24 MART, CUMA, 2017

19. Yüzyıl Okuma Kültürü ve Osmanlı Resimli Dergileri

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği Arka Oda Toplantıları'nda “Matbuat Çiçek Açınca: 19. Yüzyıl Okuma Kültürü ve Osmanlı Resimli Dergileri” başlıklı bir toplantı düzenlenecek.

Ahmet Ersoy’un moderatörlüğünde gerçekleşecek olan toplantıda görselliğin merkezde olduğu Osmanlı resimli dergilerine bakılarak fotoğrafların metinlerle, diğer fotoğraf ve imgelerle ilişkisi irdelenecek. Ayrıca bu modern medya kurgusunun Osmanlı dünyasına has özellikleri ve 19. yüzyıla ait yeni görme, hatırlama ve ifade tarzlarıyla bağlantısı incelenecek.

Osmanlı dönemi fotoğrafçılığına odaklanan birçok çalışma, fotoğrafı öncelikle görsel içeriği ve estetik özellikleriyle değerlendirilen, nihai ve münferit bir obje olarak ele alma eğilimindedir. Sanat tarihçi ve koleksiyonerler fotoğraflara ağırlıkla biçimsel kıstaslarla yaklaşırken birçok tarihçi de onları varsayılan, kabullenilmiş bağlam ve ideolojileri belgeleyip teyit eden vesikalar olarak görme eğilimindedir.“Matbuat Çiçek Açınca” adlı bu çalışmada ise, fotoğrafın estetik yönü yadsınmamakla birlikte, onun tarihsel belge olarak çoğul okumalara açılması, yani tıbbi ve askeri keşiften kriminoloji ve gazeteciliğe varan yaygın kullanım alanları içinde sürekli yeniden üretilen, dolaşan ve şekil değiştiren bir mecra olarak tartışılması önerilmekte.

Etkinlik 30 Mart, saat 18.30’da İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde gerçekleşecek. Katılım ücretsiz ve herkese açık olacak. 

0
2811
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle