04 MART, PAZARTESİ, 2024

“Tarzımı Disneyland’deki Alain Delon Olarak Tanımlardım”

Cosmic Crooner; 60’ların ve 70’lerin ruhuyla oluşturduğu şiirsel besteleri ile rock’n roll esintili şovunu PSM Loves2Gather kapsamında 9 Mart’ta Zorlu PSM’de dinleyicileriyle buluştu. Sanatçı ile müziğini tanımladığı Doowop Space Pop türünün birleşenlerini, “Goodbye Hollywood”, “Popsicle Place” ve “Spoiler Alert” şarkılarının duygusu ile karakteristik özelliklerini, yapay zeka ve müzik endüstrisinin geleceği ve merakla beklenen İstanbul konserinde bizleri neler beklediğini konuştuk.

“Tarzımı Disneyland’deki Alain Delon Olarak Tanımlardım”

Renkli, pin-up, sinematografik, soul, 70’ler, noir, uzay ve daha birçok tarz stilinize yansıyor. Tüm bu tarzların yarattığı anlara tüm şarkılarla kolayca ışınlanabiliyoruz ve hepsi stilize edilmiş şık bir klasik tarzda birleşiyor. Cosmic Crooner nasıl ortaya çıktı ve tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?

Tarzımı Disneyland’deki Alain Delon olarak tanımlardım. Çok klasik ama bazen renkli ve parlak diyebilirim. Cosmic Crooner’ın doğuşuna gelince… artık seyircilerin arasında kalamazdım.

Tür tanımlarının şarkıların sunduğu sonsuz duyguları engellediğini düşünüyorum ama bazen onları tanımlamak lezzetli bir yemeği bir araya getiren malzemeleri öğrenmek gibi. “Doowop Space Pop olarak” tanımladığınız müziğinizin bileşenlerini ve dinleyicilerin hissetmesini istediğiniz duyguları öğrenebilir miyiz?

Doowop’taki akılda kalıcı melodileri ve armonileri seviyorum. Ayrıca “Ziggy Stardust” gibi 70’lerin uzayla ilgili kaydedilmiş birçok şarkısını da seviyorum. Bu materyallerin ikisinin de duyulabilir olmasını istedim. Bu nedenle “Doowop Space Pop” diye adlandırdığım tür doğdu. Açıkçası müziğin sizi farklı bir yere taşıması hoşuma gidiyor, bu nedenle müziğimin de dinleyicilere aynısını yapmasını umuyorum.

Şarkılarınızda ilginç bir sosyal-duygusal gerçeklik var. Bazen müzik sektörüne yönelik bir sarkazm, bazen aşka dair karikatürize, soğuk, gösterişli, ulaşılmaz ya da melankolik bir fotoğraf. Aslında tüm şarkılarınızın arkasında ne olduğunu merak ediyorum ama özellikle “Goodbye Hollywood” ve “Popsicle Place” ile ilgili fikirlerinizi, duygularınızı veya ifade etmek istediklerinizi öğrenebilir miyiz?

“Goodbye Hollywood”, belli bir durumu, deneyimi geride bırakmak ve bir nevi geçmişe romantik bir veda etmekle ilgili bir şarkı. Bu albüm için yazdığım ilk şarkılardan da biridir aynı zamanda. “Popsicle Place”in büyük bir kısmını Medellín’de yaşadığım dönemlerde yazdım. Şarkının arpejleri ve vibrafonları, Profondo Rosso ve Le Samourai gibi Fransız ve İtalyan film müziklerinin karakteristiğinden doğrudan etkileniyor diyebilirim.

“Spoiler Alert” şarkısının muhatabı kim? Şarkının genel olarak neyi ifade etmesi anlamlı olurdu?

“Spoiler Alert”, bilgi çağının getirdiği bolluğu kullanmayan insanlara hitap ediyor. Bilgi edinmek aslında çok kolaydır. Ben sadece “bu filmi kimin yönettiği” veya “bu ülkenin başkentinin neresi” olduğu gibi eğlenceli sorulardan bahsediyorum. Bu yüzden şarkıya “herhangi bir bilgiyi kaçırmak zor” cümlesini yazdım. Sanırım şarkının çıkışı, bir şeyler aramayacak kadar tembel olan insanlara yönelik hayal kırıklıklarımla başladı. Belki de çok kolay sinirleniyorumdur. :)

Işıltılı, nostaljik, tanıdık ve uzay pop’uyla örülmüş şık bir klasik melodram olan melodilerden bahsetmemek mümkün değil… Gerçekten muhteşemler ve devasa dokulara sahipler. Yaratılış sürecinden, ilhamlardan ve önce hangisinin geldiğinden bahsedebilir misiniz; tutku mu, deneyim mi yoksa hayal gücü mü?

Zarif sözleriniz için teşekkür ederim. Şarkıya göre değişiyor aslında, bazen belli bir duyguyu uyandıran bazen de belli soruları soran bir melodiyle başlayabiliyor. Ama sanırım bir dahaki sefere belirli bir duyguyla bir şarkı yazıp, bu duyguya cevap veren bir melodi bulmaya çalışacağım çünkü benim için yeni bir şarkı yaratırken en önemli şey beni belli bir yere götürmesi oluyor.

Elbette çok konuşuldu. Şarkıcı ve söz yazarı olarak yapay zeka ve müzik endüstrisinin geleceği hakkında ne tür öngörüleriniz var?

Aslında bu konuyla ilgili bir şarkı yazdım. Yapay zekanın müzik endüstrisindeki rolü konusunda o kadar endişelenmiyorum. Bilgisayarların insanlar gibi duyguları yok yada bilmiyorum belki de bu sadece benim iyimserliğimdir.

İstanbul’a birçok kez geldiniz. En son Zorlu PSM’de MIX Festival 2023’ün line-up’ında yer aldınız. Genel olarak hisleriniz neler?

Geçen sefer harikaydı ve bu sefer tekrar gelmek için gerçekten sabırsızlanıyorum. İstanbul dinleyicisi gerçekten çok özel. Geçen kasım ayında ben ve grup burayı o kadar beğendik ki, bu gelişimizde şehri keşfetmek için birkaç gün daha kalmayı planlıyoruz.

9 Mart’ı gerçekten sabırsızlıkla bekliyoruz. Yine Zorlu PSM’de gerçekleşecek olan konserinizde bizi neler bekliyor?

Daha önce hiç görmediğiniz veya duymadığınız şekillerde şarkı söyleyeceğim ve bazı sürpriz yeni şeyler de olacak.

Sırada neler var. Üzerinde çalıştığınız veya paylaşmak istediğiniz yeni projeleriniz var mı?

Şu anda çok heyecan verici olan ikinci albümümü bitirmek üzereyim. Şarkılardan çok memnun kaldım!

Bu söyleşi 9 Mart konserinden önce gerçekleştirilmiştir.

0
1160
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage