GÜNDEM
  • 11-09-2024

    Galeri /Miz, Murat Germen’in “Dokunma!” başlıklı kişisel sergisini 24 Eylül - 30 Ekim tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak.

    ​Murat Germen’in dijital üretimlerinden oluşan seriyi bir araya getiren “Dokunma!” sergisi; kente dair işlenmiş suçların olay yeri incelemesi sırasında çekilip, delil sınıfına girecek fotografik belgelerden oluşan ve internet tarayıcısı ortamındaki bir arayüz aracılığıyla başkalaştırılan bir arşivsel külliyattan besleniyor. Sergide yer alan fotoğraflar; tasarımcı Emrah Kavlak tarafından tasarlanan ve üç boyutlu dünyayı simüle eden bir dijital arayüze 6’lı setler olarak yükleniyor ve parametrik seçimler sonrasında çeşitli bakış açılarına zemin sağlayan bilgisayar faresi hareketleri ile dijital foto-kolajlar türetiliyor. Sanatçı bu seride, mevcut somut fotoğraflardan yeni görsel ve içerik katmanları üreterek soyut imgeler yaratıyor. Diğer bir deyişle; somut fotoğrafları soyut görselliklere dönüştürüyor. Kentsel, kültürel ve mimari tahribatın boyutları, yapı-sökümcü bir dille yeniden yorumlayarak izleyiciye aktarmayı hedefliyor. 

    0
    0
    465
  • 11-09-2024

    David Sundin’in okurlarına uyarıda bulunsa da onlara baştan sona büyülü bir resimli kitap olarak sunduğu Kesinlikle Okunmak İstemeyen Kitap, Murat Özsoy’un çevirisiyle hep kitap’tan çıktı.

    Daha önce de yazarın Okunmak İstemeyen Kitap ile Gerçekten Okunmak İstemeyen Kitap eserleri dilimizde yayımlanmıştı. 3 yaş ve üzeri okurlar için Sundin adında ufak tefek ve komik bir beyefendi tarafından yazılmış sevimli ve eğlenceli bir kitap bu.

    “Bu kitap KESİNLİKLE okunmak istemiyor!
    Ama görüyorum ki hâlâ okuyorsunuz. İlginç bir davranış doğrusu. Ön kapaktaki başlığı iyice okumadınız mı acaba? Çünkü orada da yazdığı gibi, bu kitap kesinlikle okunmak istemiyor ve bunun için elinden gelen her şeyi yapacak! Bana sorarsanız onu hemen aldığınız yere geri bırakın ve bu konuyu burada kapatalım. İşte o kadar!”

    0
    0
    554
  • 10-09-2024

    Bu yıl 31’incisi düzenlenecek Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Tiyatro Ödülleri'nin adayları açıklandı.

    Tiyatro alanında eleştiri disiplininin geliştirilmesi için faaliyet gösteren ve 74 ülkenin üye olduğu bir platformda çalışmalarını sürdüren Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin bu yıl 31’inci kez vereceği Tiyatro Ödülleri, 30 Eylül 2024 tarihinde Alan Kadıköy’de düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek. Bu sene sekiz ayrı kategoride belirlenen TEB Tiyatro Ödülleri’nin sonuçları jürinin gerekçeli kararları eşliğinde, 20 Eylül’de duyurulacak. Onur Ödülü, Özel Ödül, Yılın Oyunu, Yılın Yönetmeni, Yılın Oyuncuları, Yılın Oyun Metni ve Yılın Genç Ekibi kategorilerinde, toplam yedi dalda dağıtılan TEB Ödülleri’nde bu sene özel ödüle ilaveten bir özel ödül daha verilecek. 31 Temmuz’da hayatını kaybeden, Türkiye tiyatrosunun, bilhassa politik tiyatromuzun eşsiz ve öncü ismi Genco Erkal’ın anısına verilecek “TEB Genco Erkal Özel Ödülü”, politik tiyatro alanında, güncel tiyatro atmosferimize güçlü bir katkı sağlayan bir oyuna sunulacak.

    TEB jürisi ayrıca bu sene itibariyle, değerlendirme sürecinde ele aldığı, tartıştığı ve en nihayetinde kısa listede aday olarak belirlenen isimleri; kazananları duyurmadan önce, kamuoyuyla paylaşma kararı aldı. Jüri bu tercihi; Türkiye’de gittikçe zorlaşan koşullarda nitelikli ve kararlı bir dille tiyatro yapan kişi, topluluk ve kurumların üretimlerinin görünür kılınması ve desteklenmesi açısından özellikle önemsiyor. Adaylar, Erdoğan Mitrani, Hasibe Kalkan, Tijen Savaşkan, Handan Salta, Tuba Şener, Mehmet Konuk, Bahar Çuhadar, Gülin Dede Tekin, Öznur Oğraş Çolak ve Zeynep Baykal’dan oluşan jüri tarafından 2023 Mart ile 2024 Mayıs tarihleri arasında ilk temsilini yapan ve İstanbul’da en az 10 kez sahnelenen oyunlar arasından yapılan değerlendirme ile belirlendi.

    31. TEB Ödülleri Adayları:

    Yılın Oyunu
    Çirkin / Dolkun Production
    Geçen Gün / Kundura Sahne
    Kel Diva / Oyun Atölyesi
    Titus Kompleks / DasDas
    Treplev / DeCollage Art Space

    Yılın Yönetmeni
    Başak Kıvılcım Ertanoğlu / Treplev
    Ersan Mondtag / Titus Kompleks
    Naz Erayda & Kerem Kurdoğlu / Geçen Gün
    Muharrem Özcan / Kel Diva
    Salih Usta / Parrhesia 2

    Yılın Oyuncuları
    Berkay Ateş / Uykusuz Bir Rüya, Salim
    Kel Diva oyuncuları (Gözde Kırgız, Kıvanç Kılınç, Haluk Bilginer, Özlem Zeynep Dinsel, Yiğit Özşener, Zuhal Olcay)
    Onur Berk Arslanoğlu / Çirkin
    Onur Ünsal / Dıkşın: Büyük Şans
    Pelin Abay / 39 Buçuk Basamak
    Senan Kara / Sivrisinekler
    Ümit Erlim / Treplev

    Yılın Metni
    Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı / Ferdi Çetin
    Canavar / Tunç Şahin
    Çirkin / Firuze Engin
    Selmin Zeki Hanım / Mürüvet Esra Yıldırım
    Treplev / Başak Kıvılcım Ertanoğlu & Ümit Erlim

    Yılın Genç Ekibi
    Artalan
    Fact Tiyatro
    Kiki
    Reka Kolektif
    ​Y Studio

    0
    0
    626
  • 10-09-2024

    Fırat Engin’in “OYKNOCK KNOCK!” başlıklı kişisel sergisi 20 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında Galeri Siyah Beyaz’da sanatseverlerle buluşacak.

    Birey-toplum ilişkisini ekonomik ve kültürel temsiller üzerinden ele alan Fırat Engin, hafızalarda yer eden bazı sembolleri ve anlamlarını yeniden yorumlayarak izleyiciye sunuyor. Metal, neon, floresan, fotoğraf gibi malzemelerle çalışan sanatçı, bu sergisinde gerçeğin peşine düşmeyi öneriyor. Gerçekliğin bulanıklığına referans veren sergi, sanatın kayıt altına alan doğası bağlamında bugünü not alıyor. Kapital sistemden dolayı sürekli olarak dönüşen toplumsal, ekonomik ve kültürel yapıları odağına alan sergi, ortadan kalkan geleneksel ilişkileri, değerleri ve kurumları malzeme ve imgenin olasılığında yeniden yorumluyor.

    Sergi, içinde yaşadığımız çağın yanı sıra tarihteki toplumsal kırılmaların metaforunu kurarken, bunu kültürel ve evrensel kodlardaki semboller üzerinden yapıyor. “OYKNOCK KNOCK!”, hakikatin artık görünmez olduğu, anlamın tükenmeye başladığı bir çağda bugünün dünyasına tanıklık etmeye çalışırken, bireysel hak ve özgürlükler, demokrasi, ideoloji, güç, hedonizm gibi bulanıklaşan kavramların tezahürünü ironik bir biçimde kuruyor.

    Künye:
    1. Fırat Engin, Ağlayan Büyük Beyaz, Yapay zeka destekli görsel, 2024
    2. Fırat Engin, Fırat Engin İnşaat, Light Box, 2024
    ​3. Fırat Engin, Tanrının Eli, Dijital baskı, 2024

    0
    0
    715
  • 10-09-2024

    Danimarkalı psikolog ve felsefeci Svend Brinkmann’ın düşünme sanatını ele aldığı kitabı Düşün - Düşünceli Bir Hayatın Savunusu, Mercan Yurdakuler’in çevirisiyle İletişim Yayınları’ndan çıktı.

    Hayatımız dikkat dağıtıcı unsurlarla doluyken artık düşünmeye gitgide daha az fırsat buluyoruz. Düşünceli bir hayatın düşüncesi bile toplumsal hızlanmanın damga vurduğu çağımızla uyumsuz duruyor. Koşuşturmalı modern varoluşumuz, düşüncelerimizle vakit geçirmeye, yaşadığımız olayların ayrıntılarını değerlendirmeye veya hayatın gizemlerine kafa yormaya alan bırakmıyor. Brinkmann; düşünceler arasında serbestçe dolaşmanın ve iç sesimize daha fazla kulak vermenin yolunu gösteriyor.

    “Bildiğimiz kadarıyla insan, dünyada kelimenin tam anlamıyla düşünme kabiliyetine sahip tek varlık. Peki düşünmek tam olarak ne demektir? Hangi biçimleri alır? Nasıl öğrenilir? Sezgi, mantık, dikkat ve muhakeme kavramlarının düşünmeyle ilişkisi nedir? Düşünmek tek başına yapılan bir eylem midir? Düşünmenin bilişsel ve felsefi boyutları neleri kapsar? Günümüzde kendi aklımızla düşünmek mümkün mü? Düşünmek var olmanın bir yolu olarak görülebilir mi? Eleştirel ve derinlemesine düşünmek neye hizmet eder? Teknolojinin sağladığı kolaylıklar düşünme becerimizi nasıl etkiliyor? Hızlı ve yavaş düşünmek ne demektir? Yürümek, çokça söylendiği gibi düşünmeyi destekler mi?”

    0
    0
    510
  • 10-09-2024

    İstanbul’un punk festivali Punk Riot Day’in ikincisi, Yüzdeyüz Müzik katkıları, Freefall ve URU organizasyonuyla 15 Eylül Pazar günü KüçükÇiftlik Bahçe’de müzikseverlerle buluşacak.

    Punk Riot Day, 1970’lerde ifade özgürlüğü hareketi olarak ortaya çıkan, geleneksel ve kalıplaşmış yaşam biçimlerine karşı yıkıcı ama renkli bir tavır ortaya koyan punk kültürünü müziğinden felsefesine, edebiyatından giyim tarzına tüm öğeleriyle KüçükÇiftlik Bahçe’ye taşıyacak. Kaykay pisti ve plak dükkânları, dergi stantları gibi alışveriş alanlarının da yer alacağı festivalde, KüçükÇiftlik Bahçe sahnesinde ise gün boyu punk müziğin en sevilen isimleri dinleyicilerle bir araya gelecek.

    Punk Riot Day’de; pop punk ve Türkçe sözlü punk rock’ın yıkılmayan kalesi Second, şarkılarında toplumsal konulara, politik mesajlara ve kişisel deneyimlere yer veren genç ve dinamik rock grubu The Ayılar, yeni albümlerini paylaşmaya hazırlanan punk/thrash metal grubu Son Fersah, punk rock ve grunge etkilerini müziğine yansıtarak enerjik, isyankâr ve güçlü enstrümantal yapısıyla dikkat çeken şarkılar üreten Deli Gömleği, meledik punk rock grubu Padme ve hem Türkçe hem de İngilizce şarkılarıyla punk rock sahnesinde öne çıkan Ankaralı Hipersona grubu sahne alacak. Festivalin sürprizi ise karma müzisyenleri festivale özel olarak bir araya getiren All Star Band PunkRock Ensemble olacak.

    ​15 Eylül Pazar günü KüçükÇiftlik Bahçe’de gerçekleşecek Punk Riot Day’in biletlerine Biletix ve Bubilet üzerinden ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    516
  • 10-09-2024

    İstanbul Modern, “Müzeler Konuşuyor” başlıklı söyleşi serisi kapsamında 13 Eylül Cuma akşamı Madre - Donnaregina Çağdaş Sanat Müzesi’nin direktörü Eva Fabbris'i konuk edecek.

    İstanbul’daki İtalya Başkonsolosluğu desteği ve İtalyan Kültür Merkezi iş birliğiyle düzenlenen “Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz İtalya” programı kapsamında İstanbul Modern’de sanatseverlerle buluşacak olan Eva Fabbris, “Madre: Napoli’de Hikâyeler” başlıklı konuşmasında Madre’nin sergi ve programlarına yön veren araştırmaları anlatacak. Koleksiyonunda Francesco Clemente, Mimmo Paladino, Anish Kapoor, Richard Serra, Jannis Kounellis, Rebecca Horn ve Sol LeWitt gibi sanatçıların yer aldığı Madre’nin, kamusal programları aracılığıyla Napoli, kentin dönüşen peyzajı ve kent sakinleriyle nasıl etkileşim kurduğu da konuşmada ele alınacak.

    “Madre: Napoli’de Hikâyeler”
    Konuşmacı: Madre - Donnaregina Çağdaş Sanat Müzesi Direktörü Eva Fabbris
    Tarih: 13 Eylül 2024, Cuma 
    Saat: 19.00
    ​Yer: İstanbul Modern Oditoryum

    0
    0
    503
  • 10-09-2024

    Çocuk kitapları yazarı ve çevirmen Saliha Nilüfer’in satın aldıklarımızın çevreye etkilerini ve tüketim çılgınlığını mizahi bir dille anlattığı, Özge Alphan’ın resimlediği romanı Dertsiz Şehri'nde Tuhaf Olaylar, Günışığı Kitaplığı’ndan çıktı.

    Nilüfer; romanında yaşamın doğal parçası olan eşyaları neşeli bir kurguyla dillendiriyor. Doğaya uyumlu üretim önerileri de sunan roman, yaratıcılığa, paylaşmaya ve geleceği aydınlatacak parlak fikirler bulmaya özendiriyor.

    “O sabah Dertsiz Şehri'nin dolaplarındaki tüm giysiler kaybolmuştur. Huzurlu yaşamaya alışmış halk, ne giyeceğini şaşırınca, büyük bir karmaşa kopar. Yöneticiler hemen, İki Gözüm Bizde Çözüm Şirketi'nde çalışan ünlü sorun çözücü Lacivert Nerdomert'i göreve çağırır. Cin fikirli kardeşler Fikriye Çitilembik ve Zeki Zıpırfikir de, halaları Gül Külyutmaz'la birlikte ona katılırlar. Eski günleri özleyen, başka mobilyalara öykünen geveze dolapların asıl derdini bulmak, tahmin etmedikleri bir maceraya dönüşecektir…”

    0
    0
    534
  • 09-09-2024

    23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Chris Marker ile Devri Âlem” adlı seçki ile Fransız yönetmen, yazar ve multidisipliner sanatçı Chris Marker’ın üç uzun ve bir de kısa metraj filmi gösterilecek.

    31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Dünya Sineması bölümünde, “deneme film”in (essay film) öncülerinden ve özgün montaj estetiğiyle sinemanın sınırlarını zorlamış Chris Marker’a özel bir bölüm ayrıldı. 2012’de kaybettiğimiz sanatçının çok katmanlı ve zengin estetik, politik ve sosyal vizyonunu keşfetmeye davet eden “Chris Marker ile Devri Âlem” adlı seçkide, Marker’ın filmleri izleyicilerle buluşacak.

    Sibirya coğrafyası ve halklarını merkezine alarak egzotizm ve propaganda diline muzip bir bakış getirdiği seyahat günlüğü Sibirya’dan Mektup (Lettre de Sibérie, 1957), 33 yıl sonra Terry Gilliam’ın 12 Maymun filmine ilham olmuş, siyah-beyaz fotoğrafların bir fotoroman şeklinde aktığı distopik klasiği Dalgakıran (La Jetée, 1962), modern toplumun kolektif hafızasını ve kişisel anıların doğasını Afrika’dan Japonya’ya uzanan sinematik bir yolculukla kayda alan, çok katmanlı anlatı inşasıyla sinema tarihinin en özgün filmlerinden biri olarak gösterilen şiirsel ve meditatif film denemesi Güneşsiz (Sans Soleil, 1983) ve bellek, gerçeklik ve sanal dünya arasındaki sınırları bulanıklaştıran, tarihin ve teknolojinin kesişim noktasında duran kurmaca-belgeseli Level Five (1997), seçki kapsamında gösterilecek.

    ​31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    520
  • 09-09-2024

    Erdal Ateş’in geçmişi, bugünü ve farklı sanat disiplinlerini buluşturduğu “Doğu-Batı Divanı” sergisi 22 Eylül’e kadar Taksim Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor.

    “Doğu-Batı Divanı” sergisi, Erdal Ateş’in derinlemesine araştırmalar ve sanatsal arayışlarla ortaya koyduğu eserlerinden oluşuyor.  Erdal Ateş’in sanatsal yolculuğunu yansıtan serginin küratörlüğünü Harman Şaner Çakmak üstleniyor. Erdal Ateş, “Doğu-Batı Divanı” başlığı altında topladığı bu sergide, yalnızca hat sanatı ile Batı’nın sanatsal değerlerini birleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda bu iki kültürün ortak noktalarını ve zıtlıklarını da sorguluyor. Sanatçı, bu eserlerinde harflerin ve kelimelerin “mânâ”larının ötesine geçerek, onları birer soyut görsel unsura dönüştürüyor. Bu dönüşüm, izleyiciyi metinlerin ötesindeki görselliğe ve estetiğe yönlendiriyor.

    ​İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas, sergi hakkında şunları söyledi: “Sanatın evrensel dilini kullanarak, hem geçmişin derinliklerinden gelen bir sanat dalı olan hat sanatından ilham alan hem de modern sanatın yenilikçi yaklaşımlarını bir araya getiren bu sergi, bizler için büyük bir önem taşıyor. Erdal Ateş’in bu eserlerinde, yalnızca estetik bir deneyim değil, aynı zamanda derin bir kültürel diyalog da yer alıyor.”

    0
    0
    610
DAHA FAZLA
Geldanlage