GÜNDEM
  • 02-12-2023

    Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi, SAHA Sürdürülebilirlik Fonu ile Türkiye genelinde bağımsız sanat inisiyatiflerine verdiği desteği açık çağrıyla devam ettiriyor. SAHA, 8 farklı kentten 11 bağımsız sanatçı inisiyatifine destek veriyor.

    SAHA’nın 2024 boyunca destekleyeceği inisiyatifler, A4, Alan Antakya, Darağaç, Fırın, Kırık, Loading, Mahsul Projesi, Manifold, Nesin İstasyon, Sub olarak belirlendi. SAHA, yıl sonuna dek 10 inisiyatife 1.000.000 TL (yaklaşık 35.000 EUR) net ve karşılıksız fonu eşit paylaştırmanın yanı sıra iki yıldan beri SAHA Sürdürülebilirlik Fonu sağladığı Mersin’deki Kültürhane’ye desteğinin kapsamını büyüttü.

    Kâr amacı gütmeyen sanat inisiyatiflerinin gelişimine katkıda bulunarak halka açık program ve etkinliklerini teşvik etmek amacıyla oluşturulan fonla bugüne dek 37 farklı inisiyatif, SAHA’dan en az bir yıl olmak üzere program bütçelerine katkı ve kapasite geliştirme desteği aldı.

    Eylül ayında yapılan açık çağrıya gelen başvurular, SAHA’nın proje ve etkinlik ekibi tarafından değerlendirildikten sonra SAHA Yönetim Kurulu’nda derneğin misyon ve faaliyet alanlarına göre öncelikli olarak düzenledi. SAHA Sürdürülebilirlik Fonu, bu kez Adana, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir ve Mersin kentlerinden 11 farklı inisiyatife fon sağlıyor. 

    SAHA Sürdürülebilirlik Fonu’ndan 2024 yılı boyunca yararlanan inisiyatifler: 

    A4 (Diyarbakır)
    Alan Antakya (Hatay)
    Darağaç (İzmir)
    Fırın (Eskişehir)
    Kırık (İstanbul)
    Kültürhane (Mersin)
    Loading (Diyarbakır)
    Mahsul Projesi (Adana)
    Manifold (çevrimiçi)
    Nesin İstasyon (İzmir)
    ​Sub (Çanakkale)

    0
    0
    329
  • 02-12-2023

    Farklı disiplinlerden gelen müzisyenlerin doğaçlama çalacağı, tekrarı mümkün olmayacak bir deneyim yaşatacak Daf Jam Sessions, 3 Aralık akşamı Karga’da gerçekleşecek.

    Bu yıl beşinci kez iyimusic ve defjen tarafından düzenlenecek etkinlikte her müzisyen bu akşama özel doğaçlama çalacak. Etkinliğin bu yılki konukları Volkan İncüvez, Efe Demiral, Muaz Ceyhan, Nihal Saruhanlı, Berkan Tilavel, Can Ömer Uygan, Okan Kaya, Münir Gür, Rubar Dindar, Onur Çalışkan, Koray Tarhan, Mertcan Bilgin, Gamze Yılmazel olacak.

    ​5. Daf Jam Sessions, 3 Aralık Pazar akşamı saat 21.00’de Kadıköy Karga’da gerçekleşecek. Etkinliğin giriş biletleri etkinlik günü kapıdan temin edilebilir.

    0
    0
    228
  • 01-12-2023

    Hilal Sezginsoy’un deforme bedenler çizerek çirkinin güzelliğini anlattığı “Ötekiler” başlıklı Türkiye’nin ilk gerilla sokak sergisi, 24 Aralık’a kadar Kalopsia Art Gallery’nin internet sitesinde yer alan Shine Disiplinlerarası Online Karma Sergisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

    Hilal Sezginsoy “Ötekiler” sergisinde, İtalyan yazar Umberto Eco’nun Güzelliğin Tarihi kitabında yer alan “Güzellik; o gerçekten de ilkbahar çiçekleri kadar geçicidir” cümlesinden yola çıkıyor. Yağlı boya tekniği ile ürettiği resimlerle insanları rahatsız etmek isteyen Sezginsoy, bu iki eserde estetik kaygılar yüzünden yalnızlaştıkça çoğalan insanları gösteriyor. İnsanların, normalin dışında kalanlara duyduğu öfkeye ışık tutan sanatçı, bu sergi ile izleyicileri kendi içlerinde duydukları estetik kaygılar üzerine düşünmelerini amaçlıyor. İnsanlar, sanatçının İstanbul’un birçok semtinde gerçekleştirdiği gerilla sergiyle vapura binerken, işe giderken veya bir restoranda yemek yerken karşılaşarak, beklenmedik anlarda estetik kaygılarıyla yüzleşiyorlar.

    ​Hilal Sezginsoy “Ötekiler” sergisinin izleyicilerde yarattığı etkiyi şu şekilde anlatıyor: “Önce şaşırmış bakışları sonra bu resmin ne anlatmaya çalıştığını sorguladılar. Ucube gibi gördükleri şeye yakından bakıp dokununca onun ne kadar anlamlı bir şey olduğunu söylediler. Kimileri sanki bir aynaya bakar gibi saatlerce detaylı inceledi, kimisi rahatsız oldu ve bakmak istemedi. Kimisi utandı, kimisi gurur duydu. Yapmak istediğim tam olarak buydu. Sanatın yapması gereken buydu, sokakta yürürken gördüğümüz insanlara bakış açımızdı. Güzellik normlarımızı sorgulamaktı. Kendimizde duyduğumuz bu duygular belki dışlanmış kişilerle yüzleşmekti.”

    0
    0
    346
  • 01-12-2023

    Halit Demirel’in “>içe<” başlıklı kişisel sergisi, 16 Aralık’a kadar Maçka Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

    Halit Demirel’in “>içe<” sergisi, izleyiciyi ruhun esrarengiz katmanlarında tarifi zor bir yolculuğa çıkarıyor. Bu yolculuk bireyi uçsuz bucaksız, büyüklük sevdasında, bunaltıcı ve karmaşık görünen bir evrende, öze, kişisel ve içe dönük olana odaklanma eylemiyle, bireysellik, kimlik ve benliğin daha geniş bağlamdaki önemi üzerine düşünmenin kapılarını aralıyor. Sanatçı eserlerinde kullandığı siyahın suyla inceltilerek, kâğıdın beyazıyla kurduğu ilişkiden doğan skala ve oluşturduğu katmanlar, insan ruhunun karmaşıklığını yansıtırken, tonlar arasında oluşan ışık ve gölgenin de birbirine karıştığını, izleyicilere kendi duygularının derinliklerini keşfetme şansı sunuyor. Işığın gölgesiz var olamayacağı gibi, her şeyin zıttı ile anlam kazandığı, içsel benliklerimizin de bilinç ve bilinçaltımızın, bilinen ve gizemli olanın karmaşık bir etkileşimi olduğunu hatırlatıyor.

    ​İzleyicileri gerçekliğin sınırlarını sorgulamaya teşvik eden sanatçı, onları hem evrenin hem de insanın gizemli ve esrarengiz yönlerini araştırmaya yönlendirirken, Maçka Sanat Galerisi’nin duvarına özel olarak uyguladığı performatif yerleştirmesiyle de tarih ve sanat tarihinin belleğinde bir yolculuğa davet ediyor.

    0
    0
    221
  • 01-12-2023

    Alternatif müziğin duayenlerinden Umay Umay, uzun bir aradan sonra dinleyicileriyle “Ballı Hançer” adlı yeni teklisiyle buluştu.

    Pose Records etiketiyle yayımlanan “Ballı Hançer”in sözü ve müziği Mabel Matiz’e ait. Prodüksiyonunu Sabi Saltiel ve Gürkan Aşık’ın üstlendiği şarkı dinleyicilerine sıcak pop esintileri ve dans beatleri ile yürekleri ısıtacak bir sound sunuyor. Şarkının video klibi ise İstanbul’da Murat Joker yönetmenliğinde çekildi.

    Umay Umay’ın yeni teklisi “Ballı Hançer”i buradan dinleyebilirsiniz.

    0
    0
    290
  • 01-12-2023

    Yerli alternatif rock grubu mor ve ötesi, yılın son konserini 30 Aralık gecesi Volkswagen Arena’da Epifoni organizasyonuyla verecek.

    Rock müzik dünyasının ülkemizdeki en popüler gruplarından mor ve ötesi, konserde ikonikleşmiş şarkılarından oluşan özel bir setlist ile dinleyicilerle buluşacak. Yirmi yıl boyunca kültleşmiş albüm, sayısız tekli yayımlayan grup hem Türkiye’de hem de yurt dışında yüzlerce canlı performans sergileyerek rock müziğin en önemli temsilcilerinden biri oldu.

    ​30 Aralık gecesi Volkswagen Arena’da gerçekleşecek mor ve ötesi konserinin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    486
  • 01-12-2023

    En önemli mimarlık etkinlikleri arasında yer alan Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi, sona erdi.

    20 Mayıs-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen bienal, 285 bini biletli olmak üzere toplamda 300 bine yakın kişiyi ağırlayarak tarihinin en çok ziyaretçi alan ikinci mimarlık bienali oldu. Bienalin ana mekânlarından Arsenale’de yer alan Türkiye Pavyonu, Sevince Bayrak ve Oral Göktaş küratörlüğünde Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi projesini sanatseverlerle buluşturdu.

    Türkiye Pavyonu sergisinde yer alan proje, iki aşamalı bir açık çağrının ardından, Aslı Çiçek, Neyran Turan, Prof. Dr. Ayşen Savaş, Han Tümertekin ve Ertuğ Uçar’dan oluşan Seçici Kurul tarafından belirlendi. Proje, terk edilmiş binaları dönüştürmeyi odağına alarak, mimarlıkta yaşanan köklü değişimler ile yapay zekâ ve robot gibi yeni teknolojilerin yardımıyla umut dolu öneriler sundu. Serginin hazırlık döneminde Türkiye genelindeki hayalet yapıları belgelemek üzere yapılan açık çağrı sonucu toplanan 900’ü aşkın bina fotoğrafı ve videosundan oluşturulan arşivden bir seçkiye sergi alanında ve projenin kitabında yer verildi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunda düzenlenen Türkiye Pavyonu, T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla, Schüco Türkiye ve VitrA eş sponsorluğunda düzenlendi. Türk Hava Yolları, havayolu partneri olarak destekledi.

    Türkiye Pavyonu, Financial Times gazetesinin Venedik Mimarlık Bienali için hazırladığı özel ekte önerilen iki pavyondan biri oldu. Dünyaca ünlü tasarım ve mimarlık dergileri Wallpaper* ve Azure Magazine’in bienalde görülmesi gereken sergiler listelerine giren Türkiye Pavyonu, aralarında Associated Press, Euronews, Dezeen, Archdaily ve Domus gibi dünyanın önde gelen yayınlarının olduğu pek çok mecrada yer aldı.

    Projeye eşlik eden yayın, Sevince Bayrak ve Oral Göktaş tarafından İngilizce ve Türkçe olarak hazırlandı. Tasarımı, projenin grafik tasarımını da üstlenen Esen Karol’a ait olan kitap, Yem Kitabevi ve seçili kitabevlerinden satın alınabilir. Tasarımı Esen Karol’a, yazılımı Özhan Binici’ye ait olan, Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi projesi için hazırlanan internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Proje hazırlık ve araştırma çalışmalarına Aysima Akın, Reyyan Doğan, Merve Akdoğan, Taylan Tosun, Doğu Tonkur, Hatice Bahar Çoklar, Berke Şevketoğlu ve Duygu Sayğı destek verdi. 

    Ekim ayında Basel’de gerçekleşen Swiss Architecture Museum Double Lectures’a katılan projenin küratörleri, Güney Kore’nin başkenti Seul’de gelecek yıl Nisan ayında Seoul National University tarafından düzenlenecek Monkchon Lecture Series’ta bir sunum yapacak. Hayalet Hikâyeleri, yurtiçinde de Kayseri Mimarlık Festivali, Marmara Urban Forum/Marmara Uluslararası Kent Forumu (MARUF), İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi AURA İstanbul’un düzenlendiği Cumartesi Aurası, İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından Atatürk Kitaplığı’nda düzenlenen panel ve Mimarlar Derneği 1927’nin Ankara’da gerçekleştirdiği programlarda ele alındı. Aralık ayında İzmir’de yapılacak İyi Tasarım etkinliği kapsamındaki tartışmalarda da Türkiye Pavyonu yer alacak. Projenin kitabı ise Güney Kore’deki Suseong Uluslararası Bienali’nin Pre-Biennale Suseong etkinliğinde sergilendi. Kitaptaki metinler, Avusturya’daki Voralrberger Mimarlık Enstitüsü’nün “Refuse, Reduce, Re-use, Recycle, Rot” sergisinde yer aldı. Sergide yer alan Test Drive videosu ise Japonya’daki Century Museum of Contemporary Art Kanazawa’da “Digital Transformation Planet: Towards the Next Interface” etkinliği kapsamında gösterildi.

    2025 yılında düzenlenecek Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak projeler için açık çağrılar 2024’ün yaz aylarında başlayacak.  

    Künye:
    1-3. 18. Venedik Mimarlik Bienali Türkiye Pavyonu Fotoğraf: Rachele Maistrello
    ​4-5. 18. Venedik Mimarlik Bienali Türkiye Pavyonu Fotoğraf: Fatih Yilmaz

    0
    0
    205
  • 01-12-2023

    Modern Çin edebiyatının özgün temsilcilerinden A Lai’nin Doğu Tibet’in komünizmden önceki son zamanlarını merkeze alan bir 20. yüzyıl destanı sunduğu romanı Toz Duman Dağılınca, Giray Fidan ve Tang Guozhong’un çevirisiyle Everest Yayınları’ndan çıktı.

    Çin’in en itibarlı ödüllerinden Mao Dun Edebiyat Ödülü’nü alan A Lai, başyapıtı sayılan Toz Duman Dağılınca’da “aptal” sözcüğüne yepyeni anlamlar kazandırıyor. A Lai, insan olmanın en temel şartlarını, “aptal” kahramanına uyanır uyanmaz sordurduğu, cevabı çok kolay gibi duran o iki soruyla bize hatırlatıyor: Ben kimim? Neredeyim?

    ​Destanın başkahramanı olan “aptal”, zengin ve güçlü Maiqi Beyi ile bir Han kadınının oğludur. Herkesin gerçek hayattan bihaber olduğunu düşündüğü bu “aptal” olağanüstü bir sezgiye sahiptir. Bütün beylerin tarlalarını haşhaş tohumuyla doldurduğu bir zamanda, topraklarına buğday eken bu “aptal” küçük efendi sayesinde Maiqiler, afyon arzıyla derinleşen kıtlıktan hiç etkilenmez; tam aksine, buğday ticaretinde söz sahibi olurlar ve “aptal” efendi ülkedeki ilk sınır pazarını kurar. Nihayet sınırdan malikâneye döndüğünde ise kendini ölümcül bir miras kavgasının içinde bulur. Entrikalar, tuzaklar, büyüler, yalanlar ve iktidar hırsı, zamanı hep olduğu gibi hızla kana bular. Tüm olup bitenlere rağmen şu soru zihinlerde dolaşır roman boyunca: “Aptal” sahiden de aptal mıdır?

    0
    0
    303
  • 30-11-2023

    Kolekta’nın Türkiye’den çağdaş sanatı yurtdışında izleyiciyle buluşturmak için hayata geçirdiği sergi dizisinin ilki 2 Aralık 2023-7 Ocak 2024 tarihleri arasında Avusturya’nın Bregenz kentinde Künstlerhaus Palais Thurn und Taxis’te gerçekleşecek. 

    T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Vorarlberg Eyaleti’nin desteğiyle, Künstlerhaus Palais Thurn und Taxis, Bregenz ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Her şey tıpkı şimdiki gibi olacak -sadece biraz farklı-” başlıklı karma sergi, Avusturya ve Türkiye arasında sanat yoluyla iletişim ve iş birliğini pekiştirmeyi, Türk çağdaş sanatına bir ışık tutmayı amaçlıyor. Küratörlüğünü Derya Yücel’in üstlendiği sergi, Türkiye’den çağdaş sanatın önemli isimlerini bir araya getiriyor. Sergide; Ahu Akgün, Alican Leblebici, Antonio Cosentino, Ayça Telgeren, Azade Köker, Berat Işık, Buğra Erol, Burçak Bingöl, Çağrı Saray, Canan Dağdelen, Cengiz Tekin, Eda Çekil, Erinç Seymen, Ferhat Özgür, Fırat Engin, Hüsamettin Koçan, Işıl Eğrikavuk, Komet, Mehtap Baydu, Metin Çelik, Murat Morova, Nadide Akdeniz, Nancy Atakan, Necla Rüzgar, Neriman Polat, Nezaket Ekici, Ozan Türkkan, Şahin Kaygun, Selim Birsel, Sena Başöz, Vahap Avşar, Volkan Aslan ve Yaşam Şaşmazer’in farklı disiplinlerde ürettiği eserler yer alıyor.

    Derya Yücel, sergi çerçevesini şu sözlerle anlatıyor: “Bugün, eleştirel sorgulama pratiğini içine alan ‘Sanat’, kültürlerarası bir iletişim ve alışveriş için bir model sağlayabilir ve bu model, dolaylı yoldan olsa bile, acil politik önem taşıyan durumlara uygulanabilir mi? Tarihlerimizi, dillerimizi, kimliklerimizi ve anılarımızı bir varış noktası olmaktan çıkarıp bir kalkış noktasına dönüştürmeyi başarabilir mi? Belki de sanat aracılığı ile kimliklerimizin karmaşık ve yapılanmış doğasının farkında olmak, bize başka olanakların kapısını açıyor. Dünyanın kavşaklarında ikamet eden sanatçının ve varlık/farklılık anlayışımızı taşıyan bir sanatsal dilin göçebe deneyimi artık tek bir yere ait bir tarihin ifadesi olmaktan çıkıyor. Düşünce gezgindir. Tıpkı sanatçı gibi zihinsel, tinsel ve fiziksel anlamda yer değiştirir ve tercüme gerektirir. Tarihsel ve kültürel bilgi olarak belirlenmiş şeylerin ‘yeniden’ anlatılması, yeniden dillendirilmesi ve yeniden yerleştirilmesine aracılık eden Sanat, tekdüze olmayan, toplumsal olayları tekrar tekrar ele alan, değerlendiren, düzeltme olasılığına açık bir düşünme tarzını besliyor. Sanatçı, tarihi, ekinler gibi biçiyor, harmanlıyor, kurguluyor ve yeniden yazıyor. Sanatın dili, bu süreçte yorumlandıkça ve tercüme edildikçe yeniden hayat buluyor.

    Dolayısıyla, ‘Her şey tıpkı şimdiki gibi olacak -sadece biraz farklı-’ başlığı bir sergi kavramı veya bir tema olarak değil, çok-odaklı bir söylem çeşitliliğine aracılık edecek bir isim olarak öneriliyor. Bu sergi, Türkiye’de sanatın bugünkü durumunu tanımlamaktan/özetlemekten ziyade, görsel sanat pratikleri üzerine geniş ve güncel bir spektrum sunuyor. Belirli eğilimlerden bir kesit sunma girişiminin sonucu olarak şekillenen ‘Her şey tıpkı şimdiki gibi olacak -sadece biraz farklı-’, fiilen çoğulluğun/karmaşıklığın dilini kullanıyor ve günümüz sanatını da zinde tutan bu bileşenler, çelişki, çatışma, melezlik, yersizlik ve güçlüklerden kaynaklanan formlar olarak ortaya çıkıyor.”

    Adres: Künstlerhaus Palais Thurn und Taxis 6900 Bregenz, Gallusstrasse 10a

    Künye:
    1. Burçak Bingöl
    2. Alican Leblebici
    3. Necla Rüzgar
    4-5. Volkan Aslan 

    0
    0
    322
  • 30-11-2023

    Zorlu PSM, geçtiğimiz yıl başlattığı ve bu yıl SosyalBen ve TEV ortaklığında sürdürdüğü “İlk Tiyatrom İlk Konserim” projesiyle İstanbul’da dezavantajlı bölgelerde yaşayan hayatında hiç konsere ya da tiyatroya gidememiş yetişkinleri ve çocukları konser ve tiyatro etkinliklerinde ağırlamaya devam ediyor.

    2023 yılında ikinci dönemine adım atan ve bu sene SosyalBen ve TEV iş birliği ile “Hepimizin Sahnesi” mottosuyla gerçekleştirilen projenin detaylarını konuşmak için Zorlu PSM Genel Müdür Filiz Ova, SosyalBen Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ece Çiftçi ve TEV Genel Müdürü Banu Taşkın basın mensupları ile Zorlu PSM’de bir araya geldi.

    Daha iyi bir dünya için farkındalığı artırmak ve toplumsal anlamda bu konuda bir değişim ve dönüşüm oluşturulmasına katkı sağlamak adına sanata erişimin çok önemli bir etki yarattığına inandıklarını ifade eden Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova, “Zorlu PSM olarak, Grubumuzun Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde daha iyi bir dünya ve daha iyi bir gelecek için çalışıyoruz. Bu kapsamda misafirlerimizi en iyi etkinliklerle buluştururken, aynı zamanda toplumsal etkimizi artıracak projeler ve iş birliklerini de odağımıza alıyoruz. Bu çerçevede geçtiğimiz yıl SosyalBen ve Türk Eğitim Vakfı’nın ortaklığında hayata geçirdiğimiz “İlk Tiyatrom İlk Konserim” projemiz bizler için çok kıymetli” dedi.

    SosyalBen Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ece Çiftçi; “Zorlu PSM’nin çocuk etkinliklerine ve gösterimlerine katılan öğrencilerimiz kültür ve sanatsal faaliyetlere erişim imkânı olurken aynı zamanda 09 Eylül 2023 SosyalBen’in 10.yaşında Zorlu PSM sahnesinde yeteneklerini sergileme imkânı buldular. Dolayısıyla kültürel ve sanatsal faaliyetler çocukların kişisel gelişimlerinde önemli bir yere sahip olurken kendini ifade etme, özgüven, iletişim gibi temel kaslarını da güçlendirdiğini Zorlu PSM ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinde bizzat görüyor ve çocuklarımızın gelişimlerine hep birlikte eşlik ediyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

    ​TEV Genel Müdürü Banu Taşkın ise projeye dair; “İlk Tiyatrom İlk Konserim projesiyle, üniversiteli gençlerimizin kültür ve sanat faaliyetlerine katılımını artıracağımız için çok mutluyuz. Sanata erişim, sadece eğlence ya da vakit geçirme amacı taşımıyor. Aksine, sanat, bireyleri düşünmeye, duygularını ifade etmeye, hayata farklı bir pencereden bakmaya teşvik ediyor. Gençlerimize bu pencereyi açabilmek, onlara sadece bir etkinlik değil, hayatlarını şekillendirebilecek bir bakış açısı sunmak demektir. Yeni arkadaşlar edinip sosyalleşiyorlar, dünya vatandaşı haline gelebiliyorlar. Zorlu PSM'nin bu değerli desteği için yürekten teşekkür ediyor, birlikte nice gencimizin hayatına kültür ve sanatla umut ve ilham katmayı ümit ediyoruz” dedi.

    0
    0
    553
DAHA FAZLA
Geldanlage