knut Hamsun'un yazarlık kariyerinde belirleyici olan romanlarından biri olan Benoni, Behçet Necatigil'in çevirisiyle, Timaş Yayınları tarafından yeniden yayımlandı.

Hamsun, ümitsiz bir aşk hikâyesini, Norveç kırsalıyla, pastoral ayrıntılarla ve tabiat övgüsüyle harmanlıyor. Yazar, ilk kez, tüm çalışmalarının en büyük endişelerinden birini, İskandinav toplumunun da en önemli sorunlarından birini bu kitapta merkeze alıyor: Etik ve tipik değerleri ile geleneksel kırsal kültür ve kent dünyası, kapitalizm, para arasındaki çatışma. İkinci sırada, melankolik bir aşk hikâyesi var. Şiddet ya da utangaçlık, gerçekçilik ya da duygusallık, hiçbir şey bu dillendirilmeyen engelleri aşmaya, âşıkların kavuşmasına yetmiyor.

​Bu kitapta; Norveç, Nordland'ın kendine has doğası, ormanları, faunası ve florası, denizi, parlak yaz geceleri, ağır kış günleri var. Ve tıpkı bu doğanın bir yansıması olarak insanları: Önyargılar, çekingen yaklaşımlar, alçak sesli cümleler, kısıtlanmış hareketler, arzular ve hayaller.

0
1751
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage