25 AĞUSTOS, PAZAR, 2019

Arkeolojinin Öyküsü: Üç Taş Bir Duvar

Eski Çağ ve Antropoloji profesörü Eric H. Cline’ın arkeolojiye olan aşkını ve tutkusunu mesleki yaşamından öykü ve örneklerle ortaya koyduğu Üç Taş Bir Duvar – Arkeolojinin Öyküsü adlı kitabı Alfa Yayınları’ndan çıktı.

Bu kitap, Eric H. Cline’ın 2001 yılından beri George Washington Üniversitesinde verdiği Arkeolojiye Giriş dersinin ders notlarının bir izdüşümüdür. Howard Carter 1922’de Tutankhamun’un mezarına girdiğinde tek ışık titreyen elindeki mumdan geliyordu. Küçük açıklıktan içeriye şöyle bir baktı ve ne gördüğünü sorup duranlara, meşhur “Ben harika şeyler görüyorum” yanıtını verdi. Carter’ın muhteşem keşfi, Üç Taş Bir Duvar’da anlatılan büyüleyici hikâyelerden sadece biri. Otuzdan fazla kazıya katılmış olan arkeolog Cline, okuru, Pompeii’den Petra’ya, Troia’dan terrakotta savaşçılarına ve Mikene’den Megiddo ve Masada’ya götürüyor. Cline, Troia’yı kazan Schliemann ve keşifleri insanın kökenine dair anlayışımızı geliştiren Mary Leakey de dahil olmak üzere bu kazıların arkasındaki insanları tanımamızı sağlıyor. Arkeologlara en sık sorulan sorulara yanıt veriyor: Nereyi kazacağını nereden biliyorsunuz? Kazılar gerçekte nasıl yapılır? Bir şeyin kaç yaşında olduğunu nereden biliyorsunuz? Bulunan şeyler kimindir?

Görsel: İngiliz arkeolog Howard Carter (solda) Tutankhamun’un lahdini inceliyor, 1922. Fotoğraf HARRY BURTON'a ait. Kaynak: APIC/GETTY IMAGES

0
1719
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage