29 EYLÜL, SALI, 2020

Lisa Sorgini Karantinada Anne ve Çocukları Fotoğrafladı

Birçok fotoğrafçı ve kameraman, pandemi sürecinde dünyadaki mevcut kısıtlamaları fotoğrafladı. Ai Weiwei tarafından çekilen CoroNation başlıklı belgeselden Tom Hegen’in Aerial Look at Grounded Airplanes’ine kadar sanatçılar, göz önünde olup biten olayları kişisel ve sanatsal yollarla kayıt altına aldı. Avustralyalı sanatçı Lisa Sorgini ise oldukça farklı bir şey yaptı ve evlerinde tecrit hâlinde yaşayan anne ve çocukları merkezine aldı. Sonuç ne mi oldu dersiniz? Behind Glass isimli zamansız bir seri meydana geldi.

Lisa Sorgini Behind Glass serisi kapsamında tecritte bulunan 25 anne ve onların çocuklarını fotoğrafladı. Sanatçı, bu özel seriyle ilgili olarak, “Anne-çocuk ilişkilerini araştıran bir proje meydana getirdim ve bu dizi için belirli bir konu etrafında şekillenen, bu özel ilişkiyi pencerelerden ekranlara yansıtan bir dizi oluşturdum. Şimdiye kadar hiç hissetmediğim bu ânlar, benim için şimdi her zamankinden daha dokunaklı,” ifadelerini kullandı.

Güney Galler’de çekilen fotoğraflar, bu sorunlu zamanlarda ebeveynliğin zor yanlarını açıkça gözler önüne seriyor. Behind Glass’taki unsurlar yaşayan ve nefes alan şahaeserler gibi görünüyor. –Aile hayatının ilahi komedisi.- Lisa Sorgini konuyla ilgili olarak, "Bu çalışma sayesinde, ebeveynliğin göz ardı edilen rollerini görünür kılmayı umuyorum: Hassasiyet, sıkıcılık, sessizlik, aşk, hayal kırıklığı, korku ve çaresizliklerimizi.” açıklamasında bulunuyor.

Solomon R. Guggenheim Museum yardımcı küratörü Susan Thompson ise çalışmayla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Koronavirüs kaynaklı karantina döneminde çok sayıda katılımcı fotoğrafçılıkla uğraşsa da Sorgini'nin dokunaklı çalışması içlerinde en başarılı olanıydı. İnsanların evlerine açılan pencerelerden bakıldığında, anne ve çocukların portreleri, hem sosyal mesafenin yabancılaştırıcı izolasyonunu hem de ailevi yakınlığın kaçınılmaz yoğunluğunu bize açıkça hissettiriyor. Yumuşak bir ışık altında sessiz tonlarda işlenen bu fiziksel yakınlık anları ayrıca hassasiyet, klostrofobi ve can sıkıntısının bir kombinasyonunu da işaret ediyor.”

​Kaynak: Designboom

0
1289
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage