20 KASIM, PAZARTESİ, 2023

Yunanistan Sineması Günleri Başlıyor

Yunanistan’dan EMEIS Kültür Kolektifi ve Türkiye’den istos film ile istos yayın’ın ortaklığında gerçekleştirilen Yunanistan Sineması Günleri, 21-26 Kasım tarihleri arasında Pera Müzesi’nde sinemaseverlerle buluşacak.

Bu sene ikincisi düzenlenen Yunanistan Sineması Günleri kapsamında 60’lardan 90’lara uzanan bir zaman diliminden toplam 24 film, restore edilmiş kopyalarıyla Türkiye’de ilk kez izleyici karşısına çıkacak. Yunanistan’ın tarihini keşfetme ve bugününü anlama fırsatı sunan Yunanistan Sineması Günleri’nin programı bu yıl, tarihi bellek, insan hakları, göç ve diaspora temalarına odaklanıyor ve belgesel ile kurmaca arasında sınırların birbirine karıştığı örnekleri bir araya getiriyor.

Yunanistan Sineması Günleri açılışını; Jules Dassin’in bir bodrum katında gizlice çektiği ve Melina Mercouri, Mikis Theodorakis, Lillian Hellman, Arthur Miller gibi isimleri rol aldığı Prova (The Rehearsal, 1988) filmi ile yapacak. RififiBrute Force ve The Naked City gibi unutulmaz film noir’ların yönetmeni Jules Dassin’in en sıra dışı filmlerinden biri olan Prova, 1973 yılında Atina Politeknik Üniversitesi’nde yaşanan öğrenci isyanını yeniden canlandırıyor.

Yunanistan Sineması Günleri programında yer alan kurmaca uzun filmler arasında; Theo Angelopoulos’un Yeni Yunanistan Sineması’nın zirvesi kabul edilen dört saatlik epik başyapıtı Kumpanya (The Travelling Players, 1975), Pantelis Voulgaris’in 1976 Selanik Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini almış politik draması Mutlu Gün (Happy Day, 1976), Dimos Avdeliodis’in Berlin’den ödüllü etkileyici büyüme filmi Yaralı Ağaç (The Tree We Hurt, 1986), Costas Vrettakos’un Dionysis Haritopoulos’un aynı adlı çok satan romanından uyarlanan ve İç Savaş’tan 80’lere uzanan trajik bir hikâyenin anlatıldığı Helidona’nın Çocukları (Children Of Helidona, 1987), Fotos Lambrinos’un seyirciyi 14. yüzyıla ışınlayacak kahramanlık destanı Doxobus (1988) ve Giorgos Korras ve Christos Voupouras’ın ülkenin göçmen politikalarına sert eleştirisi Görüşürüz (See You, 1997) bulunuyor.

Yunanistan Sineması Günleri’nin programında biyografik hikâyeler de yer alıyor. Program kapsamında Yunanistan modern sanatının öncül halk ressamı Theofilos Hatzimichail’in yaşamı ve ölümünü anlatan Theofilos (1987), 20. yüzyıl bohem şairi Napoleon Lapathiotis'in yükseliş ve çöküşünün dokunaklı hikâyesini konu alan Meteor & Gölge (Meteor & Shadow, 1985) ve 19. yüzyıl romantik şairlerinden Lord Byron’ın benzersiz bir portresini sunan Byron: Şeytan İçin Bir Ezgi (Byron: Ballad For A Deamon, 1992) filmleri izleyicilerle buluşacak.

Yunanistan Sineması Günleri bu yıl, modern Yunanistan belgesel sinemasının dönüm noktası olmuş filmlerden önemli bir seçkiyi izleyicinin beğenisine sunuyor. Yunanistan’ın politik ikonlarından Grigoris Lambrakis'in öldürülmeden önceki son saatlerini ve cenazesinde yaşananları anlatan Mayıs’ta 100 Saat (100 Hours In May, 1964), ülke tarihinin en ciddi ekolojik felaketlerden birini anlatan Megara (1972), 70’lerde Yunanistan ve Türkiye’den göç etmiş ve Kreuzberg ilçesinde yeni bir hayat kuran işçileri izleyen Son Durak Kreuzberg (Last Stop Kreuzberg, 1975), iş gücünde cinsiyet eşitliğinin mümkünlüğüne eşsiz örnek Fournoi, Bir Kadın Toplumu (Fournoi, A Female Society), 1965-1975 yılları arasında yaşanan toplumsal dönüşümü belgeleyen Öteki Mektup (The Other Letter, 1976), Avrupa’daki Romanların yaşamlarını takibe alan ROM (1989), etnografik sinemanın ilk önemli örneklerinden Makedon Düğünü (Macedonian Wedding, 1960), Atina’daki Larissa Tren İstasyonu’nda bir geceyi orada yaşananların gözünden izleyen Atina (Athinai, 1995) 70’ler Atina’sından ilhâm verici bir kadın hikâyesi Betty (1979), 50’lerdeki iç göç ve bunun kentte yarattığı dönüşümün tanığı Tourkovounia (1982) ve baraj inşaatı tehdidi altındaki bir köyde yaşananların hikâyesi Herakles, Akhelous Nehri ve Büyükannem (Hercules, The River Achelous, And My Grandmother, 1997) sinemaseverlerle buluşacak.

Programda yer alan kısa filmler arasında; Thodoros Maragos’un yoksul bir mahalledeki hayatın geçişini sıradan bir arsada ve üç mevsim boyunca anlatan Arsa (The Plot, 1971), Lakis Papastathis’in 120’den fazla kartpostal ve fotoğrafı kullanarak Yunan Göçü’nü anlattığı Amerika’dan Mektuplar (Letters From America, 1972) ve Pantelis Voulgaris’in Selanik’te En İyi Kısa Film Ödülü’nün yanı sıra Film Eleştirmenleri Birliği Ödülü’nü alan draması Kaplan Jimmy (Jimmy The Tiger, 1966) filmleri yer alıyor.

​Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın katkıları ve Yunan Film Merkezi’nin destekleriyle ve Pera Müzesi’nin iş birliğinde yapılacak Yunanistan Sineması Günleri’ndeki tüm gösterimler ücretsiz olacak. Detaylı programa buradan ulaşabilirsiniz.

0
641
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage