Monica Papi tarafından İzmir/Urla merkezli kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kültür sanat oluşumu olan UR Collective’in Kültür için Alan’ın desteğiyle gerçekleştirdiği “Nazîreler Kitabı/Book of Responses” projesi kapsamında Kasım 2021’e kadar toplamda 12 adet çevrim içi şiir sergisi gerçekleştirilecek.
Günümüzde kaybolmuş geleneksel nazîrecilik mirasını devralan proje, yeni bir nazîre yapma pratiğine odaklanıyor. Ana şiire cevaben benzer uyak, form ve sözcüklerle bir şiir kaleme almak yerine farklı formlardaki (görsel-işitsel) çalışmalarla nazîre yaparak söz-ses-imaj ve hareket ilişkisini sorguluyor. Nazîre yapmanın yazma edimiyle sınırlanmadığı proje, farklı disiplinlerden sanatçıları bir araya getirerek şiirlerle yeni bir ortak çalışma ve düşünme zemini yaratmayı amaçlıyor. Kavramsal bir yapı üzerine kurulan ve geleneksel nazîrecilik sanatına öznel ve yeni bir bakış olan proje, şiir üzerine poetik ve editoryal anlamda çalışmaktan öte küratöryal bir pratikle şiir üretimini ele almayı deniyor. Böylelikle, nazîreciliğin içerdiği ilham alma-ilham verme, mimesis, esinlenme, etki ve çağrışım gibi kavramları kullanarak yazılmış bir şiirin diğer sanatsal alanlardaki etkilerinin izini sürüyor.
UR Collective’in “Nazîreler Kitabı/Book of Responses” projesi kapsamında düzenlenen sergiler Asaf Hâlet Çelebi’nin mistik dizelerinden, Viyanalı sanatçı Gerhard Rühm’un deneysel şiirine, İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin annesine yazdığı ağıttan, feminist-aktivist yazar Audre Lorde’un kadınlara seslendiği şiirine dek çeşitlilik gösteren bir seçkiden oluşuyor. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.