06 HAZİRAN, SALI, 2017

Unutulan Roman ve Edebiyatçılar “Tefrika Dizisi”nde

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) yeni projesi “Tefrika Dizisi” ile Türk edebiyatında bir döneme damgasını vuran tefrika romanları ve yazarları kitapseverlerle buluşturuyor. Editörlüğünü Reyhan Tutumlu ve Ali Serdar’ın üstlendiği dizinin ilk kitapları Belkıs Sami Boyar’ın Aşkımı Öldürdüm adlı romanıyla Selahattin Enis’in Orta Malı adlı romanı olacak.

“Tefrika Dizisi” kaynağını TÜBİTAK tarafından desteklenen “Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi” başlıklı projeden alıyor. Bu dizi, 1831-1928 yılları arasındaki dönemde süreli yayınlarda yayımlanan adları duyulmamış roman ve romancıları günümüz okurlarıyla buluşturmayı amaçlıyor.

Proje kapsamında 1831-1928 yılları arasında Arap alfabesiyle basılmış Türkçe süreli yayınlardan yaklaşık 300’ü tarandı. Bu yayınlarda bulunan roman tefrikaları tespit edilerek, dijital ortama aktarıldı ve bir veri tabanı oluşturuldu. Yapılan taramalarda Türk edebiyatı tarihlerinde, antolojilerinde adı geçmeyen pek çok yazar ortaya çıkartıldı. Ayrıca Ahmet Mithat ve Peyami Safa gibi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarının gazete ve dergi sayfalarında unutulan yapıtlarına da ulaşıldı.

Görsel: Erik Johansson

0
2075
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage